La Ligan sunnuntain odotettu baskiderby pysyi tasalukemissa lähes 70 minuuttia, mutta sitten ero repesi. Koko pelin ajan kuskin paikalla körötellyt Athletic Bilbao takoi lopulta neljä maalia ja sai San Mamésin yleisön suunnattomaan hurmioon.

Ensimmäiset kaksi maalia syntyivät kulmapotkuista. Ensin 68. minuutilla toppari Dani Vivian puski taidokkaasti ruuhkan keskeltä pallon juuri siihen nurkkaan, jonka suunnasta Real Sociedadin maalivahti Álex Remiro liikkui pois. Eikä avausmaalista kestänyt kuin neljä minuuttia, kunnes Oihan Sancet jatkoi kauniisti jalallaan pallon maaliin, nyt toiselta puolelta annetusta kulmasta. Kaikkiaan Athleticilla oli pelissä neljä kulmapotkua, ja kahdesta se siis teki maalin.

Athletic oli hallinnut peliä siihenkin saakka, mutta kahden maalin tappioasemassa Real Sociedadin oli pakko avata peliään ja hyökätä. Niinpä Athletic iski vielä kahdesti vastahyökkäyksistä.

Ensin 80. minuutilla Iñaki Williams kiitti maalin edustalla Alex Berenguerin poikittaissyötöstä. Lopullinen naula arkkuun lyötiin 89. minuutilla, kun Sancet syötti pystyyn Iker Muniainille, joka sijoitti pallon takanurkkaan pienehköstä kulmasta. Näin Muniain paikkasi iltaansa, sillä Álex Remiro oli torjunut avausjaksolla Muniainin laukoman rankkarin.

Athletic voitti laukaukset ottelussa 18-9 ja ansaitsi sitäkin taustaa vasten 4-0-voittonsa. Real Sociedad ei luonut oikestaan yhtään kunnon paikkaa. Se jatkaa tappiosta huolimatta yhä seitsemäntenä pisteen Athletic Bilbaota edellä. Athletic on tosin pelannut yhden ottelun La Realia enemmän.

Athletic Bilbao ei ollut tehnyt neljää maalia arkkivihollisensa Real Sociedadin verkkoon yhdessä ottelussa sitten vuoden 1977. Neljän maalin erolla se oli puolestaan viimeksi tämän kaikkein klassisimman barkiderbyn voittanut vuonna 1959 – 63 vuotta sitten. Ympyrä sulkeutui kiinnostavalla tavalla, sillä tuossa edellisessä 4-0-voitossa Athleticin keskikentän keskustassa operoi seuraikoni Mauri. Mauri kuoli viime torstaina 87 vuoden ikäisenä, ja hänen muistokseen pidettiin hiljainen hetki ennen ottelun alkua. Parempaa tribuuttia ei olisi voinut hänelle tarjota.

Pedro Martin

@pedritonumeros
4-0 Athletic-Real Minuto 88. Gol de Muniain para completar la fiesta en San Mamés.

El Athletic no marcaba 4 goles a la Real desde 1977 (4-2).

El Athletic no ganaba por 4 goles a la Real desde 1959 (4-0).

Pedro Martin

@pedritonumeros
Final Athletic-Real 4-0.

Antes de empezar el partido se guardó un minuto de silencio por Mauri.

En el último 4-0 a la Real (1959), Mauri formó con Maguregui la medular del Athletic que arrolló al equipo donostiarra.

MisterChip (Alexis)

@2010MisterChip
ATH 4-0 RSO (FT)

▪️ Es la mayor goleada del Athletic contra la Real en un partido oficial desde 1959 (4-0, también en La Liga).

▪️ No marcaban 4 jugadores diferentes del Athletic contra la Real Sociedad en partido oficial desde 1956 (Artetxe, Merodio, Maguregui y Mauri).