Espanjalaislehti El Confidencial on nostanut pääsiäisenä esiin espanjalaisjalkapalloilun puhutuimman kohutapauksen. Paljastusten keskiössä on FC Barcelonan luottotoppari Gerard Piqué, jonka kerrotaan järjestäneen Espanjan jalkapalloliiton puheenjohtajan Luis Rubialesin kanssa kuusivuotista sopimusta Espanjan Supercupin pelaamisesta Saudi-Arabiassa. Piqué tienasi osuudestaan jättimäisen palkkion. Confidencial on esittänyt asiakirjoja ja audiotallenteita todisteena väitteilleen.

El Confidencial mukaan Rubiales painosti Saudi-Arabian vallanpitäjiä maksamaan Piquélle jopa 24 miljoonan euron korvauksen siitä, että Supercopa pelattaisiin Saudi-Arabiassa. Sen jälkeen Rubiales yritti salailla Piquén osallisuuden sopimusneuvotteluihin.

– Geri, onneksi olkoon. Enkä tarkoita mahtavaa peliäsi eilen enkä maaliasi. Tarkoitan, että nyt koossa on jo yli 12, ja sopimus Saudi-Arabian kanssa on valmis. Halaus ja kiitos kaikesta. Olen käytettävissä, jos tarvitset jotain, Rubiales sanoi Piquélle ääniviestissä 15.9.2019.

Lehti nimittää paljastuksiaan ”Supercopa Filesiksi”. Paljastusten mukaan Piquéllä oli ratkaiseva rooli siinä, että Supercopa päätettiin pelata Saudi-Arabiassa. Rubiales piti samalla voimakkaasti Piquén puolia toistaiseksi tuntemattomista syistä. Piquén edustaja on kiistänyt suojattinsa saaneen puolueellista kohtelua ja palveluksia. Espanjan jalkapalloliitto on puolestaan kieltäytynyt kommentoimasta asiaa.

Rubialesin ja Piquén yhteishanke alkoi vuoden 2018 lopulla. Siihen saakka Supercopa oli tarkoittanut La Liga -mestarin ja Copa del Reyn voittajan välistä yhtä ottelua, mutta Piquén ehdotuksesta se muuttui neljän joukkueen ja kolmen ottelun miniturnaukseksi. Muutoksella pyrittiin kasvattamaan Supercopan TV-oikeuksien arvoa. Piqué hoiti asiaa urheilutapahtumien järjestämiseen erikoistuneen Kosmos Holding -yrityksensä kautta.

Rubialesin palkka on riippuvainen Espanjan jalkapalloliiton saamista tuloista. Niinpä hän antoi siunauksensa formaattimuutokselle ja luvan Piquélle kartoittaa TV-markkinoita. Piqué työskenteli siis samaan aikaan Espanjan jalkapalloliitolle liikemiehenä ja FC Barcelonalle pelaajana.

Aluksi suunniteltiin, että Supercopa pelattaisiin joko Santiago Bernabéulla tai Camp Noulla, joista Barcelonan kotistadionilla uskottiin olevan paremmat mahdollisuudet suuremman kapasiteettinsa ansiosta.

– Katsohan, Geri. Aion jutella tästä Madridin kanssa. Luulen, että Madrid tulee sanomaan ei. Koska Madrid sanoo ei, tämä on meille mahtava juttu tulevaisuutta ajatellen. Sanomme, että Camp Nou on stadion, jolla on suurin kapasiteetti, jolla pelaa La Ligan mestari ja Copan mestari tai finaalisti. Luulen, että meillä on argumenttimme, Rubiales totesi Piquélle hetkellä, jolloin Barcelona johti La Ligaa seitsemän pisteen erolla Atlético Madridiin.

Ensin kaksikko arveli, että Piqué saisi paremman tuoton pelien pelaamisesta Camp Noulla, mutta pian katseet käännettiin kohti Saudi-Arabiaa. Piquéllä oli jo aiemmin ollut yhteistyökuvioita Saudi-Arabian kanssa.

Real Madrid kieltäytyi aluksi lähtemästä Lähi-Itään, vaan suosi mieluummin Yhdysvaltoja. Lisäksi seura vaati, että Espanjan ulkopuolelle lähtemisen edellytys olisi vähintään kahdeksan miljoonan euron palkintoraha seuralle. Piqué näki tässä tilaisuuden suosia La Liga -jättejä kahden muun osallistuvan seuran kustannuksella.

– Rubi, jos tämä riippuu rahasta ja Real Madrid sanoo lähtevänsä sinne 8 miljoonalla, niin hemmetti, he voivat maksaa 8 miljoonaa Madridille ja 8 Barcalle. Muille voidaan maksaa 2 miljoonaa euroa ja miljoona per seura. Se tekee 19 miljoonaa. Siten jalkapalloliitolle jää 6 miljoonaa. Ennen teille ei jäänyt mitään, mutta nyt saatte 6 miljoonaa. Sitten voimme kiristää Saudi-Arabiaa, sanoa heille, ettei Madrid suostu mukaan, ja saada heiltä vielä pari miljoonaa lisää, Piqué laskeskeli.

