Näkökulma: Mihin Atléticon miljoonat katosivat? – palkkabudjettiväite ei voi pitää paikkaansa

© Kuva: Getty Images

Diego Costan odotetaan olevan sivussa pelikentiltä tyrävamman vuoksi noin 11-15 viikkoa.

Atlético-kärki palaa näillä näkymin kokoonpanoon vasta keväällä. Normaalissa tilanteessa mikä tahansa seura joutuisi korvaamaan avauskokoonpanon hyökkääjänsä varsinkin, kun joukkueessa on Costan lisäksi vain yksi peliaikaa tällä kaudella saanut hyökkääjä.

Madridilaislehti Marcan mukaan Atlético ei kuitenkaan kykene hankkimaan Costalle korvaajaa, koska seuran palkkabudjetti on täynnä. Kyseessä on monella tapaa varsin mielenkiintoinen väite, sillä alustavien tietojen mukaan Atlético joutuu maksamaan keskimäärin vähemmän palkkaa pelaajilleen kuin viime kaudella.

Pelaajasiirroissa seura jäi kesällä noin 70 miljoonaa euroa plussan puolelle.

Barcelonaan siirtynyt Antoine Griezmann tienasi noin 23 miljoonaa euroa nettopalkkana. Griezmannin lisäksi muun muassa suuripalkkaiset Diego GodínFilipe LuísJuanfranLucas Hernández ja Rodrigo Hernández poistuivat seurasta. Viisikko tienasi tiettävästi yhteensä noin 17-18 miljoonaa euroa kaudessa nettona.

Atlético hankki kesällä João FélixinMarcos LlorentenHéctor HerreranFelipenRenan Lodin, Mario Hermoson ja Kieran Trippierin. Uudet hankinnat tienaavat yhteensä noin 20 miljoonaa euroa kaudessa.

Atlético on siten säästänyt palkkakuluissa noin 20 miljoonaa euroa. Mukaan on laskettu myös Jan Oblakin jatkosopimuksen myötä kymmeneen miljoonaan euroon noussut vuosipalkka ja lainalla koko kauden pelaavan Álvaro Moratan tienestit, jotka Atlético maksoi myös viime kauden toisen puoliskon.

Álvaro Morata on suuren tehtävän edessä loppukaudella. Jos kärki loukkaantuu, ei Atléticolla ole laittaa mitat täyttävää korvaajaa hyökkäykseen. Kuva: Getty

Atléticon kärkitilanne on vähintäänkin huolestuttava, jos seura ei todella kykene hankkimaan Costalle korvaajaa. Morata on nimittäin Costan lisäksi ainoa tällä kaudella Atléticon riveissä peliaikaa saanut kärki. Morata on samalla joukkueen paras maalintekijä seitsemällä maalillaan.

Joukkueessa on kirjoilla myös Ivan Saponjic. 22-vuotias serbialaiskärki saapui Atléticoon yhdessä João Félixin kanssa Benficasta. Jos Félix oli Benfican ykköstähti, ei samaa voi sanoa Saponjicista. Saponjic ei nimittäin pelannut kertaakaan Benfican edustusjoukkueessa, vaan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Benfican reservimiehistössä, eikä jälki ollut sielläkään merkillepantavaa.

Tällä hetkellä Atlético on siten siinä tilanteessa, että Moratan loukkaantuessa Diego Simeonen on luotettava vain Serbian ja Belgian ammattilaissarjoissa yhteensä 80 ottelua pelanneeseen ja niissä 11 maalia tehneeseen Saponjiciin tai nostettava Ángel Correa, Félix tai Vitolo kärkeen.

Ei mikään ideaali tilanne seuralle, jonka pitäisi periaatteessa taistella näennäisesti mestaruudesta La Ligassa ja menestyksestä Mestarien liigassa.