Gavi, 18, on Barcelonan arvokkaimpia pelaajia – sekä nyt että pitkälle tulevaisuuteen. Transfermarktin mukaan Gavin markkina-arvo on tällä hetkellä 90 miljoonaa euroa. Vain Pedri on arvokkaampi (100 miljoonaa euroa). Gavilla on sopimus kesään 2026, mutta nyt Barcelona on vaarassa menettää superlupauksensa ilmaiseksi. Miten ihmeessä?

Kaikki tietävät, että Barcelona on suurissa talousvaikeuksissa. Menot ovat aivan liian suuret tuloihin nähden, ja vaikka Barcelona brändinä on yhä houkutteleva, La Ligan palkkakattosäännöt rajoittavat seuran toimintaa merkittävästi.

Barcelonalla on ollut kaksi vaihtoehtoa: leikata joukkueen palkkakuluja merkittävästi tai kehitellä jostain lisää tuloja. Viime kesänä puheenjohtaja Joan Laporta päätyi jälkimmäiseen vaihtoehtoon: seuran omaisuutta myytiin – tai oikeammin vuokrattiin vuosikausiksi – sadoilla miljoonilla euroilla. Tuo rahoitus ja tietyt palkkaleikkaukset mahdollistivat uusien pelaajien hankkimisen.

Samaan aikaan Barcelonalla on ollut suuri tarve saada sidottua parhaat nuoret pelaajansa uusiin, pitkiin sopimuksiin. Merkittävin näistä tapauksista on ollut Gavi, josta on 18 vuoden iästä huolimatta tullut jo avainpelaaja Barcan ykkösjoukkueelle.

Gavi priorisoitiin tähtihankintojen taakse

Gavi on Barcelonan oma kasvatti (siirtyi Barcan akatemiaan Real Betisin organisaatiosta kesällä 2015), jonka sydän sykkii Barcalle. On ehkä ajateltu, että Gavin kanssa ei ole niin kiire; että nuorukainen kyllä suostuu pelaamaan edullisella akatemiasopimuksella rakkaudesta seuraa kohtaan. Viime kesänä Barcelona priorisoi Gavin jatkosopimuksen edelle Robert Lewandowskin, Jules Koundén, Raphinhan, Franck Kessién ja Andreas Christensenin hankkimisen.

Viime syksynä Barcelona ja Gavi pääsivät – odotetusti – pitkään jatkosopimukseen, joka ulottuu kesään 2026. Hätää ei pitänyt olla, rahojen piti riittää.

Sittemmin tilanne on muuttunut monimutkaisemmaksi.

Barcelonan palkkakatto romahtamassa

Viime vuoden lopulla La Liga kiristi sääntöjään tavalla, jota voidaan kutsua Lex Barcelonaksi. Jatkossakin seurat voivat toki myydä omaisuuttaan, mutta palkkakattoon hyväksytään enintään määrä, joka vastaa viittä prosenttia seuran koko liikevaihdosta – ellei myy sellaista omaisuutta, joka tuottaa tappiota.

Se oli Barcelonalle takaisku numero yksi. Toinen tuli budjetoinnin epäonnistumisesta.

Barcelonassa laskettiin, että Mestarien liigassa mennään vähintään puolivälieriin. Ei menty. Barcelona jäi alkulohkoon ja siirtyi Eurooppa-liigan pudotuspeleihin. Uudessa tilanteessa laskettiin, että Barcelona menee vähintään Eurooppa-liigan loppuotteluun: se olisi vastannut tuloiltaan Mestarien liigan puolivälieräpaikkaa. No ei toteutunut sekään. Barcelona putosi Manchester Unitedille jo pudotuspelien karsintakierroksella. Europelifarssista tuli noin 20 miljoonan euron vaje budjettiin.

The Athleticin tietojen mukaan Barcelonassa on arvioitu, että sponsoripuolelta voisi tulla budjetoituun verrattuna noin 20 miljoonaa euroa lisää, mutta se on epävarmaa.

