Deportivo Alavés – kausiennakko 2020-21: Pablo Machín saa uuden mahdollisuuden – tulos tai ulos

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Alavésin viime kausi oli pettymys. Baskiseura oli aiemmalla kaudella sarjassa yhdestoista, mutta jo alkukaudesta oli tiedossa, ettei Alavés taistelisi läheskään samoista sijoista kuin aiemmin.

Guillermo Maripánin lähtö oli kova isku Alavésille. Kuva: Getty Images.

AS Monaco maksoi Guillermo Maripánin 18 miljoonan euron ulosostopykälän, ja se oli Alavésille valtava takaisku. Maripán pelasi aiemmalla kaudella loistavasti oltuaan kunnossa ja nousi Víctor Laguardian kanssa Alavésin puolustuksen johtohahmoksi. Päävalmentaja Asier Garitano yritti aluksi pelata kolmella topparilla Maripánin lähdettyä, mutta puolustus ei pysynyt siitä huolimatta tasapainossa.

Alavés saa kiittää kärkikaksikkoaan Joselua ja Lucas Péreziä siitä, että seura pelaa alkavalla kaudella pääsarjassa. Kaksikko viimeisteli viime kaudella yhteensä komeat 22 maalia. Kaksikon tärkeydestä kertoo se, että Alavés teki viime kaudella 38 sarjaottelussa yhteensä surulliset 34 maalia. On hyvin todennäköistä, että seura olisi vaihtanut sarjatasoa, jos jompikumpi kaksikosta olisi loukkaantunut etenkin kauden toisen puolikkaan aikana.

Alavésin seurajohto antoi potkut Garitanolle heinäkuun alussa, kun joukkue seilasi viiden ottelun tappioputkessa ja putoamisuhka nousi kierros kierrokselta entistä suuremmaksi. Lopulta Alavésin pelasti käytännössä vain se, että putoamisviivan alapuolella olleet Leganés ja Mallorca aloittivat kirinsä liian myöhään.

Pelaajasiirrot - lähteneet

Ermedin Demirovic (kh, 22, Freiburg)

Viime kauden Demirovic pelasi lainalla Sveitsin St. Gallenissa. 28 ottelussa syntyi 14 maalia ja seitsemän maalisyöttöä. Alavésissa ei edelleenkään nähty bosnialaiskärjelle käyttöä, vaan mies myytiin Bundesliigan Freiburgiin 3,7 miljoonalla eurolla.

Patrick Twumasi (oh, 26, Hannover)

Demirovicin tavoin Twumasi myytiin Saksaan. Alavés sai Hannoverilta kipurahoina 700 000 euroa. Viime kauden Twumasi pelasi lainalla turkkilaisessa Gaziantepissa. 27 ottelussa tehot 6+5.

Ramón Miérez (kh, 23, Osijek, laina)

Alavés osti Miérezin vuosi sitten 2,23 miljoonan euron kaupassa. Viime kaudeksi nuorehko hyökkääjä lähetettiin lainalle CD Teneriffaan. Vastuuta ei oikein tullut, ja tulevan kauden Miérez pelaa lainalla kroatialaisessa Osijekissa.

Carlos Isaac (op, 22, Albacete, laina)

Alavés hankki Isaacin elokuun lopussa Atlético Madrid B:stä. Heti seuraavana päivänä hänet lainattiin tulevaksi kaudeksi Segundan Albaceteen. Se on jo itsessään Isaacille askel ylöspäin, sillä viime kauden hän pelasi Segunda B:ssä.

Anderson Emanuel (vh, 24, Bolívar)

2,5-vuotisen Alavés-taipaleensa aikana Emanuel ehti käydä lainalla Kroatiassa, Ranskassa ja Espanjassa. Viime kaudella vastuuta tuli kohtuullisesti Fuenlabradassa. Nyt angolalaisen laitahyökkääjän ura jatkuu Boliviassa. Siirtosummaa ei ole julkistettu.

