Sevilla – kausiennakko 2020-21: Rakastettu Ivan Rakitic palasi kotiin – loistavasti päättynyt kausi saa jatkoa

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Sevillan viime kesä oli seuran perinteitä kunnioittaen jälleen vauhdikas.

Julen Lopetegui saapui päävalmentajan paikalle. Wissam Ben Yedderin, Pablo Sarabian, Simon Kjærin ja Gabriel Mercadon kaltaiset avainpelaajat lähtivät muualle, ja Sevilla joutui jälleen rakentamaan joukkueensa uusiksi.

Sevillan onneksi kenties maailman tunnetuin urheilutoimenjohtaja Monchi palasi kotiin ja teki jälleen huimaa tulosta viime kesän siirtoikkunassa. Diego Carlos ja Jules Koundé korvasivat Kjærin ja Mercadon suorastaan loistavasti. Carlos oli monen papereissa koko sarjan paras toppari, eikä Koundénkaan debyyttikausi sujunut heikosti – päinvastoin.

Lucas Ocampos saapui täyttämään Sarabian jättämiä suuria saappaita ja onnistui siinä paremmin kuin kukaan saattoi odottaa. Ocampos oli La Ligan parhaimpia pelaajia viime kaudella.

Sevilla taisteli läpi kauden paikasta alkavan kauden Mestarien liigaan, ja lopulta selvitti paikkansa Euroopan ykkösturnauksessa varsin helposti. Lopetegui teki upeaa työtä ensimmäisellä kaudellaan Sevillassa, ja onnistui tekemään käytännössä kokonaan uudestaan rakennetusta joukkueesta välittömästi kilpailullisen ryhmän.

Sevillalla oli astetta haastavampi ajanjakso talvella, jolloin putoaminen Eurooppa-liigan ensimmäisellä pudotuspelikierroksella ei ollut kaukana, mutta seura selvitti tiensä jatkoon. Lopulta Sevilla nappasi Eurooppa-liigan mestaruuden jo kuudennen kerran pudotettuaan pudotuspelivaiheessa AS Roman, Wolverhamptonin ja Manchester Unitedin. Finaalissa kaatui Internazionale, ja Lopeteguin loistava debyyttikausi seuran peräsimessä päättyi mestaruusjuhliin.

Pelaajasiirrot - lähteneet

Éver Banega (kk, 32, Al Shabab)

Kuva: Getty Images.

Sevillan monivuotinen tukipilari, pelillinen moottori ja keskikentän sydän. Lähti viime kauden päätteeksi Saudi-Arabiaan. Siirto oli tiedossa jo keväältä saakka. Jättää Sevillan keskikentälle valtavan aukon, jota Ivan Rakitic saapui paikkaamaan. Upea pelaaja.

Sergio Rico (mv, 27, PSG)

Rico pelasi viime kauden lainalla PSG:ssä ja siirtyi seuraan pysyvästi kuudella miljoonalla eurolla.

Simon Kjaer (kp, 31, AC Milan)

Toppari pelasi viime kauden lainalla Atalantassa ja AC Milanissa. Siirtyi pysyvästi Milanin riveihin 3,5 miljoonalla eurolla.

Rony Lopes (oh, 24, Nizza)

Siirtyi viime kaudeksi AS Monacosta Sevillaan, mutta jäi täysin olemattomalle vastuulle. Lähti alkaneeksi kaudeksi lainalle Nizzan riveihin Ranskaan.

Sergio Reguilón (vp, 23, palasi lainalta Real Madridiin)

Jättää suuren aukon. Reguilón pelasi loistavan kauden Sevillassa, mutta lainasopimus päättyi ja pelaaja palasi ainakin hetkellisesti Real Madridiin. Hyvin vaikea korvattava.

Marc Gual (kh, 24, Alcorcón)

Pelasi viime kauden lainalla Real Madrid Castillassa ja Gironassa. Siirtyi pysyvästi Alcorcóniin.

Juan Berrocal (kp, 21, Mirandés, laina)

Toppari viettää alkavan kauden lainalla Segundassa Mirandésin paidassa.

Pelaajasiirrot - saapuneet

Suso (oh, 26, AC Milan)

Saapui tammikuussa puolentoista kauden mittaiselle lainalle, mutta Sevilla käytti osto-optionsa jo kesäkuussa maksettuaan Susosta 24 miljoonaa euroa. Taistelee avauksen paikasta, vaikka hintalapun mukaan pitäisi olla päivänselvä avauskokoonpanon pelaaja.

