Elche – kausiennakko 2020-21: Valtasekoilulla ja 16 pelaajan kokoonpanolla ei hyvä heilu

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Elchen viime kausi päättyi sensaatioon – eli sarjanousuun. Elchen sarjanousu oli suurenmoinen yllätys, sillä seuran pelaajamateriaali ei kuulunut läheskään Segundan parhaisiin.

Se kertoo kuitenkin omaa tarinaansa Segundan tasaisuudesta, sillä Elche päätyi lopulta sarjassa kuudenneksi ja eteni kuin etenikin viimeisenä joukkueena nousukarsintoihin. Elchen pelaajabudjetti oli koko Segundan viidenneksi pienin reilulla viidellä miljoonalla eurolla.

Elchen kausi oli tasainen. Seura ei missään vaiheessa säkenöinyt tai päässyt edes kahta ottelua pidemmän voittoputken makuun, mutta 40-vuotiaan seuralegenda Ninon, komeaa jälkeä kauden toisella puoliskolla tehneen Jonathasin ja Pere Millan avulla seura kykeni saavuttamaan vasten odotuksia historiansa kuudennen nousun pääsarjaan.

Elchen sarjanousua voisi verrata hyvin vuoden takaiseen Mallorcan nousuun. Se tuli niin puskista, ettei Mallorca itsekään osannut odottaa sitä noustuaan kahden vuoden sisällä kolmanneksi korkeimmalta sarjatasolta pääsarjaan.

Nousukarsinnoissa Elche luotti pitävään puolustukseensa. Seura pelasi nousukarsintavälierien avausosassa kotonaan maalittoman tasapelin Zaragozaa vastaan, vaikka joutui pelaamaan yli tunnin vajaalla. Toisessa osassa Elche nappasi 1-0-vierasvoiton ja eteni nousukarsintafinaaliin. Finaali toisti samaa kaavaa. Kotona maaliton tasapeli ja toisen osan lisäajan lopussa Elche varmisti Millan osuman myötä nousun pääsarjaan.

Pelaajasiirrot - lähteneet

Juan Cruz (vp, 28, Osasuna)

Suuri menetys Elchelle. Cruz kuului viime kaudella Elchen ehdottomiin avainpelaajiin. Osasuna hankki laitapuolustajan itselleen 2,75 miljoonalla eurolla. Vaikea paikattava etenkin Elchen taloustilanteen huomioiden.

Tekio (op, 30, Volos)

Viime kaudella pieneen rooliin jäänyt laitapuolustaja siirtyi ilmaisella siirrolla Kreikan pääsarjassa pelaavan Volosin riveihin. Kummallekin osapuolelle järkevä siirto, sillä Tekio ei olisi saanut ollenkaan vastuuta pääsarjatasolla ja Elche pääsi puolustajan palkasta eroon.

Jonathas (kh, 31, Sharjah)

Suuri menetys. Tammikuussa Elcheen saapunut kärki iski kauden toisen puolikkaan aikana komeat seitsemän täysosumaa 14 ottelussa. Sopimus päättyi, ja siirtyi ilmaiseksi Sharjahin paitaan Arabiemiraatteihin. Vaikea korvattava, sillä Elche ei kykene käyttämään juurikaan rahaa ja uuden pääsarjatasoisen ykköskärjen hankkiminen on haastavaa.

Iván Sánchez (oh, 27, Birmingham)

Sánchez kuului viime kaudella Elchen avauskokoonpanoon ja oli merkittävässä roolissa myös nousukarsinnoissa. Sopimus Elchen kanssa päättyi, ja siirtyi siten ilman siirtosummaa Birminghamiin. Olisi ollut käyttökelpoinen rotaatiopelaaja myös La Ligassa.

Manuel Sánchez (pkk, 31, lopetti uransa)

Espanjan sarjajyrä, joka ei koskaan pelannut pääsarjassa mutta alemmilla sarjatasoilla pelejä kertyi yli 250. Viime kaudella Sánchez oli suhteellisen merkittävässä roolissa Elchessä. Puolustava keskikenttämies päätti uransa sarjanousuun.

Miguel San Román (mv, 23, palasi lainalta Atlético Madrid B:hen)

23-vuotias maalivahti pelasi viime kauden lainalla Elchessä. Pelejä kertyi seitsemän: neljä Segundassa ja kolme Copa del Reyssä.

Andoni López (vp, 24, palasi lainalta Athletic Bilbaoon)

Lópezia kokeiltiin heti kauden kolmannessa ottelussa täyden 90-minuuttisen verran, mutta sitten mies putosi pitkäksi aikaa penkille. Taas uusi kokeilu, ja sen jälkeen penkille. Yhteensä López pelasi lainajaksonsa aikana 21 ottelua, mutta viimeinen 90-minuuttinen tuli tammikuussa.