Aleix Vidal (lh, 30, Sevilla)

Kuva: Getty Images

Pelasi viime kauden Alavésissa lainalla Sevillasta. Sai varsin mukavasti vastuuta, mutta lainasopimus päättyi ja Vidal palasi Sevillaan. Edessä todennäköisesti pysyvä siirto muihin maisemiin.

Lisandro Magallán (kp, 26, Ajax)

Argentiinalaistoppari vietti viime kauden lainalla Ajaxista, mutta jäi hyvin pienelle vastuulle. Palasi Ajaxiin ja siirtyi välittömästi Crotoneen.

Víctor Camarasa (kk, 26, Betis)

Saapui tammikuussa Betisistä lainalle. Camarasa sai viimein peliaikaa, joka jäi olemattomaksi syyskaudella Crystal Palacessa. Ensi kausi meneekin suurimmilta osin loukkaantuneena, sillä Camarasa loukkasi hiljattain vakavasti polveaan. Palasi Betisiin ennen polvivammaansa.

Roberto (mv, 34, West Ham)

Alkukausi sujui West Hamissa, josta matka jatkui lainalle Alavésiin tammikuussa. Ykkösvahti Fernando Pacheco sai lihasvamman loppukaudesta, jonka seurauksena Roberto pääsi pelaamaan yhdeksässä ottelussa. Palasi West Hamiin ja siirtyi sieltä ensi kaudeksi Valladolidiin.

Ljubomir Fejsa (kk, 32, Benfica)

Alavés lainasi keskikentän pohjapelaajan tammikuussa. Serbian entinen A-maajoukkuepelaaja sai hyvin vastuuta kauden toisella puoliskolla ja kuului avauskokoonpanoon. Laina päättyi ja Fejsa palasi Benficaan.

Pelaajasiirrot - saapuneet

Deyverson (kh, 29, Palmeiras)

Kuva: Getty Images

Brasilialaiskärki palasi seuraan kolmen vuoden tauon jälkeen lainalle. Deyverson tunnetaan todellisena hämmentäjänä, jonka ehdottomasti suurin vahvuus on vastustajan ihon alle pääseminen ja psyykkaaminen. Deyverson ei ole koskaan ollut kummoisempi maalintekijä, mutta toden totta tuo joukkueelle hyötyä omalla tavallaan.

Rodrigo Battaglia (kk, 29, Sporting Lissabon)

Argentiinan entinen A-maajoukkuepelaaja saapui Alavésiin lainalle Sportingista. Viime kaudella pienelle vastuulle Sportingissa jäänyt Battaglia ottaa Alavésissa avauskokoonpanon paikan. Battaglia on vahva kaksinkamppailupelaaja, joka kykenee silti avaamaan laadukkaasti peliä.

John Guidetti (kh, 28, Hannover)

Ruotsalaiskärki pelasi viime kauden jälkimmäisen puolikkaan lainalla 2. Bundesliigassa Hannoverin riveissä. Jäi syyskaudella Alavésissa olemattomalle vastuulle. Guidetti lähtee hyvin todennäköisesti Alavésista pysyvällä siirrolla.

Burgui (lh, 26, Real Zaragoza)

Lähti tammikuussa sarjaporrasta alemmas Zaragozaan lainalle peliajan perässä. Sai mukavasti peliaikaa, mutta lainaa ei jatkettu. Ei käyttöä Alavésissa.

Antonio Sivera (mv, 24, Almería)

Lähti peliajan perässä lainalle Almeríaan, mutta pelasi viime kauden aikana vain kuudessa ottelussa. Ei varmasti jää Alavésiin, sillä maalivahdin paikat ovat jo täynnä.

Samu García (kk, 25, Rayo Vallecano)

Keskikenttäpelaaja pelasi viime kauden lainalla Rayossa. Jäi pienelle peliajalle ja palasi Alavésiin. Ei käyttöä Alavésissa, joten matka jatkuu eteenpäin.

