[vc_row][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1498082844977{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}”]

Sisällysluettelo

[/vc_column_text][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”viime-kausi”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1530818555810{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}”]

Viime kausi

[/vc_column_text][vc_column_text]Alla kotimainen tupla uuden valmentajan, Ernesto Valverden alaisuudessa. Andrés Iniesta ja Paulinho lähtivät, mutta siirtomarkkinoilla materiaalia onnistuttiin kuitenkin leventämään.

Aika lailla kauden alussa Samuel Umtiti loukkaantui. Hänen paikkansa otti Clément Lenglet, joka ei sen koommin katsonut taakseen. Kun Umtiti keväällä palasi, juna oli jo lähtenyt. Lenglet pelasi kauden loppuun avauksessa, joten nyt on edessä hyvin mielenkiintoinen taistelu Lenglet’n ja Umtitin välillä.

Lionel Messikin oli viime kaudella hetken sivussa loukkaantumisen vuoksi. Se pakotti Barcelonan ajattelemaan asioita eri tavalla, minkä Sergio Busquetskin julkisesti myönsi.

Loppujen lopuksi kausi käättyi melko tuttuun lopputulokseen. Ylivoimainen La Liga -mestaruus, mutta täysi romahdus Mestarien liigassa. Barcelona hävisi myös Copa del Reyn loppuottelun, joten kaudesta jäi runsaasti hampaankoloon.[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotout”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1497515328839{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}”]

Pelaajasiirrot – lähteneet

[/vc_column_text][vc_column_text]

Kuva: Getty Images

Malcom (oh, 22, Zenit)

Omituinen hankinta alun alkujaankin. Tuli Barcelonaan vuosi sitten, vaikka oli jo sopinut siirtyvänsä AS Romaan. Pelasi 24 ottelussa yhteensä vain 1067 minuuttia. Iski neljä maalia ja antoi kaksi maalisyöttöä. Ei missään vaiheessa päässyt joukkueeseen sisään, mutta annettiinko oikein edes mahdollisuutta? 22-vuotiaana omaa edelleen suuren potentiaalin. Siirtyi 40 miljoonalla eurolla Zenitiin, jossa joutunut välittömästi seuran äärifanien rasististen viestien kohteeksi.

Kuva: Getty Images

Jasper Cillessen (mv, 30, Valencia)

Liian hyvä istumaan penkillä ja siksi lähti Valenciaan. 30-vuotiaana Cillessenin tie olisi ollut Barcelonassa ikuisesti tukossa, kiitos Marc-André ter Stegenin. Barca ja Valencia päätyivät lopulta vaihtokauppaan. Cillessen pääsee Valenciassa pelaamaan, ja toiseen suuntaan matkannut Neto pääsee jahtamaan pokaaleja. Barca sai Cillessenistä 30 miljoonaa euroa.

Kuva: Getty Images

André Gomes (kk, 25, Everton)

Ylijäämää, josta Barcelona onnistui pääsemään eroon. Gomes pelasi Evertonissa jo viime kauden lainalla. Siirtyi nyt englantilaisseuraan pysyvästi. Barca maksoi Gomesista aikoinaan 37 miljoonaa euroa ja sai Evertonilta yhteensä 27,25 miljoonaa, kun laina- ja siirtokorvaus lasketaan yhteen.

 

Kuva: Getty Images

Paco Alcácer (kh, 25, Borussia Dortmund)

Toinen ylijäämäpelaaja, joka tosin lähti vähän vahingossa alihintaan. Barca lainasi Alcácerin Dortmundiin jo vuosi sitten. Tuolloin sopimukseen kirjattiin melko maltillinen, 21 miljoonan euron suuruinen osto-optio. Tuskin kukaan osasi aavistaa, että Alcácer takoisi Barca-taaperruksen jälkeen 18 maalia Bundesliigassa. Dortmund päätti jo hyvissä ajoin kauden aikana käyttää osto-optionsa, eikä Barcelona voinut kuin katsoa vierestä. Alcácer on avannut tämänkin kauden iskemällä cupeissa kaksi maalia kahdessa ottelussa.

