Siirtoikkuna-analyysi: Barcelona jättimäisten kalojen perässä – ovi käy myös toiseen suuntaan

© Kuva: Getty Images

Barcelonan kannalta siirtokesästä on tulossa mielenkiintoinen ja vauhdikas. Kauppoja odotetaan molempiin suuntiin.

Keitä on varmasti tulossa?

Barcelonan osalta kesä alkoi oikeastaan jo viime talvena. Ajaxin Frenkie de Jongista käytiin tiettävästi kovaa kilpailua ainakin Manchester Cityn kanssa, mutta lopulta Barca veti pisimmän korren. 75 miljoonaa euroa tiskiin, ja yksi sukupolvensa lupaavimmista keskikenttäpelaajista Kataloniaan.

Toukokuussa 22 vuotta täyttänyt de Jong on ikäisekseen poikkeuksellisen kypsä pelaaja, joka kykenee pelaamaan barcalaista pallonhallintafutista myös paineen alla. Hän pystyy operoimaan keskikentän kaikilla paikoilla, joskin keskikentän pohjalla hieman pirlomaisessa roolissa hän on omimmillaan. Barcassa se tontti on korvamerkitty Sergio Busquetsille vielä ainakin pariksi vuodeksi, joten de Jong joutunee odottamaan vuoroaan keskikenttätrion ylemmillä oksilla.

De Jong varasti otsikot, mutta Barca hankki viime talvena toisenkin pelaajan, brasilialaisen Emersonin. 12 miljoonaa euroa maksanut oikea laitapakki haki La Ligaan tuntumaa jo päättyneellä kaudella, kun hän pelasi lainalla Real Betisissä. 20-vuotias Emerson sai seitsemässä ottelussa vastuuta yhteensä 317 minuutin verran, joten kovin tutuiksi eivät La Liga -nurmet tulleet.

Emerson ei ole samalla tavalla ”valmis” pelaaja kuin vaikkapa de Jong. Emersonista voi jonain päivänä tulla Barcalle käyttökelpoinen oikea pakki, mutta yhtä hyvin mies voi vajota douglasmaiseen kadotukseen.

Kolmas varma ”hankinta” on Moussa Wagué. 20-vuotias senegalilainen operoi oikeana pakkina ja hänet nostetaan tänä kesänä Barca B:stä edustusjoukkueeseen. Barcelona osti Waguén viime kesänä belgialaisesta KAS Eupenista viidellä miljoonalla eurolla. Suunnitelmana oli koko ajan se, että Wagué pelaa alkuun B-joukkueessa, josta hänet sitten nostetaan ylös. Päättyneellä kaudella nuorukainen pelasi 20 ottelua Barca B:ssä ja kolme peliä edustusjoukkueessa. Waguélle – ja Emersonille – tämän kesän harjoitusleiri on äärimmäisen tärkeä näyttöpaikka.

Varmaksi hankinnaksi voitaneen myös laskea Ludovit Reis, joka hankittiin Barca B:hen hollantilaisesta Groningenista. Barca maksoi 19-vuotiaasta keskikenttäpelaajasta 3,25 miljoonaa euroa. Hänen kohdallaan aikomuksena on tehdä sama temppu kuin mikä nähtiin esimerkiksi Waguén suhteen. Eli ensin Barca B:hen ja vuoden kuluttua katsotaan, onko nuorukaisesta ykkösjoukkueeseen.

Keitä on ehkä tulossa?

Barcelona voitti jo kisan de Jongista, mutta veri vetää yhä merille. Siellä olisi tarjolla kaksi jättimäistä kalaa, joiden perässä Barca on hyvin vahvasti. Suomeksi sanottuna puhutaan siis Matthijs de Ligtistä ja Antoine Griezmannista.

Katalaanilehtien mukaan Barca luuli jo huhtikuussa, että de Ligtin suhteen kaikki olisi selvää. Eipä sitten kuitenkaan ollut. De Ligt on tiettävästi eniten huolissaan siitä, saako hän Barcelonassa peliaikaa niin paljon kuin itse haluaisi. De Ligtin agentti Mino Raiola puolestaan haluaisi nyhtää asiakkaalleen enemmän rahaa kuin mitä huhtikuussa sovittiin.

De Ligtin huolen ymmärtää. Barcelonan toppariosastolta löytyvät jo ennestään Gerard Piqué, Samuel Umtiti ja Clément Lenglet, jotka eivät varmasti noin vain anna paikkaansa de Ligtille. Ainakin ensimmäisellä kaudellaan de Ligt joutuisi todennäköisesti istumaan ajoittain penkillä. Onko 19-vuotias Ajax-kapteeni siihen valmis?

