La Ligan sensaatiovalmentajan johdolla Rayo pysyy jälleen pääsarjassa

Rayo nousi viime kaudeksi La Ligaan. Vielä elokuussa näytti, että madridilaisseuralla on kasassa kenties koko sarjan heikoin joukkue. Seurajohto teki elokuun lopussa muutaman nappihankinnan, ja se toden totta näkyi pelikentillä.

Radamel Falcao siirtyi Vallecasiin vapaana agenttina. Falcao oli huippuiskussa syyskaudella muun joukkueen tavoin. Rayo pelasi suorastaan täydellisen syyskauden ja oli vielä joulukuussa mukana taistelussa paikasta Mestarien liigaan. Kevätkausi sujui heikosti, mutta upean syyskauden myötä Rayo oli jo pitkälti varmistanut sarjapaikkansa joulukuuhun mennessä. 

Rayon päävalmentaja Andoni Iraola on tehnyt loistavaa työtä madridilaisseuran peräsimessä. Aluksi Iraola nosti Rayon La Ligaan ja sen jälkeen onnistui pitämään seuran pääsarjassa vasten kaikkia odotuksia. Iraola on kyennyt luomaan Rayolle tunnistettavan, mutta ennen kaikkea tehokkaan ja toimivan pelitavan – aina seuran taloudellisiin resursseihin peilattuna.

Rayo pelaa rohkeaa, nopeaa ja riskejä välttävää jalkapalloa. Iraolan Rayon suurimpiin vahvuuksiin kuuluu nopeat vastahyökkäykset pallonriiston jälkeen. Etenkin viime kauden ensimmäisellä puoliskolla ne olivat todellista myrkkyä vastustajille. Rayo ei anna juurikaan aikaa vastustajalle, ja prässää hyvin aggressiivisesti ottelun alusta lähtien.

Voitto Camp Noulla lukeutui Rayon viime kauden urotekoihin. Rayo pelasi ennakko-odotuksiin nähden upean kauden. Kuva: Getty

Iraola on yksi suurimmista syistä sille, miksi Rayo säilyttänee sarjapaikkansa myös alkavalla kaudella. Vaikka viime kausi sujui hienosti ja seuran ainoa tavoite, eli sarjapaikan säilyttäminen toteutui, ei Rayo aseta itselleen nytkään kunnianhimoisia tavoitteita. Europeleistä haihattelu on epärealistista. Iraolan miehistö lähtee säilyttämään sarjapaikkaa alkavallakin kaudella.

Rayon pelaajamateriaali ei päätä huimaa, vaikka viime kaudella monet yksilöt nousivat esiin Iraolan alaisuudessa. Isi Palazónin, Fran Garcían, Iván Balliun, Alejandro Catenan ja Stole Dimitrievskin kaltaiset pelaajat nousivat uudelle tasolle ja rakentavat joukkueen rungon myös alkavalle kaudelle.

Rayon kesän siirtoikkuna on ollut mielenkiintoinen, sillä se ei ole käyttänyt euroakaan rahaa, eikä se ole myynyt pelaajiaan. Unai López saapui vapaana agenttina Athleticista keskikentälle. López tuntee Rayon kuin omat taskunsa, sillä hän pelasi seurassa viime kauden lainalla. Kokenut 40-vuotias Diego López siirtyi Rayoon niin ikään vapaana agenttina ja taistelee ykkösmaalivahdin paikasta Dimitrievskin kanssa.

Falcao jatkaa Vallecasissa, mutta kärjen on päästävä eroon loukkaantumiskierteestään. Seurajohdon on reagoitava ja hankittava ainakin muutama laatuvahvistus elokuun aikana.

Celtan viime kauden mahalasku vie odotukset entistä alemmas

Celtalla oli potentiaalia parempaan, ja viime kautta voi pitää pienoisena pettymyksenä. Seurajohto oli kasannut yllätysvalmiin joukkueen, mutta lopulta Celtan kausi oli tasapaksu. Celta nappasi kauden avausvoittonsa vasta kuudennella sarjakierroksella. Pitää paikkansa, että alkukauden ohjelma oli vaikea, mutta siitä huolimatta myös itse peliesitykset jättivät toivomisen varaa.

Celta oli jälleen riippuvainen Iago Aspasista. Se ei suoranaisesti yllättänyt, sillä Aspas on edelleen loistava pelaaja, mutta Celtan pitää löytää hänelle mitat täyttävä varamies. Aspas täytti juuri 35 vuotta, eikä hän pelasta seuraa enää muutamaa vuotta pidempään. Viime kaudella syntyi 18 maalia ja kuusi maalisyöttöä.