Óscar Rodríguez (kk, 22, Real Madrid)

Kuva: Getty Images.

Huippuhankinta. Potkutekniikastaan ja hurjista vapaapotkuistaan tunnettu Óscar pelasi loistavan kauden Leganésissa. Janosi askelta suurempaan seuraan ja sai sen. Tuntee päävalmentaja Julen Lopeteguin ja saattaa saada isonkin roolin.

Ivan Rakitic (kk, 32, Barcelona)

Suora Éver Banegan korvaaja. Sevillassa ennenkin pelannut Rakitic on edelleen todellinen huippupelaaja, joka tuo Sevillaan laatua ja kokemusta. Nappaa itselleen suoraan valtavan roolin ja kuuluu ehdottomasti Sevillan avainpelaajiin. Huippuhankinta.

Bono (mv, 29, Girona)

Eurooppa-liigan sankari. Bono oli hurjassa vireessä Eurooppa-liigassa ja samalla yksi suurista syistä siihen, miksi seura voitti pokaalin. Haastaa alkavalla kaudella tosissaan Tomas Vaclíkin ja saattaa jopa aloittaa kauden ykkösvahtina.

Bryan Gil (vh, 19, palasi lainalta Leganésista)

Gil vietti kevätkauden lainalla Leganésissa. Ei saanut aluksi juurikaan vastuuta, mutta koronatauon jälkeen sai mukavasti peliminuutteja. Edessä lienee uusi laina.

Juan Soriano (mv, 23, palasi lainalta Leganésista)

Pelasi viime kauden lainalla Leganésissa ja sai peliaikaa silloin, kun Pichu Cuéllar oli loukkaantuneena. Palasi Sevillaan, mutta poistuu seurasta hyvin todennäköisesti – joko pysyvästi tai uudestaan lainalle.

Roque Mesa (kk, 31, palasi lainalta Leganésista)

Kuva: Getty Images.

Kausi sujui kahden yllä mainitun tapaan lainalla Leganésissa. Sai mukavasti vastuuta, mutta Leganés putosi, joten lainaa ei jatkettu ja Mesa palasi Sevillaan. Vastuuta ei ole kuitenkaan luvassa, joten edessä lienee pysyvä siirto.

Carlos Fernández (kh, 24, palasi lainalta Granadasta)

Sevilla-kasvatti pelasi huippukauden lainalla Granadassa. Kärki nousi puskista Granadan parhaaksi maalintekijäksi. Fernández teki viime kaudella yhteensä 14 maalia ja oli suuressa roolissa, kun Granada nappasi seurahistoriansa ensimmäisen europaikan. Vielä ei ole selvillä, jääkö Fernández Sevillaan.

Aleix Vidal (oh, 30, palasi lainalta Alavésista)

Kuva: Getty Images.

Pelasi lainalla Alavésissa, ja sai Baskimaalla varsin mukavan roolinkin itselleen. Lainasopimus päättyi ja edessä oli hetkellinen paluu Sevillaan. Poistuu hyvin todennäköisesti seurasta peliajan perässä muualle.

Ibrahim Amadou (kk, 27, palasi lainalta Leganésista)

Amadou siirtyi viime kauden alussa lainalle Norwichiin, mutta jäi pienelle vastuulle ja tammikuussa lainaseura vaihtui Leganésiin. Leganésissa sai vaihtelevasti peliaikaa ja nyt palasi hetkellisesti Sevillaan.

Joris Gnagnon (kp, 23, palasi lainalta Rennesistä)

Toppari vietti viime kauden lainalla kasvattajaseurassaan Rennesissä, jossa sai mukavasti vastuuta. Rennes pelasi hienon kauden ja Gnagnon sai kaipaamaansa vastuuta, mutta tuskin jää alkavaksi kaudeksi Sevillaan.

Sébastien Corchia (op, 29, palasi lainalta Espanyolista)

Laitapuolustajan viimeiset kolme kautta ovat menneet penkin alle. Ei ole saanut oikein missään vastuuta, vaikka lainapestejä on useita. Viime kausi meni pilalle vakavan polvivamman vuoksi. Ei varmasti jatka Sevillassa.

Alejandro Pozo (op, 21, palasi lainalta Mallorcasta)

Syyskausi meni Lopeteguin alaisuudessa Sevillassa ja sai peliaikaa lähinnä Eurooppa-liigassa. Tammikuussa lähti lainalle Mallorcaan, jossa saikin suuren roolin. Palasi Sevillaan, tulevaisuus auki.

