Barcelona – kausiennakko 2018/19: Tuplamestari hakee kirsikkaa kakun päälle

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Barcelonan viime kausi oli lähes täydellinen ennakko-odotuksiin nähden. Neymarin poistumisen ja nöyryyttävän Supercopa-tappion jälkeen vain harvat uskoivat Barcelonan edes taistelevan mestaruudesta.

Mitä vielä. Ernesto Valverden debyyttikausi Barcelonan riveissä oli uskomaton. Barcelona oli ylivoimainen La Ligassa aina elokuun puolivälistä toukokuun puoliväliin saakka.

Barcelona hävisi sarjakauden aikana vain yhden ottelun ja sekin todistettiin vasta La Ligan toiseksi viimeisellä kierroksella, kun Levante kaatoi Barcelonan luvuin 5-4.

Copassa Barcelona oli La Ligan tapaan ylivoimainen. Välierissä kaatui Valencia ja finaalissa Sevilla.

Mestarien liiga -etappi tyssäsi puolivälierävaiheeseen, kuten kolmena kautena peräkkäin. AS Roma kaatui avausosassa luvuin 4-1, mutta toisessa osassa italialaiset voittivat Barcelonan 3-0 ja etenivät vierasmaalinsa ansiosta välieriin.

Kyseinen tappio oli käytännössä Barcelonan ainoa romahdus kauden aikana. Kyllä, romahdus tuli äärimmäisen pahaan paikkaan. Sellaista ei saisi tulla, ei todellakaan.

Silti on muistettava, että harva – jos kukaan – todella uskoi Barcelonan yltävän ylivoimaiseen tuplamestaruuteen viime kaudella. Valverden debyyttikausi oli enemmän kuin onnistunut.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Kuva: Getty Images

Yerry Mina (Everton)
Toppari, 23-vuotias

Barcelona ja Palmeiras väänsivät pitkään kättä Minan siirrosta, sillä kaupasta oli sovittu jo aikoja sitten. Lopulta Mina siirtyi Barcelonaan viime talvena 11,8 miljoonan euron kaupassa. Pelaajana täysi raakile pelasi kevään aikana kuusi ottelua ja viimeistään Clément Lenglet’n tulon myötä Minasta tuli ylijäämäpelaaja.

Mina nosti markkina-arvoaan, kun hän iski MM-kisoissa kolme maalia. Tuon Barcelona hyödynsi. Mina myytiin 30,25 miljoonalla eurolla (eli lähes 20 miljoonan voitolla) Evertoniin. Sopimukseen sisällytettiin 60 miljoonan euron takaisinosto-optio, mikäli Mina sattuisi ottamaan lähivuosina suuria kehitysloikkia.

Kuva: Getty Images

Lucas Digne (Everton)
Vasen laitapakki, 25-vuotias

Dignellä ei ollut mitään mahdollisuuksia nousta avauksen pelaajaksi Barcelonassa, sillä tiellä oli Jordi Alba. Samaan aikaan Barcelona halusi tehdä kokoonpanoon tilaa lupaavalle Juan Mirandalle.

Päädyttiin tällaiseen ratkaisuun: Alba jää ykkösvaihtoehdoksi Barcelonaan, Digne myydään 20,2 miljoonalla eurolla Evertoniin ja Miranda pelaa lähtökohtaisesti Barcelona B:ssä, mutta tulee aina edustusjoukkueen matkaan kun nuorukaista tarvitaan.

Kuva: Getty Images

Gerard Deulofeu (Watford)
Oikea laitahyökkääjä, 24-vuotias

Deulofeulle annettiin uusi mahdollisuus, kun Barcelona osti miehen takaisin kotiin vuosi sitten. Deulofeu sai vielä hyvän sauman Ousmane Dembélén loukkaantumisen myötä. Ei kelvannut. Deulofeu ei vain kerta kaikkiaan ollut ja ole tarpeeksi laadukas ja älykäs pelaaja Barcelonan kollektiiviin.

Oli kaikille parempi vaihtoehto, että Deulofeu myytiin toiseen seuraan. Ottajaksi seuloutui Valioliigan Watford, jossa Deulofeu pelasi jo viime kevään lainalla. Watford maksoi lainasta ja pysyvästä siirrosta yhteensä 14 miljoonaa euroa.

