Real Sociedad – kausiennakko 2020-21: Käynnissä todellinen huippuprojekti – David Silva kirsikkana kakun päällä

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Ennen maaliskuussa alkanutta koronataukoa Real Sociedad kuului La Ligan parhaimpiin joukkueisiin – ja myös suurimpiin yllättäjiin.

Joulukuussa 2018 Real Sociedadin peräsimeen saapunut Imanol Alguacil sai nuoresta joukkueestaan kaiken irti, ja Real Sociedad pelasikin etenkin syyskaudella kenties Euroopan viihdyttävintä jalkapalloa.

Martin ØdegaardMikel OyarzabalMikel Merino ja Portu olivat syyskaudella sellaisessa iskussa, että monet odottivat Real Sociedadin jopa etenevän Mestarien liigaan alkavaksi kaudeksi. Nuorilla tähdillään ihastuttanut ryhmä nappasi ennen koronataukoa useita komeita voittoja ja pudotti muun muassa Real Madridin Copasta. Joulukuusta lähtien suorastaan loistavasti pelannut Alexander Isak vei Real Sociedadin aina Copan finaaliin saakka, jota ei ole vieläkään päästy pelaamaan.

Koronatauolle lähdettäessä Alguacilin miehistö oli sarjassa neljäntenä. Koronatauon jälkeinen Real Sociedad oli kuitenkin valtava pettymys. Peli näytti väkinäiseltä, Ødegaard pelasi loukkaantuneena ja joutui lopulta huilaamaan polvivaivojensa vuoksi. Real Sociedad voitti koronatauon jälkeen vain kaksi 11 ottelustaan ja jäi peräti 14 pisteen päähän neljänneksi sijoittuneesta Sevillasta.

Vaikka Real Sociedad romahti pahasti koronatauon jälkeen, jää kausi ennemmin positiiviseksi kuin negatiiviseksi. Alguacil sai nuoresta ryhmästä enemmän irti kuin moni jaksoi odottaa, joukkue eteni europeleihin ja kaiken kukkuraksi Copan finaaliin. Loistava suoritus, johon koronatauon jälkeinen romahdus jättää heikohkon jälkimaun.

Pelaajasiirrot - lähteneet

Martin Ødegaard (kk, 21, Real Madrid)

Kuva: Getty Images.

Ødegaard saapui Real Sociedadiin lainalle viime kaudeksi Real Madridista. Norjalainen nousi välittömästi Alguacilin avainpelaajaksi, pelasi loistavan syyskauden ja oli yksi sarjan parhaista. Palaa jo nyt Real Madridiin, vaikka alun perin lainan oli määrä kestää myös alkavan kauden.

Pitää paikkansa, että peliesityksien taso laski loppukaudesta ja koronatauon jälkeen Ødegaard kärsi myös loukkaantumisista. Jättää suuren aukon, mutta Real Sociedad sai Silvan paikkaamaan.

Raúl Navas (kp, 32, Osasuna)

Vietti viime kauden lainalla Osasunassa. Jäi seurassa pienelle vastuulle, mutta Osasuna hankki topparin siitä huolimatta noin 250 000 eurolla. Olisi jäänyt joka tapauksessa olemattomalle vastuulle Real Sociedadissa, joten siirto oli paras vaihtoehto jokaiselle osapuolelle.

David Zurutuza (kk, 34, lopetti uransa)

Seuralegenda. Real Sociedadin oma kasvatti pelasi koko uransa kasvattajaseurassaan. Edusti baskiseuraa Segundassa ja La Ligassa ja eteni rakkaan Real Sociedadinsa kanssa aina Mestarien liigaan saakka. Kärsi loukkaantumisista uransa viimeisen kauden aikana.

Gerónimo Rulli (mv, 28, Villarreal)

Pelasi viime kauden lainalla Ranskassa Montpellierissä, sillä Real Sociedad halusi antaa peliaikaa niin Álex Remirolle kuin Miguel Ángel Moyálle. Kausi Ranskassa sujui hyvin, mutta Montpellierillä ei ollut varaa maksaa siirtosummaa, joten Rulli ei palannut sinne ja siirtyi Villarrealiin viidellä miljoonalla eurolla.

Pelaajasiirrot - saapuneet

David Silva (kk, 34, Manchester City)

Kuva: Getty Images.

