Ansu Fati nousi otsikoihin, kun Barcelona kaatoi sarja-avauksessaan Villarrealin. Ilmassa on kaikuja reilun kymmenen vuoden takaa.

Fati iski sunnuntai-iltana kaksi maalia ja hankki rangaistuspotkun (josta Leo Messi teki maalin). Se oli todella kova temppu.

Villarreal-ottelun päivänä Fatilla oli ikää 17 vuotta, 10 kuukautta ja 27 päivää. Se oli Fatille 34. ottelu Barcelonan ykkösjoukkueessa. Tehoja noissa peleissä on tullut kymmenen maalin ja yhden maalisyötön verran.

Tällaista nuorukaista Barcelonalla ei ole ollut aikoihin. Gerard Deulofeu oli huipputalentti La Masiasta, muttei sittenkään näin lupaava. Riqui Puigiin ja Carles Aleñáan on vaikea verrata, kun puhutaan eri pelipaikkojen pelaajista, mutta väittäisin, että Fati on vielä pykälää tai pari lupaavampi kuin Puig ja Aleñá aikoinaan.

Parhaiten Fati vertautuu kahteen Barcelona-kasvattiin, jotka päätyivät samankaltaisen alun jälkeen hyvin erilaisille urille.

Toisesta tuli maailman ehkä kaikkien aikojen paras jalkapalloilija ja Barcelonan kaikkien aikojen ylivoimainen maalipyssy. Toisesta tuli Barcelona-floppi, joka päätyi Stoken kautta Montreal Impactiin.

Puhutaan Lionel Messistä ja Bojan Krkicistä. Ja nyt samaan ketjuun liitetään Ansu Fati.

Fati siis pelasi 34 ottelua Barcelonan ykkösjoukkueessa jo ennen 18:tta syntymäpäiväänsä. Saman teki aikoinaan Bojan.

Bojan debytoi Barcelonan ykkösjoukkueessa 17-vuotiaana. Heti avauskaudella (2007-08) tuli hyvin vastuuta. Bojan pelasi 48 ottelua ja iski tehot 12+6. Ensimmäisessä 34 ottelussaan Bojan teki kuusi maalia ja antoi neljä maalisyöttöä. Tuossa 34:nnessä ottelussaan Bojanilla oli ikää 17 vuotta, 6 kuukautta ja 17 päivää.

Entä Messi?

Vaikka Messistä on puhuttu ja kohkattu paljon jo juniori-ikäisestä lähtien, Messi itse asiassa teki nousua Barcelonan ykkösjoukkueeseen vasta vuotta myöhemmin kuin Bojan ja Fati.

Messi pelasi uransa 34. ottelun Barcelonan ykkösjoukkueessa kaudella 2005-06. Kyseisen ottelunumeron kohdalla Messillä oli ikää 18 vuotta, 8 kuukautta ja 11 päivää. Tehot? 9+5.

Kerrataan. 34 ottelua, ja numerot näin:

  • Messi 18 vuotta, 8 kuukautta, 11, päivää, tehot 9+5
  • Bojan 17 vuotta, 6 kuukautta, 17 päivää, 6+4
  • Fati 17 vuotta, 10 kuukautta, 27 päivää, tehot 10+1

Samanlaisista tuli erilaisia

Fati on hämmästyttävän samanlaisessa uravaiheessa kuin Bojan ja Messi aikoinaan.

Kaikki kolme ovat Barcelonan omia kasvatteja, jotka ovat murtautuneet hyvin nuorina edustusjoukkueeseen. Kaikki kolme pelaavat hyökkääjinä, joten tilastot ovat suhteellisen vertailukelpoisia.

Siihen se samankaltaisuus sitten jää.

Siinä missä Messin tehot kasvoivat kausi kaudelta ja hän nousi maailman parhaaksi, Bojanin ura jäi polkemaan paikallaan. Noin kymmenen maalia per kausi, kunnes hyökkääjä lähti AS Romaan, tuli vielä takaisin (Deulofeun tavoin) ja myytiin sitten uudestaan pois (Stokeen).

Fatista on tässä vaiheessa täysin mahdotonta sanoa, kummalle polulle hän päätyy. Näin nuoren pelaajan pelaamisen taso heittelee vielä valtavasti pelien välillä ja pelin sisällä.

Onko itseluottamus sillä tasolla, että pelaaja kestää heikot jaksot? Onko asenne ja kypsyys sillä tasolla, että ne mahdollistavat huipulle nousemisen? Onko valmentaja sellainen, että luottoa tulee, vaikka välillä ratkaisut olisivat luokkaa karmea? Ja onko joukkueen sisäinen kilpailutilanne sellainen, että nuoren pelaajan on ylipäätään mahdollista päästä pelaamaan?

Messille aika oli sopiva. Vasemmalla oli Ronaldinho ja piikissä Samuel Eto’o, mutta oikean laidan Ludovic Giuly oli jo sen verran iäkäs, että Messi pystyi hänet syrjäyttämään. Myöhemmin Messi oli jo niin hyvä, ettei taaksepäin tarvinnut vilkuilla.

Bojan taas joutui vähän hankalaan asemaan, kun David Villa miehitti vasemman laidan, Messi keskushyökkääjän tontin ja Pedro pelasi oikealla.

Fati paremmassa asemassa kuin Bojan

Fatin kohdalla kysymysmerkkejä luonnollisesti riittää, mutta signaalit ovat nuorukaisen puolella. Barcelona on ilmeisesti jo hylännyt 150 miljoonan euron tarjouksen Fatista, joten seurajohdolla riittää luottoa. Harjoitusotteluiden ja nyt sarja-avauksen myötä näyttää siltä, että myös päävalmentaja Ronald Koemanilla on luottoa Fatiin.

[readmore from=Barcelona]

Ammattimaisuuden suhteen voi olla hyvä, että Messi oppii samaan aikaan positiivista ammattimaisuutta Messiltä ja vaikkapa Antoine Griezmannilta, ja toisaalta näkee Ousmane Dembéléssä, miten käy, jos ammattimaisuus ei ole ihan korkeimmalla tasolla.

Joukkueen sisällä Fatilla riittää kilpailutilannetta. On Messiä, Griezmannia, Philippe Coutinhoa, Dembéléä, Trincãoa ja Pedriä. Fatin onni on se, että Koeman näyttäisi peluuttavan Messin lisäksi myös Griezmannia ja Coutinhoa muualla kuin vasempana laitahyökkääjänä. Näin ollen Fatilla on aika hyvin tie auki avaukseen. Sekin toki oli Fatin kannalta hyvä, että Luis Suárez heivattiin ulos seurasta.

On mielenkiintoista seurata, mille polulle Fatin ura lähtee. Messille ja Bojanille taivas oli Fatin ikäisenä auki, mutta vain toinen heistä kurkotti tähtiin.