Kuva: Getty Images

Marlon Santos (Sassuolo)
Toppari, 22-vuotias

Marlon pelasi viime kauden lainalla Nizzassa. Palasi Barcelonaan ja brasilialaiselle etsittiin läpi kesän uutta seuraa. Sassuolo oli valmis nappaamaan Marlonin riveihinsä kuuden miljoonan euron hintalapun myötä.

Kuva: Getty Images

Aleix Vidal (Sevilla)
Oikea laitahyökkääjä, 28-vuotias

Vidalille ei enää ollut tilaa majatalossa. Sergi Roberto ja Nélson Semedo veivät oikean pakin paikat. Oikean laitahyökkääjän tontille taas on tarjolla Lionel Messiä, Ousmane Dembéléä ja Malcomia.

Vidal palasi Sevillaan, jossa hän oli aiemmin lyönyt läpi. Laiturin kohdalla Barcelona teki tuntuvan taloudellisen tappion. Vidal ostettiin Sevillasta 17 miljoonalla eurolla ja myytiin takaisin 8,5 miljoonalla.

Kuva: Getty Images

André Gomes (Everton, laina)
Keskikentän keskusta, 25-vuotias

Gomes on osoittautunut kalliiksi hudiksi. Valenciassa mies löi itsensä läpi, ja Barcelonassa hullaannuttiin. Katalaanit maksoivat Gomesista peräti 37 miljoonaa euroa kaksi vuotta sitten. Gomes pelasi lopulta 78 ottelua Barcelonassa, muttei noussut missään vaiheessa runkopelaajaksi. Osansa oli vakavalla ahdistuksellakin, josta Gomes kertoi julkisesti viime kauden aikana.

Nyt Gomesin ura jatkuu Evertonissa, joskin tässä vaiheessa vain lainapestin muodossa. Lienee melko todennäköistä, että Barcelonassa Gomesille ei enää ole käyttöä.

Kuva: Getty Images

Andrés Iniesta (Vissel Kobe)
Keskikentän keskusta, 34-vuotias

Yksi Barcelonan historian suurimmista tarinoista päättyi viime keväänä, kun Andrés Iniesta kertoi lopettavansa mittavan Blaugrana-uransa. Ei ollut viimeisinä kausinaan enää niin dominoiva hahmo, mutta oli edelleen pelin rytmittäjänä vertaansa vailla.

Iniestan lähdön jälkeen suuri riski Barcelonan pelaamisessa on se, että pusketaan liian nopeasti – tai pelataan liian hitaasti. Kuka ottaa Iniestan roolin pelin virtauksen määrittäjänä?

Kuva: Getty Images

Paulinho (Guangzhou Evergrande, laina)
Keskikentän keskusta, 29-vuotias

Erikoinen kauppa. Hankittiin vuosi sitten peräti 40 miljoonalla eurolla Kiinasta. Lähes kaikki – myös Laliiga.com – tuomitsivat kaupan täydeksi puuhasteluksi. Olihan se toki ylihintaista, mutta ei Paulinho huonosti pelannut. Vastuuta tuli lopulta 49 ottelussa, kun kaikki kilpailut lasketaan mukaan. Ei huonosti kaverilta, jonka piti olla täysi floppi.

Kauden päätteeksi Paulinho ja Barcelona ilmeisesti saivat samaiselta Guangzhou Evergrandelta tarjouksen, josta ei kannattanut kieltäytyä. Paulinho pelaa kiinalaisseurassa tämän kauden lainalla, ja kauppaan sisältyy tämän hetken tietojen mukaan pakollinen, 50 miljoonan euron, osto-optio.

Adrián Ortolá (Deportivo La Coruña, laina)
Maalivahti, 24-vuotias

Viime kaudella Barcelona B:ssä 30 ottelua. Siirtyi täksi kaudeksi lainalle Deportivo La Coruñaan. Ei tulevaisuutta Barcelonan ykkösjoukkueessa.

