Barcelonan puheenjohtaja Josep María Bartomeu saa alkaa tutista oikein tosissaan. Bartomeuhun ja hänen johtokuntaansa kohdistuvan epäluottamusäänestyksen järjestämiseksi vaadittu nimilista on tänään saavuttanut hyväksytysti vaaditun lukumäärärajan, joten Bartomeu joutunee mittauttamaan suosionsa jäsenäänestyksessä.

Barcelona sai 18. syyskuuta kasaan vaaditut 16 520 allekirjoitusta, tai itse asiassa enemmänkin. Kaikkiaan nimiä oli listassa 20 687. Sen jälkeen sillä on 20 päivää aikaa tarkistaa adressi. Takaraja oli ylihuomenna 9. lokakuuta, mutta jo kaksi päivää aiemmin lautakunta vahvisti, että listalla on ainakin 16 521 hyväksyttyä allekirjoitusta.

Näin ollen edessä on historiallinen epäluottamusäänestys, jossa päätetään, voiko Bartomeu jatkaa seuran puheenjohtajana vai ei. Ilman äänestystä hän luopuisi asemastaan kuluvan kauden jälkeen. Puheenjohtavaaleja aikaistettiin jo aiemmin tulevaan kevääseen, mutta jos Bartomeu on pakotettu eroamaan, vaihtuu valta jo aiemmin.

Kyseessä oli kaikkiaan kolmas kerta, kun Barcelonassa kerättiin nimiä puheenjohtajaan kohdistuvan epäluottamusäänestyksen järjestämiseksi. Vuonna 1998 Josep Lluís Núñezia vastaan saatiin 5 664 allekirjoitusta ja vuonna 2008 Joan Laportaa kohtaan 9 145. Nyt tehtiin siis ylivoimaisella tavalla uusi ennätys.

Kaikkia allekirjoituksia ei suinkaan hyväksytty, mutta jo eilen oli selvää, että adressi tulee menemään läpi. Tuolloin vaaditusta rajasa puuttui enää tuhat allekirjoitusta, kun tarkastamatta oli 3 715 nimeä. Listalle tehdään vielä lopullinen laskenta, mutta jo nyt adressin läpimenoa voidaan pitää varmana.

Nyt Barcelonalla on 20 päivää aikaa järjestää epäluottamusäänestys Bartomeuta ja tämän johtokuntaa vastaan. Epäluottamusäänestyksen puuhamiehet – joista jotkut ovat ehdokkaita Bartomeun seuraajaksi – vaativat tosin Bartomeun eroa jo nyt. Sitä hän tiettävästi harkitseekin. Bartomeun kerrotaan tapaavan johtokuntansa perjantaina ja päättävän viimeistään alkuviikosta, eroaako hän vai ratkaistaanko asia äänestyksessä.

[readmore from=Bartomeu-Josep-Maria]

Erityisen hyviä vaihtoehtoja Bartomeulla ei ole. Joko hän taipuu vastustajiensa vaatimuksiin tai ottaa suuren riskin siitä, että hänestä tulee seurahistorian ensimmäinen jäsenäänestyksellä erotettu puheenjohtaja. Bartomeu on 40. puheenjohtaja Barcelonan johtovastuussa.

Jotta epäluottamusäänestys on hyväksyttävä, äänestysaktiivisuuden pitää olla vähintään 10 prosenttia äänioikeutetuista jäsenistä. Bartomeun erottamiseksi äänestyksellä vaaditaan vähintään kaksi kolmasosaa äänistä häntä vastaan.

Lähteet: Sport ja AS