La Ligan puheenjohtaja Javier Tebas on vihjannut, että Barcelonan on tehtävä palkkakuluihinsa leikkauksia 200 miljoonan euron edestä. Viime kesänä Barcelonan palkkakatto oli 656 miljoonaa euroa, ja vaikka Gerard Piqué lopetti uransa ja Barca myi Memphis Depayn Atlético Madridiin, Barcelonan palkkakatto laski tammikuussa 648 miljoonaan euroon.

Athleticin saamien tietojen mukaan ensi kesänä Barcelonan palkkakaton odotetaan laskevan entisestään 450-500 miljoonaan euroon. Tästä (656-450=206) tulee se Tebasin mainitsema 200 miljoonaa.

Kaiken lisäksi kulupuoli ei ole hellittämässä ensi kesänäkään, sillä Lewandowskin palkka nousee ensi kaudeksi, ja lainalta palaa lukuisia pelaajia kokoonpanoon. Ja sitten on se Gavi.

Oikeuskortti epäonnistui

Hätää ei tosiaan pitänyt olla, mutta Gavi esikuntineen sisällytti sopimukseen pakoreitin: jos Barcelona ei saisi rekisteröityä Gavin uutta sopimusta 30.6.2023 mennessä, Gavilla olisi oikeus lähteä seurasta ilmaiseksi.

Sopimus voidaan rekisteröidä vain siirtoikkunan ollessa auki, joten käytännössä Barcelonan olisi se pitänyt tehdä tammikuussa. Vaan kun palkkakatto ei antanut myöden.

Lopulta Barcelona keksi keinon. Se vei La Ligan tietämättä asian oikeuteen. Tammikuun viimeisenä päivänä oikeus katsoi, että tutkinnan ajaksi Gavin tilanne jäädytetään niin, että nuorukaisen sopimus lasketaan rekisteröidyksi. Oikeusistuin myös antoi Barcelonalle 20 työpäivää aikaa toimittaa dokumentit asian varsinaista käsittelyä varten.

Barcelona iloitsi, julkaisi Gavin uuden edustusjoukkueen pelinumeron 6 ja toimitti dokumentaation… päivän myöhässä. Nyt oli La Ligan vuoro ottaa asiasta ilo irti, sillä se oli nimenomaan Tebasin johtama La Liga, joka teki oikeusistuimelle valituksen Barcelonan myöhästymisestä.

Viime viikolla oikeusistuin päätyi La Ligan kannalle: Barcelona myöhästyi dokumentaationsa kanssa ja juttu raukesi. Gavin sopimuksen rekisteröinti peruttiin, ja pelinumero vaihtuu taas kutosesta numeroon 30. Barcelonalle annettiin vielä viisi päivää aikaa vastata päätökseen, mutta tiistaina päätöksestä tuli lopullinen.

Barcelona aikoo ilmeisesti viedä asian eteenpäin oikeusteitse, mutta on epäselvää, mitä seura oikeastaan voi tehdä.

Valtava ero Gavin sopimuksissa

Gavin suhteen iso ongelma on nyt se, että kun sopimusta ei saatu rekisteröityä tammikuun palkkakattoon, miten ihmeessä se onnistuisi ensi kesänä, jolloin palkkakaton odotetaan pienenevän vielä oikein reilusti?

Tässä kohtaa Barcelonan kannattajat muistuttavat, että ei hätää, Gavi on oma poika, ei hän ole lähdössä mihinkään. Ei ehkä kannata olla ihan niin naiivi. Gavi tietää tasan tarkkaan oman arvonsa ja hän tietää myös sen, ettei Barcelonan talous ole tästä hetkeen kohentumassa.

Akatemiasopimuksella saa pelata edustusjoukkueessa 23-vuotiaaksi asti, joten sen suhteen ei ole ongelmaa. Ongelma on raha. Edustusjoukkueen sopimus toisi Gaville tiettävästi 3,5 miljoonan euron nettovuositulot. Eri lähteiden mukaan Gavin vuosipalkka akatemiasopimuksessa sen sijaan on vain noin 100 000 euroa. Siinä on aika iso ero.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila

Lue lisää