Kuva: Getty Images

Douglas (Sivasspor, laina)
Oikea laitapakki, 27-vuotias

Mies, jonka piti olla Dani Alvesin korvaaja. Ei ollut. Douglas ostettiin Barcelonaan neljä vuotta sitten. Hän on pelannut Barcelonassa yhteensä huimat kahdeksan ottelua. Tämä kausi menee lainalla turkkilaisessa Sivassporissa.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Kuva: Getty Images

Malcom (Bordeaux)
Oikea laitahyökkääjä, 21-vuotias

Kovan luokan kaappaus. AS Roma ehti jo tiedottaa päässeensä sopimukseen Malcomin hankkimisesta. Nuorukainen teki kuitenkin agentteineen vielä viime hetken kurvauksen Barcelonaan (myöhemmin agentti paljasti, että se oli kosto Roman huonosta käytöksestä).

Barcelona maksoi tuhdit 41 miljoonaa euroa Malcomista, joka iski viime kaudella Ranskan pääsarjassa tehot 12+7. Nuoren laitahyökkääjän perässä ehtivät olla monet muutkin suurseurat. Harjoituskausi on ollut lupauksia herättävä. Malcom on päässyt nopeasti kiinni Ernesto Valverden pelitapaan, ja hän taistelee tosissaan paikasta avauksessa. Lionel Messi ja Luis Suárez ovat koskemattomia, joten Malcomin ja Ousmane Dembélen välillä käytäneen tällä kaudella kovaa kilpailua.

Kuva: Getty Images

Clément Lenglet (Sevilla)
Toppari, 23-vuotias

Javier Mascherano lähti viime talvena, eikä Yerry Minaan taidettu Barcelonassa missään vaiheessa oikeasti uskoa. Niinpä oli hankittava uusi mitat täyttävä toppari. Sellainen löytyi Sevillasta ja koska Sevilla ei halunnut myydä, Barcelonan oli aktivoitava miehen ulosostopykälä (35,9 miljoonaa euroa).

Vasenjalkaisena Lenglet tuo Barcelonan pelaamiseen hieman uutta Mascheranoon verrattuna. Monipuolinen pelaaja lienee vielä tällä kaudella kolmostopparin roolissa, mutta pikku hiljaa hän syrjäyttänee Gerard Piquén avauksessa.

Kuva: Getty Images

Arthur (Grêmio)
Keskikentän keskusta, 21-vuotias

Mielenkiintoinen hankinta Brasiliasta. Barcelona maksoi keskikenttäpelaajasta 31 miljoonaa euroa, ja ensimmäiset merkit ovat olleet positiivisia. Arthur on sopeutunut ainakin pelillisellä tasolla nopeasti, ja hän on ottanut keskikentän omakseen. Barcelonan keskikentällä riittää kilpailua, mutta Arthur saanee runsaasti näyttöpaikkoja. Sen verran vakuuttavasti nuorukainen on harjoituskaudella esiintynyt. Voi parhaimmillaan nousta Barcelonan runkopelaajaksi seuraavan kymmenen vuoden ajaksi.

Kuva: Getty Images

Arturo Vidal (Bayern München)
Keskikentän keskusta, 31-vuotias

Mielenkiintoinen hankinta tämäkin. Ja vähän puskista tuli. Paulinhon paluu Kiinaan oli ilmeisesti jonkinasteinen yllätys ainakin Valverdelle. Valmentaja halusi samantyyppisen box-to-box-pelaajan tilalle, ja sellainen löytyi Bayern Münchenistä. Barcelona sai chileläisen yllättävän edullisesti (18 miljoonaa euroa).

Vidal on pelaaja, joka ei keinoja kaihda. Hän on äärimmäisen aggressiivisena soturina aika erilainen Barcelonan perus koulupoikamuottiin verrattuna. Tuskin on säännöllinen avauksen mies, mutta johtanee joukkoja esimerkillään sekä peleissä että harjoituskentällä.

Kuva: Getty Images

Carles Aleñá (Barcelona B)
Keskikentän keskusta, 20-vuotias

Aleñáa on pidetty La Masian suurimpana lupauksena sitten Lionel Messin. Pikku hiljaa pitäisi alkaa läpimurtoa tulla, tai Aleñá jää ikuiseksi lupaukseksi. Ikävä loukkaantuminen pilasi kesän juuri nyt kun näyttöjä piti antaa. Parikymppinen nuorukainen on sivussa syys-lokakuun vaihteeseen saakka. Siinä vaiheessa voi olla vaikeaa murtautua pelaavaan kokoonpanoon.

