Tämän jutun kirjoitushetkellä Camp Noulla juhlistetaan jatkosopimusta. Ronald Araújo jatkaa seurassa kesään 2026. Sopimuksen ulosostohinta on miljardi euroa.

Voidaan sanoa, että sopimus on Barcelonalle lottovoitto, suorastaan elintärkeä.

Molemmat osapuolet kommentoivat juhlallisuuksissa sopimusta juuri sellaisilla sanankäänteillä, jotka kertovat kontrahdin merkityksestä koko seuralle.

Puheenjohtaja Joan Laporta sanoi näin:

– Olemme luoneet perustukset tulevaisuutta ajatellen. Araújon kaltainen toppari, Pedrin ja Nicon – toivottavasti myös Gavin – kaltaiset keskikenttäpelaajat ja Ansu Fatin sekä Ferran Torresin kaltaiset hyökkääjät…

Juuri tästä on kyse. Araújo on jo osoittanut olevansa johtava pelaaja. Hän on Gerard Piquén manttelinperijä ja peruskallio, jonka ympärille puolustuksen voi rakentaa. Aivan kuten keskikentän voi rakentaa Pedrin ympärille ja hyökkäyksen Torresin sekä Fatin (jos vain pysyisi terveenä) varaan. Joukkueen selkäranka alkaa siis olla kasassa.

Araújo oli tietyllä tapaa puuttuva palanen, jonka jatkamista pidän Barcelonan kannalta huomattavasti Gavin mahdollista jatkosopimusta tärkeämpänä. Syy on ennen kaikkea se, että Barcelonaan sopivia keskikenttäpelaajia Barcalla ja markkinoilla on, mutta katalaanien pelilliseen identiteettiin sopivia toppareita on hyvin niukasti. Johan se on viime vuosina nähty Samuel Umtitin ja Clément Lenglet’nkin kohdalla. Eric Garcíakin on toistaiseksi ollut pettymys.

Vetovoimaa on vielä

Lehtitietojen mukaan Barcelona otti ison riskin Araújon (ja Gavin) kanssa, sillä sopimusneuvotteluissa tarjottu palkka ei tiettävästi ollut kummoinen. Ehkä tarjousta lopulta nostettiin tarpeeksi, mene ja tiedä. Araújo kuitenkin itse kommentoi tuoreeltaan näin:

– Sain muitakin tarjouksia, mutta ajatukseni oli koko ajan jatkaa uraa Barcelonassa. Pääsimme nopeasti yhteisymmärrykseen. Ette tiedäkään, kuinka onnellinen olin aikoinaan, kun kuulin pääseväni Barcelonaan. Uskon meidän nuoriin pelaajiimme. Aiomme voittaa lukuisia pokaaleja.

Araújon sanat kertovat siitä, mikä Barcelonan vetovoima edelleen on. Se on yksi niistä supersuurista seuroista, joihin pääsystä lapset unelmoivat.

Barcelonalle on äärimmäisen tärkeää, että nuoret, Barcelonan junioreihin tai B-joukkueeseen hankitut pelaajat lyövät läpi, pääsevät edustusjoukkueeseen ja vielä nousevat johtaviin asemiin. Se on polttoainetta koko systeemille, ruokaa juurikin niille unelmille.

Kaiken lisäksi on taas helpompaa houkutella edustusjoukkueeseen myös valmiita huippupelaajia muista seuroista, kun voidaan näyttää, että esimerkiksi Araújo, Pedri, Frenkie de Jong, Fati ja Torres on sidottu seuraan moneksi vuodeksi tästä hetkestä eteenpäin.

Työ Barcelonan toimistolla ei lopu tähän päivään. Seuraavaksi jatketaan sopimusneuvotteluja Gavin ja Ousmane Dembélén kanssa. Molempien pitäminen olisi Barcalle tärkeää. Ehkä se on taas hivenen helpompaa Araújon jatkosopimuksen jälkeen.

Jaakko Perttilä