Pelaajasiirrot - saapuneet

Dani Escriche, (kh, 22, Huesca, laina)

Kärki saapui alkavaksi kaudeksi lainalle Huescasta. Monipuolinen Escriche pelasi jo viime kauden jälkimmäisen puolikkaan lainalla Elchessä, ja saikin mukavasti peliaikaa. Elchen kärkitilanteen huomioiden saattaa saada alkavalla kaudella todellisen mahdollisuuden.

Jony Ñiguez (kk, 35, palasi lainalta Alcoyanosta)

Ikämiesikään yltänyt Ñiguez pelasi viime kauden lainalla Segunda B:ssä, jossa ei vastuuta juurikaan tullut. Tuskin on käyttöä Elchessä.

Manu Justo (oh, 24, palasi lainalta Celta Vigo B:stä)

Ñiguezin tavoin Justo pelasi viime kauden lainalla kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla, ensin syksyn UCAM Murciassa ja kevätkauden Celta Vigon reserveissä. Murciassa vastuuta tuli hyvin, mutta Celtassa pelit jäivät koronan vuoksi hyvin vähiin. Vaikea nähdä, että Justolle olisi mitään merkittävää roolia tarjolla Elchessä.

Valmennus

• Manageri: Jorge Almirón
• Avustava valmentaja: Dani Mayo
• Valmentaja: Chema Monzón
• Maalivahtivalmentaja: Miguel Escalona
• Fysiikkavalmentaja: Manuel Sempere
• Fysiikkavalmentaja: Fidel
• Pelaajatarkkailija: Guillem Galmés

Jorge Almirón on Elchen uuden omistajan "tallissa". Kuva: Getty Images.

Elche tekee paluun La Ligaan viiden vuoden tauon jälkeen. On vaikea tässä kohtaa sanoa, mitä noususta tulee, koska kulisseissa tapahtuu paljon. Ensimmäiseksi mainittakoon, että joukkueen La Ligaan nostanut todella suosittu valmentaja José Rojo Pacheta sai kenkää. Melko outoa, eikö vain?

Selitys tähän on, että argentiinalainen Christian Bragarnik on seuran osakkeiden uusi enemmistöomistaja (70 prosenttia seurasta). Tietojen mukaan Bragarnikia voisi kuvailla eteläamerikkalaiseksi versioksi Jorge Mendesistä. On oletettavaa, että hän tulee käyttämään vaikutusvaltaansa sekä kontakteja tuodakseen uusia naamoja seuraan.

Ensimmäinen kiinnitys tapahtui jo, kun Bragarnik palkkasi maanmiehensä Jorge Almirónin uudeksi manageriksi. Mainittakoon myös, että Almirón on Bragarnikin asiakas. Paljon on siis muuttunut, eikä lyhyt harjoittelukausi edesauta kokonaisuutta.

Pacheta suosi useaa formaatiota Elchessä, ja finaaleissa Gironaa vastaan hän peluutti kolmen topparin alakertaa. Muita suosittuja muotoja olivat 4-4-2, 4-2-3-1 sekä 4-4-1-1. Iso osa Elchen menestyksekästä kautta oli suhteellisen tiivis puolustus, varsinkin pudotuspeleissä.

Elche ei päästänyt maalin maalia pudotuspeleissä ja Gironan kotipelissä isännät loivat xG:tä ainoastaan 0.41. Matalin lukema Gironan kotipelissä sitten koronatauon. Kauden mittaan joukkue ylisuoritti omaan xGA:hansa verrattuna tuntuvasti (päästettyjen maalien odottama), mutta pudotuspeleissä puolustaminen oli täyttä rautaa. Mitä muuta?

Joukkueen paras maalintekijä Jonathas lähti vapaana agenttina Arabiemiraatteihin. Se ei tietenkään ole hyvä asia kauteen lähdettäessä, sillä isokokoisesta brasilialaisesta hyökkääjästä olisi varmasti ollut hyötyä.

Paljon kysymysmerkkejä on ilmassa ennen kautta, ja Elche operoi viime kaudella Segundan viidenneksi pienimmällä budjetilla. Bragarnikin on kaivettava kuvetta, jos seura mielii säilyä sarjassa. Tärkeämpi kysymys on, mitä miehiä Jorge Almirón on? Raati on vielä kovin avoinna hänen suhteensa. 