Valmennus

• Päävalmentaja: Julen Lopetegui
• Avustava valmentaja: Pablo Sanz
• Maalivahtivalmentaja: José Luis Silva
• Fysiikkavalmentaja: Pepe Conde
• Fysiikkavalmentaja: Óscar Caro

Julen Lopetegui johdatti Sevillan Eurooppa-liigan voittoon viime kaudella. Kuva: Getty Images.

Viime kauden yksi hienoimpia menestystarinoita oli Sevillan kausi. Joukkue sijoittui neljänneksi La Ligassa ja voitti Eurooppa-liigan kaatamalla matkalla muun muassa Roman, Wolvesin, Manchester Unitedin sekä finaalissa Internazionalen. Yksi viime vuosien suurimpia epäonnensotureita, Sevillan valmentaja Julen Lopetegui, sai ansaitsemaansa balsamia haavoille. Ilon kyneelet ja huojentuminen olivat ikimuistoinen hetki. Samalla Éver Banega kruunasi uransa Euroopassa vielä viimeisellä pystillä. 

La Ligassa Sevillan pisteodottama oli 65,71 pistettä, mikä oikeutti odottaman valossa neljänteen sijaan. Sevilla ylisuoritti omaan saldoonsa verrattuna pisteissä noin 4,30 pisteellä. Joukkue päästi maaliodottamaa ainoastaan 36,62 maalin verran, mikä oikeutti sarjan kolmanneksi parhaaseen saldoon. Tiivis puolustus oli yksi menestyksen avaimia.

Siirtoikkunan aikana on tapahtunut, ja merkittävin hankinta lienee Ivan Rakitic, joka palaa kotiin. Hän korvaa Éver Banegan. Rakitic on yksi viime vuosien aliarvostetuimpia pelaajia, ja on mielenkiintoista nähdä hänet vapaammassa roolissa Sevillassa.

Suurin miinus annettakoon siitä, että Sergio Reguilónin laina on ohi, ja hän palasi Real Madridiin. Reguilón jatkaa todennäköisesti matkaansa pääkaupungista eteenpäin, joten toivoa ei ole menetetty Sevillan osalta. Monet isot seurat ovat kuitenkin hänen perässään. Sergio Escudero on kuitenkin kelpo korvaaja omasta takaa. Itse asiaan.

Valmentaja Julen Lopetegui suosii 4-3-3-muotoa höystettynä todella hyökkäävillä laitapakeilla. Lopetegui suosii myös kärkeä, joka on kykeneväinen hyvään kohdepelaamiseen, joten joukkue uhraa hieman nopeutta sillä rintamalla. Laitahyökkääjät ovat sitä vastoin sähköisiä, ja materiaalista löytyvät muun muassa Lucas Ocampos, Suso sekä Munir El Haddadi.

Keskikentän trio taas rakentuu melko klassisista elementeistä, ja joukkueella on yleensä yksi tuhoaja, yksi jakelija sekä yksi laajemmin liikkuva yleispelaaja. Joukkueen isoimpiin vahvuuksiin kuuluu pallon liikuttaminen nopeasti eteenpäin. Joukkue kääntää ylimääräisen vaihteen päälle suunnanmuutoksissa. Tämä on kovin tyypillistä Lopeteguin joukkueille.

Lopeteguin 4-3-3-muoto kääntyy usein käytännössä 3-4-3-muodoksi pallonhallinnassa. Alin keskikenttä, Nemanja Gudelj tai Fernando, tiputtaa toppareiden väliin. Muita tärkeitä elementtejä ovat todella aggressiivisesti nousevat laitapakit, jotka pitävät leveyden, ja mahdollistavat laitahyökkääjien kaventamisen sisäänpäin kenttää. Toinen kaseista auttaa yleensä alaspäin, ja Joan Jordán on usein ollut hyökkäävin kasi, joka auttaa boksin täyttämisessä.

Sevillan pelinrakentelun voi jakaa käytännössä kolmeen kategoriaan:

  1. Suora pallo Luuk de Jongille (kohdepelaaja).
  2. Hidas kierrätys ja pallo nouseville laitapakeille, jotka toimivat melkein wingbackeina.
  3. Toinen laitahyökkääjista tippuu taskuihin ja koittaa kääntyä tilaan.