Mitä Raiolan vaatimukseen tulee, Barcelona ei tiettävästi ole ollut valmis nostamaan rahallista tarjoustaan – ei siirtosumman eikä palkan suhteen. Barca ei halua maksaa de Ligtille suurempaa palkkaa kuin mitä de Jong seurassa ensi kaudesta lähtien saa.

Rahan suhteen Barca on tällä hetkellä tiettävästi selvästi alakynnessä. Lehtitietojen mukaan kisassa ovat olleet mukana ainakin PSG ja Manchester United, joka tosin on joidenkin tietojen mukaan luopunut leikistä. PSG ei ole, ja ranskalaisseura on valmis tarjoamaan valtavasti enemmän rahaa kuin mitä Barca. PSG:ssä de Ligt myös saisi todennäköisesti alusta lähtien avauksen paikan.

Nyt de Ligt on lomalla. Päätöstä odotetaan kesä-heinäkuun vaihteessa. Barcaan vetää sydän (de Jong ja Barcan pelillinen identiteetti), PSG:hen järki (peliaika ja raha).

Toinen Barcelonan kannalta mielenkiintoinen kala on Griezmann. Ranskalaishyökkääjän siirto Barcaan oli hyvin lähellä jo vuosi sitten. Moni muistaa, miten Griezmann veti huomion itseensä ja lopulta kertoi minidokumentissa, että hän jääkin Atléticoon. Jo tuolloin Laliiga.com pohti, onko samanlainen irvokas näytelmä edessä pian uudestaan. Ei mennyt kuin vuosi, ja taas oltiin dokumenttia tekemässä. Lehtitietojen mukaan Atlético pani touhulle stopin ja Griezmann joutui vain toteamaan lehdistölle, että hän lähtee Atléticosta tänä kesänä.

Mitään varmaa Barcelonan ja Griezmannin välillä ei ole, mutta tällä hetkellä kaikki merkit osoittavat siihen suuntaan. Normaalitilanteessa lehtien otsikot täyttyisivät siirtohuhuista, jos Griezmannin tasoinen pelaaja olisi julkisesti ilmoittanut olevansa vapailla markkinoilla. Nyt on ollut itse asiassa aika hiljaista. Se voitaneen tulkita niin, että Griezmann ja Barcelona ovat jo sopineet siirrosta ja nyt vain odotetaan heinäkuun ensimmäistä päivää, jolloin hyökkääjän ulosostohinta laskee 200 miljoonasta eurosta 120 miljoonaan. Tuo on se summa, jonka Barca aikoo tiettävästi lyödä pöytään.

Griezmann itse kertoi hiljattain, että hän ”tietää, missä pelaa ensi kaudella”. Sopimus on siis ilmeisesti jo tehty. Nyt vain odotetaan, milloin siirto ja sopimus vahvistetaan – ja onko seura lopulta Barcelona vai jokin muu.

De Ligtin ja Griezmannin lisäksi on muitakin. Barcelonaan on etenkin Englannissa huhuttu Marcus Rashfordia. Se voi olla täysin tuulesta temmattu huhu, mutta on totta, että Barca tarvitsee keskushyökkääjän. Jonkin aikaahan Barcaan huhuttiin Luka Jovicia, joka lopulta valitsi Real Madridin. Rashfordin lisäksi Barcaan on yhdistetty Celta Vigon Maxi Gómez, Valencian Rodrigo Moreno ja Gironan Cristhian Stuani. Ja sitten on tietysti vanha kunnon Neymar-huhu. Kun kaiken tiedon kokoaa yhteen, vaikuttaa siltä, että Neymar todella haluaisi palata Barcelonaan. Pelkkä halu ei kuitenkaan riitä. Tämä siirto voitaneen unohtaa ainakin tällä haavaa.

Maalivahtiosastolle Barca hankkinee mitat täyttävän kakkosveskarin, sillä Jasper Cillessen on lähtökuopissa. Viime aikoina on puhuttu jopa Gianluigi Buffonin pestaamisesta.

Hyvin todennäköisesti Barca tekee hankinnan myös vasemman pakin tontille. Päättyneellä kaudella edustusjoukkueessa oli vain yksi varsinainen vasen pakki, Jordi Alba. Kovakuntoinen Alba pystyy pelaamaan paljon, mutta valmennusjohto haluaisi miehelle mitat täyttävän varamiehen.

Ketkä lähtevät varmasti?

Barcelonassa ovi käy tänä kesänä molempiin suuntiin. Varmuudella lähtevät Paco Alcácer, Marc Cucurella, Douglas, Jeison Murillo ja Kevin-Prince Boateng.

