Real Madrid on ulkona Copa del Reystä. Se oli uusi luku väljähtyneeseen ajanjaksoon, joka on viemässä Los Blancosia yhä syvemmälle suohon, ellei suuntaa saada muuttumaan.

On syytä palata kesään 2018, koska silloin homma alkoi lähteä luisuun.

Real oli juuri voittanut Mestarien liigan. Zinédine Zidane lähti. Cristiano Ronaldo lähti. Oli MM-kisat. Julen Lopeteguin (silloinen Espanjan maajoukkueen päävalmentaja) sopimus Real Madridin kanssa julkistettiin liian aikaisin. Syntyi skandaali. Lopetegui heitettiin kisojen aattona ulos maajoukkueesta.

Valmistautumisaikaa uuteen kauteen ei kovin paljon ollut kisojen vuoksi. Lopeteguin aika jäi lyhyeksi. Voittoprosentti surkea: 42,86. Jo lokakuussa Lopetegui korvattiin Santiago Solarilla. Solarin johdolla Real voitti seurajoukkueiden maailmanmestaruuden, mutta vaisuksi jäi Solarinkin aika. 32 ottelua ja ulos.

Jälkikäteen ajatellen voidaan miettiä, oliko Solarin pois potkiminen hätiköityä. Argentiinalaisen voittoprosentti oli 68,75. Solarin korvanneen Zidanen voittoprosentti miehen tällä toisella ajanjaksolla on tällä haavaa vain 59,09. Se on surkea luku Real Madridissa. Perspektiiviä: Zidanen ensimmäisen aikakauden voittoprosentti Madridissa oli 69,8.

Mikä meni pieleen?

Epäonnistumiset siirtomarkkinoilla

Ronaldo on tietysti yksi ilmiselvä tekijä. Tuon kaltaista pelaajaa ei ole toista. Yksi yhteen ei siis ollut mitään tehtävissä, kun Ronaldo lähti. Karim Benzema on kyllä kyennyt vastaamaan hienosti huutoon, mutta Benzema ei ole maalintekijänä Ronaldo. Ja mikä melkeinpä vielä pahempaa: Benzema on hyökkäyspäässä hieman kärjistäen sanottuna ainoa, joka on noussut esiin.

Kaudella 2018-19 Real Madridin toiseksi kovin tehoilija oli Gareth Bale. Jättihankinta, joka ei koskaan lunastanut niitä odotuksia, joita hänen harteilleen Madridissa aseteltiin. Nyt walesilainen on lainalla Tottenhamissa.

Viime kaudella Real Madridin toiseksi kovimmista tehoista (jälleen Benzema ykkönen) vastasi Sergio Ramos. Tällä kaudella joukkueen sisäisen maalipörssin kakkossijan jakavat Casemiro, Federico Valverde ja Luka Modric. Ihan hieno saavutus nelikolta, mutta ¡joder!, missä ovat hyökkääjät?

Balen tavoin jättihankinta Eden Hazard on ollut totaalituhnu, joka on lähinnä nostanut palkkaa sairastuvan puolella. Belgialainen on kyennyt pelaamaan vasta 33 ottelua, joissa tehot ovat olleet kaukana siitä, mitä odotettiin: 3+7.

Tänään 25 vuotta täyttävältä Marco Asensiolta on odotettu paljon. Aikaa kului ja lupauksesta tuli entinen lupaus. Madridissa nyt yhteensä 168 ottelua tehoin 31+22. Tällä kaudella peliaikaa 1 240 minuuttia. Siinä ajassa yksi (?!) maali ja kaksi maalisyöttöä.

Lucas Vázquezkin on iskenyt tämän kauden 22 ottelussa vain kaksi maalia ja antanut kolme maalisyöttöä, mutta hän on sentään pelannut puolet peleistään laitapakkina (palataan siihen myöhemmin).

Sitten on vielä kaksi brasilialaista – Vinícius ja Rodrygo. Molemmat ovat vasta 20-vuotiaita, joten ei sovi mahdottoman ankarasti kritisoida. Lupaukset voivat vielä lunastaa potentiaalinsa, mutta juuri nyt ei näytä erityisen hyvältä. Real Madrid käytti kaksikkoon yhteensä 90 miljoonaa euroa. Vinícius on tällä kaudella tehnyt 23 ottelussa tehot 3+3, Rodrygo 17 pelissä 1+6.

