Toni Kroos räväytti keskustelussaan presidentin kanssa: ”Vaalea tukka ja siniset silmät… minusta tehtiin heti natsi”

© Kuva: Getty Images

Real Madridin keskikentän luottomies Toni Kroos on liittynyt äskettäin kampanjaan somekiusaamista ja -häirintää vastaan. Tähän liittyen hän keskusteli Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeierin kanssa torstaisessa Instagram Live -lähetyksessä. Otsikoihin rupattelusta nousi ennen kaikkea se, kuinka Kroos kertoi saaneensa ”natsin leiman” kesän 2018 MM-kisojen jälkeen.

Saksa jäi kisoissa lohkovaiheeseen ensimmäistä kertaa historiassaan. Ryöpytys kotimaassa oli kova, ja jälkipyykkiä riitti. Joachim Löw lemppasi joukkueesta nuorennusleikkauksen nimissä Thomas MüllerinMats Hummelsin ja Jérôme Boatengin, ja Mesut Özil lähti ovet paukkuen itse, kertoen lähtönsä syyksi häneen kohdistuneen rasismin.

Kroos totesi tuolloin, vuonna 2018, ettei pitänyt tavasta, jolla Özil vetäytyi maajoukkueesta. Tuon lausunnon jälkeen hän sai itse osansa palautteesta.

– Olin sen lausunnon jälkeen monille ihmisille välittömästi natsi. Vaalea tukka ja siniset silmät olivat monille juuri sopiva juttu, Kroos totesi lähes herkistyneenä Steinmeierin kanssa keskustellessaan.

– Onnistuin kuitenkin katsomaan asian taakse.

Kroosin mukaan internetin raivo ja vihapuhe johtuvat pitkälti anonymiteetistä. Vuoden 2014 maailmanmestari toivoi, että jatkossa kommentoida voisi vain oikealla nimellä ja profiilikuvalla.

– Olen melko varma, että silloin se (vihapuhe) vähenisi. Olen myös varma, että 90 prosenttia niistä ihmisistä ei sanoisi samoja asioita kadulla silmästä silmään.

Liittopresidentti Steinmeier myönsi, että nimettömyys on varmasti laskenut ihmisten estoja kommentoida asioita vihaisestikin. Samalla hän silti muistutti, että joissain tilanteissa anonymiteetti voi olla myös tärkeä suoja. Esimerkkinä hän mainitsi Valko-Venäjän, jossa vapauden ja demokratian puolesta taistelevat kansalaiset voisivat joutua vaikeuksiin omalla nimellään esiintyessään. Steinmeierin mielestä reaktioita vihapuhetta vastaan voidaan toivoa kolmelta tasolta: poliitikoilta, someyhtiöiltä ja somen käyttäjiltä.

– Uskon, että meidän täytyy toimia aiempaa enemmän kaikilla näillä kolmella tasolla. Muuten kulttuuri muuttuu vielä negatiivisemmaksi. Niin ei voi eikä saa tapahtua, Steinmeier lisäsi.

Toni Kroos puhui sunnuntaisen Madridin derbyn alla myös Real Madrid TV:lle, noustuaan seuran historian eniten otteluita pelanneeksi saksalaispelaajaksi. Kroos on pelannut seitsemän kauden aikana 309 ottelua Madrid-paidassa, ja voittanut tänä aikana 14 pokaalia.

– Se tuntuu erityiseltä, kun ajattelee, keitä saksalaisia täällä on pelannut. Mahtavia nimiä, kuten Bernd Schuster ja Uli Stielike.

Stielike lähetti Kroosille onnitteluviestinkin, kun viimeksimainittu vei ensimmäiseltä kyseisen ennätyksen. Stielike kertoi toivovansa, että Kroos pelaisi uransa loppuun Real Madridissa, ja Kroos allekirjoitti itsekin toiveen.

– Kuten olen useita kertoja sanonut, ajatukseni on jäädä eläkkeelle Madridista. Sitä aion yrittää, Kroos lupasi.

Lähteet: Welt ja AS


PÄIVÄN VIHJE: PSG – BAYERN MÜNCHEN

Pariisin kevätilta tarjoaa aivan uskomattoman herkulliset lähtökohdat PSG – Bayern München -matsille