Espanjassa on pelattu alkuviikon aikana Copa del Reyn ensimmäistä varsinaista kierrosta. Mukana tällä kierroksella on yhteensä 112 joukkuetta, joista alimmalla sarjatasolla pelaavat ovat Espanjan viidenneltä sarjatasolta. Samaan aikaan mukana on 16 La Liga -joukkuetta. Ainoastaan neljä Supercopaan osallistuvaa joukkuetta (Barcelona, Real Madrid, Atlético Madrid ja Athletic Bilbao) tulee mukaan vasta tammikuussa pelattavalla kolmannella kierroksella.

Copan ensimmäisen kierroksen pelit on jaettu kolmelle eri pelipäivälle tiistaista torstaihin. Tänään on jaossa vielä 17 jatkopaikkaa, kun 39 on jo jaettu. Aina neljännesvälieriin asti La Liga -joukkueille arvotaan vastustaja aina alimmalta mahdolliselta mukana olevalta sarjatasolta. Yksiosainen ottelu pelataan kuitenkin aina alemman sarjatason joukkueen kotikentällä.

Varsinaisia jättiläistenkaatoja ei toistaiseksi ole nähty, vaan jokainen jo urakkansa aloittanut La Liga -seura on selvittänyt tiensä jatkoon. Kaikki jatkajat löytyvät jutun lopusta.

Cupin tähänastinen kohokohta nähtiin keskiviikkoiltana otteluparissa Calahorra-Atlético Baleares, jossa vastakkain oli kaksi Segunda B:n joukkuetta. Calahorra oli jo kiinni jatkopaikassa, kunnes Mallorcalta pitkän matkan taittanut vierasjoukkue nousi tasoihin lisäajan 4. minuutilla. Erityisen maalista tekee se, että sen puski verkkoon 35-vuotias maalivahti Xavi Ginard.

Ginardin maali sekoitti ottelun selostajan täysin. Tunnelmallista hehkutusta voi katsoa alla olevasta twiitistä. Baleaarien saarilta kotoisin oleva Ginard pelasi nuoruudessaan kolme kautta myös Barcelonan La Masia -akatemiassa, mutta on tehnyt uransa lähinnä Segunda B:ssä. Ginardilla riitti juhlittavaa myös ottelun lopussa, sillä Atlético Baleares eteni jatkoon rangaistuspotkukilpailun jälkeen. Kisassa tarvittiin kummaltakin kuusi laukojaa.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

Kolme La Liga -seuraa joutui keskiviikkona tosin varsin koville, vaikkei noutajaa lopulta tullutkaan. Neljännen sarjatason Córdoba pakotti Sevillan jatkoajalle 0-0-tilanteessa, mutta lopulta suuri ennakkosuosikki sai voiton Lucas Ocamposin 108. minuutilla tekemällä voittomaalilla.

Toinen neljännen sarjatason seura Gimnástica Segoviana pakotti puolestaan Mallorcan jatkoajalle 0-0-tilanteessa. Mallorcan sankari oli jatkoajalla kaksi maalia tehnyt Ángel, joka takasi joukkueellen jatkopaikan 0-2-numeroin. Kumpikin joukkue sai jatkoajalla myös suoran punaisen. Jossiteltavaa pelistä jäi kotijoukkueen argentiinalaispelaaja Alexander Szymanowskille, joka hukkasi avausjaksolla rangaistuspotkun.

Espanyol eteni jatkoon maalein 2-3, kun Loren Moron vei La Liga -seuran kolmen maalin johtoon vain 50 minuutissa. Viidennellä sarjatasolla pelaava S.D. Solares pani kuitenkin pelin jännäksi noustuaan sateen kastelemalla keinonurmellaan lopussa maalin päähän. Kun 19-vuotias Quique Gutiérrez teki vapaapotkusta 2-3-kavennusmaalin, oli 1 500 katsojaa vetävä La Estación -stadion räjähtää.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

S.D. Solares Medio Cudeyo

@SDSolares1969
💭 Un momento para recordar... @_kikx__
🥴 ¡QUÉ LOCURA DE GOL, SE CAÍA LA ESTACIÓN!

Seuraavassa on lueteltu kaikki tähänastiset jatkoonmenijät sarjatasoittain. Jutun lopusta voi katsoa vielä tunnelmia siitä, millainen cup-huuma valtasi 600 katsojaa vetävän Sa Plana -stadionin, kun neljännellä sarjatasolla pelaava Andratx – niin ikään Baleaareilta kotoisin oleva pikkuseura – pudotti maalein 2-1 jatkosta Segundassa pelaavan Real Oviedon. Tällaista tarinoista on hyvä cup-kilpailu tehty.

Cupin toisen kierroksen otteluparit arvotaan perjantaina.

Ensimmäiseltä cup-kierrokselta jatkoon:

La Liga (1.sarjataso): Granada, Alavés, Villarreal, Celta, Getafe, Sevilla, Mallorca, Espanyol, Real Betis ja Real Sociedad

Segunda (2): Huesca, Valladolid, Sporting, Cartagena, Alcorcón, Almería, Burgos, Zaragoza, Ibiza, Fuenlabrada, Ponferradina, Amorebieta ja Mirandés

Primera RFEF (3): Andorra, Atlético Sanluqueño, Albacete, Alcoyano, Unionistas, San Sebastián de los Reyes, Deportivo, Talavera, Atlético Baleares, Zamora, Linares ja Cultural Leonesa

Segunda RFEF (4): Bergantiños, Andratx, Atlético Mancha Real ja Arenteiro

RFEF

@rfef
☺️ Aquí van 42 segundos de emoción, alegría y sentimiento.

🥳 El ambiente festivo se apodera de las gradas de Sa Plana... ¡Y no es para menos!

¡¡El @ce_andratx, de #2BSegundaRFEF, jugará la 2ª eliminatoria de la #CopaDelRey!!

#LaCopaMola🏆