Kaksi viimeisintä pestiä ei ole mennyt varsinaisesti nappiin. Viimeisimpänä Almirón valmensi Saudi-Arabian pääsarjassa Al-Shabab Riyadhin kahdeksanneksi 1,36 pisteen ottelukeskiarvolla. Ennen sitä Almirón valmensi San Lorenzoa Argentiinan pääsarjassa 1,12 pisteen ottelukeskiarvolla.

Kaksi edellistä pestiä ennen sitä olivat kuitenkin erinomaisia. Hän ehti valmentaa Kolumbian pääsarjassa Atlético Nacionalia 36 ottelun verran 1,83 pisteen ottelukeskiarvolla. Ennen sitä hän valmensi 73 ottelua Lanúksessa Argentiinan pääsarjassa 1,74 pisteen keskiarvolla. Lanúksessa tuli myös managerin uran kovin ja ainoa iso saavutus, kun joukkue voitti Argentiinan mestaruuden vasten odotuksia. Finaalissa kaatui San Lorenzo, jota hän myöhemmin valmensi. 

Ainoa oma kosketuspintani Almiróniin valmentajana on hänen aikansa Lanúksen valmentajana. Hän peri hyvän joukkueen ja onnistui rakentamaan siitä entistä paremman. Joukkueessa pelasi muun muassa Newcastlen Miguel Almirón, joten osa menestystä oli tietenkin hyvä materiaali oikella hetkellä. Lanús oli kuitenkin paras joukkue sarjassa kaudella 2016, joten kunniaa on annettava sinne, minne se kuuluu. 

Almirón on hyökkäysorientoitunut valmentaja (ainakin siihen aikaan) ja joukkuetta leimasi kurinalaisuus, tasapaino sekä hyökkäysvoittoisuus. Siihen aikaan keskikentän tasapaino oli kultaa. Joukkueessa oli yksi keskikenttä, joka rikkoi ja turvasi selustaa, yksi joka piti lankoja käsissään ja Miguel Almirón, joka sai loistaa eteenpäin. Joukkue prässäsi myös todella aktiivisesti. Ei puhuta kuitenkaan liikaa menneistä, mutta on myös tietyllä tapaa maalattava kuva siitä, mitä saattaa rakentua. Itse nykyhetkeen.

Elchen materiaali ei ole kovinkaan hyökkäysorientoitunut ja menestys pudotuspeleissä tuli tiiviillä puolustuksella. Tämä ei tietenkään vastaa Almirónin filosofiaa, mutta se saattaa kuitenkin antaa hyvän, tukevan pohjan minkä päälle rakentaa. Elchen xGA (maaliodottama omaan päähän) oli kuitenkin sarjan viidenneksi huonoin Segundassa, joten ihmeitä ei ole odotettavissa. Iso osa tätä oli loistavan kauden pelannut maalivahti Edgar Badia. Vastaavia otteita tarvitaan myös La Ligassa.

On vaikea myöskään hahmottaa, millä muodolla Almirón haluaa lähteä kauteen. Lanúksen aikana suosiossa oli hyökkäävä versio 4-3-3-muodosta. Al-Shababissa muotoja taas oli melkein yhtä monta kuin otteluita. Positiivisella puolella voidaan pitää taktista joustavuutta.

Negatiivista taas on se, että toistaiseksi Almirónilla on vielä vähemmän materiaalia käytettävissään kuin viime kaudella. Jonathas, Tekio ja Iván Sánchez siirtyivät ilmaisilla siirroilla muualle. Kaikilla oli iso rooli Elchessä viime kaudella.

Elche ei ole tehnyt siirtoikkunan aikana vielä juuri mitään ja vaikka puolustus oli rautaa pudotuspeleissä, ei viime kauden suorittamista voi pitää edistyneiden numeroiden valossa kovinkaan kummoisena. Samalla joukkue on heikentynyt merkittävästi ja vastustajien taso kasvaa merkittävästi. Näillä eväillä Jorge Almirónin tehtävä on käytännössä mahdoton.

Ainoa vahvistus toistaiseksi on hyökkääjä Dani Escriche Huescasta. Segundassa viime kaudella tulleet kolme maalia sekä kolme maaliin johtanutta syöttöä tuskin ovat Elchelle käänteentekeviä kautta ajatellen.

Liikaa vertauksia viime kauteen ei voi vetää, sillä Almirónin ja Pachetan pelilliset filosofiat ovat hyvin erilaiset. Bragarnik haluaa selkeästi muuttaa Elchen lähestymistapaa, vaikka Pacheta nosti joukkueen aina Segunda B:stä La Ligaan. Aika näyttää, onko siinä järkeä.

