Ojasta allikkoon – Valencian tulevaisuus näyttää entistä synkemmältä

Valencian viime kausi oli niin vaikea kuin odottaa saattoi. 

Seurajohto palkkasi José Bordalásin Valencian uudeksi päävalmentajaksi. Valinta vaikutti kunnianhimoiselta. Olihan Bordalás tehnyt vuosien ajan upeaa työtä Getafessa, ja ennen kaikkea luonut madridilaisseuralle tunnetun ja toimivan pelitavan. Bordalásin odotettiin tuovan kaivattua ryhtiä ja asennetta varjojen mailla ajelehtineeseen Valenciaan, mutta myös ongelmat olivat tiedossa jo ennen kuin ensimmäinen virallinen ottelu oli pelattu. 

Seurajohto oli luvannut Bordalásille lukuisia hankintoja ennen kuin valmentaja allekirjoitti sopimuksensa. Sitten hankintoja ei tullutkaan, eikä Valencia päästänyt Bordalásia kesän harjoitusotteluissa lehdistön eteen, jottei luotsi pääsisi sanomaan suoria sanoja seurajohdon valheista.

Valencia menetti viime kesänäkin useita avainpelaajiaan, ja joukkueen materiaali oli muutaman vuoden takaiseen verrattuna suorastaan surkea.

Valtavien talousvaikeuksien kanssa edelleen kamppaileva seura ei kyennyt hankkimaan Bordalásille laadukkaita vahvistuksia, mutta siitä huolimatta alkukausi sujui vahvasti. Odotetut vaikeudet tosin käynnistyivät jo syyskuussa Real Madridille kärsityn tappion jälkeen. Sillä oli merkittäviä vaikeuksia pitää johtoasema itsellään. Maalintekopaikkojen luonti oli kuin tervanjuontia.

Bordalás onnistui johdattamaan Valencian lopulta Copan finaaliin, mutta Betis voitti kilpailun mestaruuden rangaistuspotkukilpailussa. Sarjassa Valencia sijoittui yhdeksänneksi. Se oli monien mielestä jopa odotettua parempi sija ottaen huomioon kaikki kauden aikana koetut vaikeudet.

Bordalás olisi tiettävästi halunnut jatkaa Valenciassa, mutta hän ajautui erimielisyyksiin seurajohdon kanssa, joka halusi antaa valmentajalle potkut – ja niin lopulta kävikin. Kyseessä ei ollut suinkaan ensimmäinen kerta Valenciassa, kun seurajohto antaa valmentajalle potkut kentän ulkopuolisten syiden kanssa. Ja tuskin ikävä kyllä viimeinenkään.

Gennaro Gattuso nappasi itselleen vähintäänkin haastavan pestin. Nyt mitataan myös Gattuson kärsivällisyyttä. Kuva: Getty

Seurajohto pestasi Gennaro Gattuson uudeksi valmentajaksi. Gattuson menneisyyden ja Valencian seurajohdon yleisen saamattomuuden tietäen on helppo olettaa, ettei osapuolten yhteinen matka kestä välttämättä sen pidempään.

Gattuso tunnetaan vaativana valmentajana, joka haluaa seurajohdon kunnioittavan omaa projektiaan muun muassa hankintojen merkeissä. Sellaisia tuskin on luvassa, sillä Valencialla ei ole varaa maksaa tällä hetkellä edes siirtosummia pelaajista. Samu Castillejo saapui ilmaisella siirrolla AC Milanista, ja Valencia taipui maksamaan hienon viime kauden pelanneen Hugo Duron neljän miljoonan euron osto-option. Sen sijaan valencialaislähteiden mukaan Valencia on valmis myymään Carlos Solerin, José Gayàn ja Gonçalo Guedesin kaltaisia avainpelaajiaan. 

Lähtökohdat ensi kauteen ovat siten jopa viime vuotta huonommat – ja se on paljon sanottu. Valencia on tällä hetkellä kuin aavelaiva, joka ajelehtii kohti entistä myrskyisämpää tulevaisuutta. Jos pahimmat skenaariot toteutuvat ja avainpelaajat jättävät Mestallan, voi Valencia joutua jopa putoamistaisteluun.

Ernesto Valverde palasi kotiin – eteneekö Athletic viimein Eurooppaan?

Europelit jäivät Athleticille taas haaveeksi. Athletic sijoittui viime kaudella La Ligassa kahdeksanneksi. Sitä voi pitää pettymyksenä, sillä Athletic lähti viime kauteen Marcelinon johdolla tavoitteenaan palata eurokentille.

Maalinteko-ongelmat ja ailahtelevat peliesitykset koituivat jälleen Athleticin kohtaloksi. Kokonaisuutta arvioiden Marcelinon puolitoista vuotta kestänyt projekti ei tosin näyttänyt epäonnistuneelta, vaikka europelit jäivätkin saavuttamatta. Athletic voitti Marcelinon alaisuudessa Supercopan ja eteni kahteen Copan finaaliin, jotka se tosin hävisi.

