La Ligan mestaruustaistelun kannalta kutkuttavan jännittävä El Clásico tarjoili tuttuun tapaan vauhtia ja tunnetta. Maaleja nähtiin kaksi, molemmat Real Madridilta. Ne riittivät nostamaan Real Madridin La Ligan sarjakärkeen ohi Barcelonan.

Santiago Bernabéulla pelattua ottelua oli saapunut seuraamaan myös itse Cristiano Ronaldo.

Real Madrid nosti avauskokoonpanoonsa mukaan Marcelon ja Mestarien liigassa penkillä istuneen Toni Kroosin. Barcelona sai puolestaan ruotuun pelikuntoon toipuneen Jordi Alban. Lionel Messille El Clásico oli uran 43:s, ja hän siirtyi yksin Barcelonan Clásicoiden ottelutilaston kärkeen.

31 Luis Enrique, Pirri y Segarra

Sateen kastelemalla kentällä pelatun ottelun alkua hallitsi lievästi Real Madrid. Real sai jo ensimmäisten seitsemän minuutin aikana kolme kulmapotkua, mutta mitään vaarallista niistä ei seurannut.

11. minuutilla nähtiin pelin ensimmäinen tilastomerkintä, kun Viniciukselle nousi varoitus keskialueen rikkeestä. Brassinuorukainen nousi myös muutaman kerran laidaltaan hyvin, mutta Nelson Semedo piti miehen erinomaisesti aisoissa.

Erotuomari Antonio Mateu Lahoz näytti jo varhain, ettei hän aio katsella tönimisiä ja torikokouksia. Pelattiin 19. minuuttia, kun Mateu Lahoz nosti varoitukset Jordi Alballe ja Dani Carvajalille melko kevyestä tuuppimisesta.

21. minuutilla alkoi tunnelma hiljalleen kohota, sillä lyhyen ajan sisällä nähtiin hyvä maalipaikka kentän molemmissa päädyissä. Ensin oli asialla Real. Hyvin ylös nousseen Marcelon matala syöttö keskelle oli kuitenkin huono, ja tilanne kuivui kasaan.

Seuraavaksi vasemmalta vyörytti Barcelona. Antoine Griezmann jättäytyi Realin boksissa hyvin vapaaksi ja saikin Albalta syötön takaviistoon. Ranskalaisen suora vasemman jalan veto karkasi kuitenkin maalin yli.

29. minuutilla Real tuli tällä kertaa oikealta. Hyökkäys jäi kuitenkin torsoksi, kun Barca-puolustus ehti ryhmittyä ja veto rangaistusalueen rajoilta suuntautui jälleen yli.

Heti perään yritti taas Barcelona. Lionel Messi pääsi laukomaan rangaistusalueen oikealta reunalta, mutta oikean jalan kuti oli heppoinen Thibaut Courtois’n torjuttavaksi.

Squawka

@Squawka
29:30 - the first shot on target in #ElClasico

34. minuutilla nähtiin pelin siihen saakka paras maalipaikka. Barcelonan keskikenttäpelaaja Arthur pääsi kuin varkain keskialueelta karkumatkalle, ja Realin alimpana miehenä kyljessä yritti roikkua Toni Kroos. Arthur näytti miltei yllättyvän tekopaikastaan itsekin, ja yritti nostaa palloa vastaan tulleen Courtois’n yli. Belgialainen kuitenkin onnistui torjumaan yrityksen kulmapotkuksi.

Seuraavaksi jonkinmoiseen vetopaikkaan pääsi taas Vinicius, mutta nyt tuloksena oli todella löysä roikku suoraan Marc-André ter Stegenin hyppysiin. Saksalainen sai tilastoihin ensimmäisen torjuntansa, mutta koppaus kävi vain hyvästä lämmittelystä.

38. minuutilla Lionel Messi suoritti toisen laukauksensa kohti Realin maalia. Nyt Barca-kapteenin lapikkaasta lähti 15 metristä paljon tulisempi veto, mutta Courtois pysyi hyvin pallon tiellä. Hienon pystysyötön Messille tarjoili Sergio Busquets, ja argentiinalainen esitteli upeaa tekniikkaa haltuunotossaan ja laukauksessaan.

OptaJose

@OptaJose
3 - Thibaut Courtois has saved 30 of the last 36 shots on target ha has faced for @realmadriden in @LaLigaEN (three saves in the first half against Barcelona). Guardian.