Kuva: Getty Images

Denis Suárez (kk, 25, Celta Vigo)

Kolmas kaveri, jolle ei vain ollut Barcassa mitään käyttöä. Istui ensin syyskauden penkillä ja katsomossa Barcassa ja lähti kevääksi lainalle Arsenaliin. Oli siellä lähes koko ajan loukkaantunut, eikä pelaamisesta tullut mitään. Jostain syystä Celta oli valmis maksamaan Suárezista 12,9 miljoonaa euroa.

Kuva: Getty Images

Emerson (op, 20, Real Betis)

Todella outo kuvio. Barcelona sopi ostavansa nuoren Emersonin tänä kesänä Atlético Mineirosta. Sitä ennen luvassa oli kuitenkin kevään pituinen laina Real Betisiin. Barca osti miehen 12 miljoonalla eurolla ja myi seuraavana päivänä Betisiin kuudella. Eli Barcalle kuusi miljoonaa euroa tappiota. Tätä keissiä on avattu katalaanimediassa hämmentävän vähän siihen nähden, kuinka oudolta bisnekseltä se Barcelonan näkökulmasta vaikuttaa. Sopimuksessa lienee jonkinlainen osto-optio tai vakuus Barcan hyväksi, mutta silti.

Kuva: Getty Images

Marc Cardona (kh, 23, Osasuna)

Siirtyi kolme vuotta sitten Barca B:hen. Kehittyi pääsarjatason pelaajaksi, muttei niin hyväksi että kelpaisi Barcelonan edustusjoukkueeseen. Viime kausi meni lainalla Eibarissa, nyt lähti 2,5 miljoonalla eurolla Osasunaan.

 

Kuva: Getty Images

Marc Cucurella (vp, 20, Getafe – laina)

Vähän samat sanat kuin Cardonaan, joskin sillä erotuksella, että Cucurellaa on pohdittu Barcan ykkösjoukkueeseenkin. Pelasi nimittäin sen verran vakuuttavan lainakauden Eibarissa. Siksi Cucurellaa ei nyt vielä myyty pois, vaan lainattiin alkavaksi kaudeksi Getafeen.

 

Kuva: Getty Images

Sergi Palencia (op, 23, St.-Étienne)

Palencia ehti edustaa Barcelonaa vuodesta 2007 lähtien. Viime kausi vierähti lainalla Bordeaux’ssa ja nyt ura jatkuu St.-Étiennessä, joka maksoi laitapakista kaksi miljoonaa euroa. Palencia ei koskaan debytoinut Barcan ykkösjoukkueessa.

 

Kuva: Getty Images

Douglas (op, 28, Besiktas)

Mies, jonka piti olla Dani Alvesin seuraaja Barcelonassa. Kolmen lainapestin jälkeen lähti nyt ilmaissiirrolla Turkin Besiktasiin. Barcassa sai vyölleen yhteensä kahdeksan ottelua.

 

 

Kuva: Getty Images

Adrián Ortolá (mv, 25, Teneriffa)

Ortolálla ei oikein missään vaiheessa ollut aineksia lyödä läpi Barcelonassa. Pelasi viime kauden lainalla Deportivo La Coruñassa, nyt ura jatkuu Teneriffassa. Siirtyi ilmaiseksi.

 

 

Kuva: Getty Images

Thomas Vermaelen (kp, 33, Vissel Kobe)

Japanilaisesta Vissel Kobesta on kovaa vauhtia tulossa Barcelona-pelaajien loppusijoituspaikka. Seurassa pelaavat nyt jo David Villa, Andrés Iniesta, Sergi Samper ja Vermaelen. Vermaelen jaksoi edustaa sopimuksensa loppuun asti Barcaa, vaikka rooli kutistui viime vuosina hyvin pieneksi. Ei Vermaelen toisaalta kasassakaan pysynyt kerrallaan muutamaa peliä pidempään.

