Vankilasta päässyt entinen Barca-pomo ei mieli takaisin valtaan – ”Lupasin äidilleni”

© Kuva: Getty Images

Barcelonan entinen puheenjohtaja Sandro Rosell on ollut vapaalla jalalla melko tasan vuoden. Korruptiosta epäilty Rosell oli tutkintavankeudessa peräti 21 kuukautta ennen kuin hän sai viime huhtikuussa vapauttavan päätöksen.

Rosell toimi Barcelonan puheenjohtajana vuosina 2010-2014. Nyt Barcelonassa ovat käynnistymässä spekulaatiot seuraavasta puheenjohtajasta, sillä Josep Maria Bartomeun puheenjohtajakausi päättyy ensi vuonna.

Rosell ei kuitenkaan mieli takaisin vallan kahvaan. Ei, vaikka vedonlyöntitoimistot arvelevat Rosellin voittavan, jos hän asettuisi ehdolle puheenjohtajavaaliin. Rosell antoi Mundo Deportivolle ensimmäisen pitkän haastattelunsa millekään medialle sitten vuoden 2014.

– Lupasin äidilleni, etten asetu ehdolle niin kauan kuin hän elää. Ja toivon, että hän eläisi 150-vuotiaaksi. Sitä paitsi on osattava kääntää lehteä eikä oltava ikuisesti vastuussa, 56-vuotias Rosell toteaa.

Rosell on vakuuttunut siitä, ettei hän olisi joutunut kiven sisään ilman Barcelonan puheenjohtajuutta, vaikkeivät rahanpesuepäilyt toimintaan Barcelonassa liittyneetkään.

– Jos en olisi ollut Barcan puheenjohtaja, en olisi joutunut vankilaan. Minulla ei ole siitä pienintäkään epäilystä. En myöskään usko, että yritystoimiani olisi tutkittu, minua olisi vakoiltu tai että oikeustoimijat olisivat käyneet niin aggressiivisesti minua vastaan.

– Sen jälkeen kun minut valittiin Barcan puheenjohtajaksi, oikeuslaitos on tehnyt 72 toimenpidettä minua vastaan. Ennen sitä tutkintoja oli nolla. Sattumaako?

Vaikka Josep Maria Bartomeu onkin ollut nyt myrskyn silmässä, ei Rosell lähde loanheittoon istuvaa puheenjohtajaa vastaan.

– Puheenjohtajan täytyy voida luottaa muiden johtokunnan jäsenten tukeen. Ulkopuolta on hyökätty jo ihan riittämiin, joten minusta on hyvä, että puheenjohtaja valitsee itselleen mieluisan tiimin, Rosell toteaa.

– Bartomeu on kuitenkin paljon vahvempi kuin ihmiset uskovat.

Uudelle puheenjohtajalle Rosellilla on tietyt, selkeät kriteerit.

– Hänen on oltava rehellinen, riippumaton ulkoisista vaikuttimista, jalkapallohenkinen ja poliittisesti riippumaton puheenjohtajakautensa aikana.

Rosellilla kokemusta eristäytymisestä

Koronaviruspandemian takia jalkapalloilu on jäissä liki koko maailmassa. Myös Rosellilla on kuningaslajia ikävä.

– Valtava ikävä. Jalkapallo on kuin huume. On vaikeaa elää ilman jalkapallo-otteluita, vaikka totta kai terveys tuleekin etusijalla.

– Koronakriisi saa minut huolestuneeksi, alistuneeksi ja vähän pelokkaaksikin. Odotan kuitenkin toiveikkaana, että jonain päivänä se on ohi ja voimme taas halata läheisiämme.

– Kun ensimmäiset koronatartunnat tulivat ilmi, ajattelin sen olevan jotain kaukaista, joka ei vaikuttaisi meihin. Ajatus oli selvästi virheellinen. Globalisaatiossa on hyvät ja huonot puolensa. Nyt perhosteoria on vahvistettu paremmin kuin koskaan. Kun perhonen räpäyttää siipiään idässä, voi se vaikuttaa tulevaisuuteen lännessä, Rosell maalailee.

Koronakriisi on pakottanut ihmiset eristäytymään fyysisesti. Rosellille eristäytyminen on kuitenkin helppo nakki verrattuna lähes kahteen vuoteen vankilassa.

– Nyt minulla on paljon enemmän tilaa kuin vankilan 12 neliömetriä. Nyt olen perheeni kanssa, ruoka on hyvää, minulla on oma vessa ja olen yhteydessä ulkomaailmaan. On myös mahdotonta, että tämä voisi kestää kaksi vuotta, Rosell uskoo.

– Mutta tiedätkö, mitä muuta tämä on saanut minut ajattelemaan? Vankilassa tiesin, että olin telkien takana syyttömänä. Nyt en kuitenkaan tiedä, olemmeko yhteiskuntana niin syyttömiä. Olemme unohtaneet maailman ja planeetan sanan kaikissa merkityksissä.

Neymarin sopimukseen tarkkoja pykäliä

Luonnollisesti Rosellilta kysyttiin myös Barcan jalkapalloasioista. Tärkein kysymys koski sitä, ottaisiko hän PSG-tähti Neymarin takaisin Barcelonaan.

– Kyllä. Urheilullisesta näkökulmasta epäilyksettä. Tekisin kuitenkin kirjallisen sopimuksen, johon liitettäisiin pykäliä, jotka tulisivat maksuun urheilullisista ja sosiaalisista tuloksista, sekä hänen käytöksestään riippuen.

– Neymarilla on ainutlaatuisia jalkapallolahjoja ja valtavan markkina-arvon henkilökohtainen aura.

– (LionelMessi, jalkapallohistorian paras pelaaja ja hyvin älykäs ihminen haluaa tietysti muut maailman parhaat pelaajat rinnalleen voittaakseen kaiken, Rosell arvioi syitä siihen, miksi Messikin haluaisi vanhan tutkaparinsa takaisin.


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.