Joukkueen toinen hyökkääjä Santi Mina hyllytettiin seuran toiminnasta toukokuussa raiskayssyytteen vuoksi, joten seurajohdon on löydettävä myös hänelle korvaaja. Seurajohdolla on paljon töitä edessään, mutta riittävätkö resurssit ja aika?

Celta on liian riippuvainen Iago Aspasista. Kuva: Getty

Vigolaisseuran päävalmentajan Eduardo Coudet’n pesti on ollut kaksijakoinen. Ensimmäinen kausi sujui kuin ruusuilla tanssien, ja siten monet odottivat viime kaudelta paljon enemmän. Lopulta Celta oli nimenomaan pelillisesti varsin epätasainen ja yksi suurimmista pettymyksistä koko La Ligassa.

Celtan siirtoikkuna on ollut varsin hiljainen. Se hankki 18-vuotiaan keskikenttäpelaaja Williot Swedbergin Hammarbysta viidellä miljoonalla eurolla. Keskikentälle saapui vahvistus myös Hollannista. Luca de la Torre siirtyi kahdella miljoonalla eurolla Heracles Almelosta Celtaan. Unai Núñez ja Óscar Rodríguez saapuivat alkavaksi kaudeksi lainalle. Óscar tarvitsee suuren rooliin saadakseen uransa takaisin raiteilleen.

Brais Méndez jätti Celtan ja siirtyi 14 miljoonalla eurolla Real Sociedadiin. Ymmärrettävä ratkaisu Braisilta ja hän pääsi urallaan askeleen eteenpäin, mutta Celtalle Braisin lähtö oli surkea uutinen. Espanjan A-maajoukkuerinkiin kuuluva Brais oli Celtan keulakuva Aspasin kanssa. Kykeneekö Óscar Rodríguez täyttämään saappaat?

Alkavalla kaudella odotukset eivät ole enää läheskään yhtä suuret kuin vuosi sitten. Celta ei ole vahvistunut tarpeeksi siirtomarkkinoilla ja todellisuudessa nykyinen materiaali on varsin kapea. Seura taistelee pitkälti samoista sijoista kuin viime kaudella. Vuosi sitten tähtäin oli europeleissä – nyt tukevasti keskikastissa.

Espanyol uuden äärellä – penkin päässä sarjan mielenkiintoisin valmentaja

Espanyol säilytti sarjapaikkansa viime kaudella vain vaivoin. Toissa kaudella Segundan mestaruuden voittanut ja siten viime kaudella La Ligassa sarjanousijana pelannut Espanyol sijoittui sarjassa 14. sijalle. Itse sijoitus oli positiivinen, vaikka lopulta putoamisviivaan oli matkaa vain vaivaiset neljä pistettä.

Se tosin riitti Espanyolille, sillä seura lähti viime kauteen tavoitteenaan säilyä La Ligassa, vaikka todellisuudessa rahkeet olisivat voineet riittää korkeammallekin. Joka tapauksessa sarjanousijan säilyminen La Ligassa on aina positiivinen uutinen.

Espanyolia viime kaudella valmentanut Vicente Moreno sai aika ajoin kritiikkiä pragmaattisesta ja riskejä välttelevästä pelitavastaan, mutta se ei itse joukkuetta haitannut, sillä Espanyolilla oli läpi kauden selvä pelisapluuna. Espanyolin ei ollut tarkoituskaan ihastuttaa peliesityksillään, vaan saavuttaa tavoitteensa, eli sarjapaikan säilyttäminen.

Ja sehän onnistui, vaikkei kenties niin selvästi kuin monet odottivat. Espanyol pelasi viime kaudella suoraviivaista jalkapalloa ja Moreno keskittyi pitämään puolustuksen tiiviinä. Se oli ollut Espanyolin ase Segundassakin. Puolustus toimi varsin mallikkaasti syyskaudella, mutta kevätkausi oli yhtä tervanjuontia monella eri osa-alueella.

Diego Martínez on jälleen La Ligassa! Luotsi teki upeaa työtä Granadassa. Nyt edessä on pesti Espanyolin peräsimessä. Kuva: Getty

Moreno sai potkut neljä kierrosta ennen sarjan päättymistä, kun Espanyolin sarjapaikka ei ollut vieläkään varmistunut. Alkavaksi kaudeksi seurajohto pestasi Diego Martínezin uudeksi päävalmentajakseen. Se oli lähtökohtaisesti loistava kaappaus, sillä monet odottivat Martínezin odottavan edelleen suuremman seuran yhteydenottoa sapattivuoden jälkeen.

