Näkökulma: Zidane teki sen taas – miten Real Madrid venyy jatkuvasti tärkeimmissä otteluissa?

© Kuva: Getty Images

Real Madrid voitti Liverpoolin tiistaina Mestarien liigan puolivälierien ensimmäisessä osaottelussa. Madridin Alfredo di Stefano -stadionilla pelattu ottelu päättyi kotijoukkueen voittoon maalein 3-1.

Ottelu oli selvää Madridin hallintaa, ja etenkin avausjaksolla Liverpool näytti mahdollisesti surkeammalta kuin koskaan Jürgen Kloppin alaisuudessa.

Artikkeli jatkuu twiittien jälkeen.

Jos laitamme Liverpoolin hieman sivuun, ja katsomme sen sijaan sitä joukkuetta, joka kentällä hallitsi. Madrid, Zinédine Zidanen joukkue ja valmentaminen. Jälleen kerran esiin nousi kysymys: miten Zidane nykii niin usein joukkueestaan parhaan irti hetkinä, jolloin sitä eniten tarvitaan?

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Zinédine Zidane sai jälleen Real Madridin loistamaan. Kuva: Getty Images

Zidane on edelleen, kiistattomista saavutuksistaan huolimatta, mielipiteitä jakava valmentaja. Häntä moititaan identiteetin puutteesta ja muita huippuvalmentajia heikommasta taktisesta kyvykkyydestä. Listaa voi varmaan joidenkin mielestä jatkaakin, mutta ehkä totuus löytyy tässäkin keskeltä.

Zidane teki aiemmin historiaa suurimman mentorinsa Carlo Ancelottin kanssa ja sittemmin myös itse, poistui huipulla Madridista ja palasi takaisin nostaakseen uppoavaa laivaa takaisin pinnalle.

Madrid on taas pinnalla, ja on syytä kysyä olisiko tässä onnistunut joku toinen? Aaltoliikettä on ollut kuin osakemarkkinoilla, mutta silti Madrid on tälläkin kaudella La Ligan mestarikandidaatti ja etenemässä kohti Mestarien liigan semifinaaleja.

Kuten Ancelotti, Zidane luottaa 4-3-3- ja 4-4-2-perusformaatioihin. Hän ei välttämättä puhu taktiikoista tai muodostelmista ulospäin, mikä varmasti vaikuttaa fanien ja muiden katsojien mielipiteisiin koskien taktista osaamista ja pelin valmentamista.

Zidane on Ancelottin tavoin loistava pelaajavalmentaja ja haluaa pelaajien roolien löytyvän näiden omien parhaiden vahvuuksien kautta. Yksi-yksi-valmentaminen on sanomattakin äärimmäisen tärkeä taito joukkueessa, jossa pelaa pääasiassa vain maailmanluokan tähtiä.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

Zidane luottaa edelleen pääasiassa samoihin pelaajiin, jotka toivat Madridille glooriaa aikaisemmalla aikakaudella. Ja miksi ei luottaisi? Keskikentällä tärkeimmät pelaajat ovat toki vanhempia kuin aiemmin, mutta he eivät ole merkittävästi heikentyneet. ”Class is permanent” -fraasi pätee Real Madridin keskikenttään mainiosti.

Keskikenttä on Zidanen ja Madridin katalyytti, ja näillä pelaajilla ei ole syytä muuttaa asioita dramaattisesti. Nyt Zidanella ei kuitenkaan ole samaa määrää supertähtiä, joten on syytä antaa jo kunniaa pelitaktiselle valmentamiselle.

Zidanen mentaalinen mahtavuus resonoi Liverpool-ottelussa kauniisti. Ennen ottelua Madridin pelättiin olevan suurissa vaikeuksissa Liverpoolin hyökkäyskolmikkoa vastaan, mutta toisin kävi. Linja oli eheä läpi ottelun, ja heikoksi lenkiksi etukäteen naulattu topparipari Nacho-Éder Militão pelasi mahtavan ottelun.

Kukaan ei huomannut Sergio Ramosin poissaoloa. Etenkin Militãon proaktiivisuus nousi edukseen esille. Militãolla ei ollut helppo lähtö otteluparin avausosaan, mutta uskon Zidanen luoneen psykologiallaan brassille uuden henkisen ryhdin.

