Atlético Madrid – kausiennakko 2020-21: Tärkein palanen puuttuu edelleen ja se aiheuttaa vaikeuksia

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Atléticon viime kausi sujui odotuksien mukaisesti.

Joukkue oli menettänyt kesällä 2019 Diego Godínin, Antoine Griezmannin, Filipe Luísin, Rodrigon, Lucas Hernándezin ja Juanfranin kaltaisia avainpelaajia, joten oli luonnollista, etteivät odotukset voineet olla yhtä korkealla kuin aiemmin.

Yllä mainittuja pelaajia korvaamaan saapuneet pelaajat eivät olleet lähteneiden tasolla. Realistinen tavoite oli olla sarjassa kolmas ja edetä alkavaksi kaudeksi Mestarien liigaan.

Se toteutui, vaikka ennen koronaviruspandemian aiheuttamaa taukoa Atlético oli La Ligassa vasta kuudentena. Tauon jälkeen Atlético pelasi hyvää jalkapalloa, onnistui nappaamaan elintärkeitä voittoja ja lopulta nousi kuudennelta sijalta kolmanneksi. Atlético on ollut kolmen parhaan joukossa Diego Simeonen jokaisella kokonaisella kaudella, ja punavalkoiset pitivät siitä kiinni viime kaudellakin vaikeuksista huolimatta.

Copassa Atlético epäonnistui pahemman kerran. Yksiosaisessa ottelussa Cultural Leonesa pudotti Simeonen miehistön maalein 1-0, ja Atléticon matka Copassa jäi yhden ottelun mittaiseksi.

Atlético järjesti suuren yllätyksen Mestarien liigassa pudottamalla Liverpoolin. Kuva: Getty Images.

Mestarien liigassa Atlético osoitti jälleen sen kummallisen taitonsa, jonka avulla seura kykenee nousemaan miltei mahdottomista paikoista ylös kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Atlético pudotti neljännesvälierissä maailman parhaana joukkueena pidetyn Liverpoolin voittaen englantilaiset niin Metropolitanolla kuin Anfieldilla yhteismaalein 4-2.

Atléticon matka Mestarien liigassa päättyi yksiosaisessa puolivälierässä RB Leipzigiä vastaan. RB Leipzig pudotti Atléticon voitettuaan kamppailun 2-1.

Pelaajasiirrot - lähteneet

Francisco Montero (kp, 21, Besiktas)

Toppari pelasi viime kauden lainalla Deportivossa. Nyt edessä on kaksivuotinen laina Besiktasissa. Taso ei riitä Atléticoon.

Antonio Adán (mv, 33, Sporting Lissabon)

Kakkosvahti ei pelannut käytännössä lainkaan viimeisen kahden kauden aikana. Sai pelata Copan pelit, joissa epäonnistui, ja Atlético päätti vaihtaa kakkosvahtiaan. Adán siirtyi Sportingiin.

Caio Henrique (lp, 23, AS Monaco)

Pelasi muutaman kauden lainalla Brasiliassa, jossa nousi sarjan parhaimmistoon uudella pelipaikallaan laitapuolustajana. Palasi Atléticoon, joka myi hänet välittömästi AS Monacoon kahdeksalla miljoonalla eurolla.

Darío Poveda (kh, 23, Getafe)

Sai jo mahdollisuuden edustusjoukkueessa viime kaudella, mutta loukkasi välittömästi vakavasti polvensa. Pelaa ensi kauden lainalla Getafessa.

Pelaajasiirrot - saapuneet

Ivo Grbic (mv, 24, NK Lokomotiva Zagreb)

Grbic saapui Atléticoon Adánin korvaajaksi. Pelaa vain Copan ottelut, muutoin toimii Jan Oblakin varamiehenä. Atlético maksoi Grbicistä seitsemän miljoonaa euroa.

Yannick Carrasco (lh, 27, Dalian Pro)

Palasi Kiinasta Atléticoon tammikuussa loppukauden mittaiselle lainalle. Oli pirteä etenkin koronatauon jälkeen. Allekirjoitti Atléticon kanssa nelivuotisen sopimuksen kesällä.

Álvaro Morata (kh, 27, Atlético)

Kuva: Getty Images.

Pelasi puolentoista kauden ajan lainalla Atléticossa Chelseasta. Atlético maksoi Moratasta laina-ajalta seitsemän miljoonaa euroa ja tänä kesänä siirron vakinaistamisesta 56 miljoonaa. Taso ei riitä Atléticon ykköskärjeksi, mutta olisi käyttökelpoinen kakkoskärkenä. Siihen rooliin nykyinen palkka on kuitenkin aivan liian suuri. Aloittaa kauden ykköskärkenä, koska Atlético ei pääse eroon Diego Costasta, eikä saa siten uutta hyökkääjää joukkueeseen.

