Kun Barcelona kohtaa tänään lauantaina Real Sociedadin vieraskentällä, se joutuu myös pohtimaan, miten pitää japanilainen Takefusa Kubo poissa pahanteosta. Kubo harjoitteli ja pelasi Barcelonan akatemiajoukkueissa vuodet 2011–15.

Kubo, 22, joka pelaa normaalisti joukkueensa oikealla laidalla, on viimeistellyt kuluvalla kaudella viisi liigamaalia La Realille. Barcelonassa ainoastaan Robert Lewandowski on yltänyt samaan.

Kubo pelaa läpimurtokauttaan, minkä voi päätellä siitäkin, että hänet valittiin syyskuussa kuukauden pelaajaksi.

Vuodesta 2019 vuoteen 2022 Kubo edusti Real Madridia mutta ei pelannut yhtään ottelua seurassa. Sen sijaan hän siirtyi lainapestistä toiseen. Kukkaan hän pääsi puhkeamaan vasta karistettuaan Madridin pölyt jaloistaan.

Kubo karkaa vastustajiltaan poikien maajoukkueottelussa vuonna 2015. Kuva: Getty Images.

Kubon urakäyrä olisi voinut olla hyvin toisenlainen, jos hän olisi jäänyt Barcelonaan. Hän liittyi Barçan kuuluun nuorisosysteemiin kymmenvuotiaana testijakson kautta, mutta palasi kotimaahansa neljä vuotta myöhemmin FIFA:n ei-EU-pelaajia koskevien rajoitusten takia.

Kubon entinen valmentaja Joan Vila seurasi läheltä pelaajan kehitystä Kataloniassa. Vilan mielestä Barcelona teki virheen, kun se ei pitänyt tiukemmin Kubosta kiinni.

– FIFA:n säädösten myötä meidän täytyi odottaa, kunnes hän täyttäisi 18. Sitten olisimme voineet kutsua hänet takaisin. Mutta tiedän, että häneen ei otettu yhteyttä tosimielellä, Vila kuvaili Diario AS:lle lauantain ottelun alla.

– Kun [Kubo] oli 18, Barcelona soitti hänelle. Mutta eivät he osoittaneet todellista kiinnostusta. Lopulta hän liittyi Real Madridiin.