Näkökulma: Mitä Griezmannin ja de Jongin debyyteistä jäi käteen? Toinen pihalla kuin lumiukko

© Kuva: Getty Images

Nyt on Antoine Griezmannin ja Frenkie de Jongin kilpailulliset debyytit tehty. Homma ei alkanut erityisen hyvin, sillä Barcelona hävisi kauden avauspelinsä Athletic Bilbaon vieraana 0-1.

Päävalmentaja Ernesto Valverde avasi pelin muutamallakin yllätyksellä. Se tiedettiin jo ennakkoon, etteivät Lionel Messi, Arthur ja Arturo Vidal ole mukana. Vielä juuri ennen peliä saatiin tieto, että Philippe Coutinhokin on sivussa pitkälle edenneiden siirtoneuvottelujen vuoksi. Coutinho ei toki välttämättä olisi muutenkaan mahtunut avaukseen.

Se kuitenkin yllätti, ettei avauksessa nähty myöskään Sergio Busquetsia eikä Ivan Rakiticia. Pohjalla aloitti uusi hankinta de Jong, ja keskikenttätrion täydensivät Sergi Roberto sekä Carles Aleñá.

Kolmikon dynamiikassa oli hyvää ja huonoa.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Frenkie de Jong. Kuva: Getty Images.

Aleñálla oli hieman vaikeuksia päästä pelin sisään, mutta lopulta tekeminen oli suhteellisen varmaa (sen 45 minuuttia, mitä Aleñá sai pelata). 31 syöttöä, joista 90,3 prosenttia omille. Puhkovat, eteenpäin suuntautuvat ratkaisut loistivat kuitenkin liiaksi poissaolollaan.

Roberto taas on hyvä ja monikäyttöinen pelaaja, mutta absoluuttinen laatu vanhalle Xavin ja nykyiselle Rakiticin paikalle ei vain riitä. Vahvan laitapelaamisen kokemuksen omaavalta Robertolta voisi odottaa seydoukeitamaisia repiviä pystyjuoksuja keskikentältä boksiin, mutta niitä nähtiin melko harvakseltaan. Entä debytantti de Jong?

Heti vyölle täysi 90-minuuttinen. 66 syöttöä, joista peräti 93,9 prosenttia omille. Se oli selvästi ottelun korkein lukema. De Jong onnistui rytmittämään ja tasapainottamaan peliä mallikkaasti. Busquetsille ominainen erinomainen sijoittuminen ja ajoitus prässipelaamisessa ehkä vielä vähän puuttui, mutta debyytiksi esitys oli de Jongilta erinomainen.

Griezmann pihalla kuin lumiukko

Barcelonan hyökkäystrio oli odotetusti muodossa Antoine Griezmann vasemmalla, Luis Suárez keskellä ja Ousmane Dembélé oikealla. Sen uskottiin toimivan. Viimeinen harjoitusottelu Napolia vastaan oli jättänyt hyvän maun suuhun.

Nyt oli vastassa hyvin organisoitu Athletic Bilbao, joka alkuun prässäsi vähän ylempää, mutta valui ottelun edetessä matalaan blokkipuolustukseen. Barcelonalta olisi vaadittu tilanteen tullessa nopeita pistohyökkäyksiä ja hitaammissa tilanteissa vahvaa kombinaatiopelaamista.

Nyt ei saatu oikein mitään.

Griezmann oli suoraan sanottuna pihalla kuin lumiukko. Yhteispeli Jordi Alban kanssa ei toiminut lainkaan. Griezmann, Suárez ja Dembélé eivät oikein löytäneet toisiaan, eikä keskikenttä löytänyt hyökkääjiä.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Antoine Griezmann. Kuva: Getty Images.

Suárez kalautti pallon tolppaan puolen tunnin pelin jälkeen, mutta sekin johtui täysin Athletic-pelaajan karmeasta harhasyötöstä.

Suárezin loukkaantuminen muutti koko hyökkäyksen paikkoja, jolloin Griezmann siirtyi kärkeen. Se ei tuonut minkäänlaista parannusta pelaamiseen. Tilastot kertovat karua kieltä. Griezmann laukoi kolme kertaa. Yksikään ei osunut maalipuiden väliin. Ranskalainen haastoi kerran 1v1-tilanteessa. Syöttömäärä: 20! Se on todella pieni lukema Barcelonassa, joka perjantainkin ottelussa kuitenkin hallitsi palloa yli 70-prosenttisesti ja joka kokonaisuudessaan syötti noin 700 kertaa.

Griezmannilla on vielä huima määrä tekemistä, ennen kuin yhteispeli alkaa toimia joukkuekavereiden kanssa. Potentiaalia sinänsä on, ei se siitä ole kiinni. Mutta töitä se vaatii, kuten Griezmann muuten pelin jälkeen jo itse sanoikin.

Paras hyökkäysuhka yllättävältä taholta

Mielenkiintoista ottelussa oli se, mitä vaihtopenkiltä saatiin. Loukkaantuneen Suárezin korvasi Rafinha, oma kasvatti jolle ei ole oikein koskaan löytynyt paikkaa Barcan edustusjoukkueessa.

Nyt kun hyökkäyksen johtajat, Messi ja Suárez, olivat poissa, Griezmann vielä uutena poikana nöyrällä asenteella ja Dembélé enemmän tai vähemmän hukassa, Rafinha otti tahtipuikon itselleen. Heatmapinkin perusteella Rafinha hääräsi ympäri kenttää, mutta teki sen usein laadukkaasti. Brasilialainen haastoi, pelasi kombinaatioita ja laukoi.

Rafinha pelasi ottelussa 54 minuuttia, mutta laukoi silti enemmän (4) kuin kukaan muu Barca-pelaaja, loi eniten maalipaikkoja (3) muille ja haastoi eniten (2). Lopulta vain vastustajan maalivahdin sormenpäät estivät Rafinhan maalinkin (pallo torjunnasta ylärimaan). Tuon 54 minuutin aikana Rafinha muuten myös syötti 50 kertaa eli enemmän kuin esimerkiksi avauksessa olleet keskikenttämiehet Roberto ja Aleñá. Syöttöprosenttikin oli huima (92) siihen nähden, kuinka korkealla Rafinha pelasi.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Rafinha. Kuva: Getty Images.

Rafinhaa on viety tämän kesän siirtoikkunassa Valenciaan ja vähintäänkin pois Barcelonasta. Tämän yhden ottelun (huom. vain yhden ottelun) perusteella Rafinhalla voi olla paljonkin annettavaa Barcelonan hyökkäykselle. Tässä avauspelissä annettavaa oli paljon enemmän kuin esimerkiksi Griezmannilla, Dembéléllä ja Suárezilla.

La Liga starttaa perjantaina 16.8! Tilaa C More Total nyt, saat ensimmäisen viikon ilmaiseksi! Tarjous on voimassa pe-su koodilla LALIGA osoitteessa: cmore.fi/koodi. Käy klikkaamassa itsesi sisään ja varmista paikkasi espanjalaisen huippujalkapallon parissa!

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila


Nappaa 20€ riskitön veto!

  1. Avaa pelitili Nordicbetille alapuolen napista.
  2. Talleta vähintään 20 euroa.
  3. Talletuksen jälkeen saat heti 20€ riskittömän vedon.