Víctor Mollejo (lh, 19, Deportivo)

Atléticon junioriakatemian huippulupaus vietti viime kauden lainalla Deportivossa. Deportivon kausi oli farssi, mutta Mollejo pelasi upeasti ja nousi nuoresta iästään huolimatta joukkueen avainpelaajaksi. Simeone harkitsee parhaillaan, pitääkö Mollejon edustusjoukkueessa alkavalla kaudella.

Valmennus

 • Päävalmentaja: Diego Simeone
 • Avustava valmentaja: Nélson Vivas
 • Avustava valmentaja: Juan Vizcaíno
 • Maalivahtivalmentaja: Pablo Ignacio Vercellone
 • Fysiikkavalmentaja: Óscar Ortega
Diego Simeone on luonut Atléticolle vahvan identiteetin. Kuva: Getty Images.

Atlético Madrid sijoittui hieman vaikeahkon kauden päätteeksi La Ligassa kolmanneksi. Lopulta Mestarien liiga -paikka irtosi varsin turvallisella marginaalilla.

Jälkikäteen voidaan sanoa, että Atléticon kausi oli itse asiassa äärimmäisen hyvä. Syy tähän ei ole se, että seura tiputti Liverpoolin Mestarien liigassa. Syy on se, että joukkueen peli ja numerot pelin takana kehittyivät. Jopa yllättävän tuntuvasti. Ehkä ”Griezmanndependenciasta” irtautuminen oli lopulta hyvä asia? 

Pisteodottamaa Atlético Madridille kertyi kauden aikana 72,35, ja joukkue alisuoritti saldon 2,35 pisteellä. Mielenkiintoista on, että tämä oli Atléticon selkeästi paras odottama sitten kauden 2016-17, jolloin pisteodottamaa tuli 69,10 pisteen verran. Kaudella 2018-19 saldo oli 59,43, ja joukkue ylisuoritti silloin odottamansa 16,57 pisteellä. Vaikka Jan Oblak torjui jälleen kerran yli odotusten, ei puolustus ollut läheskään yhtä riippuvainen hänestä tällä kaudella.

Atlético Madridin päästetty maaliodottama oli tuttuun tapaan La Ligan alhaisin 31,52:n lukemalla. Parannusta edelliseen kauteen tuli kuitenkin melkein kymmenen maalin verran. Samalla joukkue loi maaliodottamaa 6,83:n verran enemmän eteenpäin. Erot ovat merkittäviä. 

Diego Simeone on saanut peliä kehitettyä, mikä on kova suoritus ottaen huomioon, että João Félix ei ole vielä asettunut sisään kunnolla, Yannick Carrasco tuli joukkueeseen vasta kesken kauden ja joukkueen suurin tähti hyökkäyssuuntaan, Antoine Griezmann, lähti. Tästä on ehdottomasti nostettava hattua.

Harva kaksikko on niin vahva synonyymi toisilleen kuin Diego Simeone ja 4-4-2. Simeone on kehittänyt niin vahvan identiteetin, että sitä on jopa vaikeaa käsittää. Minkä takia Simeone suosii 4-4-2-muotoa? Käytännössä syitä on kolme:

 1. Kapealla olevat laitapelaajat takaavat keskustan tiiviyden.
 2. Kaksi pelaajaa laidoilla (tuplavarmistus) sekä liikkuva keskikenttä auttavat ylläpitämään horisontaalisen tiiviyden. 
 3. Vastustajan pelin tukkiminen voidaan saavuttaa kahdella kärjellä ja aluepuolustamisella. Ainoa vaihtoehto on edetä laitoja pitkin.

Atlético Madrid haluaa tehdä kentästä/pelattavasta alueesta mahdollisimman pienen. Tämä tapahtuu ohjaamalla vastustaja laitoja kohti, missä syöttösuunnat sekä syöttökulmat ovat todella rajalliset.

Pelaajalla esimerkiksi keskikentän keskustassa on 360 asteen valinnanvapaus. Jos vastustaja on laidassa, tarkoittaa se, että sivuraja leikkaa välittömästi 180 astetta pois yhtälöstä. Muotona 4-4-2 tukkii hyvin keskustan sekä välikaistat, mutta toteutuksella on paljon merkitystä. Kukaan ei osaa organisoida puolustusblokkia yhtä hyvin kuin Simeone. 

Simeonen Atlético Madrid organisoituu keski- tai matalaan blokkiin pallottomana ja heitä ei haittaa, jos vastustaja pitää palloa. Se on kissa-hiirileikkiä, jossa Rojiblancos odottaa kärsivällisesti virhettä vastustajaltaan, mikä antaa sauman hyökätä tilaan.

