Granada – kausiennakko 2020-21: Edessä seurahistorian ensimmäiset europelit – riittääkö materiaalin laajuus?

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Granada nousi viime kaudeksi takaisin La Ligaan. Andalusialaisseura lähti kauteen olemattomin odotuksin. Alustavasti kokoonpano ei näyttänyt missään vaiheessa edes sellaiselta, millä voisi pärjätä pääsarjatasolla.

Päävalmentaja Diego Martínez teki kuitenkin suorastaan hurjan suorituksen saadessaan heikosta pelaajamateriaalistaan kaiken – ja jopa enemmän – irti. Granada pelasi komean syyskauden ja johti La Ligaa vielä yhdeksännellä kierroksella. Granada eteni Copassa jopa välieriin saakka ja oli lähellä sensaatiomaista finaalipaikkaa.

La Ligassa Granada taisteli näennäisesti viimeisestä europaikasta ennen koronataukoa. Koronatauon jälkeen Granada jatkoi kautta varsin heikoilla tuloksilla, mutta osasi käyttää lopulta hyväkseen muiden europaikoista taistelleiden joukkueiden surkean vireen.

Granada päätti kautensa upeasti voitettuaan Athleticin maalein 4-0 ja varmisti samalla seurahistoriansa ensimmäisen europaikan. Sensaatio oli valmis. Monet uskoivat Granadan taistelevan putoamista vastaan, mutta mitä vielä. Huima suoritus, vaikka seura olikin osittain onnekas.

Pelaajasiirrot - lähteneet

Carlos Fernández (kh, 24, Sevilla)

Kärki vietti viime kauden Granadassa lainalla ja onnistui hienosti. Sevillan kasvatti viimeisteli La Ligassa ja Copassa yhteensä komeat 14 maalia ja oli Granadan paras maalintekijä. Laina päättyi ja palasi Sevillaan. Suuri menetys.

Álvaro Vadillo (lh, 25, Celta)

Sai mukavasti peliaikaa viime kaudella, mutta loppukausi meni pilalle sairastelun vuoksi. Ei pelannut peliäkään koronatauon jälkeen. Celta hankki Vadillon ilmaisella siirrolla.

Ismail Köybasi (lp, 31, ilman seuraa)

Turkkilaispuolustaja sai minuutteja viime kaudella vain neljässä sarjaottelussa ja poistui seurasta vähin äänin. Parhaillaan vapaa agentti.

Gil Dias (lh, 23, AS Monaco)

Laitahyökkääjä saapui AS Monacosta lainalle tammikuussa. Pääsi Granadassa vain kolme kertaa avaukseen ja jäi pieneen rooliin. Palasi AS Monacoon. Helppo korvattava.

José Antonio Martínez (kp, 27, Eibar)

Toppari oli aiemmin Segundassa Granadan ehdoton avainpelaaja, mutta viime kaudella rooli pieneni huomattavasti. Sai alkukaudella kohtuullisesti peliaikaa, mutta sen jälkeen minuutit jäivät vähiin. Siirtyi ilmaiseksi Eibariin sopimuksen päätyttyä.

Pelaajasiirrot - saapuneet

Jorge Molina (kh, 38, Getafe)

Kuva: Getty Images.

Konkarikärki poistui Getafesta neljän vuoden jälkeen. Getafessa oli tunkua kärkiosastolle, joten Molina teki omat johtopäätöksensä ja siirtyi Granadaan. Taistelee Soldadon kanssa avauskokoonpanon paikasta, mutta lähtökohtaisesti aloittaa kauden penkiltä.

Jesús Vallejo (kp, 23, Real Madrid)

Kuva: Getty Images.

Toppari vietti viime kauden jälkimmäisen puolikkaan Granadassa. Seura lainasi Vallejon uudestaan alkavalle kaudelle. Jäi kevätkaudella odotettua pienemmälle vastuulle, mutta tällä kaudella peliaika nousee.