Martínez teki upeaa työtä Granadassa ja osoitti saavansa keskinkertaisesta miehistöstä paljon irti. Martínez on kenties alkavan kauden mielenkiintoisin valmentaja La Ligassa. Granadassa annetut näytöt olivat vähintäänkin vakuuttavat. Nyt työympäristö on vaikeampi, mutta toisaalta pelaajamateriaali asteen parempi.

Joukkueen ykköstykkinä tunnetun Raúl de Tomásin tulevaisuus puhuttaa. Jos Espanyol saa pidettyä kiinni suurimmasta tähdestään, kykenee Martínez luomaan La Ligaan tasokkaan kärkiparin RDT:n ja vapaana agenttina seuraan saapuneen Joselun muodossa. Espanjan A-maajoukkueeseen noussut RDT iski viime kaudella komeat 17 maalia La Ligassa. Hänet on yhdistetty siirtohuhuissa muun muassa Sevillaan ja Atléticoon.

Pitkäaikainen ykkösmaalivahti Diego López jätti Espanyolin ja siirtyi Rayo Vallecanoon. Espanyol pestasi viime kaudella Atléticossa pelanneen Benjamin Lecomten lainalle AS Monacosta. Lecomte ei pelannut viime kaudella otteluakaan ja toimi Jan Oblakin varavahtina. Espanyol maksoi 2,5 miljoonaa euroa keskikenttäpelaaja Tonny Vilhenasta Krasnodarille.

Jos kaikki menee nappiin, on Espanyolilta lupa odottaa sijoittumista jopa kymmenen parhaan joukkoon.

Elchen viime kausi sujui yllättävän hyvin – nyt tasainen alempi keskikasti saattaa tehdä tepposet

Elcheä on helppo kuvailla La Ligan pieneksi kummajaiseksi.

Se nousi La Ligaan kaksi vuotta sitten. Valtaosa odotti seuran putoavan välittömästi takaisin Segundaan, mutta lopulta Elche oli viimeinen säilyjä kaudella 2020-21. Sitä oli helppo pitää suurena yllätyksenä, sillä Elche lähti pääsarjan valloitukseen heikolla materiaalilla.

Viime kauden alussa odotukset olivat identtiset. Materiaali ei riitä ja Fran Escribán eväät näyttivät olevan jo syöty. Niin vain Elche pelasi lähtökohtiin nähden hienon kauden ja sijoittui La Ligassa 13. sijalle, vaikka putoamisviiva jäikin Espanyolin tapaan vain neljän pisteen päähän.

Escribá sai tosin potkut jo marraskuussa, kun 14 kierroksen jälkeen joukkue oli napannut vain kaksi voittoa. Vain vajaata vuotta aiemmin Escribá oli saapunut kesken kauden Elcheen ja pelastanut seuran jo varmalta näyttäneeltä putoamiselta. Korvaajaksi pestattu Francisco sai ryhtiä joukkueeseen ja Elche pelasikin hyvää jalkapalloa seuraavat kaksi kuukautta. Kevätkausi oli yhtä vuoristorataa, mutta talvella kerättyjen pisteiden myötä Elche säilytti sarjapaikkansa.

Elchen siirtoikkuna ei ole ollut suinkaan vauhdikas – päinvastoin. Ezequiel Ponce saapui Elcheen neljällä miljoonalla eurolla Spartak Moskovasta. Ponce pelasi viime kaudella Elchessä lainalla. Ponce korvaa Elchen jättäneen Guido Carrillon. Carlos Clerc siirtyi Levantesta vapaana agenttina Elcheen.

Elchellä on edelleen joukkueessaan Lucas Boyén, Pere Millan, Johan Mojican ja Édgar Badían kaltaisia tasonsa todistaneita pelaajia, mutta riittääkö se? Elchen on vahvistuttava huomattavasti kesän siirtoikkunassa, jotta se voi realistisesti toistaa edellisten kausien pienoiset ihmeet. La Ligan alempi keskikasti vaikuttaa yhtä tasaiselta kuin viime kaudella, joten yksikin nappihankinta voi muuttaa voimasuhteita suuntaan ja toiseen. Aikaa ei ole tuhlattavaksi.

Tuukka Ikkeläjärvi
Twitter: @tuukka_21