Real Madridin pitkäaikainen puheenjohtaja, Espanjan varakkaimpiin henkilöihin lukeutuva Florentino Pérez on antanut nimensä, kasvonsa ja kaiken arvovaltansa uuden Euroopan Superliigan käyttöön. 74-vuotias Pérez nimettiin Euroopan Superliigan puheenjohtajaksi, kun seurat julkaisivat yhteisen tiedotteen hankkeesta maanantain pikkutunneilla.

Pérez puhui ensi kertaa Superliiga-hankkeesta maanantai-iltana, kun hän keskusteli aiheesta puolentoista tunnin ajan yksinoikeudella El Chiringuito de Jugones -ohjelmassa. Haastattelu on saanut valtavaa mediahuomiota. Pérez ymmärrettävästi puolustautuu siinä valtavalta Superliigaan kohdistuvalta kritiikiltä, sanoo sen pelastavan osallistuvien seurojen talouden ja väittää myös kilpailuun osallistumattomien seurojen hyötyvän siitä.

– Englannin, Espanjan ja Italian tärkeiden seurojen on tarjottava ratkaisu jalkapallon erittäin huonoon tilanteeseen. (Euroopan seurajoukkueiden järjestö) ECA sanoo, että he ovat menettäneet viisi miljardia euroa, Pérez perusteli.

– Real Madridin budjetti laski 800 miljoonasta eurosta 700 miljoonaan euroon. Tänä vuonna tulomme ovat 900 miljoonan euron sijasta ehkä parhaimmillaan 600 miljoonaan. Madrid on menettänyt tuloja 400 miljoonan euron edestä pandemian alettua.

– Kun ainoat jäljellä olevat tulot ovat TV-tulot, on tehtävä otteluista houkuttelevampia. Se oli työmme lähtöpiste. Tulimme johtopäätökseen, että perustamalla arkisin pelattavan Superliigan Mestarien liigan tilalle voisimme onnistua korvaamaan menetetyt tulot.

”Me kaikki olemme tuhon partaalla”

Vaikka Superliigasta alettiin ensimmäisen kerran puhua julkisuudessa jo marraskuussa 2018 – Der Spiegelin ja Football Leaksin ensimmäisten paljastusten myötä – puolustaa Pérez suunnitelmaa etenkin koronapandemian aiheuttamilla talousvaikutuksilla.

– Jalkapallon täytyy kehittyä niin kuin kaiken muunkin. Sen pitää sopeutua kulloiseenkin aikaan, ja jotain pandemian kanssa täytyi tehdä. Me olemme kaikki tuhon partaalla.

– Televisio on väline, jonka täytyy muuttua nykyaikaan sopivaksi. 40 prosenttia nuorista ei ole kiinnostunut jalkapallosta, koska tarjolla on liikaa huonotasoisia otteluita. He valitsevat muita alustoja. Minäkään en jaksa katsoa joitain otteluita.

– Ymmärsimme, että meidän täytyi tehdä tästä lajista kiinnostavampi maailmanlaajuisesti. Olimme kaikki siitä yhtä mieltä. Kiinnostus Mestarien liigaa kohtaan oli hiipumassa. FIFA reagoi aikanaan perustamalla Euroopan Cupin ja nyt me olimme samanlaisessa tilanteessa.

”Raha valuu alaspäin”

Seuraavaksi Pérez esitti väitteen, että Euroopan Superliigasta hyötyisivät kaikki muutkin seurat kuin kilpailussa pelaavat. Tätä on epäilty suuresti, sillä jättiläisten lähtö Mestarien liigaan romahduttaisi todennäköisesti sekä Mestarien liigan että kansallisten pääsarjojen tulotason.

– Vetovoimaisinta on se, kun me suurseurat pelaamme keskenämme. Teemme sen pelastaaksemme jalkapallon, joka elää kriittisiä aikoja. Rahaa tulee televisioinnista, ja se raha on kaikille. Jos huipulla olevilla seuroilla on rahaa, se valuu myös alaspäin, Pérez väittää.

Real Madrid -pomo oli lähes tuohtunut UEFA:n väitteistä, ja hyökkäsi ankarasti Euroopan kattojärjestöä vastaan.

– Ei Superliiga ole suljettu liiga, vaan avoin. Me uskomme joukkueiden meriitteihin, ja olemme solidaarisia. UEFA saa tuloja 120 miljoonaa. Jos tulomme kasvavat, voi UEFA saada vielä kolme tai neljä kertaa enemmänkin [Toim. huom. kaudella 2018-2019 sai Mestarien liigasta TV-tuloja yhteensä reilut 2,4 miljardia euroa].

– Me teemme tämän pelastaaksemme jalkapalloilun. Aiomme puhua UEFA:n ja FIFA:n kanssa, kuten tiedotteessamme kerroimme. En ymmärrä heidän suuttumustaan.

– UEFA työskentelee eri tavalla. Kukaan ei ymmärrä sitä, eikä UEFA luo tuloja jalkapallon pelastamiseksi. Tämä (Superliiga) on kaikkien pelastamiseksi, ei vain Madridin ja suurimpien seurojen. Haluamme pelastaa jalkapalloilun elääksemme rauhassa seuraavat 20 vuotta, sillä nykytilanne on dramaattinen, Pérez jatkoi.

Pérez kritisoi haastattelussa UEFA:n ”monopolia” ja peräänkuulutti siltä läpinäkyvyyttä – olkoonkin, että koko Superliigaa on valmisteltu salamyhkäisesti kulisseissa.

– UEFA:n maine ei ole hyvä. Sen pitäisi harjoittaa dialogia eikä uhkauksia. He loivat formaatin, joka ei toimi. Kaikki sanovat, ettei se toimi, eikä kukaan ymmärrä sitä. Vuonna 2024 olemme kuolleita. Jotkut seurat ovat menettäneet satoja miljoonia euroja – Espanjassa, Englannissa ja muissa liigoissa.

Pérez ei usko uhkauksiin

Maanantaina esille nousi myös mahdollisuus, jonka mukaan Mestarien liigan tämän kauden välieräjoukkueista kolme – Euroopan Superliigassa mukana oleva Real Madrid, Manchester City ja Chelsea – potkittaisiin semifinaaleista ulos perjantaihin mennessä. Ne korvattaisiin mahdollisesti puolivälierissä pudonneilla Bayern Münchenillä, Borussia Dortmundilla ja Portolla. Florentino Pérez ei tähän uhkaukseen usko.

– Madridia ei heitetä ulos Mestarien liigasta. Ei Madridia eikä ketään muutakaan. Laki suojelee meitä. Olen siitä täysin varma.

– UEFA:a ei tunneta läpinäkyvyydestään. Monopolin täytyy loppua, sillä jalkapallo on vaarassa. Jos suuret voittavat, kaikki voittavat. Tämä on pyramidi.

Pérezin mielestä nykytilanteessa jää hyödyntämättä jalkapallon valtava taloudellinen kasvupotentiaali. Vastaus korostaa sitä, ettei Euroopan Superliigaa suunnata Euroopan, vaan globaaleille markkinoille.

– Puhumme erittäin vakavasta aiheesta. Jalkapallolla on neljä miljardia seuraajaa, ja näillä seuroilla pelkästään kaksi miljardia. Emme voi menettää niin valtavia rahasummia. Jotkut ihmiset pitävät näitä instituutioita ominaan. Me haluamme auttaa.

– Mestarien liiga on kiinnostava puolivälieristä eteenpäin, sitä ennen se kiinnostaa vain harvoja. Jos pelaamme huippuotteluita koko kauden ajan, viisi peliä tiistaina ja viisi keskiviikkona, konsepti on lyömätön.

PSG:tä ja saksalaisseuroja ei kutsuttu mukaan

Mestarien liigan viime kauden finalistien PSG:n ja Bayern Münchenin sekä tämän kauden puolivälieräjoukkueen Borussia Dortmundin puuttumista osallistujien joukosta Pérez selittää sillä, ettei niitä kutsuttu mukaan. Hän kuitenkin muistuttaa, että liigassa olisi joka vuosi myös viisi avointa paikkaa.

– Myös Napolilla tai Romalla olisi oikeus päästä mukaan. Jos ei yhtenä vuonna, niin sitten seuraavana. Rahaa tulee kuitenkin siksi, koska 15 vakituista osallistujaa pelaa joka viikko keskenään. Siitä ei spektaakkeli parane. Millään urheilulajilla ei ole neljää miljardia potentiaalista seuraajaa.

– Tämä liiga luodaan jalkapallon pelastamiseksi ja se perustuu solidaarisuudelle. Se ei ole vain rikkaille. Aiomme selittää kilpailun luonteen, huomenna puhuvat (Barcelonan puheenjohtaja) Joan Laporta ja muut. Tämä on ainoa keino pelastaa pienet seurat, keskikokoiset seurat ja suuret. Olemme sen velkaa neljälle miljardille fanille, jotka haluavat lisää kilpailullisuutta ja spektaakkeleja.

[readmore from=Euroopan-Superliiga]

Florentino Pérez lupasi, että kilpailuun valittaisiin parhaat mahdolliset saatavilla olevat ammattituomarit ja VAR-järjestelmää kehitettäisiin edelleen. Myös jonkinlainen Financial Fair Play olisi myös Euroopan Superliigassa edelleen mukana.

– Puheenjohtajuuden voin antaa kelle, kuka vain ikinä haluaa. Laportalle, Agnellille tai kelle tahansa. Superliiga on joka tapauksessa tärkeä askel, jotta jalkapallo voi jatkua vielä sata vuotta. Voi olla, ettemme onnistu tässä, tiedämme sen, mutta aiomme yrittää.

Mikäli Superliigan osallistujajoukkueet pääsevät UEFA:n kanssa sopuun, uusi kilpailu voisi Pérezin mukaan käynnistyä jo tämän vuoden elokuussa. Mikäli eivät, niin sitten vuotta myöhemmin.

Lähde: Mundo Deportivo