Näkökulma: La Ligan eniten rikkeitä tekevää seuraa kritisoidaan syyttä – miksi ihmeessä José Bordalásin pitäisi muuttaa pelitapaansa?

© Kuva: Getty Images

José Bordalásin luotsaama Getafe ylsi viime kaudella yhteen suurimmista uroteoista espanjalaisessa jalkapallossa vuosikausiin.

Edellisellä kaudella pääsarjaan noussut Getafe pelasi uskomattoman kauden, keräsi jopa 59 pistettä ja jäi vain kahden pisteen päähän historiallisesta Mestarien liiga -paikasta. Getafe oli sarjataulukossa lopulta viides ja pelaa kuluvalla kaudella Eurooppa-liigassa.

Kyseessä on suorastaan huima saavutus jos ottaa huomioon sen, että Bordalás saapui Getafen peräsimeen syyskuussa 2016, jolloin seura oli Segundassa putoamisviivan alapuolella. Bordalás siis luotsasi Getafen kahdessa ja puolessa vuodessa Segundan putoamisviivan alapuolelta kahden pisteen päähän paikasta Mestarien liigaan.

Bordalásin peluuttama pelitapa on kerännyt kritiikkiä espanjalaisten jalkapallovalmentajien keskuudessa. Muun muassa MarcelinoQuique Setién ja viimeisimpänä Osasunan päävalmentaja Jagoba Arrasate ovat kertoneet, etteivät pidä ollenkaan Getafen pelityylistä ja siitä, mihin Getafen peli perustuu.

José Bordalásin Getafe jakaa mielipiteitä Espanjassa. Kuva: Getty

Mihin Getafen pelitapa sitten perustuu, jos se herättää niin paljon tunteita espanjalaista jalkapalloa seuraavissa kannattajissa ja valmentajissa? Puhtaasti sanottuna voittomahdollisuuksien maksimointiin.

Se näkyy monella eri tavalla. Getafen pelissä ei näy tippaakaan stereotyyppistä ja samalla periespanjalaista vahvaa pallonhallintaan ja teknisyyteen perustuvaa jalkapalloa. Päinvastoin. Bordalás luottaa tiiviiseen ja aggressiiviseen puolustukseen, joka on yleensä muurattu kiinni kahdella neljän pelaajan linjalla. Getafe taklaa ja rikkoo selvästi eniten kaikista La Liga -seuroista. Madridilaisseuralla on siten myös luonnollisesti enemmän keltaisia kortteja kuin muilla.

Samalla Getafen otteluissa pallo on pelissä vain noin 45 prosenttia peliajasta. Kyseessä on pienin prosentti Euroopan TOP5-sarjoissa.

Toisaalta samalla kaikista La Liga -seuroista Getafe antaa vastustajalleen vähiten maalipaikkoja ja syöttöjä vastustajan hyökkäyskolmanneksella. Bordalás on luonut Getafelle sellaisen pelitavan- ja tyylin, jolla seura on tehnyt historiansa parasta tulosta.

On myös muistettava, että viime kaudella Getafella oli käytössään La Ligan neljänneksi pienin pelaajabudjetti. Silloin valmentajan on keksittävä joku osa-alue, missä seura on muita parempi menestyäkseen. Bordalás on tehnyt sen ja vielä paljon paremmin kuin kukaan jaksoi odottaa.

Ei Getafea voi sanoa kaunista jalkapalloa pelaavaksi joukkueeksi, mutta seura tekee tulosta omalla pelitavallaan. Jalkapalloa voi pelata monella tapaa ja etenkin Getafen kokoluokan pienelle seuralle tulos on valtavasti tärkeämpää kuin se, miltä itse peli näyttää.

Siinä Getafe on onnistunut paremmin kuin kukaan muu ja siitä seura saa kiittää Bordalásia.

Oletan Getafen kannattajien katsovan huomattavasti mielummin seuran menestyvän La Ligassa eurokentistä puhumattakaan omalla ja tunnistettavalla pelitavallaan kuin pelaavan ”kaunista” jalkapalloa, joka ei johtaisi pelaajien taitotason vuoksi mihinkään muuhun kuin häntäpään sijoituksiin.

https://twitter.com/tuukka_21