Espanjassa nousi maanantaina kohu, kun El Confidencial julkaisi tietomurron kautta saatuja asiakirjoja, WhatsApp-viestinvaihtoa, sähköposteja ja audiotallenteita, joista kävi ilmi Espanjan jalkapalloliiiton puheenjohtajan Luis Rubialesin ja Barcelonan topparin Gerard Piquén läheinen yhteistyö vuonna 2019 Espanjan Supercupin siirtämiseksi Saudi-Arabiaan. Molemmat ansaitsivat sopimuksen myötä useita miljoonia euroja (lue lisää täältä).

Piqué itse ei aikaillut astuessaan esiin selittämään keskusteluja. Hän ei pelannut maanantaina Barcelonan Cádiz-ottelussa loukkaantumisen vuoksi, mutta puhui medialle avoimesti heti pelin jälkeen Twitch-kanavallaan. Piquén keskeinen viesti oli, ettei hänellä ole mitään anteeksipyydeltävää eikä salattavaa kaksoisroolinsa takia, vaan liiketoiminta Piquén Kosmos Holding -yrityksen kautta kestää päivänvalon.

– Neuvotteluihin osallistumiseeni ei sisälly eturistiriitaa. Kaupallisella aiheella ei ole mitään tekemistä kentällä saavuttavien tulosten kanssa, Piqué alleviivasi.

– Haluan astua esiin, koska minulla ei ole mitään salattavaa. Olen hyvin ylpeä siitä työstä, mitä olemme Kosmoksessa tehneet.

Tämän jälkeen Piqué antoi toimittajille mahdollisuuden esittää kysymyksiä. Hän selvitti muun muassa yhteistyötään Luis Rubialesin kanssa ja saamaansa palkkiota. Piquén yritys saa jokaisesta kuudesta Supercopasta neljä miljoonaa euroa, eli yhteensä 24 miljoonaa euroa. Espanjan jalkapalloliiton osuus on 40 miljoonaa euroa jokaisesta turnauksesta.

– Meillä on erittäin hyvät kontaktit Lähi-Itään, ja Saudi-Arabian kumppanimme kertoivat meille, että he haluaisivat järjestää virallisia jalkapallokilpailuja maassaan. Keskustelin herra Rubialesin kanssa siitä, voisiko Supercopan siirtää Espanjan ulkopuolelle. Ehdotimme heille myös formaatin muutosta. Puheenjohtaja piti ajatuksesta, ja luulen, että muutos on ollut menestys.

– Kymmenen prosentin provisio on markkinoiden mukainen korvaus tällaisista hankkeista. Audiotallenteet on irrotettu kontekstistaan.

Piqué totesi Twitch-jutustelussaan myös, että häntä vastaan kohdistettu ”hyökkäys” antaa hänelle lisämotivaatiota pelata vähän pidempään.

– Kamppailen joka päivä ollakseni parhaassa mahdollisessa pelikunnossa. Katsotaan, olenko valmis pelaamaan torstaina. En tiedä, olinko kohteena minä vai jalkapalloliitto, mutta on selvää, että tallenteiden laittomassa vuotamisessa oli pahat tarkoitusperät. Saan siitä virtaa pelata vielä pari vuotta.

– En uskonut, että tästä kaikesta syntyisi tällainen soppa. Ei tätä salassa ole tehty: kaikki, joiden piti nähdä asiakirjat, näkivätkin ne. On paljon sopimuksia, joita ei selitetä julkisesti. Uutinen tuli vuonna 2019, ja ihmiset tiesivät siitä.

– En ymmärrä tätä metakkaa. Kaikki pykälät täytettiin. RFEF:n (espanjan jalkapalloliitto) kokouksessa on ihmisiä, jotka edustavat kaikkia seuroja. En ole vakuuttunut siitä, että tämä on kampanja minua vastaan. Enkä aio pyytää tätä anteeksi, Piqué lisäsi.

Piqué muistutti myös, että Supercopan formaattimuutos ja kilpailun vieminen Saudi-Arabiaan kasvatti huomattavasti turnauksen arvoa. Hänen mukaansa 120 000 euron arvoisesta tuotteesta tuli nyt kilpailu, josta maksetaan vuotuisesti 40 miljoonaa euroa.

– Puhumme laillisesta asiasta. Voimme keskustella moraalisesta puolesta, mutta ainoa laittomuus tässä asiassa on audiotallenteiden vuoto. Kosmoksen provisioiden olemassaolosta tiedettiin jo vuonna 2019.

– Minulle ei ole mikään ongelma selittää asioita. Kosmos tekee bisnestä UEFA:n RFEF:n ja La Ligan kanssa. Se on liiketoimintaa kaikille.

– Me saimme virallisesti provision suoraan Saudi-Arabian hallitukselta. Emme ole missään tapauksessa laskuttaneet RFEF:ltä mitään. Minulla ei ole minkäänlaista kaupallista sopimusta Espanjan jalkapalloliiton kanssa, Piqué alleviivasi.

Piqué ilmoitti myös, että hän aikoo ryhtyä oikeustoimiin audiotallenteiden julkaisijaa vastaan.

Lähde: Sport