Sevilla ylimiehittää myös aktiivisesti laitoja, varsinkin oikealla puolella. Usein Sevilla saa luotua timantin, millä on käytännössä kaksi tarkoitusta. Ensimmäinen tarkoitus on luonnollisesti numeraalisen ylivoiman luominen ylimiehityksen kautta, mikä parhaassa tapauksessa johtaa etenemiseen laitakaistaa pitkin. Toinen tarkoitus on houkutella vastustaja aktiivisesti ylimiehitettyä laitaa kohti ja vaihtaa pelin painopiste pitkällä syötöllä painottomalle puolelle.

Näin on mahdollista luoda laadukas 1v1-tilanne isoon tilaan. Sevilla syöttelee paljon pitkiä syöttöjä, mutta ne eivät ole yleensä vertikaalisia vaan lateraalisia. 

Suson rooli on mielenkiintoinen, sillä hän saattaa usein olla puolustettaessa tai jopa pelinrakentelussa kymppipaikalla. Sevillan muoto on monesti näyttänyt 4-3-1-2-muodolta alaspäin. Ohjeet vaihtuvat kuitenkin ottelusta otteluun, ja Sevilla pelaa puolustettaessa usein myös 4-4-2-muodolla, mikä kääntyy 4-3-3-muotoon prässätessä. 4-3-3- sekä 4-3-1-2-muodot ovat kuitenkin standardeja. 

Muita huomioita Sevillasta:

  • Sevillan PPDA-lukema (passes allowed per defensive action) 7,95 on sarjan toiseksi matalin Getafen jälkeen. Joukkue ei anna vastustajalleen tilaa tämän omalla kenttäpuoliskolla, vaan iskee ahneesti kiinni.
  • Sevillalla on neljänneksi eniten onnistuneita syöttöjä vastustajan 18 metrin sisällä sekä neljänneksi vähiten päästettyjä syöttöjä omassa päässä 18 jaardin sisällä.
  • Sevillalla on La Ligassa kolmanneksi eniten pallonhallintaa per ottelu (58,4 prosenttia).
  • Joukkueen maalivahdit eivät ylisuorittaneet PSxG-mallin (post-shot expected goals) mukaan. Päinvastoin. Tämä antaa entistä isomman arvon joukkueen hyvälle puolustussaldolle. 
  • Sevillalla on sarjassa kolmanneksi eniten laukauksia ja laukauksia maalia kohti. 
  • Joukkueella on sarjassa toiseksi eniten (123) onnistuneita keskityksiä vastustajan boksiin. Getafella oli yksi onnistunut keskitys enemmän ja kolmantena oleva Real Madrid on 20 keskitystä jäljessä. Tämä antaa konkretiaa Sevillan todella hyökkäävien laitapakkien merkityksestä.
  • Sevilla keskitti sarjassa eniten 890 keskityksellä. 

Sevillan paketti muuttuu hieman tulevaksi kaudeksi, ja on hienoa nähdä joukkue Mestarien liigassa. Pallollisissa numeroissa Sevilla sijoittuu sarjassa kolmanneksi käytännössä kaikessa, ja ryhmä pärjää loistavasti myös puolustustilastoissa. Sevilla prässää erinomaisesti eikä päästä vastustajaansa kovinkaan usein laatutonteille.

Mestarien liiga rasittaa osittain kovan tason ja pelinopeuden takia. Rakiticin ja Óscar Rodríguezin sopeutuminen vie oman aikansa ennen kuin Banegan ja Jordánin vaikutus on pelillisesti korvattu. Sergio Reguilón pitää todennäköisesti myös korvata, ja joukkue kaipaisi yhden laitahyökkääjän lisää.

Sevilla viihdyttää jälleen alkavalla kaudella, ja Mestarien liiga -paikan uusimiseen myös ensi kaudella on todella realistinen sauma. Topparipari Jules Koundé ja Diego Carlos pitävät huolen siitä, että alakerta ei vuoda myöskään alkavalla kaudella.

Tärkein pelaaja - Diego Carlos

Diego Carlos on yksi La Ligan parhaista toppareista. Kuva: Getty Images.

Diego Carlos oli viime kauden paras toppari La Ligassa.

27-vuotias brasilialaistoppari saapui La Ligaan ryminällä. Vain harva tiesi, millaisen pelaajan Sevilla oli hankkinut puolustukseensa. Se selvisi nopeasti. Itseluottamusta puhkuva karismaattinen puolustaja tekee vain harvoin virheitä, sijoittuu loistavasti, osaa avata peliä ja siinä sivussa johtaa esimerkillään Sevillan puolustusta kuin todellinen konkari konsanaan.

Ei ole sattumaa, että Liverpoolin kaltaiset seurat ovat kiinnostuneet Carlosista, jonka arvo on noussut yhden vuoden aikana noin 15 miljoonasta eurosta 75 miljoonaan euroon saakka.

