Siirtoikkuna-analyysi: Atlético joutui yllättäen haastavaan tilanteeseen – kuka korvaa Diego Costan?

© Kuva: Getty Images

Tammikuun siirtoikkuna käynnistyy perjantaina.

Atléticon ei lähtökohtaisesti pitänyt tehdä sen suurempia siirtoja tammikuun siirtoikkunassa, mutta seuran suunnitelmat menivät uusiksi, kun Diego Costa ilmoitti haluavansa purkaa pelaajasopimuksensa.

Atlético tiedotti tiistaina purkaneensa Costan sopimuksen. Luis Suárez on siten tällä hetkellä joukkueen ainoa puhdas kärki. Ivan Saponjicia on turha laskea mukaan, sillä serbialaiskärki ei tule saamaan peliaikaa, vaikka Suárezkin olisi poissa pelikentiltä.

Costan yllättävä ratkaisu jätti Atléticon haastavaan tilanteeseen. Atléticon on saatava Costalle pikaisesti korvaaja. Costa ei jätä pelillisesti Atléticoon sen suurempaa aukkoa, sillä 32-vuotias kärki epäonnistui pahasti toisella Atlético-etapillaan, ja oli todellisuudessa joukkueelle aikamoinen riippakivi loukkaantumisten ja tehottomuutensa vuoksi.

Siitä huolimatta Diego Simeone tarvitsee luonnollisesti toisen kärjen joukkueeseensa. Helmikuussa 34 vuotta täyttävän Suárezin fysiikka ei riitä pelaamaan jokaista ottelua loppukaudella alusta loppuun – kuten odottaa saattoi – joten Costan korvaajan on saavuttava käytännössä välittömästi.

Diego Costa poistui Atléticosta. Kuva: Getty

Atléticon ongelmana on jälleen talousvaikeudet. Atlético säästää Costan palkassa noin 20 miljoonaa euroa (10 miljoonan euron nettotulot, eli noin 20 miljoonan euron bruttotulot), mutta koronaviruspandemian seurauksena Atléticon talous on pakkasella, joten siirtosumman maksaminen uudesta hyökkääjästä on epätodennäköistä.

Se taas vaikeuttaa oleellisesti uuden kärjen hankintaa. Käytännössä ainoa tapa on lainata hyökkääjä osto-optiolla. Madridilaismedioiden mukaan Atlético on kiinnostunut Napolin Arkadiusz Milikistä, Espanyolin Raúl de Tomásista ja Valencian Maxi Gómezista.

Milik on Atléticon ja Simeonen ykkösvaihtoehto Costan korvaajaksi. Milikin sopimus Napolin kanssa päättyy tämän kauden jälkeen. Milik kieltäytyi kesällä Napolin jatkosopimustarjouksesta ja on seurannut rangaistuksena koko syyskauden katsomon puolelta. Napoli haluaa päästä puolalaiskärjestään eroon tammikuussa, mutta pyytää hänestä noin 15 miljoonaa euroa. Atléticolle summa on liian suuri. AS:n mukaan Milik on jo näyttänyt vihreää valoa siirrolle.

De Tomásin Espanyol-sopimuksessa on 60 miljoonan euron ulosostopykälä. Espanyol johtaa Segundaa ja on siten nousemassa takaisin La Ligaan, joten seura ei tietenkään luovu parhaasta maalintekijästään kesken kauden halvalla.

Cholo Simeone haluaa Arkadiusz Milikin Diego Costan korvaajaksi. Kuva: Getty

Maxi Gómezin tilanne on samanlainen kuin de Tomásinkin. Valencia tuskin päästää tammikuussa ykköskärkeään lähtemään, vaikkei Peter Limin ajatusmaailmasta voikaan koskaan olla täysin perillä. Valencia myi avainpelaajiinsa lukeutuneen Geoffrey Kondogbian vain kymmenellä miljoonalla eurolla Atléticoon kesken kauden, mutta Gómezista luopuminen on epätodennäköistä.

Atléticon seurajohdon tuntien on myös muistettava, ettei Costaa välttämättä korvata mitenkään tammikuussa, vaikka Simeone niin vaatisikin. Simeone saattaa joutua nostamaan Sergio Camellon pysyvästi edustusjoukkueeseen kakkoskärjeksi tai antamaan muuan Borja Garcésille uuden mahdollisuuden edustuksen mukana, jos seurajohto ei suostu käyttämään rahaa uuteen hyökkääjään. Miguel Ángel Gil Marínin ja Enrique Cerezon tuntien se on jopa täysin mahdollista.

Atléticon oikea laitapuolustaja Kieran Trippier sai kymmenen viikon pelikiellon Englannin jalkapalloliitolta FA:lta. FA:n mukaan Trippier rikkoi vedonlyöntisääntöjä kerrottuaan puolitoista vuotta sitten kavereilleen siirtyvänsä Atléticoon. Kaverit olivat lyöneet vetoa Trippierin Atlético-siirron puolesta ja tehneet merkittävää taloudellista voittoa sen avulla.

Trippier palaa pelikentille siten vasta maaliskuussa, mutta Atlético ei aio hankkia vahvistuksia oikean laitapuolustajan paikalle. Tällä hetkellä joukkueen ainoa oikea laitapuolustaja on Sime Vrsaljko, joka on pelannut maaliskuun jälkeen yhdessä ottelussa. Simeone totesi tiistaina Vrsaljkon saavan uuden mahdollisuuden näyttää olevansa avauskokoonpanopaikan arvoinen.

Kallispalkkainen Vitolo on ollut Diego Costan tapaan täysi turhake Atléticossa. Kuva: Getty

Madridilaismedioiden mukaan vielä ei ole täysin varmaa, poistuuko kukaan Atléticosta tammikuun siirtoikkunan aikana. Ainakin Vitolon ja Saponjicin odotetaan lähtevän, jos Atlético saa kaksikosta minkäänlaisia tarjouksia.

Todellisuudessa ei yllättäisi, jos Atlético päättäisi purkaa Costan lisäksi myös Vitolon sopimuksen päästäkseen hänet lähtemään ilmaiseksi. Vitolo on ollut Atléticossa suorastaan täysi turhake. Vitolo saapui Atléticoon tammikuussa 2018, mutta ei ole löytänyt itselleen roolia Simeonen alaisuudessa ja jatkuvat loukkaantumisongelmat ovat vesittäneet laitahyökkääjän unelmat avauskokoonpanon paikasta.

Vitolo tienaa kaudessa noin kuusi miljoonaa euroa nettona, eli kuuluu joukkueen parhaiten palkattujen pelaajien joukkoon. Se kuulostaa täysin absurdilta ottaen huomioon, millaisessa roolissa Vitolo on Atlético-uransa pelannut.

Vitolo on päässyt La Ligassa tällä kaudella kolmesti avaukseen, mutta on vaihdettu kahdesti tauolla pois. Peliesitykset ovat jättäneet valtavasti toivomisen varaa ja paras ratkaisu olisi purkaa laitahyökkääjän sopimus välittömästi palkkakulujen vuoksi.

Tuukka Ikkeläjärvi
Twitter: @tuukka_21


Suomi johtaa Belgiaa vastaan 4-0! Jos johto pitää saat eurolla viisikymppiä!

1. Siirry Unibetille.
2. Aseta 1€ panos Suomelle neljän maalin tasoituksella
3.  Jos Suomen johto pitää saat 50€!