Mielenkiintoinen kehitys vuosien varrella on, että Simeonen nipun PPDA-lukema (passes allowed per defensive action) on kasvanut hieman. Ajoittain näemme toki varsinkin Euroopassa, kun helvetti on irti, ja Atlético tekee töitä kuin riivattu korkealla kenttää. Kärjet tippuvat kuitenkin suurimmaksi osaksi alaspäin muotoon prässäämisen sijan. 

Tätä tyyliä kuvastaa hyvin, että 50 prosenttia laukauksista Atléticoa vastaan tulee boksin ulkopuolelta ja 43 prosenttia (sarjan alhaisin) boksin sisältä. Joku saattaa huomata, että seitsemän prosenttia puuttuu, mutta se on tässä kontekstissa annettu erikseen laukauksille kuuden viiden metrin sisällä.

Se mikä erottaa Atléticon muista tyypillisistä 4-4-2-muodon joukkueista, on heidän vastahyökkäyspelaamisensa. Tyypillisesti joukkueet pyrkivät etenemään suoraviivaisesti eteenpäin kohti kärkiparia, mutta Atlético pyrkii etenemään nopeasti eteenpäin syöttelemällä. Vertikaalisuus on avainasemassa tässäkin, mutta siitä huolimatta lähestymistapa on kontrolloidumpi. 

Atlético Madrid on ollut jo vuosia maailman parhaita vastahyökkäysjoukkueita eikä mikään ole muuttunut. Paitsioita sattuu väkisin, mistä kertoo, että Simeonen ryhmällä oli sarjassa eniten paitsioita 116 kappaleella.

Muita huomioita Atlético Madridista:

 • Jan Oblakilla oli sarjassa neljänneksi vähiten torjuntoja 83 kappaleella. 
 • Atlético Madridilla on sarjassa toiseksi eniten (385) alle 4,5 metrin syöttöjä. Joukkue on äärimmäisen taitava ahtaassa tilassa. 
 • Atléticolla on sarjassa neljänneksi vähiten onnistuneita keskityksiä vastustajan boksiin. 
 • Atlético Madridilla on sarjassa eniten laukauksia, jotka johtivat uuteen laukaukseen (43). En ihan rehellisesti tiedä, miten tätä pitäisi tulkita, mutta se erottuu selkeästi joukosta, sillä Atlético on kaukana sarjan kärjestä laukaisuvolyymissa.
 • Atlético Madrid taklasi sarjassa eniten (670). Joukkueella on myös eniten onnistuneita (431) taklauksia. 
 • Atlético Madrid (30 prosenttia) on yksi neljästä joukkueesta, joiden prässin onnistumisprosentti on päälle 30 (voittaa pallon takaisin viiden sekunnin sisällä prässitapahtumasta). 
 • Atlético Madridilla on eniten blokattuja (659) laukauksia sarjassa. Marginaali seuraavana olevaan Valladolidiin oli 37 laukausta.
 • Atléticolla on sarjassa kolmanneksi eniten syötönkatkoja (436), mutta eniten taklauksia + syötönkatkoja. 
 • Atlético Madridilla on sarjassa kolmanneksi vähiten keskityksiä (580). Vain Eibarilla ja Barcelonalla on vähemmän, ja kontrastina Sevilla johtaa tilastoa 890 keskityksellä.

Viime kausi antoi todella paljon positiivisia merkkejä kehityksestä, ja joukkue tulee olemaan entistä vahvempi tulevalla kaudella. João Félix on tottunut systeemiin, Yannick Carrasco on mukana koko kauden ja Marcos Llorenten uusi rooli takaavat sen, että systeemi on monipuolisempi kuin aikoihin. Huhuja on liikkunut Luis Suárezin tulosta Atléticoon, mutta häntä viedään yhtä lailla Juventukseen. Yhdelle Lucas Ocamposille olisi edelleen tarve, mutta Yannick Carrasco tuo sinänsä jo todella paljon hyökkäyspelaamiseen.

Atlético Madrid on selkeä suosikki sijalle kolme La Ligassa tulevalla kaudella, ja rehellisyyden nimissä ei ero kärkeen ole niin tuntuva kuin mitä pisteet antavat ymmärtää. Real Madrid ylisuoritti viime kaudella oman pisteodottamansa 9,31 pisteellä ja Barcelona omansa 8,86 pisteellä. On syytä muistaa, että Atlético siis alisuoritti omansa.

Varmaa on se, että Rojiblancos ihastuttaa ja vihastuttaa myös tulevalla kaudella. Kuolema, verot ja Simeonen 4-4-2.

Tärkein pelaaja - Jan Oblak

Oblak on Atléticon menestymisen elinehto. Kuva: Getty

Oblak on ollut Atléticon tärkein yksittäinen pelaaja jo usean vuoden ajan – oikeastaan kaudesta 2015-16 lähtien. Se oli slovenialaisen ensimmäinen kokonainen kausi joukkueen ykkösmaalivahtina.