Zidane luottaa harvalukuiseen joukkoon

Hyökkääjiltä ei tule tehoja, ja hankinnoista liian moni on epäonnistunut – ainakin toistaiseksi. Ongelmaksi voitaneen lukea sekin, että Madridissa on aivan liian vahvasti kahden kerroksen väkeä. On liian monta pelaajaa, joihin Zidane ei luota pätkääkään.

  • Vinícius on pelannut viimeisessä viidessä La Liga -ottelussa yhteensä 21 minuuttia.
  • Isco on pelannut koko kaudella yhteensä 460 minuuttia, joista 88 tuli Copa del Rey -fiaskossa keskiviikkoiltana.
  • Mariano Díaz: 334 minuuttia, joista 57 Copassa.
  • Martin Ødegaard: 367 minuuttia. Šah’tar Donetsk -tappion (1. joulukuuta) jälkeen peliaikaa kokonaiset viisi minuuttia.
  • Éder Militão: 334 minuuttia. 23-vuotias topparikin on pelannut Madridissa yhteensä vain 24 ottelua, vaikka seura käytti Militãoon tuhdit 50 miljoonaa euroa kesällä 2019.
  • Álvaro Odriozola: 145 minuuttia, joista 98 Copassa. Vaikka Dani Carvajal on ollut paljon sivussa, Zidane on peluuttanut oikeana pakkina mieluummin Vázquezia kuin 30 miljoonalla eurolla kesällä 2018 hankittua Odriozolaa.
  • Luka Jovic: 208 minuuttia, kunnes hänet lainattiin loppukaudeksi Eintracht Frankfurtiin. Eintrachtissa Jovic teki 28 minuutissa yhtä monta maalia (2) kuin 1,5 vuoden aikana Madridissa.
  • Andri Lunin: 120 minuuttia ja vihdoinkin debyytti Real Madridissa keskiviikon Copa-ottelussa.

Tuskin on mikään ihme, että useamman pelaajan väitetään olevan tyytymätön omaan rooliinsa. Jovic lähti jo lainalle. Nyt myös Ødegaard haluaa tiettävästi lähteä. Voi hyvin olla muitakin. Marcan tuoreiden tietojen mukaan ”suurella osalla joukkueesta ei ole hyvä olla”. Tilanne tästä tuskin paranee, kun joukkue on ulkona Copasta. Nyt ei tule marginaalimiehille näyttöpaikkoja edes niissä otteluissa.

Zidanen pelitavallinen köyhyys

Zidane luottaa harvoihin ja valittuihin ja lopuille annetaan lähinnä kylmää kättä. Se olisi kaiketi ok, jos homma toimisi. Mutta kun ei toimi.

Suurin ongelma on maalinteossa. Ronaldon viimeisellä kaudella Real teki La Ligassa vielä 94 maalia. Seuraavalla kaudella lukema romahti 63:een ja joukkue jäi sarjassa kolmanneksi.

Viime kaudella Real teki 70 maalia ja voitti sarjan. Ei kuitenkaan maalinteon, vaan tilkityn puolustuspelin, ansiosta. Real päästi vain 25 maalia, noin 20 vähemmän kuin kolmella edellisellä kaudella.

Tälläkin kaudella Real on päästänyt vain 15 maalia 18 ottelussa, toiseksi vähiten sarjassa. Luvussa on toki ollut odottaman suhteen selvää ylisuorittamista, aivan kuten viime kaudella.

Hauska yksityiskohta tilastoista muuten sekin, että Ronaldon lähdön jälkeen Madrid on ylisuorittanut kausi toisensa perään oman pään maaliodottamassa mutta alisuorittanut hyökkäyspään maaliodottamassa. Voidaanko tehdä sellainen tulkinta, että puolustuksesta edelleen löytyy kovia seppiä Thibaut Courtois’n ja Ramosin johdolla, mutta maalintekijät ovat keskinkertaisia?

Ei ole ollut nähtävissä, että madridilaisten pelitapa Zidanen johdolla olisi menossa kohti parempaa. Eikä oikeastaan ole syytä olettaa, että tilanne tästä muuttuisi. Väljähtynyt on ehkä oikea sana. Real Madridin pelaaminen on vähän sellaista kädenlämpöistä. Valjua. Ennalta arvattavaa. Yksioikoista. Erikoistilanteissa joukkue on alati vaarallinen, mutta kuinka pitkälle se kantaa?

Mitä jos Ramoskin lähtee?

Kokonaistilannetta ei ainakaan helpota se, että joukkueen ylivoimaisesti suurin johtaja, Sergio Ramos, saattaa lähteä seurasta kauden päätteeksi vapaana agenttina. Sopimus päättyy tähän kauteen ja jonkinlaista kahnausta pelaajan ja seuran välillä aika varmasti on. Jos ei olisi, jatkosopimus olisi tehty jo aikaa sitten.