Kuva: Getty Images

Jeison Murillo (kp, 27, Valencia – laina päättyi)

Lainattiin kevääksi Valenciasta ihan vain varmuuden vuoksi. Rooli oli lopulta odotetun pieni, joskin suorastaan säväytti Copa del Reyssä. Ei silti puhettakaan, että Barca olisi ollut halukas lunastamaan Murilloa itselleen.

 

Kuva: Getty Images

Kevin-Prince Boateng (kh, 32, Sassuolo – laina päättyi)

Samat sanat kuin Murilloon. Boatengin ainoa rooli oli antaa Luis Suárezille happea. Rooli oli lopulta ehkä pienempi kuin odotettiinkaan. Boateng pelasi kevään aikana vain neljässä ottelussa.[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotin”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1497515686941{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Pelaajasiirrot – saapuneet

[/vc_column_text][vc_column_text]

Kuva: Getty Images

Antoine Griezmann (kh, 28, Atlético Madrid)

Galáctico-tyyppinen, suorastaan pakkomielteinen hankinta. Griezmannin piti tulla Barcaan jo vuosi sitten. Tuolloin hän kuitenkin viime hetkellä hyväksyi Atletin valtavan palkankorotuksen ja ilmoitti päätöksestään Gerard Piquén (?!) firman tuottamassa minielokuvassa. Nyt Griezmann tuli, muttei ihan ilman kakistelua. Esimerkiksi Xavi sanoi julkisesti, ettei ihmettele, jos Barcelonan pukuhuoneessa Griezmanniin suhtaudutaan hieman varauksella. Henkilökemioiden ohella kysymysmerkkejä liittyy siihen, missä Barcelona aikoo miestä peluuttaa. Monipuolinen Griezmann voi sinänsä pelata hyökkäyksen kaikilla kaistoilla, mutta missä hänestä saataisiin parhaat tehot irti? Entä mitä tapahtuu, jos Barca onnistuu vielä hankkimaan Neymarinkin?

Kuva: Getty Images

Frenkie de Jong (kk, 22, Ajax)

Griezmannista ja Neymarista on kohistu hyvin paljon, de Jongista vähemmän – vaikka aihetta olisi. Barcelona sopi de Jong -kaupasta Ajaxin kanssa jo keväällä. 75 miljoonaa euroa voi osoittautua hyvinkin edulliseksi hinnaksi. Kyseessä on vasta 22-vuotias keskikenttäpelaaja, joka on pre-seasonilla näyttänyt olevansa täysin valmis avauksen mieheksi. Tällä ja ehkä ensi kaudellakin de Jong joutunee väistymään Sergio Busquetsin tieltä keskikenttätrion ylemmille oksille. Ennen pitkää de Jong korvannee Busquetsin keskikentän pohjalla.

Kuva: Getty Images

Neto (mv, 29, Valencia)

Barcelona menetti Cillessenin, mutta sai tilalle Neton. Cillessen oli maailman parhaita kakkosvahteja, mutta ei Netokaan huono ole. Brasilialainen oli Valenciassa kiistaton ykkösvahti kahden viime kauden ajan. Jos ter Stegen pysyy kunnossa, Neton roolina on torjua Copa del Reyssä ja pitää henkeä yllä. Barcelona maksoi miehestä 26 miljoonaa euroa. Se on paljon kakkosvahdista, mutta toisaalta: kaupan myötä Barcelonan ei pitäisi ainakaan maalivahteihinsa kaatua.

Kuva: Getty Images

Júnior Firpo (vp, 22, Real Betis)

Barcelonassa arvottiin melko pitkään, kuka olisi sopiva kirittäjä Jordi Alballe. Joku kokenut jyrä, oma kasvatti vai kenties isomman rahan hankinta. Viime kaudella Alballe ei ollut varsinaista kakkosmiestä, mutta nyt tehtiin ratkaisu. Real Betisistä tuotiin 22-vuotias Júnior Firpo. Firpolla on vyöllään oikeastaan 1,5 kautta La Liga -kokemusta. 43 ottelua Betisin edustusjoukkueessa tuottivat viisi maalia ja seitsemän maalisyöttöä. Firpo nousi nopeasti yhdeksi Betisin avainpelaajista vasemman wing-backin tontilla. Barcelonassa peliajan saaminen on tukkoisempaa niin kauan kuin Alba suorittaa korkealla tasolla. Kun Firpo tilaisuuden saa, se on syytä käyttää.