Valmennus

  • Manageri: Pablo Machín
  • Avustava valmentaja: Iñaki Tejada
  • Avustava valmentaja: Javier Cabello
  • Maalivahtivalmentaja: Juan Miguel Sanromán Calvo
  • Fysiikkavalmentaja: Iñigo Simón
Pablo Machín jakaa mielipiteet. Kuva: Getty Images.

Deportivo Alavésin kausi oli massiivinen pettymys ja seura sijoittui 16. sarjassa. Positiivisella puolella on kuitenkin se, että maaliodottaman valossa joukkueen olisi kuulunut olla 18. ja pudota, joten säilymistä voi varmaan pitää pienenä voittona.

Asier Garitano sai lähteä kesken kauden ja tilapäisen valmentajan jälkeen Alavés päätyi palkkaamaan Pablo Machínin, joka ehti olla hetken viime kaudella sarjajumbo Espanyolissa. Parempia pestejä löytyy toki alla Sevillasta ja Gironasta, joten häntä voi varmasti pitää vahvistuksena. Machín jakaa rajusti mielipiteitä valmentajana, mutta hän sopii lähtökohtaisesti hyvin Alavésin materiaalille. Vahvistuksia kuitenkin tarvitaan.

Machin suosii 3-5-2-muotoa, mikä palvelee hyvin kärkipari Joselua sekä Lucas Peréziä. Kaksikko teki viime kaudella 65 prosenttia joukkueen maaleista, joten lisää leveyttä tarvitaan sille osastolle. Machín loi maineensa Gironassa samaisella systeemillä, ja siihen aikaan oli usealla joukkueella vaikeuksia pelata heitä vastaan. Systeemi loi etuja.

Espanyolissa ja Sevillassa muoto ei ole kuitenkaan toiminut ihan yhtä hyvin ja kenkää tuli kenties ennenaikaisesti molemmista pesteistä. Espanyolissa vaihtui kuitenkin valmentaja tiuhaan viime kaudella ja joukkue oli muutenkin alamäessä, joten ei laiteta putoamista sarjasta hänen piikkiinsä. 

Alavés ei ole vahvistunut käytännössä ollenkaan siirtoikkunan aikana, joten Machin joutuu työskentelemään sen kanssa mitä entuudestaan on. Aleix Vidal olisi sopinut täydellisesti Machinin palapeliin oikeana wingbackina, mutta ikävä kyllä laina loppui. Édgar Méndez on todennäköisin vaihtoehto tähän rooliin, mutta spesialisti saattaa saapua ovesta sisään. Hieman leveyttä tuovat kuitenkin lainapelajaat Devyerson sekä Rodrigo Battaglia. Itse asiaan.

Pablo Machínin 3-5-2-muoto fokusoi vahvasti laitapelaamiseen sekä kombinaatioihin laidoilla. Joukkue tippuu perinteisesti 5-3-2-muotoon puolustaessa ja avainasemassa tulee Machínin Gironan tapaan olemaan kova työmoraali. 

Työmoraalia tarvitaan suunnanmuutospelaamisesa ja avainasemassa tässä on wingbackien aktiivisuus ylöspäin. Joukkueen tarkoitus on edetä mahdollisimman nopeasti eteenpäin ja positiivisissa suunnanmuutoksissa pallo vaihtaa harvemmin puolta leveyssuuntaan. 

Rakenteluvaiheessa fokus on toppareiden pelaamisessa. He rakentavat peliä matalalta ja joukkueella on usein numeraalinen ylivoima alhaalla. Wingbackit nousevat korkeammalle kenttää kasien tueksi, ja itse rakentelu jää siis kolmen topparin ja yhden puolustavan keskikentän varaan. Wingbackeille löytyy monesti kuitenkin todella leveä syöttöväylä, mikä vaikeuttaa prässäämistä. Tomás Pina tai Manu García on todennäköisesti systeemin alin keskikenttä.