Valtava hankinta. Urallaan kaiken voittanut konkari on edelleen huippukunnossa ja nostaa Real Sociedadin tasoa entisestään jo esimerkillään. Tuo nuoreen joukkueeseen tarvittavaa kokemusta, mutta myös ennen kaikkea laatua. Korvaa Martin Ödegaardin ja jos ennusmerkit pitävät paikkansa, nousee La Ligan parhaimmistoon iästään huolimatta.

Jon Bautista (kh, 24, KAS Eupen)

Bautista pelasi viime kauden Belgian pääsarjassa Eupenin paidassa. Vastuu jäi loppukaudesta vähäiseksi, eikä maalejakaan oikein syntynyt. Tuskin jää Real Sociedadiin.

Kévin Rodrigues (lp, 26, Leganés)

Entinen Portugalin A-maajoukkuepuolustaja vietti viime kauden lainalla Leganésissa. Jäi alkukaudella pienelle vastuulle, mutta Javier Aguirren alaisuudessa sai hyvin peliaikaa. Palasi lainaltaan, mutta jääminen Real Sociedadiin ei ole varmaa.

Modibo Sagnan (kp, 21, Mirandés)

Toppari siirtyi tammikuussa sarjatasoa alemmas Mirandésiin lainalle. Sai kevätkaudella mukavasti peliaikaa ja palasi kesällä Real Sociedadiin.

Martín Merquelanz (lh, 25, Mirandés)

Merquelanz pelasi kerrassaan upean kauden lainalla Mirandésissa. Laitahyökkääjä kuului joukkueen ehdottomiin avainpelaajiin ja teki Segundassa ja Copassa yhteensä huimat 17 maalia ja antoi 14 maalisyöttöä. Tulevaisuus kysymysmerkkejä täynnä.

Valmennus

 • Päävalmentaja: Imanol Alguacil
 • Avustava valmentaja: Mikel Labaka
 • Fysiikkavalmentaja: Gerado Izaguirre
 • Maalivahtivalmentaja: Jon Alemán
 • Analyytikko: Xabier Ruiz de Ocenda
Imanol Alguacil on tehnyt hienoa työtä Sociedadissa. Kuva: Getty Images.

Real Sociedadin viime kausi oli kaikilla mittareilla todella onnistunut, kun joukkue sijoittui kuudenneksi La Ligassa. Pisteodottaman valossa Sociedad oli niin ikään kuudes ja joukkue itse asiassa alisuoritti odottamaansa verrattuna hieman reilulla pisteellä. Ansaittu tulos. Positiivista on myös, että peli kehittyi ja pisteodottama kasvoi kauteen 2018-19 verrattuna kuudella pisteellä. 

Käytännössä ainoa merkittävä muutos joukkueessa tulevaksi kaudeksi on, että norjalainen vasenjalkainen taikuri Martin Ødegaard palasi Real Madridiin. Onneksi espanjalainen vasenjalkainen taikuri tuli sisään David Silvan muodossa, joten hätää ei ole. Silvan luovat numerot pelattua 90-minuuttista kohden ovat käytännössä kaikessa paremmat, mutta on syytä muistaa, että hän pelasi Manchester Cityssä, missä peli rullaa ja tehoja tulee. Hänen sopeutumisensa La Ligaan ei varmasti kuitenkaan tuota ongelmia, ja Ødegaardin tapaan Silva kykenee pelaamaan kymppinä sekä kasina. Kenties jopa laidalla, kuten vielä muutamia vuosia sitten. 

Eurooppa-liigan jalkapalloa on siis Sociedadin osalta luvassa tulevalla kaudella, mikä asettaa omat haasteensa materiaalille. Samalla se on todella merkittävä asia henkisesti sekä kruunu hyvästä työstä. Sociedadin materiaali on itse asiassa yllättävän leveä. Itse asiaan.

Real Sociedad pyrkii dominoimaan pelivälinettä. Tämä näkyy siinä, että joukkue on pitänyt palloa La Ligan viidenneksi eniten hallussaan 56,6 prosentin lukemalla. Rakenteluvaiheessa käyttää La Real yleensä 4-1-4-1- tai 5-2-3-muotoa.

5-2-3-muodossa yksi keskikentistä tiputtaa toppareiden väliin, mikä mahdollistaa laitapakkien nousemisen korkeammalle kenttää sekä laitahyökkääjien kaventamisen sisään välikaistoille. Sociedadin topparit ovat rauhallisia pallollisena, ja joukkue pyrkii löytämään Mikel Merinon sekä Ødegaardin (Silvan) korkeammalla kenttää.