Luis Milla (kk, 25, Teneriffa)

Valtaosan urastaan Segundassa pelannut Milla sai ansaitun siirron La Ligaan. Keskikenttäpelaaja oli Teneriffan ehdottomia avainpelaajia kahden ja puolen kauden ajan, ja oli selvää, että taso riittää astetta korkeammallekin. Saa heti näyttöpaikan.

Maxime Gonalons (kk, 31, AS Roma)

Keskikenttäpelaaja pelasi Granadassa viime kauden lainalla ja pelasi hyvin ennen koronataukoa, mutta tauon jälkeen pelit jäivät vähäisiksi lihasvamman takia. Granadan tukipilari alkavalla kaudella. Tuo kokemusta kokemattomaan joukkueeseen.

Alberto Soro (lh, 21, Real Madrid)

Saapui Granadaan Real Madridin organisaatiosta 2,5 miljoonalla eurolla. Laitahyökkääjä ei ehtinyt edustaa Real Madridia ottelussakaan, vaan pelasi kaksi edellistä kautta lainalla kasvattajaseurassaan Real Zaragozassa. Täysi kysymysmerkki.

Dimitri Foulquier (lp, 27, Watford)

Kaksinkamppailukyvystään ja nopeudestaan tunnettu Foulquier pelasi viime kauden toisen puolikkaan Granadassa lainalla. Taistelee avauskokoonpanon paikasta. Granada maksoi Watfordille Foulquierista kaksi miljoonaa euroa.

Valmennus

  • Päävalmentaja: Diego Martínez
  • Avustava valmentaja: Raúl Espínola
  • Fysiikkavalmentaja: Victor Lafuente
  • Maalivahtivalmentaja: Juan Carlos Fernandez
Diego Martínez johdatti Granadan seuran ensimmäistä kertaa europeleihin. Kuva: Getty Images.

Viime kauden yllättäjästä La Ligassa ei ole kahta sanaa. Granadan kausi oli ilmiömäinen ja kruununa kaudesta oli pääsy eurokentille ensi kaudeksi. Granada sijoittui poikkeuksellisen korkealle nousijaksi ja lopullinen sijoitus sarjassa oli seitsemäs. Vielä kiinnostavampaa on se, että sijoitus ei ollut onnekas. Vaikka Granada ylisuoritti oman pisteodottamansa 3,40 pisteellä, niin joukkueen pisteodottama oli sarjan seitsemänneksi paras. Uskomaton suoritus.

Maaliodottamansa Granada ylisuoritti 6,98 maalilla, mutta maaliodottama vastaan (xGA) alisuoriutui hieman. Granada päästi vähän maaleja La Ligassa, ja joukkue on päästänyt valmentaja Diego Martínezin alaisuudessa vähän maaleja myös matkalla La Ligaan. Tämä on ollut menestyksen salaisuus. 

Diego Martínez täyttää joulukuussa 40 vuotta ja hän on La Ligan nuorin päävalmentaja. Ei voi alleviivata kuinka iso merkitys hänellä on ollut Granadan menestykseen. On aloitettava hänen aikakautensa alusta Granadan peräsimessä kaudelta 2018-19, jotta merkityksen voi täysin sisäistää. Samalla voi tulevaisuutta ymmärtää paremmin. 

Martínez palkattiin Granadan päävalmentajaksi kaksi vuotta sitten. Hänen aikansa ei kuitenkaan alkanut toivotulla tavalla, sillä joukkue ei onnistunut myymään tai purkamaan veteraanien Javi Varasin ja Raúl Baenan sopimuksia. Minkä takia tämä oli ongelmallista? Segundassa on palkkakatto. Tämä esti Granadaa hankkimasta topparia ja kärkeä, jotka olivat Martínezin kaksi prioriteettia siirtoikkunan aikana. 

Lisäksi Granada oli menettänyt aivainpelaajistaan Joselun, Matthieu Saunierin sekä Darwin Machísin. Yhteensä 12 pelaajaa lähti kaiken kaikkiaan seurasta sekä kuusi lainapelaajaa siihen päälle. Sinä kesänä Granada käytti alle 70 000 euroa siirtoikkunan aikana. Matkan alku oli kovin kivinen. Mutta se ei lopulta ollut este. Granada nousi välittömästi ensimmäisellä kaudellaan Diego Martínezin alaisuudessa La Ligaan. On vaikea painottaa sitä, kuinka monen mieli olisi ollut lyöty kesän vastoinkäymisistä. Saavutus oli jälkikäteen ajateltuna älytön. 

Heti avauskaudella Segundassa saimme nähdä Martínezin tavaramerkiksi tulleen 4-2-3-1-muodon. Fokus oli puolustuspelaamisessa. Tämä on kovin tyypillistä altavastaajien tarinoissa. Granada päästi ainoastaan 28 maalia 42 ottelussa. 

Kaudella 2019-20 oli siis La Ligan vuoro. Joukkue operoi sarjan pienimmällä budjetilla, mutta sijoittui seitsemänneksi ja pelaa ensi kaudella Eurooppa-liigassa. Miten se on mahdollista?

Hyvä suunnittelu, hyvin valmennettu projekti ja useita lainadiilejä sekä ymmärrys siitä, mitä joukkue tarvitsee. Jos on olemassa tahtoa, niin on olemassa myös keinot. Keskikentän vahvistaminen lainoilla sekä Roberto Soldadon ilmainen siirto olivat avainasemassa. Soldado on ollut joukkueen henkinen johtaja kopissa ja kentällä. 

Diego Martínez ei ole vain yhden tempun poni, vaan viime kaudella näimme myös eri muotoja kuten 5-3-2-, 4-4-2- ja 3-4-3-muodot. Variaatiota on löytynyt rutkasti, mutta 4-2-3-1 on edelleen selkeästi käytetyin ja joukkueen pelillinen koti. Taktiset kokeilut alkoivat vasta toden teolla loppukautta kohden. 

Yksinkertainen on ollut kaunista Granadan osalta. Martínez haluaa, että joukkue pysyy kompaktina, tukahduttaa tilan ja iskee itse vastaan armottomasti. Siinä joukkue on toden teolla onnistunut. Suunnanmuutospelaaminen on Granadan ensisijainen ase hyökkäyspäässä. Tämän paljastaa myös joukkueen pallonhallintaprosentit, jotka ovat keskimäärin 43,7 prosenttia per ottelu. Sarjan toiseksi alhaisin lukema.

Joukkue on myös ottanut ainoastaan yhden punaisen kortin, mikä on toiseksi vähiten sarjassa. Tämän vaikutusta ei voi myöskään alleviivata tarpeeksi joukkueen henkisen hyvinvoinnin ja menestyksen kannalta.

Virheitä sattuu ja joskus ajoitus on vain auttamatta pielessä. Altavastaajana punaiset kortit ovat kuitenkin kuolinisku. Ottelu, joka on ollut kontrollissa, mutta lipsuu käsistä voi nopeasti katkaista selkärangan. Valmentajana haluaa, että joukkue puhaltaa altavastaajana yhteen hiileen, ja että trendi on mielellään nousujohteinen sekä kestävä. Se tekee pelaajien kemiasta ja keskittymisestä hieman parempaa.

Joukkue juhlii yhdessä, hengittää yhdessä ja taistelee yhdessä. Kun eripuraa alkaa nousta, se voi usein käynnistää negatiivisen lumipalloefektin. Kovinkaan montaa epäonnista tulosta ei tarvita, että useiden kuukausien hyvä työ muuttuu lähes merkityksettömäksi. Marginaalit ovat pieniä.

Martínezin painottamia arvoja ovat ei niin yllättäen: kova työ, nöyryys, ja uhrautuminen. Hän on kaiken lisäksi hyvä kommunikoimaan pelaajiensa kanssa. Joukkueen pukuhuone on heimo ja siinä voima piilee. He puolustavat kentällä hyvin yhdessä ja prässäävät hyvin yhdessä aina, kun Martínez haluaa heidän prässäävän. Joukkue on myös ollut äärimmäisen kliininen ja siksi osittain myös xG ylisuoriutui seitsemällä maalilla. Joskus pelaajista tulee tehokkaampia, koska koko joukkue uskoo heihin. 

Siksi myös hyvän puolustusesityksen jälkeen saattaa yksikin puolittainen paikka riittää. Ilmiötä on vaikea kuvailla, mutta jokainen urheilija varmasti tietää tunteen, kun joukkue uhrautuu toisiensa eteen ja siitä syntyy kumulatiivinen efekti. Maalinteko helpottuu, vaikka olisi alakynnessä. Tämä ei tietenkään ole kestävää pitkällä tähtäimellä, mutta tällä hetkellä se on riittänyt. Pitää muistuttaa, että sarjasijoitus oli myös lopulta datan valossa ansaittu. 

Granadaan pätee sanonta; parempi kuin osiensa summa. On kiinnostavaa nähdä, miten joukkue pärjää Eurooppa-liigassa tulevalla kaudella. On myös yhtä lailla kiinnostavaa nähdä, miten materiaali kestää ylimääräistä kuormitusta ja mitä hankintoja seura pystyy haalimaan ennen siirtoikkunan umpeutumista. Voisi hieman provosoivasti sanoa, että koko Granadan joukkueen palkkakulut eivät kattaisi Lionel Messin palkkaa. Älkää ottako liian tosissaan. Se on kuitenkin totta.

Granada prässää usein 4-2-3-1-muodossa, mutta asettuu 4-4-2-keskiblokkiin puolustaessa. Tämä toki vaihtelee ryhmityksen mukaan ja vastustajasta riippuen. Martínez on joustava, mutta periaatteet pysyvät usein samana.

Granada ei hyökkää poikkeuksellisen hyvin, mutta heidän tavoitteenaan on hyökätä suoraviivaisesti, mikä toimii. Tärkeintä on kuitenkin, että joukkue on lähes aina hyvässä tasapainossa ja heillä on harvoin yli kolmea pelaajaa boksissa. Granada on myös vaarallinen erikoistilanteissa ja loppukaudesta tutkapari Roberto Soldado-Carlos Fernández toimi erinomaisesti varsinkin boksissa. Fernándezin laina kuitenkin loppui ja hänen tehonsa pitäisi korvata.

Granadasta tekee poikkeuksellisen puhdas tahto ja panostus yksityiskohtiin. Pelaajia tuntuu löytyvän boksissa jatkuvasti, vaikka todellisuudessa heillä ei ole siellä montaa pelaajaa. Granadalla on myös vähän kosketuksia korkealla kenttää sekä vastustajan boksissa, joten tehokkuus korostuu entisestään.

Toivottavasti joukkueen tuhkimotarina saa jatkoa ja paljon riippuu siitä, kuinka hyvin Granada onnistuu lopulta vahvistumaan siirtoikkunan aikana. Positiivista on, että Yangel Herrera, Jesús Vallejo sekä Darwin Machís jatkavat Granadassa ainakin kauden verran. Maxime Gonalons sekä Dimitri Foulquier siirtyivät myös pysyvästi. Muutama mielenkiintoinen vahvistus on myös tullut, kuten Alberto Sorro sekä varsinkin Luis Milla.

Granada tarvitsee kuitenkin vielä enemmän leveyttä ja korvaajan Carlos Fernándezin tehoille. Eurooppa-liigan ottelut syövät energiaa ja pelityyli on muutenkin kuluttava. On kuitenkin hyvä, että seura saa europeleistä lisää resursseja käytettäväkseen. Viime kauden lentoa on vaikea toistaa, ja Granada tuskin pystyy siihen. Diego Martínezia ei pidä kuitenkaan aliarvioida ja Granada kääntää peliä tehokkaasti myös tulevalla kaudella.

Tärkein pelaaja - Rui Silva

Silva on noussut Granadassa parrasvaloihin. Kuva: Getty Images

Kolme ja puoli vuotta sitten miljoonan euron siirtosummalla Granadaan saapunut maalivahti pelasi viime kaudella ensimmäistä kertaa La Ligassa. Monet kyseenalaistivat etenkin Granadan puolustuksen ja maalivahdin tason, sillä kumpaakaan ei ollut testattu pääsarjatasolla.