Selvästi vaarallisempi joukkue ensimmäisellä puoliajalla oli lopulta Barcelona, joka sai pari hyvääkin tekopaikkaa aikaiseksi. Real Madrid ei ollut kertaakaan lähellä maalintekoa, ja etenkin Vinicius päästi valumaan käsistään jokaisen hyvän hyökkäyksenpoikasen. Tauolle mentiin maalittomassa tasatilanteessa.

@Squawka_Live

An end-to-end first half with a lack of cutting edge combined with a couple of big saves.

Vaihtoja ei tauolla tehty, vaan joukkueet jatkoivat samoilla kokoonpanoilla. Tempo ja tunne tuntuivat vain lisääntyvän entisestään.

Real Madridilla oli jälleen otetta pelistä, ja 56. minuutilla nähtiin päätösjakson ensimmäinen kohokohta. Isco lähetti vajaasta 20 metristä upean kierteisen kudin kohti takaylänurkkaa, mutta vähintään yhtä hyvä oli myös Marc-André ter Stegenin torjunta.

Neljä minuuttia myöhemmin Isco oli jälleen asialla, kun Ter Stegeniä tarvittiin. Isco pääsi puskemaan keskityksestä, ter Stegen hidasti pallon kulkua ja lopulta Gerard Piqué siivosi pallon maaliviivalta väljemmille vesille – onnella ja taidolla.

Kun seuraavasta tilanteesta myös Karim Benzema pääsi tykittämään läheltä maalia – korkeuksiin – voi viimeistään todeta momentumin siirtyneen kunnolla Realille. Avausjakson se pelasi ilman kunnon maalipaikkoja, mutta nyt se sai kolme hyvää tilaisuutta noin kuuden minuutin sisällä.

69. minuutilla nähtiin pelin ensimmäinen vaihto, kun Barcelona korvasi Arturo Vidalin helmikuussa hankkimallaan Martin Braithwaitella. Tanskalainen oli päästä samantien maalintekoon, kun hän yritti ohittaa Courtois’n, mutta aivan maaliin asti pallo ei jaksanut.

Ottelun avausmaali nähtiinkin heti sen jälkeen seuraavassa päässä kenttää. Toni Kroos antoi vapaapotkua, viittilöi Viniciusta liikkeelle linjan taakse ja brasilialainen saikin pallon. Vinicius murtautui rangaistusalueelle ja sijoitti pallon vähän onnekkaastikin Gerard Piquén jalan kautta maaliin.

Viniciuksesta tuli samalla nuorin maalintekijä El Clásicoissa tällä vuosituhannella ja nuorin sitten vuoden 1996. Real Madrid puolestaan teki ensimmäisen maalinsa Barcelonaa vastaan yli seitsemän tuntia kestäneen kuivan kauden jälkeen.

OptaJose

@OptaJose
1 - Vinícius Júnior (19 years and 233 days) has become the youngest player to score in #ElClásico in @LaLigaEN in the 21st century, breaking the record previously held by Lionel Messi in March 2007 (19y 259d). Explosion.

RMA 1-0 FCB (71’) - Vinicius (19 años y 233 días) es el goleador más joven de #ElClasico desde que Raul y Roger marcaran el 30 de septiembre de 1996 con 18 años.

#OJOALDATO - Vinicius acaba con una racha del Real Madrid de 7 horas y 5 minutos de fútbol sin hacerle un solo gol al Barcelona (desde un gol de Lucas Vázquez en el Camp Nou en la Copa del Rey 2018-19).

Barcelona ei tuntunut saavan kirivaihdetta silmään, ja hallinta pysyi edelleen Realilla. Etenkin avausjaksolla ujostellut ja töpeksinyt Vinicius pääsi maalinsa jälkeen liekkeihin. Itseluottamusbuusti oli selvä.

85. minuutilla Lionel Messi otti harvinaislaatuisesti varoituksen toisessa ottelussa peräkkäin, kun hän taklasi rajusti Casemiroa.

Barcelona ei ollut lähelläkään tasoittaa peliä, vaan lisäajalla iski vielä toistamiseen Real Madrid. Naulan Barcelonan arkkuun iski todellinen yllätysmies Mariano, joka tuli lisäajan alkajaisiksi kentälle ensimmäisen kerran La Liga -ottelussa koko kauden aikana. Tätä ennen Mariano oli pelannut vain 44 minuuttia tammikuisessa Supercopassa.

Nyt Mariano sai Dani Carvajalilta pystysyötön, jätti Samuel Umtitin jälkeensä ja pani pallon etunurkasta sisään. Näin loppunumeroiksi kirjattiin 2-0, ja Real Madrid nousi pisteen erolla La Ligan kärkeen ohi Barcelonan.