La Ligaa johtava Barcelona aloittaa tiistai-iltana urakkansa Mestarien liigan pudotuspeleissä. Barcelonan vastustajaksi arvottiin Serie A:ssa nyt kuudentena oleva Napoli, jonka kotikentällä otteluparin avausosa pelataan.

Ottelu on myös Barcelonan päävalmentaja Quique Setiénille ensiesiintyminen Mestarien liigassa. 61-vuotias Setién on hankkinut tähän saakka kannuksiaan lähinnä La Ligassa, joskin Real Betisin valmentajana hän sai kahdeksan ottelun verran kokemusta myös Eurooppa-liigasta.

Sama on tilanne myös Napolin 42-vuotiaalla päävalmentajalla Gennaro Gattusolla. Gattuso nimettiin Napolin valmentajaksi 2,5 kuukautta sitten, lohkovaiheen juuri päätyttyä, eikä Gattusokaan ole Mestarien liigassa vielä valmentanut (11 peliä Eurooppa-liigaa). Molemmat luotsit kuuntelevat siis kentän laidalla Mestarien liiga -hymniä tänään ensimmäisen päävalmentajan ominaisuudessa.

Molemmat joukkueet eurokentillä yhä tappioitta

Napoli aloitti taipaleensa Mestarien liigassa hienosti aiheuttaen Liverpoolille syyskuussa sen kauden ensimmäisen tappion. Liverpoolin toinen tappio ”ykkösillä” tulikin vasta viime viikolla Atlético Madridin vieraana, ja lisäksi sen ”C-joukkue” hävisi joulukuussa Liigacupissa Aston Villalle.

Napoli sai lopulta kaikilta lohkovaiheen vastustajiltaan (muut Red Bull Salzburg ja Genk) neljä pistettä, ja eteni 12 pisteellä lohkokakkosena jatkoon. Se teki kaksi maalia Barcelonaa enemmän (ja päästi saman verran) kuin Barcelona, yhteensä 11. Paras maalintekijä oli viisi maalia tehnyt Dries Mertens.

Myös Barcelona selvitti lohkovaiheen Napolin tavoin tappioitta. Internazionalen se voitti kahdesti, ja Borussia Dortmundilta ja Slavia Prahalta heltisi neljä pistettä kummaltakin. Paras maalintekijä oli kolme maalia tehnyt Luis Suárez, joka ei kuitenkaan ole nyt pelikunnossa.

Napoli ei ole vielä koskaan selviytynyt Mestarien liigan neljännesvälieristä jatkoon. Omat vaikeutensa on kuitenkin ollut Barcelonallakin, sillä sen kolme viimeistä vieraspeliä kilpailun tässä vaiheessa eivät ole tuottaneet ainuttakaan voittoa.

Tärkeitä poissaoloja molemmilla

Barcelonan loukkaantumistilanne on jokseenkin vaikea. Poissa kokoonpanosta ovat Jordi Alba, Sergi Roberto, Ousmane Dembélé ja Luis Suárez. Dembélén korvaajaksi poikkeusluvalla hankittu Martin Braithwaite ei saa Mestarien liigassa pelata.

Napolilta puolestaan ovat sivussa Kalidou Koulibaly ja Fernando Llorente. Etenkin huipputoppari Koulibalyn reisivamma tuli Napolille pahaan rakoon.

FC Barcelona

@FCBarcelona
#NapoliBarça Squad
1. ter Stegen
2. N. Semedo
3. Piqué
4. I. Rakitic
5. Sergio
8. Arthur
10. 🐐
13. Neto
15. Lenglet
17. Griezmann
19. Braithwaite*
21. F. de Jong
22. Vidal
23. Umtiti
24. Junior
26. Iñaki Peña
28. Riqui Puig
30. Collado
31. Ansu Fati
33. R. Araujo
39. Akieme

Molempien joukkueiden aivan viimeaikainen vire on ollut hyvä, sillä kumpaisellakin on kansallisilta kentiltä allaan kolmen ottelun voittoputki. Viimeisistä seitsemästä ottelustaan Napoli on voittanut kuusi.

Myös Barcelona on koko ajan parantanut menoaan. Tekeminen oli Quique Setiénin alaisuudessa aluksi ailahtelevaa, mutta pikkuhiljaa tulokset ovat kohentuneet. Viimeiset kymmenen ottelua ovat tuoneet seitsemän voittoa ja kolme tappiota, viimeiset kuusi peliä viisi voittoa.

Manolas, Maradona ja koronavirus

Ottelun erotuomarina toimii saksalainen Felix Brych. Kiinnostava tuttavuus Barcelonalle on toki myös Napolin keskuspuolustuksessa pelaava kreikkalaistoppari Kostas Manolas. Manolas pelasi kaksi kautta sitten AS Romassa ja teki pudotuspeleissä ratkaisevan maalin, kun Roma nousi takaa ja pudotti yllättäen Barcelonan.

Futisromantikkoja innostaa varmasti se, että Lionel Messi vierailee nyt ensimmäisen kerran Diego Maradonan ”katedraalissa” Napolissa. Maradona aloitti uransa Euroopassa Barcelonassa 1982-1984, mutta sieltä matka jatkui Napoliin vuonna 1984. Seitsemän Napolin kautensa aikana Maradona voitti kahdesti Serie A:n, kerran UEFA Cupin ja kerran Coppa Italian. 259 ottelussa syntyi 115 maalia. Napolin pelaajana Maradona johdatti Argentiinan myös ikimuistoiseen maailmanmestaruuteen vuonna 1986.

Vähemmän romanttista on se, että koronavirus on aiheuttanut Italiassa useita ottelusiirtoja sekä päätöksen pelata useita tulevan viikonlopun otteluita tyhjille katsomoille. Stadio San Paololle yleisö pääsee – ellei viimeisinä tunteina tapahdu mitään mullistavaa – mutta myös Barcelonan joukkueen pelaajille tehdään pelipäivänä huolelliset kuumemittaukset ja virustarkistukset.

Samaan aikaan kello 22 alkaa myös ottelu Chelsea-Bayern München. Molempia otteluita voi seurata suorina lähetyksinä C Moren kanavilta.