Näkökulma: FC Barcelona, lopeta ruikutus tuomaripelistä ja katso peiliin!

© Kuva: Getty Images

Barcelonan ja Real Madridin välinen El Clásico nostatti puheet tuomaripelistä – taas.

Real haki kauden ensimmäisessä kohtaamisessa pisteet Camp Noulta maalein 3-1.

Voittomaalin iski pilkulta Sergio Ramos, joka oli hetkeä aiemmin itse hankkinut rangaistuspotkun. Siitä alkoi juupas-eipäs-tason rummutus, joka on johtanut jopa siihen, että barcelonalaislehti on käynyt selvittämässä erotuomarin kotikaupungissa, kumpaan Clásico-seuraan mies on väitetysti kallellaan…

Kelataan vielä siihen pilkkutuomioon. Kulmapotkutilanteessa Ramos kamppailee Barcelonan Clément Lenglet’n kanssa. Ramos antaa Lenglet’lle hieman vauhtia. Ranskalainen tajuaa, että nyt hän on menettämässä tilanteen ja hän päättää viimeisenä oljenkortenaan tarttua Ramosia paidasta. Paita venyy oikein näyttävästi, ja vielä näyttävämmin Ramos hyppää selälleen, niin ettei tilanne varmasti jää huomaamatta keneltäkään.

Alkaa kalabaliikki. Real Madrid -leiri vaatii rankkaria, Barcelona-leirin mielestä tilanteessa ei ole rankkarin arvoista rikettä. Jakolinjat ovat samat edelleen, pari päivää pelin jälkeen.

Heti pelin jälkeen Ramos vakuutteli, että kyllä se oli selvä pilkku. Madridilais- ja barcelonalaislehdet ovat tietysti taas kaivaneet esiin vakituiset tuomariasiantuntijansa, ja sielläkin osa oli pilkun kannalla, osa ei.

Oman lusikkansa soppaan heitti Real Betis, joka valitteli Twitterissä, miten tästä tilanteesta vihellettiin rankkari, mutta Betis ei saanut samanlaisesta tapauksesta vastaavaa hyötyä.

Barcelonan päävalmentaja Ronald Koeman puolestaan puhisi:

– En ymmärrä joitain tuomioita. VAR tuntuu olevan aina meitä vastaan, eikä se ole hyödyttänyt meitä lainkaan tällä kaudella.

Noista puheista voi muuten tulla Koemanille rangaistusta, mutta se on kokonaan toinen juttu se. Olennaista tämän jutun kannalta on se, että energia hukataan tuomareiden sättimiseen, jolloin omat virheet peittyvät jonnekin maton alle.

Ei pidä ymmärtää väärin. Ei tämä ollut mikään vesiselvä rankkarin paikka. Ja totta kai huomioarvo on suuri, kun tällainen tapahtuu El Clásicossa. Betisillä ja Koemanillakin on kritiikkivyöryssään pointtinsa. La Ligassa tuomioiden varianssi samankaltaisista tilanteista on aivan liian suuri, mikä heikentää futisyhteisön luottamusta La Ligan tuomari-instituutiota kohtaan.

Luottamuksen heikentämisestä voidaan kuitenkin syyttää myös pelaajia, valmentajia ja maan äärimmäisen puolueellista urheilumediaa. Barcelonalainen Sport-lehti kävi ihan oikeasti selvittämässä Benidormin asukkailta, että erotuomari Juan Martínez Munuera on väitetysti Real Madridin kannattaja. Luonnollisesti se oli vielä vedettävä tämän päivän lehden kansijutuksi oikein kissan kokoisin kirjaimin.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

Eikä tässä ole mitään uutta. Sama virsi lähestulkoon jokaisen Clásicon tai muun ison ottelun jälkeen. Jos ottelussa tulee rankkari tai jos 50-50-tilanteesta ei vihelletä rankkaria, alkaa mieletön rummutus.

Mietitäänpä Lenglet’n tilannetta toisesta näkökulmasta.

Lenglet veti päivänselvästi Ramosia paidasta. Se on kiellettyä. Kukaan ei ole kiistänyt tapahtunutta. Olisi aika turha kiistääkään, kun repiminen näkyy videolla.

Kun nyt sitten käytössä on VAR ja kun Martínez Munuera meni katsomaan tapauksen nauhalta, mitä muuta hän olisi voinut tehdä kuin viedä pallon pisteelle? Mitä jos Martínez Munuera ei olisi tuominnut rankkaria? Siitä vasta skandaali olisi syntynyt. VAR-aikakaudella ei ole mitään niin typerää kuin repiä kaveria paidasta omassa boksissa.

On totta, että Barcelonalla oli peli suhteellisen hyvin hallussa ennen rankkaria. Pilkkutuomio ja sitä seurannut Ramosin maali olivat tuloksen kannalta valtavan suuria tapahtumia. Mutta oli Barcallakin paikkoja, joista se olisi voinut naulata.

Barcelona oli tarpeeksi hyvä voittaakseen ottelun, mutta Real oli paikoissaan tehokkaampi ja voitti. Tuomaritoiminnasta riittää taas puhetta, vaikka todellisuudessa Barcelona hävisi ottelun pelillisiin asioihin.

Ja jos puhutaan ihan yksittäisenä tilanteena tuosta Lenglet’n rikkeestä, tuomariston väittäminen puolueelliseksi ja Ramosin syyttäminen filmatusta pilkusta on yksinkertaisesti typerää. Huomattavasti rehdimpää toimintaa olisi ollut todeta, että Lenglet syyllistyi rikkeeseen, josta tuli pilkku ja maali, ja siinä se.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.