Kuva: Getty Images

Moussa Wagué (op, 20, Barcelona B)

Mielenkiintoinen tuttavuus. Hankittiin vuosi sitten belgialaisesta KAS Eupenista Barca B:hen. Ajatus oli koko ajan se, että Wagué hakee vauhtia kakkosjoukkueesta ja jos homma toimii, hänet nostetaan nopeasti edustukseen. Näin myös kävi. Jatkossa Ernesto Valverden ajatuksena on antaa Nélson Semedolle oikean pakin avauksen paikka. Kakkosmies on nuori Wagué, ja Sergi Robertoa siirrettäneen takaisin keskikenttärotaatioon. Wagué tuskin saa tällä kaudella kovin paljon vastuuta, mutta nimi kannattaa painaa mieleen.[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”info-snippet”][vc_column][vc_column_text]

Tiesitkö

Barcelonaa kannattavan ihmisen lempinimi on culé. Se on itse asiassa melko alatyylinen ilmaus ja tarkoittaa persettä. Siitä huolimatta se ei ole mitenkään loukkaava termi. Lempinimen juuret yltävät 1900-luvun alkuun, jolloin Barca pelasi kotiottelunsa Campo de la Calle Industria -stadionilla. Se oli aikaa ennen Camp Nouta ja Camp de Les Cortsia. Stadionille mahtui vain 6 000 katsojaa – halukkaita katsojia olisi ollut paljon enemmän. Niinpä tiivistettiin ja ylimmällä rivillä katsojat keikkuivat katsomoaidalla. Stadionin ulkopuolella kävelleet näkivät yläviistossa rivin takapuolia, ja siitä se ajatus sitten lähti.[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”valmennus”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1530818882743{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Valmennus

[/vc_column_text][vc_column_text]

(Photo by David Ramos/Getty Images)

FC Barcelonan päävalmentaja Ernesto Valverde aloittaa nyt kolmannen kautensa seuran peräsimessä. Kevättalvella yhden vuoden jatkon seuran kanssa sopinut Valverde on tuonut mukavaa menestystä seuralle. Kaksi La Ligan voittoa ja yksi Copa Del Reyn voitto kahden viime kauden aikana on hyvä perussuoritus Barcelonalle ja Valverdelle.

Silti Valverden ja Barcelonan liittoa arvioitaessa on pohdittava, olisiko aineksia parempaankin. Viime kaudella 55-vuotias Valverde vei Barcelonan Mestarien Liigassa välieriin, mutta shokkitappio Liverpoolille päätti Barcelonan eurokauden. Täytyy muistaa, että Barcelonalla on ollut 2000-luvulla kolme pitkäaikaista valmentajaa Valverden lisäksi, Frank Rijkaard, Pep Guardiola ja Luis Enrique, ja heistä jokainen on pystynyt voittamaan seuralle Mestarien Liigan. Tätä Valverde lähtee metsästämään tällä kaudella.

Pystyykö Valverde tuomaan suurta euromenestystä, on kokonaan toinen asia. Valverde ei ole modernilla valmentajakartalla täsmävalmentaja, kuten ovat La Ligan muutamat muut kärkivalmentajat. Tai kuten ovat esimerkiksi Englannin suurten seurojen valmentajat. Barcelona antaa tasoitusta pelin organisoinnissa. Barcelona ei esimerkiksi puolustusvaiheessa pumppaa prässilinjaa kollektiivisesti ja automatisoidusti, vaan reaktiivisesti ja yksilövetoisesti. Tällaiset asiat laskevat puolustuspelinopeutta, jota tarvitaan eurokentillä.

