Pelasiko Lionel Messi viime keskiviikkona uransa viimeisen ottelun Mestarien liigassa? Kysymystä heitettiin ilmaan C Moren studiossa ja kansainvälisessä lehdistössä. PSG kun putosi Mestarien liigasta ja Messin sopimus päättyy tänä kesänä.

Messin tilanne puhuttaa, kuten aina. Pelkistetysti vaihtoehtoja on kaksi: jatkaa PSG:ssä, siirtyä muualle tai jäädä eläkkeelle.

Nyt näyttäisi siltä, että eläkkeelle siirtyminen ei tapahdu vielä. Peliura siis jatkuu, mutta Ranskassa vai muualla? Ja jos muualla: Euroopassa, Yhdysvalloissa, Etelä-Amerikassa vai Lähi-idässä?

Tuoreimpien mediatietojen mukaan Messi haluaa jatkaa korkeimmalla tasolla eli Euroopassa. Inter Miami, Argentiinan Newell’s Old Boys ja Saudi-Arabia olisivat siis pois laskuista.

Moni Barcelonan kannattaja elättelee toiveita siitä, että Messi palaisi Kataloniaan. Keskusteluja (ei voida tässä vaiheessa puhua neuvotteluista) on tiettävästi käyty kahdella tasolla: Barcelonan päävalmentaja Xavi on jutellut Messin kanssa ja Barcelonan puheenjohtaja Joan Laporta Messin asioita hoitavan isän, Jorge Messin, kanssa.

Xavi myönsi jatkuvan keskusteluyhteyden helmikuussa ja avasi julkisesti oven Messin paluulle:

– Maailman ja historian parhaalle pelaajalle on aina tilaa. Asiat riippuvat paljolti hänestä, Xavi sanoi.

Messin paluussa Barcelonaan isoja esteitä

Tässä kohtaa on syytä hillitä innokkaimpia Barcelonan kannattajia. Laportan ja Jorge Messin väliset keskustelut tiettävästi koskivat lähinnä Messin kunniaksi järjestettävää näytösottelua. Taatusti tapaamisessa on myös juteltu Messin mahdollisesta paluusta, mutta siitä ei ole julkisuuteen mitään vuodettu.

Täytyy myös muistaa, että tässä on aika paljon liennytystä tehtävänä ennen kuin Messi ja Laporta taas mahtuisivat samaan huoneeseen. Messin kun piti puolitoista vuotta sitten allekirjoittaa jatkosopimus Barcelonan kanssa, mutta tilaisuus vaihtuikin jäähyväisiksi. Se iski Messiin ja Messin perheeseen aika rajulla tavalla. Lionel ei ole asiasta kovin paljon avautunut, mutta hänen veljensä Matías avasi hiljattain sanaisen arkkunsa ja haukkui niin Barcelonan seurajohdon kuin seuran kannattajat.

Sittemmin Matías on pyytänyt heittoaan anteeksi, mutta purkautuminen kertoo jotain siitä, mitä Messin perheessä ajatellaan Barcelonasta seurana.

Toinen ongelma on raha. Messi pääsisi toki siirtymään ensi kesänä vapaana agenttina, mutta palkkakatossa ei ole lainkaan tilaa. Tarkemmin sanottuna Barcelonan pitäisi myydä pelaajia tai hankkia merkittävästi uutta rahoitusta ennen kuin uusia kallispalkkaisia pelaajia voitaisiin ottaa sisään. Tuskin Messi kuitenkaan ilmaiseksi suostuisi pelaamaan.

Rahatilanteen tiukkuutta kuvaa, että jonossa on kasa jo tehtyjä jatkosopimuksia, jotka ensin pitäisi saada mahtumaan palkkakaton alle: Ronald Araújo, Sergi Roberto, Marcos Alonso ja Gavi. Gavin sopimus rekisteröitiin oikeustoimien kautta, mutta La Liga on valittanut asiasta, joten sekin on vielä vähän auki. Lisäksi Barcelonaa havittelee kesän markkinoilta ainakin oikeaa pakkia, topparia ja keskushyökkääjää, joten onko kaikessa tässä rahapulassa enää tilaa Messille?

Sitten taas toisaalta Barcelona on Messin perheen koti ja nyt joukkueestakin on taas saatu viime vuosia menestyvämpi. Gavi on juuri sellainen korkean intensiteetin pelaaja, joka kykenisi omalla työmoraalillaan peittämään Messin laistamista puolustusvelvoitteista. Robert Lewandowskissa taas on sen tason viimeistelijä, että Messin murtavat syötöt voisivat päätyä melko korkealla prosentilla maaliin.

Pöydällä yksi tarjous

Barcelonan ja Messin asioita tarkasti seuraava toimittaja Veronica Brunati twiittasi tuoreeltaan, että Messin pöydällä on vain yksi tarjous ja se on PSG:n jatkosopimus. Toisaalta ESPN:n toimittaja Esteban Edul puolestaan twiittasi, että Messin jatkaminen PSG:ssä on hyvin epätodennäköistä ja että Messi perheineen haluaisi palata Kataloniaan.

Barcelona ei toki ole ainoa muuttuja Messin päätöksenteossa. Tilanne PSG:ssä vaikuttanee yhtä lailla. Jos Neymar heivataan seurasta ulos, miksi Messi jäisi? Juuri Neymarin perässähän Messi PSG:hen siirtyi. Entä näkeekö Messi PSG:n projektia urheilullisesti tarpeeksi motivoivana? Ainoa merkittävä tavoite vuosi toisensa jälkeen on Mestarien liigan voitto, ja taas sieltä tuli liian aikaisessa vaiheessa lähtö.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila

Lue lisää