Mestarien liigan ennakko: Barcelona harvinaisessa tilanteessa – katalonialaisjätti on selkeä altavastaaja

© Kuva: Getty Images

Barcelona kohtaa tänään, perjantaina, Mestarien liigan puolivälierässä kilpailun suuren voittajasuosikin Bayern Münchenin.

Pitkään on totuttu siihen, että Barcelona lähtee lähes jokaiseen otteluunsa ennakkosuosikkina, mutta tänään niin ei ole. Blaugrana elää tällä hetkellä myrskyistä muutosvaihetta, kun taas Bayern on ollut yksi Euroopan vakuuttavimmista joukkueista tällä kaudella. Saksan mestari on kilpailun ainoa joukkue, joka on voittanut jokaikisen ottelunsa.

Barcelona-Bayern München alkaa kello 22.00 ja näkyy suorana C More Sport 1 -kanavalla sekä suoratoistopalvelu C Moressa. Ottelu pelataan Estádio da Luzilla Portugalin Lissabonissa. Voittaja kohtaa välierässä joko Manchester Cityn tai Lyonin.

Kaksinkamppailuja joka puolella kenttää

Jalkapallo on joukkuelaji, mutta isojen otteluiden alla nousee väkisinkin esiin vertailuja yksilöiden välillä. Tänään niitä on tarjolla useampikin kappale.

Ilmeisin niistä on Barcelonan Lionel Messin ja Bayernin Robert Lewandoskin välinen kamppailu. Puolalaiskärki Lewandowskin odotettiin olevan vahvoilla tämän vuoden Ballon d’Or -äänestyksessä, joka jää kuitenkin koronaviruspandemian takia järjestämättä. Messi on valittu maailman parhaaksi pelaajaksi kuudesti.

Kummatkin voittivat maalikuninkuuden omissa sarjoissaan, mutta Lewandowski on ollut Mestarien liigassa omaa luokkaansa. Puolalaishyökkääjä on tehtaillut tämän kauden painoksessa yhteensä 13 osumaa seitsemään otteluun ja johtaa maalipörssiä suvereenisti.

Lewandowski on onnistunut Mestarien liigassa maalinteossa keskimäärin 47 minuutin välein. Kuva: Getty Images

Mielenkiintoinen kamppailu nähtäneen myös Messin ja Bayernin vasemman laitapuolustajan Alphonso Daviesin välillä. Davies on Messin vierellä kaikilla mittareilla untuvikko, mutta tuulennopea kanadalainen saattaa hyvinkin tarjota argentiinalaistähdelle varteenotettavan vastustajan.

Oman ennakkoasetelmansa kamppailuun tuovat myös maalivahdit. Barcelonan Marc-André ter Stegen ja Bayernin Manuel Neuer ovat maajoukkuetovereita, mutta siten myös toistensa suoria kilpailijoita. Ter Stegen on pitkään kärkkynyt Saksan maajoukkueen ykkösvahdin viittaa, mutta kokenut Neuer on pitänyt asemastaan kiinni.

Joukkueiden valmentajat ovat hyvin erilaisissa tilanteissa. Barcelonan Quique Setiénille on povattu jopa potkuja, jos hänen ryhmänsä ei voita Mestarien liigaa. Bayernin Hans-Dieter Flick taas on hyvinkin suosittu hahmo Münchenissä tällä hetkellä. Flick on ehtinyt johdattaa Bayernin 33 otteluun, joista joukkue on voittanut 30. Edellinen tappio tuli joulukuussa, ja viimeisimmästä tasapelistäkin on jo puoli vuotta aikaa.

Valmentajien suusta

Barcelonan Quique Setién povaa illan ottelusta tasaista taistoa. Entinen Betis-luotsi kommentoi myös Messin ja Lewandowskin ympärille kehkeytynyttä keskustelua.

– Heillä on kokonaisvaltainen joukkue, joka pystyy hyökkäämään, puolustamaan, tuomaan paljon pelaajia mukaan hyökkäämään, prässäämään hyvin.

– Me voimme satuttaa heitä, jos pääsemme heidän prässistään ohi, ja siinä me olemme hyviä. Meidän on puolustettava ja hyökättävä hyvin. Mutta siitä tulee tasaista.

– Lewandowski on mahtava jalkapalloilija, mutta hän ei ole Leon tasolla. Se on selvää. Hän on juuri nyt mahtavassa vireessä. Hän on tehnyt 13 maalia Mestarien liigassa ja hän on saanut apua joukkuekavereiltaan. Mutta me näimme, mitä Leo teki Napolia vastaan. On hienoa, että saamme nauttia tuon kaksikon kaltaisista pelaajista.

Messi teki yhden maalin ja syötti toisen, kun Barcelona voitti Napolin neljännesvälierien toisessa osassa 3-1. Kuva: Getty Images

Bayernin Hansi Flick muistutti, että müncheniläiset eivät pelaa vain Messiä vastaan.

– Tässä eivät ole vastakkain Bayern ja Messi, vaan Bayern ja Barcelona. Messi on maailmanluokan pelaaja, ja olemme tietysti miettineet, miten pelaamme häntä vastaan.

– Meidän on tehtävä se joukkueena. Häntä vastaan on tärkeää pelata fiksusti. On tärkeää nähdä tiloja ja laittaa hänet yksi vastaan yksi -tilanteissa paineen alle ja voittaa ne.

Lähteet: BBC, Diario Sport, The Independent