Machín suosii keskiblokkia tai matalaa blokkia ja tarkoituksena on pysyä tiiviinä 5-3-2-muodossa, eikä antaa vastustajien vetää heitä ulos omilta puolustusalueiltaan. Joukkue tarjoaa mielellään kaukolaukausvaihtoehdon ja suurin fokus on voittaa pallo takaisin ja sen seurauksena kääntää peliä nopeasti. Machínin joukkueet ovat parhaimmillaan vastahyökkäyksissä. Kärkipari avustaa puolustusta yleensä keskikentän tuntumassa ja pyrkii varsinkin parempia joukkueita vastaan pysymään pallon sekä oman maalin välissä. 

Pablo Machín tuo struktuuria ja sopivan alustan Alavésille, minkä päälle rakentaa. Tässä kohtaa on kuitenkin mahdoton sanoa, miltä lopputulos näyttää, sillä materiaali on suhteellisen ohut sekä keskinkertainen. Harjoitusottelut eivät ole menneet kovinkaan kaksisesti ja Athletic Bilbaoa vastaan sattui aivan karmiva harhasyöttö alakerrassa. Tämä toimii aasinsiltana kysymykseen: onko topparikalusto tarpeeksi laadukas pelaamaan jalalla itsensä ulos rakenteluvaiheessa?

Ximo Navarro lienee yksi suurimpia voittajia ja voisi kuvitella, että hänet nähdään yhtenä uloimmista toppareista. Kolmen topparin linjassa on tärkeää, että uloimmat topparit ovat pallovarmoja, osaavat kuskata palloa eteenpäin ja viihtyvät myös hyvin kaksinkamppailussa leveällä sivurajojen tuntumassa.

Deportivo Alavés tulee kääntämään peliä tehokkaasti ja pelitavan pitäisi taata säilymisen sarjassa. Liikaa on kuitenkin jälleen kerran kärkiparin Joselu-Lucas Pérez varassa. Edistystä viime kauteen verrattuna on joka tapauksessa varmasti luvassa.

Tärkein pelaaja - Lucas Pérez

Lucas Pérez on Alavésin hyökkäyksen tärkein palanen. Kuva: Getty Images

Lucas Pérez pelasi komean kauden. Espanjaan Valioliigasta palannut kärki sopi Alavésin suoraviivaiseen pelitapaan hyvin. Pérez pelasi Joselun kärkiparina ja teki astetta teknisemmälle kärjelle tilaa, voitti pääpalloja ja oli vahva etenkin kaksinkamppailuissa.

Pérez teki syyskauden puolella elintärkeitä maaleja ja antoi myös useamman syötön voittomaaleihin. Vaikka potkut saanut Garitano sai ansaitusti lokaa niskaansa, osasi luotsi käyttää Péreziä pelitavassaan mainiosti. Pérez ei osallistunut juurikaan pelinrakenteluun viidestä maalisyötöstään huolimatta, vaan Garitano piti kokoonsa nähden väkivahvan kärjen boksissa. Se toi tulosta.

Pérezin vauhti hyytyi koronatauon jälkeen, eikä espanjalainen tehnyt maaliakaan 26:nnen kierroksen jälkeen, mutta onnistui joka tapauksessa pitämään maaleillaan seuran pääsarjassa. Pérez on taidoiltaan ja ominaisuuksiltaan varsin rajallinen hyökkääjä, mutta on siitä huolimatta vaarallinen kärki maalipaikan saadessaan. Se onkin ainoa asia, mitä Alavés Pérezistä hakee.

Arvio

Sija: 14

Uusi päävalmentaja Pablo Machín jakaa mielipiteitä ja hänestä voi olla montaa mieltä. Viimeiset kaksi seikkailua ovat päättyneet potkuihin, mutta hänen alaisuudessaan Sevilla näytti ajoittain todella hyvältä ja Espanyolin kausi ei mene missään nimestä pelkästään hänen piikkiinsä.