Valverden onneksi Barcelonalla on ehkä maailman paras pelaajamateriaali tällä hetkellä. Frenkie De Jong on nousemassa kohti tähtiä, Antoine Griezmann liimaa hyökkäyksen ja keskikentän, Luis Suarez liikkuu maalintekoalueilla, Lionel Messi ratkoo pelejä ja Sergio Busquets hoitaa rakentelun ensimmäiset vaiheet.

Valverden kohdalla oleellinen kysymys on se, miten hän ryhmittää tähtijoukkueensa kentälle. Jos ryhmitys ja pelipaikat löytyvät, voi hän seurata tuimalla katseellaan voittokulkua ainakin sarjapeleissä ilman täsmävalmennuksen keinoja.

Kesän perusteella todennäköisin skenaario on 4-2-3-1-muoto, jossa Griezmann on vasemmalla laidalla, Ousmane Dembele oikealla laidalla, Suarez kärjessä ja Messi kymppinä. Sen Valverde muovannee pallottomassa vaiheessa riskittömäksi 4-4-2-blokkipuolustukseksi.

Valverde haluaa ravistella ja säätää mahdollisimman vähän, mikä takaa hyvän perussuorituksen. Mutta jähmettyykö hän jälleen eurokentillä, kun vastassa ovat Euroopan parhaat valmentajat?[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”tarkein”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1565937916340{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Tärkein pelaaja – Lionel Messi

[/vc_column_text][vc_column_text]

Kuva: Getty Images

Nyky-Barcaa ei ole ilman Leo Messiä. Niin se vain on. Kirpusta on kasvanut tietyiltä osin seuraa suurempi – sekä hyvässä että pahassa. Sanotaan, että Messillä on valtaa jopa pelaaja- ja valmentajavalinnoissa. Totta tai ei, ainakin Messillä on valtava vaikutus siihen, miten Barca toimii kentällä. Messi ratkoo jatkuvasti pelejä henkilökohtaisella taitotasollaan, mutta se ei saisi passivoittaa muita. Messi tarvitsee ympärilleen erinomaisia tai erinomaisen itsetunnon omaavia pelaajia. Barcelona-yhteisön on toivottava, että uudet hankinnat Griezmann ja de Jong sopeutuvat pelaamaan Messin kanssa.[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”arvio”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1530818912071{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Arvio

[/vc_column_text][vc_column_text]Sija: 1.

Messi on ainakin kauden avauspelistä sivussa. Se on Barcalle ehkä pikemminkin mahdollisuus kuin uhka. Nyt nähdään, miten Antoine Griezmann, Ousmane Dembélé ja Luis Suárez toimivat tositilanteessa yhdessä. Jatkossa uhkakuvia liittyy toki siihen, ketkä miljoonamiehistä istuvat jatkuvasti penkillä ja miten heidät pidetään tyytyväisinä. Ongelmia voi kasaantua yhä lisää, mikäli Barca onnistuu vielä Neymarin hankkimaan. Brasilialaisen ego kun ei taida olla ihan jalkapallomaailman pienimpiä.

La Ligassa Barcelona on jälleen selvästi suurin ennakkosuosikki. Real Madrid ja Atlético Madrid ovat muutostilassa ja on vaikeaa nähdä, että ne pystyisivät vielä tällä kaudella kunnolla horjuttamaan Barcan valtaa. Barcan kohdalla paineet kasvavat, mitä lähemmäs kevät tulee. Mestarien liigassa joukkue on romahtanut katastrofaalisella tavalla nyt kahtena peräkkäisenä vuonna. Kolmanteen ei olisi millään varaa.[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”formaatio”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1530820403363{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Ihanneavaus

[/vc_column_text][vc_column_text][/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”kokoonpano”][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text css=”.vc_custom_1530820946075{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Kokoonpanolista

[/vc_column_text][vc_column_text]

[table id=25 responsive=”collapse”]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_js]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[/vc_raw_js][/vc_column][/vc_row]