Espanjan jalkapalloilussa ovat puhuttaneet pääsiäisenä julkisuuteen vuodetut ”Supercopa-paljastukset”. El Confidencial julkaisi hakkerien haltuunsa saamia äänitallenteita, asiakirjoja ja viestinvaihtoa koskien sitä, kuinka Barcelonan toppari Gerard Piqué ja Espanjan jalkapalloliitto RFEF:n puheenjohtaja Luis Rubiales junailivat Espanjan Supercupin kuuden vuoden sopimuksella Saudi-Arabiaan, saavuttaen samalla itselleen mittavaa taloudellista hyötyä.

Paljastuksia on putoillut sittemmin lisää. Viime viikolla Cope kertoi, että Piqué pyysi Real Madridin silloista kapteenia Sergio Ramosia tukemaan Rubialesia pudottamaan David Aganzon Espanjan pelaajayhdistyksen AFE:n puheenjohtajan paikalta.

Ramos ei kuitenkaan Piquén pyyntöön suostunut. Hänen mielestään heidän ei pitäisi puuttua sellaiseen asiaan. Lisäksi hän pyysi Piquétä pitämään keskustelun luottamuksellisena. Ramosin mielestä aihe oli liian herkkä eikä heidän tulisi sekaantua siihen.

Piqué kuitenkin petti Ramosin luottamuksen ja kertoi puolustajien keskustelusta Rubialesille. Rubialesin ja Piquén läheistä yhteistyötä ja keskusteluyhteyttä on arvosteltu etenkin mahdollisten eturistiriitojen vuoksi.

David Aganzosta tuli pelaajayhdistyksen puheenjohtaja marraskuussa 2017, kun Rubiales siirtyi samalta paikalta RFEF:n johtoon. Aganzo valittiin jatkokaudelle huhtikuussa 2021.

Nyt Atlético Madridin eri kannattajaryhmien yhteenliittymä La Unión Internacional de Peñas on julkaissut avoimen kirjeen, jossa se vaatii Luis Rubialesia eroamaan. Se toivoo, että Espanjan korkein urheiluneuvosto CSD puuttuisi asiaan ja ottaisi tapauksen tutkintaan.

– Aivan kuten jo vuonna 2019, ilmaisemme nytkin jyrkän vastustuksemme sille, että Supercopa pelataan Espanjan ulkopuolella. Se on espanjalaisille kannattajille todella aliarvostavaa ja vie heiltä mahdollisuuden päästä läsnä kilpailuun, jonka ainoa ja vastenmielinen tavoite on nyt tuottaa järjestäjille taloudellista hyötyä. Se voi olla laillista, mutta erittäin epäeettistä ja -esteettistä, kirje alkaa.

Kirjeessä nostetaan esiin huolet Saudi-Arabian ihmisoikeustilanteesta. Kannattajien mukaan RFEF:tä kiinnostaa vain taloudellisen voiton tavoittelu. Rubialesin ja Piquén välisen toiminnan kannattajaryhmittymä jättää oikeuden huoleksi, mutta CSD:tä se pyytää heti toimimaan.

– Kilpailun manipulointi ja vääristely viimeisissä turnauksissa näyttää selvältä. Kyse on siitä, että kaksi vanhaa tuttua hyötyvät aina, ja siten hyötyä saivat myös tapahtuman vastuulliset. Siinä ei ole mitään uutta, sillä espanjalainen jalkapalloilu on tottunut vuosikymmenten ajan vääristämään kilpailua kahden niin sanotun suuren hyväksi, kirjeessä todetaan viitaten Real Madridin ja Barcelona saamiin suurempiin turnauspalkkioihin.

Kirjeen päätteeksi Atléticon kannattajat pyytävät, että Supercopa palaisi takaisin pelattavaksi Espanjassa.

Lähteet: AS ja Football-España