La Ligan joukkueista on nimetty kaikkiaan 11 pelaajaa 9. tammikuuta käynnistyviin Afrikan mestaruuskisoihin. Kisat kestävät lähes kuukauden eikä samaan aikaan pidetä maaottelutaukoa, joten useat eurooppalaisseurat joutuvat tulemaan toimeen ilman afrikkalaispelaajiaan monen viikon ajan.

Eniten pelaajiaan Africa Cup of Nationsiin menettää Villarreal, jolta lähtee Kamerunissa pelattaviin kisoihin peräti neljä pelaajaa: Aïssa Mandin (Algeria), Serge Aurierin (Norsunluurannikko), Samuel Chukwuezen (Nigeria) ja Boulaye Dian (Senegal). Toiseksi eniten pelaajiaan kisoihin lähettää Sevilla, jonka pelaajistosta turnaukseen matkaavat maalivahti Bono, Munir ja Youssef En Nesyri. Koko kolmikko edustaa Marokkoa.

Näiden lisäksi kisajoukkueisiin on nimetty Barcelonan Abde Ez (Marokko), Cádizin Carlos Akapo (Päiväntasaajan Guinea), Alavésin Mamadou Loum (Senegal) ja Mallorcan Iddrisu Baba (Ghana). Barcelona tosin neuvottelee Marokon kanssa siitä, voitaisiinko Abde vapauttaa maajoukkuetehtävistä.

Segundan pelaajista on Africa Cup of Nationsiin nimetty vain neljä. Heistä merkittävin lienee Nigerian hyökkääjä Umar Sadiq, joka on tehnyt sarjassa toisena olevalle Almeríalle kahdeksan maalia.

Espanjassa pelaavien AFCON-pelaajien osuus on joka tapauksessa nyt pienempi kuin muutamaan vuoteen. Yhteensä kahdelta ylimmältä sarjatasolta kisoihin lähtee siis 15 pelaajaa, kun määrä oli 20 pelaajaa vuonna 2015, 17 vuonna 2017 ja 19 vuonna 2019. Joitain yllättäviä valitsematta jättämisiäkin koettin. Celta Vigossa laskettiin sen varaan, että Joseph Aidoo olisi Ghanan kisajoukkueessa, mutta nyt Celta saakin pitää luottotopparinsa riveissään tammi-helmikuun ajan.

”Espanjalainen erikoisuus” kisoissa on Päiväntasaajan Guinea, jonka lopullisessa kisajoukkueessa lienee peräti 16 Espanjan kentillä pelaavaa pelaajaa. Heistä kuitenkin Cádizin Akapoa lukuun ottamatta kaikki pelaavat korkeintaan kolmannella sarjatasolla tai vielä alempana.

FIFA viivästytti viikolla päivämäärää, jolloin seurojen pitää vapauttaa pelaajat afrikkalaisten maajoukkueiden käyttöön. Näin ollen Sevillan marokkolaiskolmikkokin voinee vielä pelata 3. tammikuuta pelattavassa sarjaottelussa Cádizia vastaan.

Eniten pelaajia Africa Cup of Nationsissa on Ranskan Ligue 1:sta: kaikkiaan 51 pelaajaa. Toiseksi yleisin sarja on Egyptin pääsarja, josta pelaaja on kisajoukkueissa 41. Valioliigasta kisoihin on lähdössä 30 pelaajaa, joista muun muassa Mohamed Salah, Sadio Mané, Riyad Mahrez ja Edouard Mendy edustavat aivan terävintä huippua. Serie A:sta pelaajia kisajoukkueissa on 22, ja Bundesliigasta kymmenen, vielä yksi La Ligaakin vähemmän.

Lähde: AS