Carlos on Sevillan puolustuksen johtaja ja Lopeteguin suuri pelillinen suojatti. Jos pelaa alkavan kauden läheskään samalla tavalla kuin viime kauden, odottaa ensi kesänä suursiirto ja avauskokoonpanon paikka Brasilian Copa América -joukkueessa.

Arvio

Sija: 5

Sevillan on pidettävä kiinni Lucas Ocamposin, Diego Carlosin ja Jules Koundén tapaisista tähtipelaajista. Sevilla ei kylve rahassa, joten mahdolliset vahvistukset jäävät hyvin todennäköisesti vähiin tässä siirtoikkunassa. Toisaalta Lopetegui sai tästä ryhmästä kaiken mahdollisen irti viime kaudella, joten suoranaisesti joukkue ei tarvitse montaa vahvistusta.

Sevilla kykeni korvaamaan Éver Banegan Ivan Rakiticilla. Rakitic tuo Sevillaan laatua, kokemusta ja ennen kaikkea voittamisen kulttuuria, ja on samalla loistava korvaaja Banegalle.

Luuk de Jongin, Munirin ja Youssef En-Nesyrin on saatava enemmän aikaan maalipaikoissa. Jos niin ei tapahdu, on maalintekovaikeuksista kärsivän Atléticon haastaminen joka tapauksessa vaikeaa. Viime kaudella Sevilla onnistui siinä, mutta kykeneekö Lopeteguin miehistö siihen alkavallakin kaudella?

Lähtökohtaisesti Atlético, Villarreal ja Sevilla taistelevat melko tasaväkisesti kolmannesta ja neljännestä sijasta. Sevillalla on täydet mahdollisuudet yltää jälleen neljän joukkoon, mutta hyökkäyksen maalintekokyky aiheuttaa kysymysmerkkejä. 

Ihanneavaus

Kokokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
13BonoMVMaalivahti5.4.1991
31Javi DíazMVMaalivahti15.5.1997
12Jules KoundéKPToppari12.11.1998
20Diego CarlosKPToppari15.03.1993
3Sergi GómezKPToppari15.3.1993
4Karim RekikKPToppari2.12.1994
2Joris GnagnonKPToppari13.1.1997
-Juan BerrocalKPToppari5.2.1999
19Marcos AcuñaVPVasen laitapuolustaja28.10.1991
-Guilherme AranaVPVasen laitapuolustaja14.4.1997
-Alejandro PozoOPOikea laitapuolustaja22.2.1999
17Aleix VidalOPOikea laitapuolustaja21.8.1989
6Nemanja GudeljPKKPuolustava keskikenttä16.10.1991
-Ibrahim AmadouPKKPuolustava keskikenttä6.4.1993
25Fernando RegesPKKPuolustava keskikenttä25.7.1987
8Joan JordánKKKeskikentän keskusta06.07.1994
21Óliver TorresKKKeskikentän keskusta10.11.1994
10Ivan RakiticKKKeskikentän keskusta10.3.1988
14Óscar RodríguezHKKHyökkäävä keskikenttä28.6.1998
5Lucas OcamposVHVasen laitahyökkääjä11.7.1994
-Bryan GilVHVasen laitahyökkääjä11.2.2001
-Oussama IdrissiVHVasen laitahyökkääjä26.2.1996
-José Alonso LaraVHVasen laitahyökkääjä7.3.2000
7SusoOHOikea laitahyökkääjä19.11.1993
-Rony LopesOHOikea laitahyökkääjä28.12.1995
24Papu GómezPKPiilokärki15.2.1988
15Youssef En-NesyriKHKeskushyökkääjä1.6.1997
9Luuk de JongKHKeskushyökkääjä27.8.1990
11Munir El HaddadiKHKeskushyökkääjä1.9.1995

Kim Keränen, Tuukka Ikkeläjärvi
Twitter: @KeranenKim, tuukka_21

Kuvankäsittely: Eetu Ikola


Italia-Itävalta: Suursuosikki jyrää ja sinä saat Italian voitosta käsittämättömän kertoimen 20.00!

1. Siirry MrGreenille ja avaa pelitili
2. Lisää Italian 1X2-voitto pelikupongille normaalilla kertoimella
3. Aseta 1€ panos Italialle Itävaltaa vastaan kertoimella 20.00
4. Jos Italia voittaa ja sinä saat 20€ puhtaana käteen – ilman kierrätystä