Copa del Reyssä tällä kertaa kunnon palkintoja – eteneekö divariseura finaaliin asti?

© Kuva: Getty Images

Barcelona – ulkona. Real Madrid – ulkona. Atlético Madrid – ulkona. Sevilla, Valencia ja Getafe ulkona.

Keskiviikkona ja torstaina ratkaistaan, mitkä joukkueet etenevät tämänvuotiseen Copa del Reyn loppuotteluun. Panos on suurempi, mihin yleensä on totuttu, sillä voittajalle on tarjolla paikka ensi kaudeksi Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen.

Toki sama piletti on ollut tarjolla ennenkin, mutta varsin usein cup-voittaja tai jopa molemmat finalistit ovat olleet sarjassa neljän parhaan joukossa, ja edenneet Eurooppa-liigan sijaan suoraan Mestarien liigaan.

Nyt loppuottelupaikasta kamppailevat La Ligassa kuudentena oleva Real Sociedad, yhdeksäntenä oleva Granada sekä kymmenentenä oleva Athletic Bilbao, ja kakkostasolla Segundassa pelaava Mirandés. Näistä vain Real Sociedad on tällä hetkellä sarjasijoituksen perusteella kiinni Eurooppa-liigan paikassa, eikä neljänteen sijaankaan ole matkaa kuin kaksi pistettä.

Lisäksi on syytä muistuttaa, että cup-voitto saisi minkä tahansa seuran riveissä käyntiin valtavat juhlat, sillä kunkin edellistä cup-voittoa saadaan hakea vähintään 30 vuoden takaa. Granada ja Mirandés eivät ole voittaneet Copa del Reytä koskaan.

Lisäporkkanan antaa myös ensi tammikuussa pelattava Espanjan Supercup, johon pääsevät mukaan molemmat cupin loppuottelijat. Muut osallistujat ovat La Ligan parasta, eli suurella todennäköisyydellä Real Madrid ja Barcelona.

Yllätyksellisistä välieräjoukkueista on osin kiittäminen onnistunutta cup-formaatin uudistusta, josta Jaakko Perttilä kirjoitti tammikuussa ansiokkaan Näkökulma-tekstin. La Liga -joukkueet tulevat nyt aiemmin mukaan, otteluparit ovat puolivälieriin asti yksiosaisia ja ne pelataan mahdollisen alempisarjalaisen kotikentällä. Muutokset nostivat yllätysten todennäköisyyttä ja auttoi nelikkoa etenemään välieriin – toki puhtaasti omilla ansioillaan.

5 700 pääsylipulle valtavasti kysyntää

Ensimmäinen finalisti ratkaistaan keskiviikkoiltana Ebrossa Mirandésin kotikentällä. Segundan keskikastissa pelaava Mirandés on pudottanut valmentajansa Andoni Iraolan johdolla jo kolme La Liga -joukkuetta. Celta Vigon, Sevillan ja Villarrealin. San Sebástianissa se sai taipua helmikuussa maalein 1-2, mutta vierasmaali antaa hyvät lähtökohdat toiseen osaotteluun.

Jos Mirandés onnistuu venymään kotikentällään ja nappaa paikan 14.4. Sevillassa pelatussa loppuottelussa, olisi se ensimmäinen Segundan joukkue Copa del Reyn finaalissa 40 vuoteen. Viimeksi Segundan joukkueista selvisi loppuotteluun kaudella 1979-1980 Real Madrid Castilla, joka vieläpä kohtasi finaalissa saman seuran ykkösjoukkueen Real Madridin. Reservijoukkue sai taipua maalein 1-6.

Kaikkiaan loppuottelussa on nähty Segundan joukkue neljä kertaa, mutta kertaakaan alasarjajoukkue ei ole poistunut finaalista voittajana. Mirandés on kaatanut cupissa jättiläisiä useaan kertaan 93-vuotisen historiansa aikana, mutta loppuotteluun se ei ole edennyt ikinä.

Keskiviikon ottelussa on pientä paikallishenkeä, sillä kaupunkien välillä on vain 140 kilometriä etäisyyttä. Mirandés oli kaiken lisäksi kohtelias, ja antoi La Realin kannattajille ottelun 1 040 pääsylippua. Se merkitsee liki viidesosaa Mirandésin stadionin Anduvan 5 700 katsojaan kapasiteetista.

Kysyntää lipuille oli San Sebástianissa niin paljon, että stadion olisi täyttynyt helposti pelkistä vierasfaneista. Real Sociedad onkin tiedottanut seuraavansa tarkkaan, jottei lippuja myydä eteenpäin mustassa pörssissä. Tiettävästi jotkut vieraiden fanit ovat myös maksaneet 87 euron jäsenmaksun Mirandésin jäsenyydestä siinä toivossa, että he saavat hankittua lipun kotijoukkueen kiintiöstä.

Real Sociedadilla lepoetu

Itse ottelussa Real Sociedadilla on etua siinä, että se pelasi edellisen ottelun perjantai-iltana ja Mirandés vasta sunnuntai-iltapäivänä. Vierailla on siis yli puolentoista vuorokauden lepoetu. Mirandés anoi Espanjan jalkapalloliitolta sarjaottelunsa siirtoa tasapuolisuuden nimissä, mutta ei saanut siihen lupaa.

Real Sociedad lähtee myös otteluun luonnollisesti parhaalla mahdollisella miehistöllä. Kokoonpanossa ovat niin Martin ØdegaardMikel Oyarzabal kuin Alexander Isakkin.

– Luotan Mirandésiin. Tiedän, että pelistä tulee vaikea, koska enää he eivät yllätä. Paljon riippuu ensimmäisistä 20 minuutista. Jos Mirandés pystyy luomaan maalipaikkoja eikä vain puolusta koko ajan, se saa siitä virtaa, kommentoi ottelua Carlos Pouso, joka johdatti Segundassa pelanneen Mirandésin edellisen kerran välieriin vain kahdeksan vuotta sitten.

– Ei takaiskumaalikaan haittaa, sillä Mirandés voi hyvin tehdä Anduvalla kaksi. He lähtevät peliin adrenaliinipistoksen saaneina. Mirandésin motivaatio on aina suurempi kuin ylemmän sarjatason joukkueen. Lopussa pikkukalasta voi tulla valas, joka on vaarallinen isoille kaloille.

Real Sociedad tulee otteluun huomattavasti paremmassa vireessä, sillä sillä on allaan viiden pelin voittoputki. Viimeisistä yhdeksästä pelistään La Real on voittanut kahdeksan. Mirandésin edellinen voitto on puolestaan juuri cupin puolivälieristä Villarrealia vastaan liki kuukauden takaa. Sen jälkeen se on hävinnyt kaksi peliä ja pelannut neljästi tasan.

Torstai-iltana kotijoukkue Granada lähtee niin ikään ajamaan takaa avausosuman jäljiltä jäänyttä tappioasemaa. Athletic Bilbao oli San Mamésilla parempi maalein 1-0, joten ottelupari on edelleen täysin auki. Granadan viimeaikainen vire on ollut ehkä hitusen parempi.

Molemmat ottelut alkavat Suomen aikaa kello 22, ja ne on nähtävissä suorina lähetyksinä Elisa Viihde Sportilla.

Lähde: AS