Barcelonassa on siivottu. Ja sitten on taas siivottu. Ja vielä vähän lisää.

Ovi kävi kesällä ahkerasti molempiin suuntiin, joskin virta vei huomattavasti enemmän pelaajia kuin mitä se toi.

Kesän mittaan Barcelona – Barca B mukaan lukien – osti pelaajia 16,5 miljoonalla eurolla. Lähes koko summa (14 miljoonaa) käytettiin Emerson Royalin lunastamiseen.

Puheenjohtaja Joan Laportan sanat ”toivon, että Emerson on täällä monen vuoden ajan” muuttuivat hyvin nopeasti sanahelinäksi, kun Tottenham löi pöytään tarpeeksi korkean tarjouksen. Emerson pelasi Barcelonassa kolme ottelua, kunnes hänet myytiin eteenpäin.

Barcassa lähes kaikki olivat kesällä kaupan. Niin tähdet kuin nuoret lupaukset ja kaikki siltä väliltä.

Emersonin lisäksi Barcasta (Barca B mukaan lukien) myytiin, lainattiin tai päästettiin pois Júnior Firpo, Antoine Griezmann, Jean-Clair Todibo, Carles Aleñá, Juan Miranda, Lionel Messi, Matheus Fernandes, Monchu, Miralem Pjanic, Francisco Trincão, Ilaix Moriba, Sergio Akieme, Konrad de la Fuente ja Rey Manaj. Lisäksi muutaman muun sopimusta ei jatkettu.

Rahaa saatiin kassaan 86,3 miljoonaa euroa, eli nettovoittoa tehtiin yhteensä 69,8 miljoonaa.

Vielä paljon tärkeämpää oli säästää palkkakuluissa. Barcelonan palkkabudjetin osuus seuran tuloista oli Laportan mukaan 110 prosenttia ennen siivoustalkoita. Nyt kun talon nurkat on siivottu teollisuusimurin voimin – ja kun muun muassa Gerard Piqué, Sergio Busquets, Jordi Alba ja Pjanic ovat suostuneet palkanalennuksiin – palkkabudjetin osuus seuran tuloista on Laportan mukaan enää 80 prosenttia.

Samalla toki materiaali on heikentynyt valtavasti.

Taloudellisesti vaikeaa jo vuosi sitten

Jo vuosi sitten osattiin aavistella, että rahat olisivat pahemman kerran lopussa. Luis Suárez päästettiin yhden pahimman kilpailijan (Atlético) riveihin vieläpä niin, että Barcelona maksoi osan hyökkääjän palkasta. Arturo Vidal päästettiin pois, samoin Ivan Rakitic. Memphis Depay ja Eric García olisi haluttu jo tuolloin sisään, mutta 10-20 miljoonan euron pyyntihinnat olivat liikaa.

Muutamankin miljoonan euron pyynnit kaksikosta olivat liikaa vielä viime tammikuussa. No, viime kauden päätteeksi molemmat tulivat Barcaan ilman siirtokorvausta. Siinä vaiheessa jo tiedettiin aika lailla, ettei Barca voisi maksaa uusista hankinnoista käytännössä mitään.

Laporta tuntui elävän eri sfääreissä. Seurapomo kun paljasti juuri, että hänen hallintonsa yritti hankkia Neymarin PSG:stä menneenä kesänä. Neymar kyllä pääsi pelaamaan lopulta Messin kanssa samaan joukkueeseen, mutta se tapahtuu nyt PSG:ssä eikä Barcelonassa.

Kukaan ei tuntunut Barcelonassa uskovan, etteikö Messin pitämiseen oikeasti olisi rahaa. Taisi tulla Messille itselleenkin aika puskista se tieto. Mies kun oli jo viime joulukuussa sanonut perheelleen, että he jäävät Barcelonaan (kun Josep Maria Bartomeusta päästiin eroon).

Messi lähti, ja siirtoikkunan viimeisenä päivänä paukkui vielä uudestaan, kun Griezmannkin lähti. Barcelona yritti tiettävästi saada tilalle João Félixin, ja neuvottelut olivat jo aika pitkälläkin. Lopulta Atlético veti liinat kiinni eikä halunnutkaan vahvistaa kilpailijaansa tuollaisella timantilla. Barcelonalle ei sen sijaan ollut ongelma tarjoilla kilpailijalle herkkua hopeavadilla toisena kesänä putkeen.

Ja saihan Barca tilalle Luuk de Jongin Sevillasta. Laporta yritti myydä hankinnan Barcelona-yhteisölle jotakuinkin niin, että ”kyllähän Johan Cruijff ja Pep Guardiolakin hakivat ratkaisuja boksin ulkopuolelta”.

Viime kaudella Barcelonan hyökkäyskolmikko oli Messi-Griezmann-Ansu Fati. Nyt se on hieman provosoiden Ousmane DembéléMartin Braithwaite-de Jong.

Ohikauden makua tässä tämän kauden Barcelona-nipussa on vahvasti, mutta ei joukkue aseeton ole. Memphis Depay on jo nyt osoittanut, että hän oli todennäköisesti yksi koko kesän siirtoikkunan kovimpia kaappauksia.

Toistuuko painajainen?

Ongelma Barcan mestaruushaaveiden kannalta on se, että Barcelona vahvisti jälleen Atlético Madridia, kun se samaan aikaan itse heikkeni. Kaiken lisäksi kokoonpanon ohkaisuus näkyy tällä hetkellä pahasti, kun moni pelaaja on telakalla.

Hyökkääjistä Sergio Agüero, Dembélé ja Fati ovat vielä sivussa, eikä Álex Colladoa saada välttämättä rekisteröityä koko kaudelle. Pelikelpoisia ovat siis tasan tarkkaan Braithwaite, de Jong, Depay ja Yusuf Demir.

Laitapakkiosastolla on samankaltainen ongelma. Emerson myytiin, joten ainoasi wingback-tyyppiseksi oikeaksi pakiksi jäi Sergiño Dest. Hän loukkasi nilkkaansa maaottelutauolla eikä välttämättä pelaa Bayern Müncheniä vastaan ensi viikolla. Destin korvannee Sergi Roberto tai Óscar Mingueza. Roberto on hyödyllisempi keskikentällä, ja Mingueza on enemmänkin laitatoppari kuin wingback.

[readmore from=Barcelona]

Vasemman pakin tontilla tilanne on vielä heikompi. Firpoa ei korvattu, joten ainoa vasen pakki joukkueessa on Alba, joka sai lievän lihasvamman maajoukkuetauolla. Hänen tuuraajanaan toimi aiemmin Dest, mutta nyt tuo kuvio ei toimi. Vasemman pakin tontille on siis laiitettava 17-vuotias B-joukkueen Alejandro Baldé.

Ohkaista siis on, eikä Barcelona tällä kaudella kestä tiettyjen avainpelaajien loukkaantumista.

Jo näillä pelimerkeillä on mahdollista, että painajainen toistuu Bayern Müncheniä (2-8 turpaan Mestarien liigan pudotuspeleissä kesällä 2020) tai Atléticoa (”oma” pelaaja ratkaisee Atletille La Ligan mestaruuden) vastaan. Jos tuosta vielä joku Depay tai Frenkie de Jong joutuisi pitkäksi aikaa sivuun, Barcelona-yhteisölle voisi tulla hyvin pitkä ja kylmä kausi.