 

Kuva: Getty Images

Rafinha (Internazionale, laina päättyi)
Keskikentän keskusta, 25-vuotias

Monimutkaista. Noin voisi kuvailla Barcelonan ja Rafinhan välistä suhdetta. Oma kasvatti ei ole missään vaiheessa kehittynyt oikein tarpeeksi hyväksi – tai tarpeeksi barcalaiseksi – noustakseen edustusjoukkueen pelaavaan kokoonpanoon. Silti Rafinhassa on sitä jotain.

Rafinha oli koko viime syksyn sivussa loukkaantumisen vuoksi. Kevään mies pelasi lainalla Internazionalessa ja sai siellä ison roolin. Internazionaleen – tai johonkin vastaavan kokoiseen seuraan – miestä on viety nytkin. Vai pitäisikö Rafinha sittenkin pitää Barcelonassa? Ilmeisesti juuri tätä pohditaan tällä hetkellä Kataloniassa. Rafinha on pelannut suorastaan loistavan harjoituskauden, mutta riittääkö se vakuuttamaan Valverden?

Kuva: Getty Images

Munir El Haddadi (Deportivo Alavés, laina päättyi)
Keskushyökkääjä, 22-vuotias

Munir on lopultakin saamassa paikan Barcelonan ykkösjoukkueessa. Oma kasvatti pelasi toissa kauden lainalla Valenciassa ja viime kauden Deportivo Alavésissa. Valenciassa tulosta ei vielä oikein tullut, mutta viime kaudella Munir otti kehitysloikan. 37 ottelua tuotti 14 maalia ja seitsemän maalisyöttöä, kun kaikki kilpailut lasketaan mukaan.

Nyt Munir on ohittanut Barcelonan nokkimisjärjestyksessä Paco Alcácerin. Edellä on enää ”vain” Luis Suárez. Munir ei saa vielä tällä kaudella säännöllistä vastuuta, mutta kun paikka tulee, se on käytettävä. Muussa tapauksessa Munir ei välttämättä missään vaiheessa nouse Barcelonan ykköskärjeksi.

Tiesitkö

Barcelona on espanjalaisen jalkapallohistorian ainoa joukkue, joka on onnistunut voittamaan triplamestaruuden. Triplamestaruus sisältää La Ligan, Copan ja Mestarien liigan voitot samalla kaudella. Barcelona on onnistunut siinä kahdesti, viimeksi kaudella 2014-15.

Valmennus

Kuva: Getty Images

Ernesto Valverde on tuonut Barcelonan peliin entistä enemmän suoraviivaisuutta. Valverde sai viime kaudella liikaa kritiikkiä Mestarien liigan AS Roma -tappiosta. Kyseinen ottelu oli Barcelonan kauden surkein ottelu, mutta seura ei kokenut sen lisäksi juurikaan takaiskuja pitkän kauden aikana.

Barcelona oli myrskyn silmässä viime kesänä, mutta Valverden avulla katalaanit ovat suursuosikki La Ligan ja Copan voittajiksi – miksei Mestarien liigankin.

Valverde on monella tapaa vanhan koulukunnan luotsi. Luotsi on tuonut Barcelonaan rauhallisemman ja tasaisemman lähestymistavan. Barcelona ei ota pelissään juurikaan riskejä – Valverde välttää niitä usein loppuun saakka.

Viime kaudella Valverde peluutti Barcelonaa usein 4-4-2-muodostelmassa, mutta luotsi on tuomassa 4-3-3-formaatiota takaisin Camp Noun nurmelle. Se on järkevä päätös Andrés Iniestan poistumisen myötä.

Tärkein pelaaja – Leo Messi

Kuva: Getty Images

Messi on Barcelonan tuki ja turva. Argentiinalainen kantaa suurimman vastuun tällä hetkellä niin Barcelonan pelinrakentelusta kuin maalinteostakin. Nykyään enemmän todocampistaa kuin hyökkääjää muistuttava Messi on omimmillaan hieman keskikentän ja hyökkääjien välitilassa.

