Kauden ensimmäinen El Clásico pelattiin lauantaina, ja voittajaksi selviytyi Real Madrid maalein 3-1. Ottelun jälkeen on kuitenkin puhuttanut runsaasti pelin voittomaali, joka syntyi tuomari Juan Martínez Munueran VAR-tarkistuksen jälkeen myöntämästä rangaistuspotkusta. Martínez tulkitsi Barcelonan Clement Lenglet’n vetäneen Sergio Ramosta paidassa, ja Ramos upotti rankkarin maaliin itse.

Poru tuomaritoiminnan ympärillä jatkuu edelleen. SER Catalunya -radiokanavan Qué T’hi Jugues -ohjelmassa kerrottiin audiotallenteesta, joka paljastaa avustavan erotuomarin vinkanneen Martínez Munueralle Ramosin rikkoneen Lenglet’tä ennen viimeksimainitun paidasta vetämistä.

– Se on Ramosin rike, se on Ramosin rike, avustava sanoi mikrofoniinsa.

Martínez Munuera asteli tämän jälkeen VAR-monitorin äärelle ja päätti tuomita rankkarin Real Madridille, avustavan kommentista välittämättä.

Deportes Cuatro kertoi myös päätuomarin ja linjatuomarin välisestä keskustelusta. Sen mukaan linjamies sanoi päätuomarille ”Ramos tarttui ensimmäisenä kiinni paidasta”.

SER Catalunya ei osannut vielä sanoa, aikooko Barcelona pyytää erotuomarikomitealta audiotallennetta kuunneltavakseen. Deportes Cuatron mukaan näin tapahtuu.

Sportin mukaan Barcelona oli jo sunnuntaina yhteydessä Espanjan jalkapalloliiton puheenjohtajaan Luis Rubialesiin ja aikoo jättää tuomarin toiminnasta virallisen valituksen.

Espanjalaislehdistö on riepotellut Martínez Munueraa ottelun jälkeen. Mediassa on käsitelty muun muassa Martínez Munueran perheen taustaa Real Madridin kannattajina. La Vanguardia puolestaan laski, että kevään koronatauon jälkeen VAR-tuomiot ovat olleet Real Madridille suosiollisia 20 kertaa ja Barcelonalle kielteisiä 15 kertaa.

Myös Barcelonan maanantaisessa johtokunnan kokouksessa käsiteltiin tuomaritoimintaa ja seuran tulkitsemaa kaltoinkohtelua VAR-tuomarien taholta.

– Johtokunta osoittaa luottamuksensa VAR:iin teknologisena työkaluna, joka auttaa erotuomarityötä, mutta ilmaisee samalla täydellisen erimielisyytensä kriteereihin, joilla sitä hyödynnetään sekä sen viimeisten kuukausien aikana esiintyneisiin tulkintoihin, Barcelonan Twitter-tilillä kirjoitettiin maanantai-iltana.

– Johtokunnan mielestä identtisissä tai samankaltaisissa tilanteissa VAR:ia ei ole käytetty eettisin ja tasavertaisin kriteerein. Siitä on kärsinyt vakavasti FC Barcelona, ja samalla hyötyneet sen suorimmat kilpailijat.

FC Barcelona

@FCBarcelona_es

FC Barcelona

@FCBarcelona_es
La Junta reitera su confianza en el VAR como herramienta tecnológica para ayudar a la tarea arbitral pero, al mismo tiempo, su más absoluto desacuerdo en relación con los criterios de aplicación y de interpretación que se han utilizado en estos últimos meses
La Junta considera que, ante situaciones de juego idénticas o muy parecidas, el VAR no se ha aplicado con los criterios de ética y equidad indispensables, lo que ha supuesto un perjuicio grave para el FC Barcelona, en beneficio de sus rivales más directos

Myös Barcelonan puheenjohtaja Josep Maria Bartomeu kommentoi kokouksen yhteydessä tuoreinta VAR-polemiikkia.

– Olen kuullut linjatuomarin kanssa käydyistä, tallennetuista keskusteluista. Aiomme tutustua niihin, koska aiomme puolustaa oikeuksiamme, Bartomeu totesi.

[readmore from=El-Clasico]

– Pyydämme, että VAR:n toimintaa aiotaan tarkastella yhdessä. Ei voi olla niin, että sitä käytettään yhdessä ottelussa yhdellä tavalla ja toisessa toisella. Siksi valmentajallamme oli hyvä syy valittaa asiasta.

Barcelona sanoo luottavansa siihen, että myös muut La Liga -seurat liittyvät Barcelonan rintamaan kehittääkseen VAR:in toimintaa.

Lähteet: AS ja Marca