Espanjan jalkapalloliitto RFEF teki tälle kaudelle radikaaleja muutoksia Espanjan Supercupia koskien. Supercopaan päätettiin ottaa kahden sijaan neljä joukkuetta, ja kilpailu siirrettiin elokuulta tammikuulle. Kaikkein merkittävin päätös oli kuitenkin se, että Supercopaa ei pelata Espanjassa, vaan Saudi-Arabiassa.

Rahaa Espanjaan virtaa arabimaasta runsaasti, mutta kannattajat ovat äänestäneet jaloillaan. Toisin sanoen, Supercopa ei tunnu kiinnostavan juuri ketään.

Miniturnauksen TV-oikeudet eivät ole yhtiöihin vedonneet, vaikka Movistar lopulta oikeudet lunastikin. Lipunmyyntikin on ollut katastrofaalisen heikkoa. Hinnat eivät varsinaisesti ole ongelma, sillä Supercopaa pääsisi katsomaan 25 eurolla. Jos haluaa paremman paikan, joutuisi köyhtymään jopa 37 euroa. Kaiken lisäksi osallistuvista joukkueista Valencia ja Atlético Madrid lupasivat hyvittää lipun hinnan niille rohkeille, jotka saudiarabialaiseen Jeddan suurkaupunkiin matkustaisivat.

Vaan turha toivo. Keskiviikkona alkavassa turnauksessa nähdään pääasiassa paikallisia katsojia – tai siis toivottavasti edes heitä. Espanjalaisia faneja stadionilla on tuskin nimeksikään. Niistä 12 000 lipusta, joita Barcelona, Real Madrid, Atlético Madrid ja Valencia saivat kannattajilleen myydä, oli sunnuntai-iltaan mennessä saatu myytyä vain 9 prosenttia.

Real Madrid oli ollut menestyksekkäin myytyään 700 pääsylippua. Barcelonan faneista lipun oli lunastanut 300. Atlético Madridin ja Valencian tilanne oli vielä surullisempi. Atléticon faneille oli myyty 50 lippua, ja Valencian faneille 26. Yhteensä espanjalaiskatsojia on siis lähdössä Supercopaan 1 076 (tilanne sunnuntai-iltana).

Siihen, että Real Madrid on ollut lippukaupassa näinkin menestyksekäs, seura tarjosi myös loogisen selityksen. Valtaosa 700 lipun lunastaneesta on Real Madridin jäseniä, jotka oleskelevat Arabian niemimaalla työn tai liiketoimien takia. Espanjasta paikan päälle matkustaa vain kourallinen Realin kannattajia.

– Vaikuttavia tekijöitä on monta, eikä yksikään ole positiivinen. Ensimmäinen syy on ajankohta. Turnaus pelataan heti joulun jälkeen, ja monet ovat käyttäneet juuri paljon rahaa. Toinen on turnauksen arvostus. Emme puhu varsinaisesti Mestarien liigan finaalista. Ja kolmantena tekijänä matkakaan ei ole mitenkään helppo, erään osallistuvan seuran johtoportaasta kommentoitiin El Mundolle.

[readmore from=Espanjan-Supercup]

Vaikkeivät fanit turnauksesta kiinnostukaan, saavat seurat osallistumisestaan kelpo korvauksen. Barcelona ja Real Madrid saavat pelkästä osallistumisesta kuuden miljoonan euron könttäsumman, Atlético Madrid kolme miljoonaa ja Valencia vajaat kolme. Lisäksi menestyksestä palkitaan lisämiljoonilla.

Tunnelma Supercopassa tuskin kattoon kohoaa, mutta väkeä lehtereillä lienee silti. Saudi-Arabiasta on nimittäin vakuuteltu, että valtaosa paikallisille tarjotuista pääsylipuista on jo myyty.