Kysymys kuuluu, pyrkiikö Elche ottamaan painetta vastaan ja toivomaan parasta, vai pyrkiikö Almirón organisoimaan aktiivisen prässin ja sitä kautta pitämään pakan tiiviinä. Näihin on mahdotonta vastata ilman nähtyjä otteluita ”uudesta Elchestä”. Materiaali tuskin taipuu prässäämään läpi kauden. Kaikki muu kuin putoaminen olisi joka tapauksessa valtava yllätys ja massiivinen sulka Almirónin hattuun.

Tärkein pelaaja - Nino

Monet saattavat muistaa väkkärän kärjen vuosien takaa. 40-vuotias Nino pelasi 2010-luvun alussa 65 pääsarjaottelua Osasunan paidassa. Muutamaa vuotta aiemmin kärki oli iskenyt komeat 14 maalia Xerezin paidassa La Ligassa.

Valtaosan urastaan Segundassa viettänyt Nino on kenties Elchen seurahistorian suurimpia legendoja. 17-vuotiaana Real Madridin junioriakatemiasta Elcheen saapunut Nino ei ole koskaan päässyt pelaamaan alicantelaisseuran kanssa La Ligassa, mutta nyt siihen aukeaa mahdollisuus.

Iästään huolimatta Nino on kuitenkin kuulunut Elchen ehdottomiin avainpelaajiin. Almeríassa syntynyt alle 170-senttinen kärki ei ole koskaan ollut puhdas maalintekijä, mutta ennemminkin työteliäs moneen erilaiseen pelitapaan sopeutuva hyökkääjä.

Nino kykenee pelaamaan myös laidalla ja se lienee konkarin pelipaikka alkavallakin kaudella, kun Nino palaa pääsarjaan vuosien tauon jälkeen.

Arvio

Sija: 20

Lähtökohdat kauteen eivät ole kovinkaan kummoiset nousija Elchellä. Seuran Segunda B:stä aina La Ligaan asti nostanut todella suosittu valmentaja José Rojo Pacheta sai kenkää. Uudeksi omistajaksi tullut argentiinalainen Christian Bragarnik palkkasi seuran uudeksi manageriksi asiakkaansa Jorge Almirónin.

Elchen nousua La Ligaan voi pitää itsessään jo pienenä ihmeenä peliesityksien valossa, ja materiaali on kesän aikana heikentynyt entisestään. Mainittakoon myös, että Elchen materiaali on selkeästi La Ligan heikoin. Paljon muutoksia on siis tapahtunut ja Almirónilla on epäkiitollinen tehtävä edessään lyhyessä ajassa. Sammakosta on vaikea taikoa prinssiä. On vaikea kuvitella, että Elche edes taistelisi säilymisestä tosissaan. Kaikki muu kuin viimeinen sija olisi yllätys.

Ihanneavaus

Kokokoonpanolista

# PelaajaPPPelipaikkaIkä
13Édgar BadíaMVMaalivahti12.2.1992
2Diego GonzálezKPToppari28.1.1995
24JosemaKPToppari6.6.1996
5Gonzalo VerdúKPToppari21.10.1988
18Helibelton PalaciosOPOikea laitapuolustaja9.6.1993
23Miguel CifuentesOPOikea laitapuolustaja5.10.1990
4Iván MarconePKKPuolustava keskikenttä3.6.1990
15LuismiPKKPuolustava keskikenttä5.5.1992
14Raúl GutiKKKeskikentän keskusta30.12.1996
-Ramón FolchKKKeskikentän keskusta4.10.1989
16FidelVHVasen laitahyökkääjä27.10.1989
10Pere MillaVHVasen laitahyökkääjä23.9.1992
11Tete MorenteVHVasen laitahyökkääjä4.12.1996
20Pablo PiattiVHVasen laitahyökkääjä31.3.1989
17JosanOHOikea laitahyökkääjä3.12.1989
-Manu JustoPKPiilokärki9.2.1996
9Lucas BoyéKHKeskushyökkääjä28.2.1996
21Guido CarrilloKHKeskushyökkääjä25.5.1991

Kim Keränen, Tuukka Ikkeläjärvi, Jaakko Perttilä
Twitter: @KeranenKim, @tuukka_21, @JaakkoPerttila


Italia-Itävalta: Suursuosikki jyrää ja sinä saat Italian voitosta käsittämättömän kertoimen 20.00!

1. Siirry MrGreenille ja avaa pelitili
2. Lisää Italian 1X2-voitto pelikupongille normaalilla kertoimella
3. Aseta 1€ panos Italialle Itävaltaa vastaan kertoimella 20.00
4. Jos Italia voittaa ja sinä saat 20€ puhtaana käteen – ilman kierrätystä