Näkökulma: Luis Enrique yllätti päätöksillään – Espanjan EM-kisajoukkue herättää huomattavasti mielipiteitä

© Kuva: Getty Images

Espanjan A-maajoukkueen päävalmentaja Luis Enrique julkaisi maanantaina joukkueensa kesän EM-lopputurnaukseen.

Katso Enriquen nimeämä joukkue täältä.

Suurin uutinen oli Sergio Ramosin poisjäänti. Espanjan A-maajoukkueen kapteeni on kärsinyt loukkaantumisista jo usean kuukauden ajan.

35-vuotias Ramos on pelannut tämän vuoden puolella vain muutamassa ottelussa, joten Ramosin jättäminen ulos joukkueesta oli Enriquelta ymmärrettävä ratkaisu – vaikka kyseessä onkin 180 A-maaottelun ykköstoppari.

Ramosin lisäksi Iñigo Martínez jäi terveystilanteensa vuoksi ulos EM-kisajoukkueesta. Lue Iñigon kommentit täältä.

Enriquen valinnat ovat herättäneet luonnollisesti huomattavan paljon kritiikkiä niin sosiaalisessa mediassa kuin espanjalaismedioidenkin keskuudessa. Monet eivät ymmärrä, miksi Jesús NavasMario HermosoIago AspasSergio Canales ja Nacho jäivät ulos kisajoukkueesta.

Yllä mainitun viisikon sijaan kisajoukkueessa ovat mukana Eric GarcíaDiego LlorenteAdama Traoré ja Pablo Sarabia. García ja Sarabia jäivät seurajoukkueissaan olemattomalle vastuulle, Llorentella on allaan hyvin rikkonainen kausi ja Traorén peliesitykset jättivät huomattavasti parantamisen varaa.

Espanjan EM-kisajoukkueessa on vain kuusi pelaajaa, jotka osallistuivat kesän 2018 MM-lopputurnaukseen. Vaihtuvuus on ollut siten suorastaan valtavaa ja Enrique on osoittanut valinnoillaan haluavansa uudistaa merkittävästi maajoukkuetta. Sen näkee Enriquen valinnoista tiettyjen pelaajien kanssa, sillä muutoin muun muassa Aspasin, Navasin ja Hermoson poisjääntiä on vaikea ymmärtää.

Kerrassaan loistavan kauden Atléticon riveissä pelannut Marcos Llorente on Enriquen papereissa oikea laitapuolustaja. Se on kummallista, sillä tällä kaudella 13 maalia tehnyt ja 12 maalia syöttänyt Llorente ei ole pelannut seurajoukkueurallaan otteluakaan kyseisellä pelipaikalla. Llorente on pelannut tällä kaudella pääosin laitahyökkääjänä.

Maanantaisessa lehdistötilaisuudessaan Enrique myönsi oikean laitapuolustajan pelipaikan aiheuttaneen hänelle huomattavasti päänvaivaa. Sen vuoksi on kummallista, ettei jälleen loistavan kauden Sevillassa pelannut Navas ole edes mukana kisajoukkueessa. Llorenten lisäksi Chelsean César Azpilicueta kykenee pelaamaan oikeana laitapuolustajana.

Enrique on valinnoillaan osoittanut, ettei luota Aspasiin. Enrique on kutsunut Aspasin maajoukkueeseen ainoastaan syksyllä 2018. Robert Morenon alaisuudessa Aspas oli maajoukkueen mukana syksyllä 2019, mutta sen koommin 33-vuotiasta hyökkääjää ei ole nähty maajoukkueessa. Aspas voitti La Ligan syöttöpörssin 13 syötöllään ja sen lisäksi onnistui komeat 14 kertaa maalinteossa.

Iago Aspas kuului Julen Lopeteguin luottopelaajiin maajoukkueessa, mutta vigolaiskärki ei mahdu Luis Enriquen suunnitelmiin. Kuva: Getty

Jos Aspasin poisjäänti yllätti monet, ei samaa voi sanoa Gerard Morenon mukanaolosta. 29-vuotias Moreno pelaa uransa parasta kautta. 45 ottelussa on syntynyt komeat 29 maalia ja 11 maalisyöttöä. Morenolla on mahdollisuus kruunata upea kautensa pokaalilla, sillä Villarreal kohtaa keskiviikkona Manchester Unitedin Eurooppa-liigan finaalissa. Moreno lienee Enriquen selvä ykkösvaihtoehto Espanjan EM-kisajoukkueen ykköskärjeksi.

Enriquen julkaisema lista on mielenkiintoinen ja poikkeava myös siitä syystä, että mukana on vain 24 pelaajaa, vaikka koronaviruspandemian vuoksi maajoukkueet saavat nimetä kisajoukkueeseensa 26 pelaajaa. Enrique sanoi haluavansa ottaa mukaan vain 24 pelaajaa, jotta jokainen mukana oleva pelaaja saisi mahdollisuutensa kisoissa. Sen vuoksi Espanjalla ei ole varaa mahdollisiin koronavirustartuntoihin.

Lähtökohtaisesti Espanja ei kuulu missään nimessä EM-lopputurnauksen suurimpiin voittajasuosikkeihin. Joukkueesta puuttuu liikaa yksilötaitoa ja jalkeilla on varsin kokematon ryhmä, joka ei kykene kilpailemaan muun muassa Ranskan ja Portugalin kanssa mestaruudesta.

Espanja kohtaa EM-lopputurnauksen alkulohkovaiheessa Ruotsin, Puolan ja Slovakian. Ottelut pelataan Sevillassa.


Italia-Itävalta: Suursuosikki jyrää ja sinä saat Italian voitosta käsittämättömän kertoimen 20.00!

1. Siirry MrGreenille ja avaa pelitili
2. Lisää Italian 1X2-voitto pelikupongille normaalilla kertoimella
3. Aseta 1€ panos Italialle Itävaltaa vastaan kertoimella 20.00
4. Jos Italia voittaa ja sinä saat 20€ puhtaana käteen – ilman kierrätystä