Alcácer pelasi viime kauden lainalla Borussia Dortmundissa. Aika Saksassa sujui huomattavasti paremmin kuin Barcelonassa. Lainadiiliin sisältyi osto-optio, jonka Dortmund myös käytti. Barcelonalla ei siis ollut asiaan nokan koputtamista. Dortmund maksoi Alcácerin lainaamisesta kaksi miljoonaa euroa ja ostaa nyt pelaajan itselleen 21 miljoonalla. Barca osti itse Alcácerin 30 miljoonalla kesällä 2016, joten luvassa on seitsemän miljoonan euron suuruinen tappio.

Cucurellan kanssa homma voi mennä vieläkin kimurantimmaksi. Barcelona lainasi 20-vuotiaan laitapakin Eibariin viime kaudeksi. Cucurella pelasi hyvin, joten Eibar käytti kauppaan sisältyneen osto-option. Sen suuruus oli vain kaksi miljoonaa euroa. Katalaanimedian mukaan Barcalla on kuitenkin neljän miljoonan euron arvoinen takaisinosto-optio, joten seura saattaa vielä käyttää sen ja silti myydä Cucurellan tänä kesänä – jos Barcelonassa arvioidaan, että Cucurellan markkina-arvo olisi noussut tarpeeksi. Transfermarkt arvioi Cucurellan markkina-arvoksi kymmenen miljoonaa euroa.

Muistatko vielä Douglasin? Barcelona osti brasilialaisen korvaamaan Dani Alvesia kesällä 2014. Neljä miljoonaa euroa meni aika lailla kankkulankaivoon. Douglas pelasi lopulta Barcassa kahdeksan ottelua. Nyt hänen sopimuksensa päättyy eikä uutta ole luvassa.

Murillo ja Boateng hankittiin viime tammikuussa alun perinkin vain varmistamaan pakan leveys kevään otteluruuhkassa. Kumpikaan ei yltänyt mainetekoihin.

Ketkä lähtevät mahdollisesti?

Edellä mainitun viisikon lisäksi Barcelonasta on lähdössä tukku muitakin pelaajia. Viime kauden lainoilta seuraan palaavat André Gomes, Denis Suárez ja Adrián Ortolá. Gomesia on huhuiltu pysyvällä siirrolla Tottenhamiin ja Evertoniin, ja Suárezistakin Barca yrittänee päästä eroon. Ortolálle on Barcassa enimmillään tarjolla kolmosvahdin rooli, mutta Ortolánkin lähtö on hyvin mahdollista.

Maalivahtiosastolta lähtenee mahdollisen Ortolán lisäksi Cillessen, joskaan vielä ei ole mitään myyntiä sovittu.

Toppariosastolta tammikuussa hankittu Jean-Clair Todibo lähetetään todennäköisesti peliajan perässä lainalle, mikäli Barca onnistuu de Ligtin hankkimaan. De Ligtin tullessa on mahdollista, että myös Clément Lenglet tai Samuel Umtiti lähtisi, joskin ranskalaiskaksikko todennäköisesti tekisi nokkimisjärjestyksestä johtopäätöksensä vasta kesällä 2020.

Oikean pakin tontilta on odotettavissa jonkinlaista tyhjennystä. Emersonin ja Waguén myötä kokoonpanosta löytyy peräti neljä oikeaa pakkia (kaksikon lisäksi Sergi Roberto ja Nélson Semedo). Semedoa on huhuttu muun muassa Atlético Madridiin, mutta Barcan pyyntihinta on kova, 50 miljoona euroa. Joka tapauksessa on todennäköistä että siirtoikkunan umpeutuessa oikeita pakkeja on kaksi tai enimmillään kolme. Roberto lienee yksi heistä.

Keskikenttäpelaajista lähtökuopissa on Gomesin ja Suárezin lisäksi Rafinha. Viime kausi meni pilalle polvivamman vuoksi, ja nyt myös miehen markkina-arvo on melko matalalla. Rafinhan sopimus päättyy vuoden kuluttua, joten hänet on myytävä tänä kesänä, mikäli Barca mielii edes jokusen miljoonan miehestä saada.

Hyökkäyksestä lähtee todennäköisesti Malcom – joko pysyvästi tai lainalle. Malcom voi lähteä jo ilman Griezmanninkin tuloa, mutta etenkin jos Griezmann tulee, Malcom lähtenee.

Ousmane Dembélén kehityskäyrään valmennus- ja seurajohto luottanevat vielä, vaikka ongelmia on ollut. Kokonaan toinen juttu on, mitä seura tekee Philippe Coutinhon kanssa. Coutinhon 1,5-vuotinen Barca-aika on ollut yhtä suurta murhetta. Vieläkö annetaan uusi tilaisuus, vai joko mies menee lihoiksi? Toisaalta onko mikään joukkue valmis maksamaan edes lähelle sitä 160:tä miljoonaa, minkä Barca Coutinhosta maksoi Liverpoolille tammikuussa 2018?

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila