Getafe – kausiennakko 2020-21: Muuttuneella miehistöllä uuteen yritykseen – nuorentunut Getafe ärsyttää jälleen

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Getafe lähti viime kauteen uudesta tilanteesta. Seura oli selviytynyt Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen komean kauden jälkeen. Etenkin syksyllä oli siten tiedossa todellista otteluruuhkaa, josta Getafe kuitenkin selvisi hienosti. Syyskauden jälkeen Getafe oli La Ligassa europaikoilla ja nappasi samalla jatkopaikan Eurooppa-liigan lohkovaiheesta.

Getafe pelasi hienot talvikuukaudet ennen koronaviruspandemian aiheuttamaa taukoa. Helmikuussa Getafe voitti Athleticin ja Valencian ja pudotti jopa Ajaxin Eurooppa-liigan pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Koronatauon jälkeinen aika oli La Ligassa sen sijaan pikimusta. Getafe oli kadottanut loistavan vireensä, eikä se kyennyt nappaamaan voittoja ja jäi lopulta sarjassa kahdeksanneksi.

José Bordalásin uskomattomasta työstä kertoo se, että europeleistä ulos jäämistä pidetään pettymyksenä, vaikka todellisuudessa Getafen pelaajamateriaalilla seuran ei olisi edes pitänyt olla taistelemassa mistään europelipaikoista.

Pitää kuitenkin paikkansa, että koronatauon jälkeiset peliesitykset olivat suuri pettymys nimenomaan Bordalásille ja joukkueelle, joka oli taistellut suurseuroja vastaan europaikoista tasaisesti läpi kauden.

Pelaajasiirrot - lähteneet

Jorge Molina (kh, 38, Granada)

Kuva: Getty Images.

Molina edusti Getafea neljän vuoden ajan ja oli nostamassa seuraa Segundasta aina Eurooppa-liigan pudotuspeleihin saakka. Getafen seurahistorian toiseksi paras maalintekijä. Näytti esimerkillään mallia nuoremmille, pelasi loistavasti Jose Bordalásin alaisuudessa ja nousi seuralegendojen joukkoon vain neljässä vuodessa. Siirtyi ilmaiseksi Granadaan.

Enric Gallego (kh, 33, Osasuna)

Saapui viime kaudeksi Huescasta, mutta jäi syyskaudella hyvin pieneen rooliin ja lähti lainalle tammikuussa Osasunaan. Osasuna hankki Gallegon itselleen kahdella miljoonalla eurolla.

José Carlos Lazo (vh, 24, Almería)

Lazo vietti viime kauden lainalla Almeríassa. Teki komeat yhdeksän maalia ja siirtyi pysyvästi seuraan noin neljällä miljoonalla eurolla. Getafelle mukava summa pelaajasta, joka ei koskaan edes debytoinut seurassa.

Álvaro Jiménez (oh, 25, Albacete)

Laitahyökkääjä pelasi viime kauden lainalla Albacetessa. Jäi sarjatasoa alempana varsin pienelle vastuulle, mutta siirtyi silti pysyvästi seuraan ilmaisessa siirrolla. Getafe ei jää kaipaamaan.

Iván Alejo (oh, 25, Cádiz)

Viime kausi sujui lainalla Cádizissa. Cádiz hankki laitahyökkääjän itselleen kahdella miljoonalla eurolla. Ongelmapelaajan maineessa.

Merveil Ndockyt (vh, 22, Osijek)

Ndockyt pelasi viime kauden lainalla kroatialaisessa Osijekissa. Vastuuta tuli kohtuullisen hyvin, tehoja ei. Siirtyi silti pysyvästi Osijekiin reilun puolen miljoonan euron kaupassa.

Vitorino Antunes (vp, 33, Sporting Lissabon)

Molinan tapaan Getafen kannattajien suosikkeihin noussut temperamenttinen pelaaja. Viime kausi meni täysin pilalle vammojen vuoksi, eikä Antunes päässyt enää pelaamaan kuntouduttuaan. Sopimus purettiin ja palasi kotimaahansa. Pelasi kaksi upeaa kautta seurassa.

Raúl Carnero (vp, 31, Real Valladolid)

Carnero saapui Getafeen Gironasta vain vuosi sitten. Alkukauden laitapakki pelasi madridilaisseurassa, mutta vastuu jäi vähäiseksi. Tammikuussa Carnero siirtyi lainalle Valladolidiin. Osapuolet olivat sen verran tyytyväisiä lainapestiin, että siirrosta tehtiin nyt pysyvä.

Hugo Duro (kh, 20, Real Madrid Castilla, laina)

Getafen oma kasvatti nousi edustusjoukkueen mukaan kunnolla viime kaudella pelattuaan 15 ottelussa. Sen vuoksi lainasiirto Real Madridin B-joukkueeseen kuulostaa hyvin kummalliselta ratkaisulta. Getafessa rooli olisi kasvanut.

Jason (oh, 26, palasi lainalta Valenciaan)

Jason saapui Valenciasta lainalle juuri ennen viime kauden alkua. Jäi varsin pienelle vastuulle, eikä sopeutunut Bordalásin pelitapaan. Poistui vähin äänin takaisin Valenciaan.

Deyverson (kh, 29, palasi lainalta Palmeirasiin)

Todellisena kuumakallena, hämmentäjänä ja värikkäänä pelaajana tunnettu kärki saapui Getafeen lainalle kesken kauden. Loisti Eurooppa-liigan Ajax-otteluparissa, mutta muutoin jäi hyvin pienelle vastuulle. Palasi Palmeirasiin, josta matka jatkui Alavésiin.

Kenedy (vh, 24, palasi lainalta Chelsea)

Kenedy siirtyi viime kauden alussa Getafeen lainalle, mutta jäi hyvin pienelle peliajalle. Sai peliaikaa pääosin Eurooppa-liigassa, jossa onnistuikin väläyttelemään. Palasi lainan päätyttyä Chelseaan.

Oghenekaro Etebo (kk, 24, palasi lainalta Stokeen)

Keskikenttäpelaaja saapui Coliseumille loppukauden mittaiselle lainalle tammikuussa Stokesta. Sai mukavasti peliaikaa, mutta kausi päättyi loukkaantumiseen ja palasi Englantiin.

Pelaajasiirrot - saapuneet

Marc Cucurella (vp/vh, 22, Barcelona)

Kuva: Getty Images.

Laitapuolustajasta keskikentän laidalle ja laitahyökkääjäksi noussut Cucurella on kuin tehty José Bordalásin pelitapaan. Cucurella on loistavassa fyysisessä kunnossa, jaksaa juosta laidallaan ottelun alusta loppuun saakka, tykkää fyysisestä pelistä ja suoraviivaisuudesta. Getafe hankki seurassa jo viime kauden lainalla pelanneen Cucurellan itselleen kymmenen miljoonan euron kaupassa. Joukkueen ehdoton avainpelaaja.

Enes Ünal (kh, 23, Villarreal)

Ünal pelasi viime kauden lainalla Valladolidissa. Ünal sai Valladolidissa mukavasti vastuuta, mutta kärjen maalimäärä jäi pieneksi. Turkin A-maajoukkuekärki saapui Getafeen Jorge Molinan korvaajaksi peräti yhdeksällä miljoonalla eurolla. Edessä monella tapaa suuri kausi. Tulosta on tultava.

Cucho Hernández (kh, 21, Watford, laina)

Viimeiset kaksi kautta La Ligassa niin Huescan kuin Mallorcan riveissä pelannut Cucho saapuu Bordalásin alaisuuteen kilpailemaan peliajasta lähinnä Ünalin kanssa. Cuchon viime kausi oli vaikea, sillä lihasvamman seurauksena kolumbialainen pääsi pelaamaan vasta joulukuussa. Teki kuusi maalia sarjassa.

Darío Poveda (kh, 23, Atlético Madrid, laina)

Atléticon kasvatti pääsi viime kaudella Diego Simeonen valmentamaan joukkueeseen, kun Diego Costa loukkasi itseään. Pelasi Atléticon edustusjoukkueessa yhden ottelun, jonka jälkeen loukkasi vakavasti polvensa ja on sen seurauksena edelleen sivussa. Siirtyi Getafeen lainalle.

Ante Palaversa (pkk, 20, Manchester City, laina)

Yksi Manchester Cityn laina-armeijan jäsenistä. City lainasi Palaversan viime kaudeksi Belgian pääsarjaan Oostenden riveihin, jossa keskikenttäpelaaja sai mukavasti vastuuta. Nyt edessä oli lainasiirto Getafeen. Totta puhuen lainaa on vaikea ymmärtää, sillä peliaikaa ei ole lähtökohtaisesti luvassa.

Jack Harper (kh, 24, palasi lainalta Alcorcónista)

Kärkenä ja hyökkäävänä keskikenttäpelaajana tunnettu Harper pelasi viime kauden lainalla sarjatasoa alempana Segundassa Alcorcónin riveissä. Lähtee todennäköisesti uudelleen lainalle Segundaan.

Ignasi Miguel (kp, 27, palasi lainalta Gironasta)

Aikoinaan Arsenalin edustusjoukkueessakin pelannut Miguel pelasi viime kauden lainalla Gironassa. Kärsi kesken kauden polvivammasta, mutta muutoin sai mukavasti peliaikaa. Saattaa jopa jäädä alkavaksi kaudeksi Getafeen.

Valmennus

  • Manageri: José ”Pepe” Bordálas
  • Maalivahtivalmentaja: Javier Barbero
  • Fysiikkavalmentaja: Javier Vidal
Pepe Bordalásin Getafe prässää aggressiivisesti. Kuva: Getty Images

Viime kausien ehdottomasti kiehtovimpiin joukkueisiin lukeutuva Getafe metsästää Eurooppa-liiga paikkaa tulevalla kaudella. Viime kaudella Getafe pelasi Eurooppa-liigassa ja ylsi 16 parhaan joukkoon. Matkalla sinne joukkue pudotti Ajaxin. La Ligassa Getafe ”jäi” kahdeksanneksi sarjassa, mutta pisteodottaman valossa sijoituksen olisi pitänyt olla pykälää parempi.

Joukkuetta ei siis harmillisesti nähdä eurokentillä tulevalla kaudella, mutta tämä on todennäköisesti hyvä asia. Resursseja jää toki saamatta, mutta suhteellisen ohuella materiaalilla olisi ollut loppuun palamisen uhka. Pisteodottama ei kärsinyt kauden 2018-19 sekä viime kauden vertailussa, vaan oli lähes identtinen. Isossa roolissa olivat kuitenkin uudet vahvistukset. Melkein 50 ottelua kaudessa toistamiseen olisi kuitenkin voinut olla karhunpalvelus ja ennenaikaistaa projektin parasta ennen -päivää. Nyt fokus on La Ligassa sekä Copan peleissä. 

Getafe tunnetaan valmentaja Pepe Bordalásin johdolla uskomattoman työteliäästä pelitavastaan sekä aggressiivisesta prässistään. Joukkue päästi La Ligan kuudenneksi vähiten maaliodottamaa lukemalla 43,02, ja paineen antaminen pallottomana on puolustamisen sekä koko pelitavan kulmakivi.

Getafen PPDA-lukema (Passes Allowed Per Defensive Action) on 6,97, mikä on Euroopan huippusarjojen toiseksi matalin lukema PSG:n jälkeen. Tähän vaikuttaa osittain, että La Ligan PPDA-lukemat ovat keskimäärin huippusarjojen matalimmat, mutta Getafen intensiteettiä ei voi kopioida. PSG:n tapauksessa vastustajien alhainen syöttömäärä perustuu heidän omalla puoliskollaan ylivertaiseen hyökkäysmateriaaliin ja siitä syntyvään kumulatiiviseen paineeseen.

Getafe johtaa niin ikään OPPDA-tilastoa La Ligassa, mutta se ei taas ole hyvä asia. Tilasto kertoo kuitenkin kaiken olennaisen Getafen pelitavasta. Getafe antaa keskimäärin vain kuusi syöttöä vastustajan kenttäpuoliskolla ennen kuin se menettää pallon. Joukkue menee eikä meinaa.

Huomionarvoista on myös, että Getafe on antanut La Ligan vähiten syöttöjä vastustajalle 20 jaardin sisällä omasta boksistaan, 119 syöttöä. Tämä tarkoittaa usein, että kun syöttöjä tapahtuu näin lähellä Getafen maalia, ovat ne vaarallisia. On kuitenkin huomattavasti vaikeampaa päästä sinne.

Pepe Bodálasin Getafe on kenties maailman parhaiten organisoitu joukkue puolustussuuntaan. Kyllä. Sanoin sen. Getafen 4-4-2-puolustusblokissa jokainen pelaaja tietää milloin nostaa, milloin laskea ja jopa milloin rikkoa vastustajaa. Prässitriggereitä noudatetaan kurinalaisesti ja vanha sanonta ”olet yhtä hyvä kuin heikoin lenkki” pätee Getafeen. 

Getafe tietää, miten manipuloida tilaa ja vastustajaa. Mikään tästä ei olisi mahdollista ilman heidän uskomatonta työmoraaliaan. On kuvaavaa, että Getafella on 364 prässitapahtumaa enemmän kuin seuraavana samassa tilastossa olevalla joukkuueella La Ligassa. Tämä on suhteellisen paljon, jos ajattelee, että Getafen kauden kokonaissaldo oli 6268 prässitapahtumaa. Onnistumisprosentti on myös erinomainen 29,8% (voittaa pallon viiden sekunnin sisällä prässin antamisesta). Onnistumisprosentti on La Ligan viidenneksi korkein. Getafe siis prässää äärettömän aktiivisesti ja onnistuneesti. 

Getafen onnistunut syöttöprosentti on 63,2, mikä on selkeästi La Ligan huonoin. Heillä on myös vähiten onnistuneita syöttöjä sarjassa sekä vähiten syöttöyrityksiä sarjassa. Getafe elää pallottomasta pelistään, ja sen he osaavat. Getafen luotu maaliodottama oli kuitenkin 45,19, ja se oli sarjan 11. paras.

Muita huomioita Getafesta:

  • Getafe rikkoi eniten vastustajaa La Ligassa 706 rikkeellään. Toiseksi sijoittunut Alavés rikkoi 621 kertaa. 
  • Getafella oli sarjan toiseksi eniten paitsioita (106) Atlético Madridin jälkeen (116).
  • Getafella oli sarjan vähiten kosketuksia palloon.
  • Getafella oli sarjan toiseksi eniten epäonnistuneita syöttöjen vastaanottoja.
  • Getafella oli vähiten vastustajan laukauksiin johtaneita virheitä sarjassa.

Getafen hyökkäyspeliä on turha koittaa purkaa atomeiksi. Joukkue haluaa edetä mahdollisimman suoraviivaisesti ja usein syöttöjen kohteena ovat heidän kaksi kärkipelaajaansa. Laitahyökkääjät/uloimmat keskikentät käyttävät nopeuttaan edetäkseen keskitystilanteisiin, ja Getafella on käytännössä aina kolme pelaajaa boksissa. On melko kuvaavaa, että Getafella on vain 215 progressiivista syöttöä vähemmän kuin Barcelonalla, vaikka Barcelonan syöttövolyymi on melkein kolme kertaa isompi. Jalkapalloa voi pelata monella tapaa, ja Getafe on toteuttanut todella kiinnostavan tavan pelata jalkapalloa. Getafe on käytännössä vastakohta espanjalaiselle jalkapallolle, ja juuri siksi heitä tarvitaan.

Alhaisesta pallonhallinnasta ja syöttömäärästään huolimatta Getafe keskittää sarjan kolmanneksi eniten. Käytännössä joka kymmenes syöttö on keskitys.

Bordálasin Getafella on selkeä pelillinen identiteetti ja visio siitä, mitä ja milloin, kenenkin kuuluu tehdä. Hänen kädenjälkensä on vettäkin kirkkaampaa. Getafe on altavastaaja henkeen ja vereen, ja isoin kehu Bordálasia kohtaan on, että hän on saanut joukkueen sitoutumaan pelitapaan sekä hänen filosofiaansa. Vaikeinta jalkapallossa ja valmentamisessa on voittaa pelaajat puolelleen ja saada heidät toteuttamaan oikeita asioita juuri oikeilla hetkillä. 

Getafe pelaa äärettömän suoraviivaisesti ja koko lähestymistapa on riskien ottamista, varsinkin hyökkäyspelissä. Getafe on kuitenkin todella uniikki joukkue ja osoitus siitä, että jalkapalloa voi todellakin pelata käytännössä ilman palloa. Voisi kuvitella, että Getafen kausi tulee olemaan edellistä kautta vielä parempi, sillä joukkue on vahvistunut ja tulevalla kaudella Borálasin miehillä on vähemmän kuormitusta. Onko kumulatiivista kuormitusta syntynyt muutaman kauden aikana, jää vielä nähtäväksi. Tämän takia europelien puute kääntyy lopulta eduksi.

Getafen peliä on tuskin turha sen enempää analysoida. Kuva on todella selkeä. Lähtökohtaisesti joukkue taistelee paluusta eurokentille, ja varmaa on se, että intensiivisempää puolustusta saa etsiä. Getafe tulee prässäämään ja repimään myös tulevalla kaudella. He ovat yksi maailman inhottavimpia joukkueita kohdata, mikä on yksi suurimmista kunnianosoituksista, mitä joukkueelle voi antaa. Eikö se lopulta ole jokaisen valmentajan unelma? Polkuja on monia, mutta vain määränpäällä on väliä.

Tärkein pelaaja - Mauro Arambarri

Mauro Arambarri lempipuuhassaan. Kuva: Getty Images.

Getafen kohdalla on äärimmäisen haastavaa nimetä vain yksi tärkein pelaaja, sillä Getafea yhtenäisemmin pelaavaa ja samaan hiileen puhaltavaa joukkuetta on vaikea löytää. Getafe ei luota yksilöihin, vaan koko joukkueen luomaan kokonaisuuteen, joten tuntuu väärältä nimetä vain yksi pelaaja.

Arambarri on joka tapauksessa elintärkeä pelaaja José Bordalásin pelitavassa. Arambarri ei ole teknisesti järin taitava pelaaja, mutta Bordalásille se on toissijaista. Arambarri on sen sijaan loistava taklaaja, pallonriistäjä ja taktisesti kypsä pelaaja.

Arambarri tekee harvoin virheitä, etenkään pallottomana, ja se on Getafessa elintärkeää. Getafen peli perustuu monella tapaa riskien välttämiseen, ja Arambarri on siinä maailmanluokkaa.

Ei olisi yllättävää, jos Arambarri poistuu alkavan kauden jälkeen Getafesta suurempiin ympyröihin. Ennemmin tai myöhemmin Arambarri saa itselleen myös roolin Uruguayn A-maajoukkueessa – jos ja kun – kehitys jatkuu samanlaisena.

Arvio

Sija: 7

Getafe on sisäistänyt täydellisesti José Bordalásin pelitavan. Getafe on ensi kaudellakin vaikea voitettava ja äärimmäisen hankala vastustaja mille tahansa joukkueelle. Getafe kykenee edelleenkin urotekoihin yksittäisissä otteluissa, mutta joukkue kaipaisi edelleen astetta laajempaa materiaalia.

Pelaajabudjetti tulee kuitenkin vastaan. Getafe joutuu käytännössä poimimaan muiden joukkueiden ylijäämäpelaajat, ja se tekee Bordalásin tekemästä työstä entistäkin arvostettavampaa. Jos Getafe onnistuu pitämään kiinni Djenén, Mauro Arambarrin ja Marc Cucurellan kaltaisista avainpelaajistaan, voi seura taistella ensi kaudellakin tosissaan europaikoista.

Se ei ole kuitenkaan Getafen puhdas tavoite. Sen tietävät Bordalás, seurapresidentti Ángel Torres ja pelaajat. Getafen tavoite kauden alussa on säilyttää sarjapaikka. Se kuulostaa absurdilta ottaen huomioon sarjanousun jälkeiset sijoitukset, mutta etenkin Torres tiedostaa realiteetit. Getafe on edelleenkin Espanjan mittakaavassa pieni seura, joka on onnistunut löytämään itselleen suorastaan loistavan valmentajan ja juuri sellaisen pelaajaryhmän, joka sopeutuu Bordalásin vaatimuksiin paremmin kuin hyvin.

Getafe on ensi kaudella kymmenen parhaan joukossa. Kaikki siitä ylöspäin on pelkkää bonusta.

Ihanneavaus

Kokokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
13David SoriaMVMaalivahti04.04.1993
1Rubén YáñezMVMaalivahti12.10.1993
2DjenéKPToppari31.12.1991
3Erick CabacoKPToppari19.4.1995
-Ignasi MiquelKPToppari28.9.1992
6ChemaKPToppari3.3.1992
17Mathías OliveraVPVasen laitapuolustaja31.10.1997
22Damían SuárezOPOikea laitapuolustaja27.4.1988
24David TimorPKKPuolustava keskikenttä17.10.1989
18Mauro ArambarriKKKeskikentän keskusta30.9.1995
20Nemanja MaksimovicKKKeskikentän keskusta26.01.1995
15Marc CucurellaVLKeskikentän vasen laita22.7.1998
-Amath NdiayeVHVasen laitahyökkääjä16.7.1996
10Enes ÜnalKHKeskushyökkääjä10.5.1997
-Hugo DuroKHKeskushyökkääjä10.11.1999
7Jaime MataKHKeskushyökkääjä24.10.1988
-Jack HarperKHKeskushyökkääjä28.2.1996
19Dário PovedaKHKeskushyökkääjä13.3.1997

Kim Keränen, Tuukka Ikkeläjärvi
Twitter: @KeranenKim, tuukka_21

Kuvankäsittely: Eetu Ikola


Italia-Itävalta: Suursuosikki jyrää ja sinä saat Italian voitosta käsittämättömän kertoimen 20.00!

1. Siirry MrGreenille ja avaa pelitili
2. Lisää Italian 1X2-voitto pelikupongille normaalilla kertoimella
3. Aseta 1€ panos Italialle Itävaltaa vastaan kertoimella 20.00
4. Jos Italia voittaa ja sinä saat 20€ puhtaana käteen – ilman kierrätystä