Mestarien liigan Final Eight -turnaus alkoi keskiviikkona hienolla ottelulla, kun PSG lunasti ensimmäisenä joukkueena välieräpaikan nousten aivan lopussa tappioasemasta 2-1 -voittoon Atalantasta. Lissabonissa pelattavan turnauksen toisena pelipäivänä kentälle astelevat Atlético Madrid ja RB Leipzig.

Molemmat joukkueet tekivät suuren vaikutuksen helmi-maaliskuussa pelatuissa neljännesvälierissä. RB Leipzig teki lukemin 4-0 selvää edelliskauden loppuottelija Tottenhamista.

Atlético Madridin uroteko oli vieläkin kovempi, sillä se pudotti jatkosta puolustavan mestarin Liverpoolin, joka marssi Valioliigan mestaruuteen tällä kaudella suvereenisti. Tasainen ottelupari ratkesi lopulta vasta jatkoajalla Atléticon eduksi maalein 4-2. Marcos Llorente teki Atléticolle jatkojalla kaksi ja Álvaro Morata yhden maalin.

Pääpuheenaihe ei kuitenkaan ollut Atléticon sankaruus, vaan koronapandemia. Juuri tuon pelin aikoihin Covid-19:n ensimmäinen hyökyaalto alkoi voimistua Euroopan yllä, ja yleisön läsnäollessa Anfieldilla pelattua Liverpool-Atléticoa pidettiin yhtenä koronalingoista.

Monet Atléticon fanit peruivat matkansa viime hetkillä, mutta silti Espanjasta matkusti Englantiin sankka joukko kannattajia. Virus alkoi kylvää tuhoaan molemmissa maissa, ja monien mieliin jäivätkin pelistä parhaiten Jürgen Kloppin vihaiset reaktiot läpsyä toivoneille Liverpool-faneille. Sekä Liverpoolin että Atléticon leireissä närkästyttiin UEFA:lle siitä, että peli ylipäätään pelattiin.

Ensimmäinen aalto saatiin jollain tapaa nitistettyä, mutta nyt toinen aalto on voimistumassa. Siksi Mestarien liiga pelataankin loppuun suurten liigojen tavoin ilman yleisöä, ja yksiosaisin pudotuspelein. Koronavirus pääsi silti häiritsemään Atléticon taivalta nytkin, sillä kokoonpanosta on sivussa tärkeä hyökkääjä Ángel Correa koronatartunnan vuoksi. Positiivisen näytteen antoi myös puolustaja Sime Vrsaljko, mutta hän ei olisi pelannut loukkaantumisen vuoksi muutenkaan.

Jos on Correan poissaolo Atléticolle ikävä takaisku, niin paljon kovemmin koronapandemia ja Mestarien liiga -kauden venyminen kiusaa kuitenkin RB Leipzigia. Saksalaisjoukkueen johtava pelaaja, supertähti ja kirkkaasti terävin syömähammas Timo Werner nimittäin siirtyi bundesliigakauden päätyttyä Chelsean organisaatioon, ja ilmoitti jo hyvissä ajoin, ettei ole käytettävissä Mestarien liigan loppusuoralla.

Wernerin merkitystä joukkueelle ei voi liikaa korostaa. Saksan A-maajoukkuehyökkääjä on tehnyt kauden kaikissa peleissä Leipzigille 34 maalia ja antanut 13 maalisyöttöä. 47 tehomerkintää on valtavan kova saldo, kun Leipzig on tehnyt koko kauden aikana 105 maalia. Toiseksi paras maalintekijä Marcel Sabitzer on pystynyt 16 maaliin. Mestarien liiga -maaleissa Werner, Sabitzer ja Emil Forsberg ovat kuitenkin tasoissa. Jokainen heistä on tehnyt neljä maalia.

Wernerin poistuttua riveistä saksalaisjoukkueen kärjessä aloittanee tshekkihyökkääjä Patrik Schick. Saappaat ovat kuitenkin valtavan suuret täytettäväksi, joten Atlético saa Wernerin lähdöstä suuren edun. Poissa riveistä on myös Ethan Ampadu, joka palasi jo lainaltaan niin ikään Chelseaan.

RB Leipzig on Mestarien liigan pudotuspeleissä ensimmäisen kerran, ja Julian Nagelsmannin miehistölle onkin varattu altavastaajan rooli. Leipzigin pelituntuma on myös pieni arvoitus, sillä Bundesliigan päättymisestä on kulunut jo puolitoista kuukautta.

Atlético Madridin ase on tuttuun tapaan pitävä puolustus, ja 1-0- tai 2-0-voitto lieneekin todennäköisin lopputulos. Koronatauon jälkeisissä 11 sarjaottelussaan Atlético päästi vain kuusi maalia. Ainoa joukkue, joka teki yli yhden maalin Atléticoa vastaan, oli 2-2 -tasapelin pelannut Barcelona.

– Pyrimme pelaamaan omaa peliämme ja keskitymme omaan tekemiseemme. Tiedämme, että Atléticolla on runsaasti kokemusta kaksiosaisista ottelupareista, mutta yhdessä pelissä voi tapahtua mitä tahansa. Pelissä on painetta ja hermot ovat pinnassa. Haluamme kuitenkin pelaajiemme rentoutuvan, emmekä nosta paineita etukäteen, Julian Nagelsmann totesi ennen peliä.

Atléticon valmentaja Diego Simeone oli eri linjoilla, sillä ”Cholo” otti mielellään paineet ”pakkovoitosta” harteilleen.

– Edessä on mahtava peli nuoren valmentajan hyvää joukkuetta vastaan. Leipzig on mahtava joukkue, joka tuli kolmanneksi liigassaan. Voittaminen ei ole vain tärkeä, vaan se on ainoa vaihtoehto, Simeone täräytti.

– Keskityn vain valmistautumaan otteluun mahdollisimman hyvin ja viemään peliä siihen suuntaan, minne haluammekin. Toistan: ei ole tärkeää voittaa, vaan se on ainoa asia, mitä voimme tehdä.

Ottelu RB Leipzig-Atlético Madrid alkaa kello 22 ja sitä voi seurata C Morelta. Pelin voittaja saa vastaansa välierissä Paris Saint-Germainin.

Lähde: UEFA:n kotisivut