Marcelino kykeni hetkellisesti peluuttamaan Athleticia juuri siten kuin sen pitäisikin pelata – etenkin otteluissa suuria vastaan. Athletic oli vastustajille ärsyttävä joukkue, joka pelasi sääntöjen rajamailla ja toteutti omaa pelitapaansa loistavasti. Ongelmaksi koitui se, ettei Athletic lopulta kyennyt pitämään samanlaista intensiteettiä yllä kaikissa otteluissaan. Marcelino ilmoitti kauden jälkeen, ettei allekirjoita jatkosopimusta ja jättää seuran.

Ernesto Valverde kuuluu Espanjan parhaimpiin valmentajiin. Nyt hän palasi kotiinsa. Kuva: Getty

Athleticin puheenjohtajavaaleja vietettiin kesä-heinäkuun vaihteessa. Jon Uriarte sai melkein puolet annetuista äänistä ja valittiin siten uudeksi puheenjohtajaksi. Uriarte toi Ernesto Valverden joukkueen päävalmentajaksi. Seuran jäsenillä oli myös mahdollisuus valita Iñaki Arechabaleta puheenjohtajakseen. Hän olisi tuonut Marcelo Bielsan päävalmentajaksi.

Valverde oli kuitenkin oikea ja ennen kaikkea stabiilimpi valinta. Valverde tuo Athleticiin kaivattua tasaisuutta ja jatkuvuutta. Valverde tuntee Athleticin ja joukkueen pelaajat kuin omat taskunsa, sekä peluuttaa juuri sellaista jalkapalloa, mistä Athletic on tunnettu. Varma ja riskitön valinta. Valverde ehti viettää kahden ja puolen vuoden ajan sapattivapaata Barcelonasta saamiensa potkujen jälkeen. Nyt saamme nähdä, miten Valverde on kehittynyt valmentajana.

Joukkue on pysynyt tuttuun tapaan samanlaisena kuin aiemminkin. Hankintoja ei ole nähty ja Unai Núñez lainattiin Celtaan.

Jos Valverde saa joukkueestaan irti läheskään yhtä paljon kuin edellisellä Athletic-pestillä, voi baskiseura hyvinkin palata eurokentille. Ja se onkin yksi suurimmista syistä, miksi Valverde tuotiin takaisin San Mamésille.

Sarjan tasaisin suorittaja pelasi hienon kauden – onko Osasunan aika nostaa panoksia?

Osasuna lähti viime kauteen kenties koko sarjan mielenkiintoisimpana joukkueena. Se oli vahvistanut joukkuettaan laatupelaajilla ja kykeni myös pitämään kiinni muun muassa David Garcían tapaisista tähtiyksilöistä.

Viime kausi oli Osasunan kolmas peräkkäinen La Ligassa. Sijat 10, 11, 10. Ei lainkaan hassummin ottaen huomioon Osasunan budjetin, joka ei päätä huimaa. Osasunaa on helppo pitää todellisena malliyksilönä espanjalaisessa jalkapallossa. Seurajohto osaa asiansa ja joukkueet rakennetaan vuosittain rauhallisesti järjen kanssa. Sitä sopisi toivoa myös muilta saman budjettiluokan seuroilta.

Osasunan tiivis kotistadion El Sadar on jokaiselle vastustajalle hyvin ärsyttävä paikka pelata. Kuva: Getty

Kun rahaa ei ole käytössä yhtä paljon kuin muilla samojen sijojen seuroilla, on seurajohdon- ja yhteisön oltava luovia ja mietittävä rauhassa, miten käytössä olevasta budjetista saa mahdollisimman tehokkaan. Osasuna käyttää rahaa hyvin harkiten, eikä ole sattumaa, että valtaosa seuran hankinnoista onnistuu paremmin kuin muilla.

Osasunan päävalmentaja Jagoba Arrasate on tehnyt seurassa upeaa työtä. Arrasate aloittaa viidennen kautensa Osasunan päävalmentajana. Sinä aikana luotsi on nostanut Osasunan Segundasta La Ligaan ja tehnyt siitä tasaisen suorittajan pääsarjatasolla.

Myös alkavalla kaudella on helppo arvioida Osasunan sijoittuvan ylempään keskikastiin. Pelaajamateriaalikin on lähtökohtaisesti vain vahvistunut viime kaudesta. Rubén Peña ja Aitor Fernández tuovat leveyttä joukkueeseen, vaikka eivät välttämättä ole edes avauskokoonpanon pelaajia. Manu Sánchez saapui Atléticosta jälleen lainalle, ja nappaa todennäköisesti avauksen paikan itselleen.

Jon Moncayolan, David Garcían, Chimy Ávilan, Sergio Herreran, Ante Budimirin ja Rubén Garcían kaltaiset luottopelaajat ovat todistaneet tasonsa La Ligassa ja luovat edelleen Arrasaten miehistölle rungon, jonka päälle rakentaa. Osasuna on kaikessa yksinkertaisuudessaan niin hienosti johdettu seura ja upeasti valmennettu joukkue, että piskuiselle pamplonalaisseuralle ei voi toivoa kuin uutta menestyksekästä kautta – ja eiköhän sellainen ole taas tulossa.

Tuukka Ikkeläjärvi
Twitter: @tuukka_21