Näkökulma: Tähän perustuu Neymarin suuruus pelaajana – hän tekee kentällä asioita, joita monet eivät tee

© Kuva: Getty Images

Brassitähti Neymar on tällä hetkellä vahvojen siirtohuhujen kohteena. FC Barcelona sekä Real Madrid yrittävät tiettävästi hankkia häntä PSG:stä itselleen joko lainasopimuksella tai pysyvällä siirrolla.

Neymar ei ole pelannut eikä harjoitellut PSG:n mukana. On raportoitu, että loukkaantuminen estää tällä hetkellä hänen täysipainoisen harjoittelun. Yksi huolestunut ihminen on varmasti PSG:n päävalmentaja Thomas Tuchel. Hän on sanonut moneen otteeseen, että haluaisi pitää Neymarin joukkueessa ja jos Neymar lähtee, on korvaaja hankittava pikaisella aikataululla.

Tuchelin stressiä on helppo ymmärtää, sillä Neymar on yksi maailman parhaista pelaajista. Hänen siirtonsa Barcelonaan antaisi Ernesto Valverdelle huikeat kortit käteen. Hänellä olisi Lionel Messi, Luis Suarez, Antoine Griezmann sekä Neymar samassa joukkueessa. Parempaa hyökkäyspään materiaalia on jalkapallon historiasta vaikea hakea.

Real Madridille Neymar olisi myös aikamoinen jokerikortti. Zinedine Zidane saisi kentälle samanaikaisesti Eden Hazardin ja Neymarin. Toinen heistä vallottaisi vasemman laidan itselleen ja toisen paikka löytyisi kymppipaikalta tai kärjestä. Zidane voisi herkutella jopa aiemmin käyttämällään 4-4-2-muodolla, johon hän saisi nämä kaksi taituria istutettua kivasti.

Mutta mikä tekee Neymarista yhden maailman parhaista jalkapalloilijoista? Miksi hänen saaminen joukkueeseen tekisi esimerkiksi Barcelonasta automaattisesti Mestarien liigan ykkössuosikin?

PSG putosi viime kaudella Mestarien liigasta ManU:lle ja kärsi tehokkuuden puutteesta. Ei ole sattumaa, että tappio tuli Neymarin ollessa poissa.

Neymarin suuruus pelaajana perustuu hänen absurdeihin pelitehoihinsa hyökkäyspäässä. Neymar kuuluu siihen erittäin pieneen joukkueen maailman jalkapalloilijoita, jotka pystyvät tekemään valtavia ekstratehoja omalle joukkueelleen.

Hän pystyy suoriutumaan pienten todennäköisyyksien, mutta suurten palkintojen peliteoista lähes poikkeuksetta voittajana. Sellaisia ovat esimerkiksi kääntymiset ja ohittamiset negatiivisesta peliasennosta vastustajan ollessa Neymarin selässä paineistamassa. Sellaiset korkean riskin peliteot ovat erittäin vaikeita toteuttaa, mutta onnistuessaan saavat vastustajan välittömästi epätasapainoon.

Maailmassa on vain kourallinen pelaajia, joiden kannattaa toistuvasti yrittää korkean riskin, mutta suuren palkinnon pelitekoja. Lionel Messi on heistä tunnetuin.

Vastustajan ohittaminen on jalkapallossa arvokas, mutta vaikea taito. Jos joukkueessa on pelaaja, joka pääsee toistuvasti lähimmästä puolustajasta ohi, voidaan päästä toistuvasti tilanteisiin, joissa omalla joukkueella on iso etu vastustajan muodon joutuessa epätasapainoon. Kaudella 2016-2017 Neymar ohitti vastustajan Barcelonan riveissä yli neljä kertaa ottelua kohden.

Ensimmäisen Barcelona-pestin aikana Neymarilta otettiin pallo pois vain keskimäärin pari kertaa ottelua kohden, mikä on pieni määrä suhteessa ohitusyritysten määrään.

Maalipaikkoja luovia avainsyöttöjä Neymar antaa keskimäärin yli kolme kappaletta jokaisessa ottelussa.

Neymar pystyy siis tarjoamaan joukkueelleen valtavan laadullisen ylivoiman sillä kentän osa-alueella, jolla hän pelaa. Kun vastustajan on uhrattava Neymarin alueelle ekstrahuomiota ja tukea, avautuu kentän muille osa-alueille vapaita tiloja.

Tähän pelimekaaniseen asiaan perustuu Neymarin ja muutaman muun täysin poikkeuksellisen pelaajan arvo joukkueelle.

Jussi Leppälahti


500% talletusbonus – 10€ talletuksella 60€ pelirahaa!

  1. Avaa pelitili Nordicbetille alapuolen napista.
  2. Talleta vähintään 10 euroa.
  3. Saat pelitillesi heti 60€ pelirahaa vedonlyöntiin (maksimibonus 50€)