Siitä ei ole aikaa kuin noin kuusi ja puoli vuotta, kun La Ligassa pelannut Málaga hämmästytti Mestarien liigan yllätysjoukkueena. Málaga voitti alkulohkonsa muun muassa AC Milanin nenän edestä, pudotti pudotuspeleissä Porton ja pani vielä puolivälierissäkin Borussia Dortmundin ahtaalle. Lopulta loppuotteluunkin edennyt Dortmund teki toisen otteluparin toisessa osaottelussa lisäajalla kaksi maalia ja eteni välieriin yhteismaalein 3-2. Málagalle olisi riittänyt vielä 2-2 -tuloskin jatkoon.

Kevät 2013 on Málagan fanien mielissä kuitenkin enää pelkkä kaunis muisto, sillä alamäki on ollut jyrkkä. Heti seuraavalla kaudella UEFA langetti Málagalle rangaistuksen velkojen takia, eikä seura saanut osallistua kauden 2013-2014 Eurooppa-liigaan. Muun muassa Isco, Jeremy Toulalan ja Joaquín oli pakko myydä talouden tasapainottamiseksi.

Málaga sinnitteli vielä seuraavat neljä kautta La Ligan keskikastissa, mutta vihdoin keväällä 2018 tuli noutaja, kun se putosi sarjajumbona Segundaan. Viime keväänä joukkue taisteli loppuun saakka nopeasta paluusta pääsarjatasolle, mutta tämä kesä ja syksy on ollut täyttä kaaosta. Málaga on konkurssin partaalla.

Vaikeudet olivat tiedossa jo ennen kauden alkua. Sarja-avaukseen Racing Santanderia vastaan Málaga sai nimettyä vain yhdeksän ammattipelaajaa. Syy rajoitukseen oli Espanjan ammattilaisseuroille asetettujen talousmääräysten rikkomisessa. Rajoitusta höllättäisiin, kunhan Málaga säästäisi riittävästi palkoissa pelaajamyyntien kautta.

Espanjassa liigaorganisaatio LFP määrittelee kaikille seuroille palkkakaton. Näin tehdään seurojen omasta toiveesta, jotta ne välttyisivät vaikeuksilta Financial Fair Playn kanssa, ja siten myös mahdollisilta UEFA:n sanktioilta. Kunkin seuran palkkakatto perustuu seuran tulojen ja menojen välisiin laskelmiin.

Málaga FC on ollut vuodesta 2010 lähtien qatarilaisen Abdullah bin Nasser Al Thanin omistuksessa. Al Thani löi kuitenkin rahahanat lähestulkoon kokonaan kiinni maagisen kevään 2013 jälkeen. Seuraavan kolmen kauden aikana seura maksoi uusista pelaajista vain 15,4 miljoonaa euroa, ja teki pelaajasiirroilla voittoa 88,6 miljoonaa euroa.

Kaudella 2017-2018 Málagan palkkakatto La Ligassa oli yhä 53,5 miljoonaa euroa, sarjan yhdenneksitoista suurin. Sen jälkeen vapaa pudotus on vain kiihtynyt.

Kun nousu jäi viime kaudella haaveeksi, piti seuran puolittaa budjettinsa jo toistamiseen. 31. heinäkuuta liigaorganisaation puheenjohtaja Javier Tebas sitten ilmoitti, ettei seura saa rekisteröidä uusia pelaajia, kunnes siihen annetaan lupa riittävien säästötoimien jälkeen. Niinpä Málagan nimihankinta Shinji Okazakinkin aika seurassa jäi lopulta mitättömän lyhyeksi.

Alkukaudesta Málaga on saanut sattuneesta syystä turvautua suuressa määrin omiin junioripelaajiinsa. Pahinta kurimusta helpotti hieman se, kun se onnistui kauppaamaan muun muassa laitalinkki Javier Ontiverosin 7,5 miljoonalla eurolla Villarrealiin.

Málagan pyrkimys oli saada kesällä pelaajamyynneistä 20 miljonaa euroa, mutta se jäi siitä 2,5 miljoonan päähän. Siirtoneuvottelut olivat kuitenkin hankalia, koska Málagan myyntipakko oli yleisessä tiedossa.

– Jotkut agentit painostavat minua luopumaan pelaajistani, mutta etsin parempia ratkaisuja. On olemassa seuroja, jotka pyrkivät hyödyntämään tilannettamme ja tekevät pelaajillemme surkeita tarjouksia. Sitä minä en salli, Al Thani kommentoi elokuussa.

Pitkin syksyä Málagan kannattajat ovat protestoineet Al Thania vastaan ja vaatineet tätä myymään seuraan. Faneja huolestuttaa viime kaudella konkurssiin ajautuneen Reus Deportiun esimerkki.

Kymmenestä pelaamastaan sarjaottelusta Málaga on pystynyt voittamaan vain yhden ja se on kahdeksalla pisteellään putoamisviivan alla. Tuorein esimerkki ongelmien vakavuudesta on se, että Málaga anoi tiistaina Espanjan jalkapalloliitolta ensi lauantaisen sarjaottelunsa siirtoa. Cádiz-ottelu halutaan siirtää, koska Málagalla on käytössään vain 10 ammattipelaajaa, ja heistäkin neljä kärsii loukkaantumisista.

[readmore from=Malaga]

Palkkakatto-ongelmien takia Málagan sallittiin lopulta kiinnittää 17 ammattilaispelaajaa. Koska pelaajista viisi on tällä viikolla maajoukkuetehtävissä, on kokoonpano juuri nyt erittäin kapea. Lorenzo González on Sveitsin U20-maajoukkueen mukana, maalivahti Munir Mohand Marokon maajoukkueessa, Keidi Bare Albanian maajoukkueessa sekä Juanpi Añor ja Mikel Villanueva Venezuelan maajoukkueessa. Lisäksi Adrian González on pelikiellossa ja Dani Pacheco loukkaantunut.

La Ligan säännöt vaativat, että kentällä on oltava yhtä aikaa vähintään seitsemän ammattilaispelaajaa, ja kokoonpanoon saa nimetä vain kuusi ei-ammattilaista. Málaga siis rikkoi tätä sääntöä jo sarjan avauskierroksella, kun kokoonpanossa oli kahdeksan junioripelaajaa. Tuolloin sanktiona oli kuitenkin ainoastaan sakkoja eikä pistemenetyksiä.

Lähteet: Transfermarkt ja Marca