Viime lauantaina Camp Noulla tehtiin historiaa.

Barcelonan päävalmentaja Xavi kääntyi penkillä istuneen 15-vuotiaan suuntaan, ja päästi nuorukaisen kentälle. Näin seurahistorian kaikkien aikojen nuorin La Liga -debytantti oli historiankirjoissa. Ikää Lamine Yamalilla oli pelipäivänä ainoastaan 15 vuotta ja 290 päivää. Kuka tämä mysteerilupaus oikeastaan on?

Barcelonan todella kovatasoinen La Masia -akatemia tuottaa vuosittain maailman parhaimpia nuoria jalkapalloilijoita. Hyvien pelaajien joukossa Yamal on kuitenkin poikkeuksellisen hyvä.

Yamal on tällä kaudella jo harjoitellut edustusjoukkueen kanssa. Vahvat näytöt treeneissä avasivat hänelle paikan ensimmäistä kertaa ottelukokoonpanossa Atlético Madridia vastaan 23. huhtikuuta. Nuorukainen katseli penkiltä tiukan ja tasaisen kamppailun, jonka Barca voitti Ferran Torresin maalilla lukemin 1-0.

Viime lauantaina penkillä aloittanut Yamal todisti oikeita murskajaisia Barcelonan murjoen Real Betisiä 4-0-lukemin. Kahden vajaalla pelannut Betis (punainen kortti ja loukkaantuminen) oli hätää kärsimässä, ja Xavi näki oivan tilanteen päästää Yamal tekemään historiallisen debyyttinsä 83:nnen minuutin kohdalla.

Tämä ei ole mikään pieni juttu, sillä Lionel Messi teki Barca-debyyttinsä vasta 17-vuotiaana. 15-vuotiaan näkeminen kentällä missä tahansa miesten sarjassa on todella harvinaista.

– Puhuimme tästä vaihtopenkillä. Kun itse olin 15-vuotias, taisin pelata lähiöjoukkueessamme, joukkuetoveri Raphinha totesi AFP:n mukaan Movistarille.

Täpötäysi Camp Nou toivotti Yamalin tervetulleeksi raikuvin aplodein. Se varmasti loi myös pieniä paineita 15-vuotiaan pään sisällä hänen astellessaan ensimmäistä kertaa viheriölle.

”Kaikki jännitys katosi”

Vaikka Yamal pääsi pelaamaan vain viimeiset 11 minuuttia, hän oli todella tehokas. Tuossa ajassa Yamal ehti kirjata laukauksen maalia kohden, 12 kosketusta palloon sekä kahdeksan onnistunutta syöttöä yhdeksästä.

Yksi näistä syötöistä oli täydellinen pallo ilmassa puolustuslinjan taakse joukkuetoveri Ousmane Dembélélle, jonka olisi pitänyt pystyä viimeistelemään tilanteesta paremmin.

Yamal oli lähellä tehdä avausmaalinsa heti, kun pääsi puoliksi nokikkain Betisin maalivahti Rui Silvan kanssa. Silva sijoittautui hyvin ja torjui Yamalin laukauksen aivan maalin edustalta.

Kannattajat jäivät odottamaan innolla, milloin Xavi päästää tämän taiturin seuraavan kerran kentälle. Barcelonalla on mahdollisuus ensi viikolla ratkaista sarjan mestaruus, ja jos niin käy, voisi olettaa Yamalin saavan enemmän vastuuta loppukaudesta.

– Kävellessäni kentälle olin hieman hämmästynyt nähdessäni täpötäyden Camp Noun, mutta olin todella iloinen. Heti kun pääsin palloon, kaikki jännitys katosi. Joukkuekaverit tekivät pelaamisesta helppoa. He ovat kaikki auttaneet minua paljon, kertoi Yamal seuran verkkosivuilla.

Tämä esitys antoi pientä esimakua siitä, miksi Barca haluaa kiinnittää pelaajan tulevaisuutta ajattelen.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen. Jos twiitti näy voit katsoa sen tästä.

Barcelona odottaa vesi kielellä Yamalin täyttävän kesällä 16 vuotta, koska silloin seuran ja pelaajan on mahdollista solmia ensimmäinen virallinen sopimus. Barcelona on pelännyt muiden eurooppalaisten joukkueiden houkuttelevan hänet pois Espanjasta. Nyt kaikki näyttää hyvältä kesän lähestyessä.

– On vain ajan kysymys milloin Yamal pääsee kirjoittamaan sopimuksensa. Kaikki on hyvin ja tilanne on hallinnassa. Hän haluaa kehittyä ja pysyä Barcassa. Hän ei ajattele muita seuroja, kertoi Xavi maanantain lehdistötilaisuudessa.

Yamalin tulevaisuudesta on puhuttu jo pitkään. Viime kesänä hänet nostettiin Barcelonan U19-joukkueeseen vain muutama viikko 15-vuotissyntymäpäivänsä jälkeen. Alle 19-vuotiaiden Barcelona Juvenil A:n joukkueessa nuorukainen on iskenyt kahdeksan maalia 28 otteluun.

Maajoukkuetasolla Espanjaa edustava Yamal on viidessä U17-ottelussa osunut neljästi. U19-debyyttikin tuli tällä kaudella vyölle. Kaiken kaikkiaan nuorten maajoukkueissa maaleja on syntynyt kuudessatoista ottelussa kahdeksan.

Ihan pelkkää ruusuilla tanssimista ei Yamalin ura ole ollut. Hänet pudotettiin maajoukkueesta maaliskuussa kahden muun joukkuetoverin kanssa käytösrangaistuksen takia. Tarkkaa syytä rangaistukselle ei ole kerrottu, mutta oletettavasti joukkuekaverit ottivat jollain tapaa yhteen.