Silva kuitenkin osoitti välittömästi olevansa riittävän hyvä La Ligaan, ja oli alkukaudella sarjan parhaimpien maalivahtien joukossa. Loppukautta kohden taso putosi, mutta se oli ymmärrettävää, ja jopa odotettua. Portugalilaisvahti kuului silti kokonaisuutta arvioidessa selviin onnistujiin ja lähtee uuteen kauteen Granadan ehdottomana avainpelaajana.

On hyvin mahdollista, että alkava kausi on Silvan viimeinen Granadassa. Seura on yrittänyt tehdä Silvan kanssa jo pitkän aikaa uuden jatkosopimuksen, mutta Silva ei ole suostunut saamiinsa tarjouksiin. Silvan sopimus Granadan kanssa päättyy ensi kauden jälkeen, jolloin vahti voi vaihtaa maisemaa ilmaiseksi.

Arvio

Sija: 12

Viime kauden suurin yllättäjä Granada pelaa tulevalla kaudella seurahistoriansa ensimmäistä kertaa eurokentillä, mikä on sekä siunaus että kirous. Joukkue saa lisää resursseja tulevaisuutta varten. Se on kruunu pelaajille ja valmentaja Diego Martínezille upeasta työstä. Samalla se kuluttaa ohutta materiaalia.

Granada on tehnyt järkeviä liikkeitä siirtoikkunan aikana, mutta vielä pitäisi korvata Carlos Fernándezin tehot ja saada entistä enemmän leveyttä rosteriin. La Liga -sijoitus oli myös datan valossa ansaittu viime kaudella, mutta sijoitus kärsii lisääntyvästä kuormituksesta.

Lähtökohtaisesti Granada pelaa sijoista 9-12. Jos joukkue tekee vielä lisää liikkeitä siirtoikkunan aikana, on heillä mahdollisuus uusia viime kauden sijoitus kasvavasta ottelumäärästä huolimatta.

Ihanneavaus

Kokokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
1Rui SilvaMVMaalivahti7.2.1994
13Aarón EscandellMVMaalivahti27.9.1995
22Domingos DuarteKPToppari10.3.1995
20Jesús VallejoKPToppari5.1.1997
6Germán SánchezKPToppari31.10.1986
18Neyder LozanoKPToppari4.3.1994
15Carlos NevaVPVasen laitapuolustaja12.6.1996
3Álex MartínezVPVasen laitapuolustaja12.8.1990
2Dimitri FoulquierOPOikea laitapuolustaja23.3.1993
16Víctor Díaz (C)OPOikea laitapuolustaja12.7.1988
17QuiniOPOikea laitapuolustaja24.9.1989
21Yangel HerreraPKKPuolustava keskikenttä7.1.1998
4Maxime GonalonsPKKPuolustava keskikenttä10.3.1989
12Ramon AzeezKKKeskikentän keskusta12.12.1992
8Yan BriceKKKeskikentän keskusta26.8.1997
19Ángel MontoroKKKeskikentän keskusta25.6.1988
5Luis MillaKKKeskikentän keskusta7.10.1994
14Fede VicoHKKHyökkäävä keskikenttä4.7.1994
24KenedyVHVasen laitahyökkääjä8.2.1996
11Darwin MachísVHVasen laitahyökkääjä7.2.1993
10Antonio PuertasOHOikea laitahyökkääjä21.2.1992
26Alberto SoroOHOikea laitahyökkääjä9.3.1999
23Jorge MolinaKHKeskushyökkääjä22.4.1982
7AntoñínKHKeskushyökkääjä16.4.2000
9Roberto SoldadoKHKeskushyökkääjä27.5.1985

Kim Keränen, Tuukka Ikkeläjärvi
Twitter: @KeranenKim, tuukka_21

Kuvankäsittely: Eetu Ikola


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.