Dynamiikka on keskikentässä mielenkiintoinen. Hyökkäävin keskikentistä liikkuu suhteellisen vapaasti oikealla puolella kenttää. Keskikentän tippuessa puolustuslinjaan asettuu Mikel Merino kahden korkeimman prässilinjan väliin. Hän on pelin moottori. Merinolla on mukavasti vaihtoehtoja, sillä laitahyökkääjät löytyvät välikaistoilta/taskuista ja laitapakit ovat korkealla sekä leveällä kenttää. Hyviä syöttösuuntia löytyy usein, ja struktuuri on mielenkiintoinen. 

Pallottomana Sociedad on yksi sarjan aktiivisimpia joukkueita ja joukkueen PPDA-lukema (passes allowed per defensive action) 8,27 on sarjan neljänneksi matalin. Valmentaja Imanol Alguacil hyödyntää hyvin atleettista kärkikalustoaan. Joukkue tukkii välittömästi syöttösuunnat ja antaa painetta. Kun prässi on ohitettu, suosii Alguacil 4-4-2-muotoa, jossa Ødegaard on pelannut toisena ”kärkenä” ja toinen varsinainen kärki johtaa prässiä. 

Muita huomioita Sociedadista:

 • Joukkue teki sarjassa neljänneksi eniten maaleja, mutta ylisuoritti maalidottamaansa (50,92) verrattuna peräti viidellä maalilla. Hyökkäyskalusto on kuitenkin monipuolinen ja laadukas, joten 50 maalia on jälleen realismia.
 • Joukkueen päästettyjen maalien odottama oli 41,89. Lukemaan verrattuna joukkue alisuoriutui hieman reilulla kuudella maalilla, joten odottamat tasaantuivat lopulta.
 • PSxG-malli (post-shot expected goals) paljasti, että Maalivahti Álex Remiro oli 3,8 maalia pakkasella. Parantamisen varaa on tuntuvasti. 
 • Sociedadilla oli viidenneksi eniten syöttöjä vastustajan puolustuskolmanneksen sisällä (1083) ja neljänneksi eniten vastustajan rangaistuspotkualueen sisällä (340). 
 • Sociedadilla oli myös sarjassa neljänneksi eniten progressiivisia syöttöjä.
 • Sociedadilla oli sarjassa neljänneksi vähiten prässitapahtumia (5045), mikä viittaa siihen, että peitetään mielummin kuin juostaan. Sevilla ja Real Madrid profiloituivat melko samalla tavalla kaikissa prässitapahtumissa.
 • Real Sociedadilla on sarjassa toiseksi vähiten syötönkatkoja. 
 • Sociedad voittaa sarjassa neljänneksi eniten pääpalloja (55,3 prosenttia), sillä vastustajat joutuvat suhteellisen usein avaamaan pitkillä paineen alta.
 • Sociedad kuljettaa palloa metreissä sarjassa neljänneksi eniten. Edellä ovat ainoastaan Barcelona, Real Madrid sekä Real Betis.

Sociedad onnistui hyvin siirtoikkunan tavoitteessaan. mikä oli korvata Martin Ødegaard. Silvaan verrattuna Ødegaard profiloituu parempana puolustajana sekä parempana kuljettajana. Silva on kuitenkin vielä isommassa roolissa pelintekemisessä, joten hankintojen pitäisi mennä yksi yhteen. Samalla Silvan puolustuskontribuution puutetta voidaan minimoida asettamalla hänet toiseksi kärjeksi 4-4-2-prässissä/blokissa. 

Silva ei kuitenkaan missään nimessä ole laiska ja hän jaksaa varmasti hyrrätä peittäen tarvittavat tilat. Silva on edelleen myös hyvä positiivisissa suunnanmuutoksissa, joten muutama uskomaton läpisyöttö on varmasti luvassa.

Kestääkö materiaali yhtä hyvin tulevaa kautta, jää vielä nähtäväksi, mutta pelillisesti La Real taistelee ehdottomasti Eurooppa-liiga -paikan uusimisesta La Ligassa.

Tärkein pelaaja - Mikel Oyarzabal

Oyarzabal on noussut La Ligan parhaimmistoon. Kuva: Getty Images.

Real Sociedadin ehdoton johtotähti. Martin Ødegaard vei viime kaudella suuremmat otsikot, mutta siitä huolimatta Oyarzabal oli selvästi Real Sociedadin tärkein palanen hyökkäyspäässä – jälleen.

