La Ligaan ovat jo varmistaneet nousunsa ensi kaudeksi Segundan kaksi parasta, saudiarabialaisrahoitteinen Almería sekä legendaarisen Ronaldon omistama Real Valladolid, joka vietti toisella sarjatasolla vain yhden kauden. Kolmas nousija selvitetään tuttuun tapaan neljän joukkueen nousukarsinnoilla, joihin osallistuvat Segundan sijoille 3-6 sijoittuneet joukkueet.

Aikataulu playoffeissa on väljä, sillä nousija on selvillä vasta sunnuntaina 19.6. Välierät pelataan kuitenkin jo tämän viikon aikana, mutta sitten tahti hiljenee. Nousukarsintafinaalin ensimmäinen osa pelataan lauantaina 11.6. ja toinen siis 19.6.

Sarjanousua tavoittelevat yhdessä parissa Tenerife ja Las Palmas, jotka pelaavat tänään 1.6. ja lauantaina 4.6., sekä Girona ja Eibar, jotka kohtaavat 2.6. ja 5.6.

AS:lle arvionsa ottelupareista antoi 53-vuotias valmentaja José Luis Oltra, joka on kaikkien aikojen kymmenenneksi eniten otteluita Segundassa valmentanut valmentaja. Aktiivivalmentajista enemmän pelejä on vain Pepe Melillä. Joulukuussa Fuenlabradasta kenkää saanut Oltra on nostanut uransa aikana Segundasta pääsarjaan Levanten, Tenerifen ja Deportivon, ja valmentanut karsinnoissa Córdobaa. Hän siis tietää, mitä nousu vaatii.

– Nousukarsinnat alkavat nollasta, aivan kuin kyseessä olisi finaali. Suosikkeja ei ole, eikä varaa virheisiin. Monet asiat voivat kääntää otteluparin suuntaan tai toiseen, Oltra pyöritteli.

– Paineet ovat kovat. Näihin peleihin liitttyy tavanomaisesta poikkeavia ulkoisia tekijöitä, kuten fyysinen kunto. Luulen kuitenkin, että pelitavalleen uskollisimmalla joukkueella on parhaat mahdollisuudet yltää päämäärään.

Oltra pitää erityisen kiehtovana Kanariansaarten derbyä Las Palmasin ja Tenerifen välillä.

– Se on derbyjen derby. Olen kokenut sen vaihtopenkiltä käsin, ja pelissä on enemmän kuin kolme pistettä. Siinä pelataan saaren ylpeydestä, ja tällä kerralla on myös mahdollisuus jättää pahin kilpailija ulos nousukarsintafinaalista. Tässä pelissä tunnetaso on moninkertainen.

Vuosi sitten La Ligasta pudonnut Eibar on ollut lähes koko kauden sarjan kahden parhaan joukossa ja johti Segundaa ennen päätöskierrosta. Se kuitenkin hävisi päätöskierroksella sarjajumbo Alcorcónille, jonka putoaminen oli varmistunut jo aiemmin. Nolosta kalkkiviivoilla sulamisesta toipumiseen ei jäänyt montaa päivää aikaa.

– Se voi vaikuttaa Eibariin. Nyt heidän on näytettävä luonnetta ja noustava siitä, jotta nousutavoite toteutuu. Se oli heille kova isku. He olivat koko kauden kiinni suorassa nousussa ja hävisivät varmasti putoavalle sarjajumbolle lisäajalla, Oltra kertaa.

Näin Oltra arvioi neljää karsintoja pelaavaa joukkuetta:

Eibar: Heidän on resetoitava tapahtunut. Heillä on Stoichkov, yksi sarjan parhaista maalintekijöistä, sekä ylhäällä hyviä pelaajia, kuten Fernando Llorente, Fran Sol ja Blanco Leschuck. Myös heidän puolustuksensa on erittäin luja. Heillä on hyvä kokoonpano ja hyvä valmennustiimi.

Tenerife: Avaintekijä on kotikentällä Heliodoro Rodríguezissa pelattava ensimmäinen osaottelu. Tenerife päästää erittäin vähän maaleja, ja hyvä tulos kotiyleisön edessä voi olla tärkeä. Lisäksi heillä on Enric Gallegon maalintekotaito.

Las Palmas: Heillä on kaikkein ratkaisevin pelaaja: Jonathan Viera. Hän on äärimmäisen tärkeä. Johtaja kentällä ja kentän ulkopuolella. Joukkueella on hyviä yhdistelmiä ja se pääsee karsintoihin hyvässä vireessä pelattuaan 11 ottelua putkeen ilman tappiota. Las Palmas on voittanut tämän kauden kaksi derbyä.

Girona: Joukkue on hyvin paljon valmentajansa (Míchelin) näköinen. Girona on parantanut koko ajan. Se aloitti kauden kehnosti, mutta pelasi mahtavan kevätkauden. Heillä on Cristhian Stuani, yksi parhaista maalintekijöistä, erittäin hyvä toinen linja, vahva puolustus ja kokenut maalivahti.

Las Palmasin nousu kohti karsintoja oli todella loistava, sillä se sai viimeisistä 11 ottelustaan 29 pistettä 33 mahdollisesta. Ennen tuota putkea, vain reilut kaksi kuukautta sitten Las Palmas oli Segundassa sijalla 14, mutta lopulta se kipusi neljänneksi. Pisteputki on Las Palmasin seurahistorian paras.

Eibar on pelannut La Ligassa viimeksi viime kaudella ja viimeksi kaudella 2018-2019. Las Palmas nähtiin La Ligassa edellisen kerran kaudella 2017-2018 ja Tenerife 2009-2010.

Lähde: AS