Jordi Font, joka valmensi Yamalia Barcan U10-vuotiaissa oli hämmentynyt kuullessaan asiasta.

– En näe Laminea vaikeana kaverina, hän kertoi The Athleticille.

– Hän oli rauhallinen ja kaverit pitivät hänestä. En sano tätä suojellakseni häntä. Meillä on ollut La Masiassa pelaajia, jotka ovat aiheuttaneet ongelmia päivittäin. Lamine ei ole yksi heistä.

– Ehkä hän oli hieman naiivi tai vain sattui tekemään jotain väärin. Se voi toimia hyvänä opetuksena hänelle. Me kaikki teemme virheitä, mutta en usko hänen tuottavan paljoa vaikeuksia Barcelonassa tämän suhteen.

Millainen pelaaja Yamal on?

Yamal on lyhyt (165 cm), mutta vikkelä vasenjalkainen laitahyökkääjä. Hänen fysiikkansa on edellä muita oman ikäisiään ja hän on todella taitava pallon kanssa.

Hän pystyy operoimaan molemmilla laidoilla, mutta oikea laita on hänelle mieluisin pelipaikka. Yamal omaa erinomaisen taidon leikata keskelle ja hakea vahvemman jalkansa vapaaksi. Mitään suurempia loukkaantumisia hän ei ole kärsinyt, minkä vuoksi hän on pystynyt kehittymään hurjan nopeasti.

– Kuvailisin itseäni pelaajaksi, joka pyrkii olemaan luova hyökkäyspäässä taitojaan hyödyntäen, kertoi Yamal seuran verkkosivuilla.

Yamalin kuvailu itsestään on hyvin samanlainen kuin entisen valmentajan Fontin.

– Lamine on täydellinen esimerkki siitä, mitä La Masian kuuluu tehdä. Opettaa näitä älyttömän taitavia nuoria pelaajia seuraamaan meidän pelitapaamme sekä toteuttamaan heidän uniikkeja ideoitaan. Kuvailisin häntä luovaksi ja taitavaksi hyökkääjäksi, joka on koulutettu Barcelonan filosofialla, kertoi Font The Athleticille.

– Lamine pelasi pääosin hyökkääjänä meillä, mutta muistan hänen pelaavan välillä myös keskikentällä tarvittaessa. Hän voi operoida kärkenä, laiturina tai jopa hyökkäävänä keskikenttänä.

Suomen U17-maajoukkueen päävalmentaja Erkka V. Lehtolakin kommentoi Yamalia Twitterissä:

Erkka V. Lehtola

@ErkkaVLehtola

Teemu Eskola

@ES_Cola
Näyttää ihan pelimiehen alulta Lamine Yamal (-07) muutaman La Liga -minuutin perusteella.

Hänestä muuten kuullaan vielä todella paljon.

ps. Taisit @ErkkaVLehtola hänet bongata U17 Algarve Cupissa ja scoutata ihan kelpo vastustajaksi? ;)

#laligafi

FC Barcelona

@FCBarcelona
15-year-old Lamine Yamal becomes the youngest player to debut for Barça in the 21st century! #MadeInLaMasia
Kyllä bongasin. Jopa mun puusilmät tunnistivat talentin. 😉
Oli paras erinomaisten joukossa. Ravikielellä ylikylä. Ja sitten se paljastui vielä vuotta muita nuoremmaksi. Huh huh!
Saa nähdä pelaako vielä Espanjan mukana U17:n EM-turnauksessa.
#taso #mittakaavaerot #virtuoosi

Lamine Yamalin seuraava askel?

Xavilta on paljon kysytty Yamalin tulevaisuudesta seurassa.

Miten Xavi aikoo valmentaa näin poikkeuksellista lahjakkuutta? Mikä on Barcelonan suunnitelma hänelle ensi kaudeksi? Vakiinnuttaako hän paikkansa ykkösjoukkueessa? Tekisikö se hyvää, ettei hän pelaisi koko ajan miesten mukana?

Pitää myös ottaa kannattajien ja median odotukset huomioon. Miten suojella nuorta pelaajaa kaikelta tältä?

Viimeisissä lehdistötilaisuuksissa Xavi on kehunut, kuinka itsevarma ja iloinen Yamal on ollut tehdessään isoja harppauksia urallaan.

– Silloin kun olin itse nuori, olin ujo ja varovainen. En näe pelkoa hänen silmissään. Myös Gavi, Pedri ja Alejandro Baldé olivat samanlaisia kuin Yamal, kertoi Xavi maanantaina.

– Häneltä löytyy persoonallisuutta, murtavia syöttöjä, voimaa… Puhumme jalkapalloilijasta, joka voi luoda uuden aikakauden seurallemme.

– Mitä teen hänen kanssaan? Minun täytyy peluuttaa häntä oikeina hetkinä ja varmistaa, että häntä tuetaan. Hän on todella rauhallinen ihminen, jolla on jalat maassa. Hän on fiksu, iloinen ja positiivinen. En näe Yamalin tuottavan minkäänlaisia ongelmia. Aikeissamme on tehdä hänestä vakituinen ykkösjoukkueen pelaaja pitkäksi aikaa.

Tuoreimpien tietojen mukaan Yamal on ykkösjoukkueen mukana, kun kesän harjoituskausi alkaa.

Font uskoo Yamalin olevan onnekas päästessään Xavin valmennukseen, sillä hän on kokenut ja elänyt samanlaisen nuoruuden ja tietää millainen seura on kyseessä.

– Mutta on tärkeää antaa Laminelle peliaikaa. Jos hän ei pelaa ykkösjoukkueessa, pitäisi hänen pelata Barca Atleticin kanssa.

Artturi Haataja

LUE MYÖS