Barcelonan puheenjohtajaprosessissa päästiin uuteen vaiheeseen maanantai-iltana. Nyt tiedetään, ketkä lopullisesti kisaavat paikasta vaaleissa.

Esivaaliehdokkaita oli yhteensä yhdeksän. Jokaisen heistä tuli toimittaa maanantain eräpäivään mennessä tukijalista, jossa piti olla vähintään 2 257 seuran jäsenen allekirjoitus. Neljä sai vaaditun määrän nimiä kasaan.

Nyt ulkona puheenjohtajakilvasta ovat Agustí Benedito, Jordi Farré, Xavi Vilajoana, Lluís Fernández Alá ja Pere Riera.

Jäljellä ovat Joan Laporta, Víctor Font, Toni Freixa ja Emili Rousaud.

Aiemmin on ajateltu, että Laporta ja Font voisivat käydä jokseenkin tasaista taistelua. Nyt näyttää siltä, että suosikkeja on tasan yksi: Laporta.

Laporta sai kokoon 10 257 allekirjoitusta. Fontin listalla oli 4 710, Freixalla 2 821 ja Rousaudilla 2 501 nimeä. Laporta sai siis taakseen enemmän tukijoita kuin Font, Freixa ja Rousaud yhteensä (10 032).

Farré – joka pani aluille Josep Maria Bartomeun syrjäyttämiseksi tähdänneen epäluottamusäänestyshankkeen – on jo ilmoittanut asettuvansa Laportan tueksi.

Hetki hetkeltä näyttää yhä vahvemmin siltä, että Laporta etenee vääjäämättömästi kohti voittoa. Font vetoaa La Masían uuteen kukoistukseen ja Xavin tuomiseen päävalmentajaksi, mutta nuo eivät oikein ole valtteja Laportaa vastaan. Laporta kun oli seurassa puheenjohtajana, kun La Masía viimeksi loisti ja kun Xavi oli yksi joukkueen timanteista.

Laportallakin petrattavaa

Demokratian toteutumisen kannalta on ihan hyvä asia, että lopullisia ehdokkaita on neljä. Nyt on vielä aikaa tuoda omia ajatuksia esiin.

[readmore from=Barcelona]

Laportankin näkökulmasta voi muuten olla hyvä, että ehdokkaita on neljä. Jos Laporta olisi vaaleissa kahdestaan vaikkapa Fontin kanssa, jäsenet äänestäisivät käytännössä Laportan henkilökohtaisesta suosiosta. Nyt Laportan vastustajien äänet jakautuvat useammalle ehdokkaalle.

Ehdokkaiden välillä on tarkoitus järjestää ainakin yksi vaaliväittely. Barcelonan tulevaisuuden kannalta on toivottavaa, että ehdokkaita todella myös tentataan ja heiltä vaaditaan selkeitä kannanottoja strategisiin päätöksiin (esimerkiksi stadionhanke, palkkakuri, pelillinen ideologia ja La Masían rooli siinä). Toistaiseksi puheet ovat olleet joko utopistisia tai diipadaapaa. Mitään kovin konkreettisia keskustelunavauksia ei ole nähty.

Vaalit käydään 24. tammikuuta (mikäli pandemiatilanne sallii). Paljon pitää tapahtua, että vaalit voittaisi joku muu kuin Laporta. Silti Laportankin olisi syytä terävöittää puheitaan ja osoittaa, että hänen johdollaan Barcelonan olisi mahdollista nousta jälleen suurimmaksi.