Messi hakee palloa alempaa, kuljettaa tai jakaa sitä ylemmäs ja saapuu itse viimeistelemään maalin. Kyseinen tapahtumaketju on nähty kymmeniä kertoja La Ligassa viimeisten vuosien aikana.

Messi on samalla entistä vaikeampi puolustaa pois, sillä argentiinalainen viilettää läpi hyökkäyskolmannesta läpi ottelun ja putoaa usein myös keskikentälle. Messin miesmerkkaus on aina ollut käytännössä mahdoton tehtävä, mutta nyt siitä tehdään puolustajille jatkuvasti vaikeampaa.

Barcelonan muut hyökkäävät pelaajat kykenevät hyödyntämään Messin aiheuttamaa tilaa ympäri hyökkäyskolmannesta nimenomaan siksi, että Messi pyörii ja hyörii ympäri kenttää.

On väärin sanoa, että Barcelona voittaa ja kaatuu Messin mukana. Siltä se on silti näyttänyt viimeisten vuosien aikana. Ei ole kummallista, jos Barcelona on pulassa ja pelaa huonosti, mutta Messi saapuu pelastamaan joukkueensa iskemällä maalin kuin salaman kirkkaalta taivaalta.

Huolestuttavaa on myös ollut se, miten suuressa pulassa Barcelona on, kun Messi ei ole ollut pelipäällä. Se tosin kertoo paljon jo itse Messistäkin.

Arvio

Sija: 1

Barcelona on suurin mestarisuosikki. Hallitseva mestari on vahvistanut kokoonpanoaan tärkeillä täsmähankinnoilla. Tällä hetkellä Barcelonan avauskokoonpano on Euroopan vahvin.

Valverde on saanut tuoda nyanssejaan entistä pidempään pelaajilleen ja Barcelonan on määrä olla entistäkin vahvempi alkavalla kaudella.

Vaikka esimerkiksi Atlético on vahvistunut merkittävästi, on Barcelona silti selvä mestarisuosikki. Olisi yllätys, jos Valverden miehistö ei nappaisi toista peräkkäistä sarjamestaruutta.

Barcelonalla on mahdollisuus saavuttaa historiallinen triplamestaruus, jos kokoonpano pysyy kasassa. Se vaatii valtavasti, mutta Barcelona on rakentanut joukkueen, jolla sen saavuttaminen on mahdollista.

Ihanneavaus

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
1Marc-André ter StegenMVMaalivahti30.4.1992
13NetoMVMaalivahti19.7.1989
15Clément LengletKPToppari17.06.1995
23Samuel UmtitiKPToppari14.11.1993
3Gerard PiquéKPToppari2.2.1987
18Jordi AlbaVPVasen laitapuolustaja21.3.1989
24Júnior FirpoVPVasen laitapuolustaja22.8.1996
20Sergi RobertoOPOikea laitapuolustaja7.2.1992
2Nélson SemedoOPOikea laitapuolustaja16.11.1993
5Sergio BusquetsPKKPuolustava keskikenttä16.7.1988
21Frenkie de JongKKKeskikentän keskusta12.5.1997
8ArthurKKKeskikentän keskusta12.08.1996
4Ivan RakitićKKKeskikentän keskusta10.3.1988
22Arturo VidalKKKeskikentän keskusta22.05.1987
28Riqui PuigKKKeskikentän keskusta13.8.1999
11Ousmane DembéléVHVasen laitahyökkääjä15.05.1997
31Ansu FatiVHVasen laitahyökkääjä31.10.2002
-Arda TuranVHVasen laitahyökkääjä30.1.1987
10Lionel MessiOHOikea laitahyökkääjä24.6.1987
17Antoine GriezmannKHKeskushyökkääjä21.3.1991
9Luis SuárezKHKeskushyökkääjä24.1.1987
19Martin BraithwaiteKHKeskushyökkääjä5.6.1991

Tuukka Ikkeläjärvi ja Jaakko Perttilä


Real Madrid – Villarrealia | JÄTTIKERROIN 50.00 REAL MADRIDILLE

1. Avaa pelitili NordicBetille.
2. Talleta – saat talletuksesi tuplana 100€ asti.
3. Nappaa jättikerroin 50.00 Real Madridin voitolle ja lyö veto!