27-vuotias Oblak on tolppien välissä itse rauhallisuus, ja monen mielestä Oblak on nykyään maailman paras maalivahti. Oblak ei voittanut päättyneellä kaudella sarjassa vähiten maaleja päästäneelle maalivahdille annettavaa Zamoraa. Näin kävi ensimmäistä kertaa sitten kauden 15-16, mutta Oblak oli silti selvästi Atléticon tärkein ja paras pelaaja.

Oblak voittaa kaudesta toiseen Atléticolle valtavan määrän pisteitä. Se näkyy ennen kaikkea tuloksissa, sillä Atléticon ottelut ovat yleensä vähämaalisia. Atlético voittaa ottelunsa todennäköisesti maalin erolla vastustajaan, jolloin Oblakin paraatipelastukset nousevat arvoon arvaamattomaan.

Harva pelipaikkansa absoluuttinen huippupelaaja on yhtä hiljainen mediassa kuin Oblak. Se on kuitenkin Oblakin suuri vahvuus. Slovenialainen ei tee itsestään numeroa, vaan hoitaa puhumisensa kentällä, ja yleensä paremmin kuin kukaan muu.

Arvio

Sija 3

Nykyisellä kärkitilanteellaan Atlético ei kykene haastamaan Barcelonaa tai Real Madridia. Joukkueessa ei ole ainuttakaan todellista maalintekoon kykenevää pelaajaa, joten mitä todennäköisimmin Atlético taistelee ensi kaudellakin kolmannesta sijasta.

Atlético tähtää aina kolmossijaan, joka vie seuran Mestarien liigaan. Jos uutta hyökkääjää ei näy, on parempi sijoitus käytännössä mahdoton tehtävä. Atléticon puolustuksen ja keskikentän laajuus on riittävä, ja joukkue kykenee haastamaan niissä kaksi suurta, mutta antaa liikaa tasoitusta hyökkäyksessään.

Atléticolle realistinen tavoite on olla sarjassa kolmen joukossa, edetä Copassa pidemmälle kuin viime kaudella ja Mestarien liigassa niin pitkälle kuin joukkueen taso riittää. Niin pitkään kuin seurajohto ei panosta uuden hyökkääjän hankkimiseen, ei Diego Simeonen ryhmän kannata asettaa realistisia tavoitteita korkeammalle.

Ihanneavaus

Kokokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
13Jan OblakMVMaalivahti7.1.1993
1Ivo GrbicMVMaalivahti18.1.1996
-Diego CondeMVMaalivahti28.10.1998
2José María GiménezKPToppari20.1.1995
22Mario HermosoKPToppari18.6.1995
15Stefan SavićKPToppari8.1.1991
18FelipeKPToppari16.5.1989
-Nehuén PérezKPToppari24.6.2000
-Francisco MonteroKPToppari14.1.1999
12Renan LodiVPVasen laitapuolustaja9.4.1998
-Manu SánchezVPVasen laitapuolustaja24.8.2000
23Kieran TrippierOPOikea laitapuolustaja19.9.1990
-Santiago AriasOPOikea laitapuolustaja13.1.1992
24Sime VrsaljkoOPOikea laitapuolustaja10.1.1992
6Koke (C)KKKeskikentän keskusta8.1.1992
8Saúl ÑíguezKKKeskikentän keskusta21.11.1994
4Geoffrey KondogbiaKKKeskikentän keskusta15.02.1993
16Héctor HerreraKKKeskikentän keskusta19.4.1990
14Marcos LlorenteHKKHyökkäävä keskikenttä30.1.1995
11Thomas LemarHKKHyökkäävä keskikenttä12.11.1995
21Yannick CarrascoVHVasen laitahyökkääjä4.9.1993
20VitoloVHVasen laitahyökkääjä02.11.1989
-Víctor MollejoOHOikea laitahyökkääjä21.1.2001
-Rodrigo RiquelmeOHOikea laitahyökkääjä2.4.2000
7João FélixPKPiilokärki10.11.1999
10Ángel CorreaPKPiilokärki9.3.1995
9Luis SuárezKHKeskushyökkääjä24.1.1987
-Ivan SaponjicKHKeskushyökkääjä2.8.1997

Kim Keränen, Tuukka Ikkeläjärvi
Twitter: @KeranenKim, tuukka_21

Kuvankäsittely: Eetu Ikola


ENNAKKOSUOSIKKI ITALIALLA MIELETÖN KERROIN 20.00!

1. Siirry Betssonille ja avaa pelitili
2. Pelaa 1€ Italian voitolle Itävallasta korotetulla kertoimella 20.00
3. Jos Portugali voittaa saat 20€ (voitot puhtaana käteen, ei kierrätystä)