Machínin joukkueet pelaavat 3-5-2-muodolla ja Sevillassa nähtiin toki myös 3-4-1-2- sekä 3-4-2-1-muodot. Tämä tukee lähtökohtaisesti Alavésin pelaajamateriaalia sekä kärkiparia JoseluLucas Peréziä. Liian paljon on edelleen heidän varassaan, ja kaksikko takoi 65 prosenttia Alavésin maaleista viime kaudella.

Esitysten kentällä uskoisi kehittyvän ja wingbackit ovat aina hankala haaste usealle joukkueelle. Tällä kertaa ei Machínilla ole (vielä) käytössään spesialisteja, mikä todennäköisesti syö vähän tehoja. Joukkueen suurin vahvuus tulee olemaan positiiviset suunnanmuutokset.

Wingbackit joutuvat fyysisen kunnon ja kestävyyden puolesta kovalle koetukselle, sillä heidän nousujensa ja aktiivisuuden varaan rakentuu käytännössä koko sapluuna. Mutta. Heidän pitäisi myös olla tukemassa puolustuspäätä. Materiaali ei ole yhtä laadukas kuin Sevillalla, joten pallonhallintajaksot eivät tarjoa välttämättä aivan liikaa lepohetkiä.

Näillä eväillä Alavés taistelee sijoista 14-17. Materiaali on suhteellisen ohut ja pelitapa on kuluttava. Siirtoikkunaa on vielä kuitenkin jäljellä, joten on mahdollista, että Machín saa käyttöönsä lisää palasia. Machínin Girona-aikakauden tapaan kova työmoraali ja periksiantamattomuus tilevat olemaan keskiössä. Potentiaalia on, jos joukkue vielä vahvistuu.

Ihanneavaus

Kokokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
1Fernando PachecoMVMaalivahti18.5.1992
13Antonio SiveraMVMaalivahti11.8.1996
-Fabrice OndoaMVMaalivahti24.12.1995
5Víctor LaguardiaKPToppari5.11.1989
2TachiKPToppari10.8.1997
-Rafa PáezKPToppari10.8.1994
3Rubén DuarteVPVasen laitapuolustaja18.10.1995
-Saúl GarcíaVPVasen laitapuolustaja9.11.1994
26Javi LópezVPVasen laitapuolustaja25.3.2002
21Martín AguirregabiriaOPOikea laitapuolustaja10.05.1996
23Ximo NavarroOPOikea laitapuolustaja23.1.1990
-Carlos IsaacOPOikea laitapuolustaja30.4.1998
20Pere PonsPKKPuolustava keskikenttä20.2.1993
8Tomás PinaKKKeskikentän keskusta14.10.1987
-Toni MoyaKKKeskikentän keskusta20.3.1998
11Luis RiojaVHVasen laitahyökkääjä16.10.1993
29Borja SainzVHVasen laitahyökkääjä1.2.2001
-José Luis RodríguezVHVasen laitahyökkääjä19.6.1998
16Edgar MéndezOHOikea laitahyökkääjä2.1.1990
9JoseluKHKeskushyökkääjä27.3.1990
7Lucas PérezKHKeskushyökkääjä10.9.1988
10John GuidettiKHKeskushyökkääjä15.4.1992

Kim Keränen, Tuukka Ikkeläjärvi
Twitter: @KeranenKim, tuukka_21

Kuvankäsittely: Eetu Ikola


Italia-Itävalta: Suursuosikki jyrää ja sinä saat Italian voitosta käsittämättömän kertoimen 20.00!

1. Siirry MrGreenille ja avaa pelitili
2. Lisää Italian 1X2-voitto pelikupongille normaalilla kertoimella
3. Aseta 1€ panos Italialle Itävaltaa vastaan kertoimella 20.00
4. Jos Italia voittaa ja sinä saat 20€ puhtaana käteen – ilman kierrätystä