Piqué ja Rubiales tapasivat toisensa prosessin aikana useaan otteeseen. Kerran Piqué pyysi tavata Rubialesin jalkapalloliitto RFEF:n tiloissa Copa del Reyn arvonnan yhteydessä. Toisella kerralla Piqué kutsui Rubialesin Camp Noun pukukoppiin Barcelonan mestaruuden ratkaisevan ottelun jälkeen. Välillä Rubiales oli huolestunut saudiarabialaisten maksamien provisioiden suuruudesta, mutta Piqué pyysi häntä rauhoittumaan ja olemaan huolestumatta.

Supercopa-neuvottelut vuosivat julkisuuteen elokuussa 2019, ja Rubiales oli vähällä perääntyä. Ajatus huippuotteluiden pelaamisesta maassa, jossa noudatetaan tiukkaa islamilaista lakia, jossa on kuolemanrangaistus ja jossa naisten asema on erittäin heikko ja epätasa-arvoinen, sai paljon arvostelua osakseen. Piqué sai kuitenkin epäröineen Rubialesin jatkamaan hankkeen parissa.

– Rubi, ymmärrän kantasi täysin, mutta mieti hetki. Jos muutat mieltäsi nyt ja valitset toisen paikan vain, koska tieto tästä vuosi julkisuuteen, sitä käytetään sinua vastaan, Piqué jatkoi.

Piquén sanat tepsivät. 11.9.2019 RFEF solmi kuusivuotisen sopimuksen Supercopan pelaamisesta Saudi-Arabiassa. Järjestävä taho sitoutui maksamaan Espanjan jalkapalloliitolle nettokorvauksena 40 miljoonaa euroa. Se nosti Rubialesin liiton tuloihin sidotun palkan pilviin.

Samaan aikaan selvisi, että vastuullinen saudiarabialaisyritys Sela sitoutui maksamaan Piquén Kosmos Holdingille 4 miljoonaa euroa ”menestysprovisioita” per turnaus. Yhteensä Piqué siis nettosi täten 24 miljoonaa euroa.

Muutamaa viikkoa myöhemmin Rubiales kertoi lehdistötilaisuudessa Supercopan uudesta pelipaikasta. Hän myönsi Piquén yrityksen toimineen neuvotteluissa välittäjänä, mutta kielsi Piquélle maksetun mitään. Rubiales salaili Piquén saamia maksuja peläten siitä nousevaa eettistä kohua tai mahdollista eturistiriitaa. Vastasihan jalkapalloliitto muun muassa pelikielloista, tuomarinimityksistä, ottelukalentereista ja videotuomaroinnista, eikä Piquén ja Rubialesin läheinen yhteistyö vaikuttaisi välttämättä kaikien mielestä kovin viattomalta.

– Jalkapalloliitto ei ole maksanut mitään palkkiota Piquélle tai kellekään muullekaan, Rubiales vakuutti medialle.

El Confidencialin julkaisemista asiakirjoista kuitenkin käy ilmi, että mikäli saudiarabialaisyritys Sela ei maksaisi ”kolmannelle osapuolelle” sovittua vuotuista neljän miljoonan euron summaa, olisi RFEF:llä oikeus purkaa sopimus välittömästi ilman sanktioita ja pitää jo maksetut palkkiot. Ainoastaan sopimuksen liitteessä kerrotaan Kosmos Holdingin olevan tuo mainittu ”kolmas osapuoli”. Rubiales ja Piqué eivät halunneet mainita Kosmosta suoraan peläten sopimuksen päätyvän joskus julkisuuteen – kuten nyt on käynyt.

Aivan ensimmäisen Supercopan alla Piqué ei ollut saanut vielä Saudi-Arabiasta palkkioitaan. Turnaukseen oli aikaa vain muutama päivä, ja Piqué pyysi Rubialesia matkustamaan paikan päälle varmistamaan maksujen suorittamisen – tai muutoin turnaus pitäisi perua. Rubiales tekikin näin, ja pari päivää myöhemmin Piqué sai rahansa.

Espanjan jalkapalloliitto RFEF julkaisi torstaina tiedotteen, jossa se kertoi joutuneensa tietomurron kohteeksi. Sen mukaan varkaat olivat saaneet haltuunsa sähköpostitiedostoja, tekstimuotoisia keskusteluja ja yksityisiä audiotallenteita liiton johtohenkilöiltä, puheenjohtaja Luis Rubiales mukaan luettuna. Keskustelut olivat pääasiassa WhatsAppista.

RFEF:n näkemyksen mukaan kyseessä on selkeä rikos. Sen mukaan tietoja oli tarjottu monille viestintävälineille. RFEF jätti tietomurrosta rikosilmoituksen ja sanoi pitävänsä rikollisena näiden asiakirjojen julkaisua.