Barcelonan päävalmentaja Xavi on antanut täyden tukensa Real Madridin laitahyökkääjälle Vinícius Júniorille, jota solvattiin rasistisesti sunnuntaina Los Blancosin pelatessa Valencian vieraana Mestallalla.

Valencia on kertonut, että poliisi on tunnistanut yhden henkilön, joka syyllistyi Viníciuksen, 22, solvaamiseen. Seura on luvannut jakaa elinikäisen porttikiellon kaikille, jotka todetaan syyllisiksi samaan.

Vinícius on joutunut rasismin uhriksi monta kertaa tämän kauden vierasotteluissa. Brassitähti on käynyt sunnuntain tapahtumien jälkeen sosiaalisessa mediassa kiivasta keskustelua La Ligan puheenjohtajan Javier Tebasin kanssa, joka ei ole pitänyt siitä, että Vinícius on sanonut Espanjan ja La Ligan kuuluvan nykyään rasisteille.

Maanantai-iltana Vinícius jakoi tileillään videotodisteita niistä kerroista, kun häntä on solvattu ja kohdeltu rasistisesti, todistaakseen vääräksi Tebasin väitteen, että kyse ei ole ”yksittäistapauksista” tai yhdestä henkilöstä, joka syyllistyy rasistisiin tekoihin.

Artikkeli jatkuu twiitin alla.

Vini Jr.

@vinijr
A cada rodada fora de casa uma surpresa desagradável. E foram muitas nessa temporada. Desejos de morte, boneco enforcado, muitos gritos criminosos... Tudo registrado.

Mas o discurso sempre cai em “casos isolados”, “um torcedor”. Não, não são casos isolados. São episódios…

Xavin mukaan jalkapallossa on tehtävä enemmän rasisimin kitkemisen eteen. La Liga noudattaa tällä hetkellä rasismitapauksissa kolmivaiheista protokollaa, jonka mukaan ensin peli keskeytetään ja siitä kuulutetaan stadionilla. Seuraavaksi pelaajat jättävät kentän ja stadionilla kuulutetaan, että peli päättyy lopullisesti (kolmas vaihe), jos rasistiset huudot jatkuvat.

– Kyllä, ottelut pitäisi pysäyttää, sanoi Xavi Athleticin mukaan.

– Tämä on ainoa ammatti, jossa solvaukset hyväksytään. En näe, että yhtään leipuria tai opettajaa solvataan työssään. Kaikki tämä on lopetettava. Yritä solvata vaikka rakennustyöntekijää. Olen varma, että saat tiilen päähäsi.

– Minun ei tarvitse sietää solvauksia ja röyhkeyttä työaikanani. Käytän tilaisuutta hyväkseni ja sanon sen. Nyt riittää.

– Ei ole väliä, mikä paita sinulla on päälläsi, sanoi Xavi viitaten Barcelonan ja Real Madridin tulenkatkuiseen kilpailuun.

– Vinícius on ihminen ennen kuin hän on jalkapalloilija. Meidän on puolustettava ammattilaisjalkapalloilijaa. En ymmärrä ihmisenä, kansalaisena, että solvauksia pitää sietää.

Xavi korosti, että rasismin torjumiseksi espanjalaisessa jalkapallossa on tarpeen jakaa kovia rangaistuksia ja parantaa koulutusta.

– Meidän on koottava voimamme ja oltava ankaria. Kyse on koulutuksesta.

– Meidän on tuomittava se ja valistettava ihmisiä. Olemme ympäristössä, jossa meitä solvataan ja haukutaan. On hyvin vaikeaa olla reagoimatta takaisin. Meillä ei ole jalkapallomaailmassa sivistynyttä ympäristöä.