Ramosin ohella sopimus päättyy ensi kesänä Modricilla ja Lucas Vázquezilla. Hekin molemmat pelaajia, jotka kuuluvat Zidanen ydinryhmään. Modricin jatko on aika lailla varma, mutta Vázquezin ei. Se voi taas osaltaan tulehduttaa Zidanen ja puheenjohtaja Florentino Pérezin välejä.

Jos Ramos lähtee, kuka Real Madridin laivaa ohjaa? Zidanesta pitkään ajateltiin, että hänellä on poikkeuksellinen kyky luoda ympärilleen vahvan johtajan aura. Että hän on sellainen johtaja, jota pelaajat seuraavat kliseisesti kuolemaan asti. Onko enää?

Tuoreet kuvat Copan ottelusta juuri ennen jatkoajan alkamista kielivät pikemminkin pelaajien (Marcelo ja Isco) naureskelusta kuin Zidanen ohjeiden kuuntelemisesta. Kun siihen yhdistetään tiettyjen pelaajien lähtöhalut, voidaan kysyä, uskotaanko joukkueen sisällä, että Zidane on oikea henkilö johtamaan joukkuetta?

Jos Ramos lähtisi ja jos Zidane lähtee, kuka johtaa? Ei mennä tässä jutussa valmentajaspekulaatioihin, mutta todetaan vain se, että nykyjoukkueessa johtajatyyppejä ei liikaa ole. Pelillisesti David Alaba (toki eri profiilin pelaaja) voisi Ramosin korvata – ja hänkin olisi ensi kesänä saatavilla ilman siirtokorvausta – mutta onko Alabakaan sellainen johtaja, jota Real Madrid tarvitsisi?

Pokaaliton kausi?

Real Madrid on aloittanut vuoden 2021 heikoimmalla mahdollisella tavalla. Ensin tuli lähtö Espanjan Supercopasta ja nyt sitten myös Copa del Reystä – vieläpä kolmannen sarjatason joukkuetta vastaan.

Kaksi pokaalia on jo menetetty. Jäljellä ovat vielä La Liga ja Mestarien liiga. Kummassakaan Real Madrid ei ole suosikki.

Mikään ei tällä hetkellä tarjoa perusteita sille, että Madrid uusisi liigamestaruutensa. Pisteodottamassa joukkue on sarjassa neljäntenä. Todellisissa pisteissä toisena, mutta neljä pinnaa Atlético Madridin perässä. Atletilla on vieläpä kaksi peliä rästissä.

Mestarien liigassa Real Madrid kohtaa neljännesvälierissä Atalantan. Tällä hetkellä Madrid on otteluparissa ennakkosuosikki, mutta koko turnauksen suhteen tilanne on eri. Esimerkiksi peliyhtiö Betssonin arvion mukaan Real Madrid on vasta kuudenneksi todennäköisin voittaja Mestarien liigassa tällä kaudella. Edelle Betsson rankkaa Bayern Münchenin, Manchester Cityn, Liverpoolin, PSG:n ja jopa Juventuksen.

[readmore from=Real-Madrid]

Voitaneen suorastaan sanoa, että pokaali tänä keväänä olisi Real Madridilta kova temppu. Sen verran heikolta kokonaistilanne näyttää.

Ensi kesänä seurassa eletään hyvin mielenkiintoisia aikoja. Talous ei ole hyvässä jamassa (vaikka tilanne sillä saralla onkin huomattavasti esimerkiksi Barcelonaa parempi), joten Kylian Mbappén hankkiminenkaan ei näinä aikoina ole ihan varmaa. Mbappé voisi olla se kaivattu Ronaldon korvaaja vuosikausiksi eteenpäin, mutta olisiko Mbappéstakaan henkiseksi johtajaksi?

Entä lähteekö Ramos? Tai Vázquez? Myydäänkö Marcelo? Mitä tehdään koirankoppiin jääneiden kanssa? Onko Zidane edes kesällä enää päävalmentajana? Miten pelitapaa saadaan modernisoitua ja monipuolistettua?

Runsaasti kysymyksiä. Vastaukset määrittelevät paljolti sen, suuntaako Real Madrid pitkälle korpivaellukselle, vai ponnistaako seura nopeasti takaisin suuruuteen.

LUE MYÖS: Cup-mestaruudetta yhä oleva Zinédine Zidane häviää nyt paljon aiempaa useammin – onko asema jo vaakalaudalla?