Militão on vain yksi esimerkki, mutta ehkä se paras. Toinen on Vinícius Júnior, joka silminnähden nautti pelaamisesta. Joukkue tuuletti raivokkaasti ja onnea hehkuen brassin maalia. Näimme, että pelaajaan luotetaan, hänen puolestaan ollaan iloisia ja hän pääsi tekemään sitä missä on parhaimmillaan. Progressiiviset kuljetukset olivat tärkeä osa Madridin peliä.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

Kun kerrotaan, että Zidane antaa vain poikien pelata, ollaan osaltaan oikeassa. Tuo on toteamus, jota usein on käytetty negatiivisessa mielessä, mutta käännän sen positiiviseksi.

Zidane haluaa tuoda parhaan esille pelaajistaan ja hänen tahtotilansa on peluuttaa parhaita pelaajiaan näiden vahvuuksien tukemissa raameissa. Vahvuudet määrittelevät roolit, kuten todettua. Samalla muodostuu systeemi, jolla Madrid pelaa – ja toki tämä muuttuu usein myös vastustajan mukaan.

Huomaan, että kun joukkue pelaa vastustajaa mukaillen, saa joukkue osakseen kritiikkiä identiteettivajeesta. Kuitenkin, Madridilla ja Zidanella on noin kaksi perusmuotoa, ja pelaajat määrittävät asioita detaljitasolla.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

Liverpoolia vastaan Madrid käytti 4-3-3-muotoaan. Näimme hyvin tyypillisen Zidane-ajan Madridin, jossa laitapuolustajat nousevat aktiivisesti mukaan tukemaan hyökkäyksiä, ja laitahyökkääjät hakevat juoksuja selustaan ja leikkaavat keskikaistaa kohti. Samalla keskushyökkääjä liikkuu laaja-alaisesti hyökkäyskolmanneksella ja putoaa alemmas.

Keskikentällä on selkeät roolitukset pelaajien vahvuuksien mukaan:

    • syvällä makaava pelintekijä – regista -, joka usein nostaa peliä ja itseään puolitilaan ja kasipaikalle
    • selkeä kutonen keskikaistalla pumpaten
    • hyökkäävämpi ja aktiivisesti liikkuva, tempoa yhdessä pelintekijän kanssa määrittelevä kolmas keskikenttämies.

Tällä kaudella ja Liverpoolia vastaan on nähty, että kutospaikan pelaaja nousee ylimmäs, jolloin keskikentän kolmio kääntyy toisin päin. Casemiron nostaessa ylös keskikaistalla jää alapuolelle kaksi pelintekijää.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

Katalyytti teki ympärillä olevastaan paremman, mutta kokonaisuus oli kaiken alkupiste. Näkisin, että Zidane osoitti eilen joukkueensa kanssa, ettei heitä voi koskaan aliarvioida.

Zidane näytti sekä pelitaktista että mentaalista kyvykkyyttään. Edelleen on syytä kysyä, koska Zidanen arvostelu loppuu, ja hyväksytään, että hän on todella hyvä valmentaja. Puhutaan Zidanen magiasta. On hyvinkin mahdollista, että siitä on kyse. Kaikilla ei ole näitä voimia, juju elää vain harvoissa. Yksi niistä on Zidane.

Madrid on nyt vahvoilla semifinaalipaikkaa silmällä pitäen. He eivät kohtaa Liverpoolia, joka säännöllisesti ja todennäköisesti pitäisi maalin puhtaana kotonaan. Sen takia kahden maalin kotivoitto oli iso asia. Kun Zidane pystyy organisoimaan joukkueensa puolustuksellisesti hyvin vahvaksi yhdeksi yksiköksi ja yksi vierasmaali avauspuoliajalla tappaa otteluparin, on vaikea hahmottaa semifinaaleja ilman Real Madridia.

LUE MYÖS: Zinédine Zidane salamyhkäisenä tulevaisuudestaan: ”Juventus on edelleen hyvin tärkeä minulle”

Bujamies
Twitter: @Bujamies


PÄIVÄN VIHJE: PSG – BAYERN MÜNCHEN

Pariisin kevätilta tarjoaa aivan uskomattoman herkulliset lähtökohdat PSG – Bayern München -matsille