Seuran omalla kasvatilla on loistava peliäly. Vasen laitahyökkääjä kykenee pelaamaan myös oikealla laidalla ja tarvittaessa myös kymppipaikalla yksinäisen kärjen alapuolella. Espanjan A-maajoukkueeseen ansaistusti noussut Oyarzabal on tehojensa lisäksi vahva kaksinkamppailuissa ja kykenee rakentamaan yksinään maalipaikkoja itselleen ja muille.

Viime kaudella 23-vuotias Oyarzabal viimeisteli La Ligassa komeat kymmenen maalia ja antoi 11 maalisyöttöä. Nuoresta iästään huolimatta kyseessä oli Oyarzabalille jo kolmas kausi, kun laitahyökkääjä rikkoi La Ligassa kymmenen maalin rajan. Edessä loistava tulevaisuus. Oyarzabal on herättänyt siirtohuhujen mukaan muun muassa Manchester Cityn kiinnostuksen, mutta Real Sociedad ei luovu baskitähdestään helposti eikä halvalla.

Arvio

Sija: 6

Real Sociedad oli viime kaudella kuudes La Ligassa, sijoittui pisteodottaman valossa kuudenneksi, ja on näillä näkymin myös tulevalla kaudella kuudes.

David Silva tuli siirtoikkunan aikana sisään korvaamaan Real Madridiin palanneen Martin Ødegaardin. Luovuus on siis taattu myös tulevalla kaudella. Joukkueen pelin keskiössä on kuitenkin loistavan kauden pelannut Mikel Merino. Peli virtaa hänen kauttaan. Syöttömäärä ei ole joukkueen korkein yleensä, mutta syötöt ovat lähes aina peliä edistäviä.

Real Sociedad saa lisää kuormitusta Eurooppa-liigan muodossa, mutta se on samalla pienoinen kruunu upeasta työstä valmentaja Imanol Alguacille. Lähtökohtaisesti La Real kamppailee tällä kaudella sijoista 5-7.

Ihanneavaus

Kokokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
1Álex RemiroMVMaalivahti24.3.1995
13Miguel Ángel MoyàMVMaalivahti02.04.1984
24Robin Le NormandKPToppari11.11.1996
6Aritz ElustondoKPToppari28.3.1994
15Modibo SagnanKPToppari14.4.1999
12Aihen MuñozVPVasen laitapuolustaja16.8.1997
20Nacho MonrealVPVasen laitapuolustaja26.2.1986
18Andoni GorosabelOPOikea laitapuolustaja04.08.1996
2Joseba ZalduaOPOikea laitapuolustaja24.06.1992
5Igor ZubeldiaPKKPuolustava keskikenttä30.3.1997
36Martín ZubimendiPKKPuolustava keskikenttä2.2.1999
4Asier Illarramendi (C)PKKPuolustava keskikenttä8.3.1990
8Mikel MerinoKKKeskikentän keskusta22.06.1996
16Ander GuevaraKKKeskikentän keskusta7.7.1997
14Jon GuridiKKKeskikentän keskusta28.2.1995
28Roberto LópezHKKHyökkäävä keskikenttä24.4.2000
21David SilvaHKKHyökkäävä keskikenttä8.1.1986
23Luca SangalliHKKHyökkäävä keskikenttä10.02.1995
10Mikel OyarzabalVHVasen laitahyökkääjä21.4.1997
22Ander BarrenetxeaVHVasen laitahyökkääjä27.12.2001
17Martín MerquelanzVHVasen laitahyökkääjä12.6.1995
7PortuOHOikea laitahyökkääjä21.5.1992
11Adnan JanuzajOHOikea laitahyökkääjä5.2.1995
19Alexander IsakKHKeskushyökkääjä21.9.1999
9Carlos FernándezKHKeskushyökkääjä22.5.1996
25Jon BautistaKHKeskushyökkääjä3.7.1995

Kim Keränen, Tuukka Ikkeläjärvi
Twitter: @KeranenKim, tuukka_21

Kuvankäsittely: Eetu Ikola


ENNAKKOSUOSIKKI ITALIALLA MIELETÖN KERROIN 20.00!

1. Siirry Betssonille ja avaa pelitili
2. Pelaa 1€ Italian voitolle Itävallasta korotetulla kertoimella 20.00
3. Jos Italia voittaa saat 20€ (voitot puhtaana käteen, ei kierrätystä)