Ballon d’Orit on jaettu. Miesten pallon vei Karim Benzema, naisten Alexia Putellas.

Benzeman voitto oli hyvin odotettu ja ansaittu. Kaiken voittaja ja elintärkeä rooli niin Mestarien liigan kuin La Ligan mestaruuksissa. Se on kuitenkin vain pintaa. Tärkeämpää on kasvutarina voiton taustalla.

Benzema on nyt 34-vuotias, kahden kuukauden kuluttua 35. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Benzema oli Ballon d’Or -äänestyksessä edes kolmen parhaan joukossa.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen. Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Ballon d'Or #ballondor

@francefootball
📈 Karim Benzema's ranking through the years

#ballondor

Benzeman uran voi sanoa koostuvan neljästä eri vaiheesta. Ensin oli se nuori kultapoika Lyonissa. Maaleja syntyi liukuhihnalta, mikä sai Real Madridin kiinnostumaan. 35 miljoonan euron siirto toteutui kesällä 2009, jolloin Benzemalla oli ikää 21 vuotta.

Realissa Benzema joutui uuteen tilanteeseen. Enää ei ollutkaan tarjolla ihmepojan viittaa ja automaattista paikkaa auringossa. Benzema joutui taistelemaan elintilastastaan toisen, hyvin samanikäisen (ikäeroa muutama päivä) ja lupaavan keskushyökkääjän kanssa. Ehkä muistat vielä Gonzalo Higuaínin, jonka pelaajaura muuten päättyi samana iltana kun Benzema voitti Ballon d’Orin.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen. Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Major League Soccer

@MLS
What an incredible career 👏

An emotional Gonzalo Higuain after playing his final game. 🇦🇷

Benzema ja Higuaín väänsivät Real Madridissa rinta rinnan kesään 2013, jolloin seurajohto päätti ratkaista taistelun Benzeman hyväksi. Se oli Benzeman näkökulmasta seuraava voitto tai este, jonka mies ylitti. Seuraava odotti jo edessä.

Real Madrid oli vuosina 2009-18 Cristiano Ronaldon joukkue, oli se sitten aina järkevää tai ei. Hyökkäyspelaaminen rakennettiin paljolti Ronaldon vahvuuksien varaan. Tässä näytelmässä Benzeman rooli oli tukea Ronaldoa.

Monta vuotta peräjälkeen olin sitä mieltä, että Benzeman laatu Real Madridin tasoisen joukkueen keskushyökkääjänä ei riitä. Tuskin olin kritiikissäni yksin. Real-yhteisön sisälläkin vähän naureskeltiin tuhnu-Benzemalle. Ja sitähän ranskalainen jossain vaiheessa oli. Aivan liikaa hukattuja paikkoja.

Jälkikäteen voidaan kuitenkin myös sanoa, että Benzema oli äärimmäisen harvinaislaatuinen sentteri. Syöttölauta, tilan tekemistä, puolustajan pois viemistä liikkeillä, joiden Benzema tiesi avaavan tilaa Ronaldolle eikä hänelle itselleen.

Absoluuttisella huipputasolla ei ole montaa hyökkääjää, jotka suostuvat moiseen rooliin. Ehkä lähimpänä on Liverpoolin Roberto Firmino.

Se oli Benzeman uran kolmas vaihe ja siihen uran piti tietyllä tapaa päättyä. Maalitahti oli alkanut hiipua pahasti. Kaudella 2016-17 syntyi 11 sarjamaalia, seuraavalla enää viisi (!). Kun Ronaldo sitten kesällä 2018 lähti Juventukseen, useampi taho arveli, että Real Madridilla menee aikansa rakentaa maalintekokoneisto uusiksi.

Ei mennyt, koska Benzema oli sittenkin taas valmis ottamaan uuden haasteen vastaan. Nyt joukkueen ykköshyökkääjänä, jonka olisi pakko takoa valtava kasa maaleja. Ihan kaikki eivät uskoneet, mutta niin vain Benzema onnistui.

Rinnalla oli mitä lie tuhnuja, nuoret Vinícius ja Rodrygo, vähän Gareth Balea, Eden Hazardia. Kaksi jälkimmäistä hiipui, ja Vinícius oli ensimmäisillä kausillaan jäätävä säheltäjä. Mutta Benzema piti Real Madridin pinnalla välikausien ajan. La Ligassa Ronaldon lähdön jälkeen 21 maalia, 21 maalia, 23 maalia, 27 maalia.

Yhtäkkiä Benzemasta oli tullut kliininen kone, joka osuu paikasta kuin paikasta. Tehokkuus oli niin kovaa luokkaa, että Real kykeni joukkueenakin menestymään suorastaan hämmentävällä tavalla. Ronaldon lähdön jälkeen Real on napannut 2/4 mestaruutta La Ligassa ja voittanut kertaalleen Mestarien liigan. Eikä se ollut pelkkä Ronaldo, vaan joukkueesta ovat tänä aikana lähteneet myös avauksen molemmat topparit Sergio Ramos ja Raphaël Varane, ja viime kesänä vielä Casemirokin.

Seurajohto on loistavalla tavalla rakentanut joukkuetta uusiksi, mutta sukupolvenvaihdos vie väkisinkin aikaa. Ei olisi ollut mikään ihme, jos Real Madrid ei olisi muutamana kautena menestynyt. Ihme on, että mestaruuksia on koko ajan tullut, ja sen ihmeen nimi on paljolti Karim Benzema.

Viides haaste Benzeman uralla on ollut nuorten opettaminen. Real Madridin on aina voitettava, ja nyt Benzema voi – sitten kun aika on sopiva – lähteä seurasta aika lailla hyvillä mielin. Vinícius on kehittynyt sählääjästä erittäin vaaralliseksi laitahyökkääjäksi. Fede Valverde täydentää hyökkäystä erinomaisesti. Puolustuslinja alkaa taas olla kunnossa, ja keskikentällä uudelleenrakennus on hyvällä mallilla.

Benzeman urasta moni voisi ottaa mallia – sama se, millaisia töitä tekee. Jos nyt unohdetaan tässä tekstissä kentän ulkopuolella tapahtuneet asiat, kentällä Benzema on ollut vuosikausien ajan esimerkillinen ammattilainen ja suorastaan poikkeus suurten egojen valtavirrassa.

Benzema on pystynyt olemaan paras ja johtotähti, kun sitä on tarvittu. Yhtä lailla Benzema on pystynyt nöyrtymään ja täyttämään myös apurooleja, jos tilanne on sitä vaatinut. Ennen kaikkea Benzema on sopeutunut ja kehittynyt – koko ajan. Hyvin monessa työssä nuo kaksi asiaa vievät pitkälle. Voidaan ehkä kiteyttää koko homma niin, että Benzema kunnioittaa omaa työtään. Sen ansiosta hänellä on nyt Kultainen pallo.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila

Lue myös